Top 10 landen met de meeste KFC restaurants

Wie van fastfood en van kip houdt komt het best én het meest gemakkelijk aan zijn trekken bij de KFC. Kentucky Fried Chicken heeft namelijk maar liefst 60 filialen in Nederland, een aantal dat ook nog eens snel toeneemt. In vergelijking met andere landen is dit daarentegen nog een bescheiden aantal.

Het land met de meeste KFC filialen is China. Verrassend genoeg vind je de meeste KFC’s niet meer in moederland en fastfoodland bij uitstek, de Verenigde Staten. Sinds een paar jaar zijn er in China meer filialen aanwezig dan in de VS : 4563 om 4491. Benieuwd naar de andere landen met meeste filialen? Kijk hieronder dan snel verder voor de top 10 landen met de meeste KFC restaurants.

1. China – 5919 filialen

De ster van KFC is al jaren stijgende in China. Het merk is in 2013 zelfs uitgeroepen tot sterkste buitenlandse merk van het land, ondanks dat er in 1994 nog slechts 28 KFC Restaurants over heel China te vinden waren. KFC China heeft ook het grootste menu van heel de wereld. Er zijn per restaurant circa 50 gerechten te bestellen. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten waar de focus juist ligt op een beperkt menu. Naar verwachting zijn er nog voor het jaar 2025 7500 filialen in China en staan ze dus eenzaam aan de top van landen met de meeste KFC restaurants ter wereld.

2. Verenigde Staten – 4491 filialen

In een tankstation in North Corbin, Kentucky, is waar het rond het jaar 1930 allemaal voor KFC begonnen is. Colonel Harland Sanders begon daar zijn kipgerechten te verkopen. Dit was zo’n succes dat het uitgegroeid is tot het fastfoodketen dat vandaag de dag over de hele wereld verspreid is. Uiteraard is KFC in thuisland de Verenigde Staten sterk vertegenwoordigd en draait het aldaar een omzet die rond de vijf miljard euro ligt. Een groot gedeelte van deze omzet is te danken aan de Afro-Amerikaanse bevolking.

3. Japan – 1181 filialen

De top 3 van top 10 landen met de meeste KFC Restaurants gaat van start met het Aziatische Japan. Al sinds 1970 is KFC aanwezig in het land en is sindsdien altijd sterk vertegenwoordigd geweest. Bijna driekwart van alle bestellingen zijn afhaalbestellingen, dit omdat het in Japan gebruikelijk is om KFC bij feestjes als hapje op tafel te hebben staan. De eigenaar van het eerste filiaal heeft zelfs de “Kentucky Christmas” in het land geïntroduceerd als tegenhanger van het traditioneel Amerikaanse diner met kalkoen. Inmiddels draait KFC Japan zo’n vijf procent van haar jaarlijkse omzet op Kerstavond alleen.

4. Verenigd Koninkrijk – 900 filialen

In 1965 had het Verenigd Koninkrijk de primeur om het eerste overzeese land te zijn met een vestiging van de KFC. Dit was tevens de primeur voor eerste Amerikaanse fastfoodketen om een vestiging in het Verenigd Koninkrijk te openen. In 2019 werkten er ruim 24.000 mensen voor KFC in het Verenigd Koninkrijk en gezamenlijk draaien ze jaarlijks een omzet van rond de 900 miljoen euro.

5. Zuid – Afrika – 900 filialen

Op nummer vijf staat het enige Afrikaanse land van deze top 10. KFC is sinds 1971 aanwezig in Zuid-Afrika en het aantal filialen groeit de laatste jaren in flink tempo. Zuid-Afrika is het enige land ter wereld waar KFC geen producten van PepsiCo verkoopt omdat deze zo goed als geen marktaandeel in het land heeft. Kentucky Fried Chicken is ook verreweg het grootste fastfoodketen van het land. Van de 900 filialen zijn er maar liefst 810 in franchise. Om aan de Afrikaanse smaak te voldoen is het aantal Afrikaanse producten op de menukaart bijzonder groot. Ugali Pap is bijvoorbeeld het best verkochte product uit het gehele assortiment.

6. Canada – 663 filialen

Het land met de op vijf na meeste filialen van de KFC is weinig verrassend het ook gigantisch grote en onbewoonde Canada. Het aantal filialen per capita ligt ook niet heel erg ver onder dat van Australië. Canada was ook het eerste andere land dan de Verenigde Staten dat een vestiging van KFC had. De eerste opende in 1955 te Saskatoon. In 2017 ging KFC viral door haar bedrijfsnaam in Canada te wijzigen wegens het 150-jarige bestaan van het land. KFC gaat vanaf dat moment in Canada door het leven als “K’ehFC”.

7. Australië – 618 filialen

Australië is de absolute kampioen wanneer het gaat om aantal vestigingen per capita. Met zoveel kilometers aan eindeloze snelwegen is het ook niet verrassend dat een groot gedeelte hiervan wegrestaurants zijn. Ook qua omzet is Australië een absolute wereldtopper. Met de komst van vele Chinese KFC’s zijn de cijfers ietwat gedaald maar zelfs in 2018 draaide KFC Australië nog altijd zo’n 20% van de internationale omzet van het fastfoodketen.

8. Rusland – 608 filialen

Fastfood restaurants waren lange tijd ondenkbaar in de Sovjet-Unie. De eerste fastfoodketen die zich in de Sovjet-Unie vestigde was McDonalds. Zij openden op 31 januari 1990 hun eerste vestiging en zorgde voor gigantische rijen omdat half Moskou eindelijk van het westerse fastfood wilde kunnen genieten. Inmiddels is fastfood gemeengoed in Rusland en zijn er al 608 vestigingen van KFC te vinden. De meeste uiteraard in wereldstad Moskou met meer dan 160 vestigingen in en rondom de stad. Met ruim 50 stuks zijn er ook behoorlijk wat te vinden in Sint-Petersburg.

9. Maleisië – 579 filialen

Voor de nummer 9 van deze lijst blijven we in Azië en wel in het Thaise buurland Maleisië. Ondanks dat Maleisië veel kleiner is dan Thailand heeft het nog een stuk meer restaurants van KFC. Maleisië staat wereldwijd dan ook op de 2e plek van meeste aantal KFC restaurants per 100.000 inwoners, wel 2.37! Dit zijn er bijna tienmaal zoveel als in Nederland. Ook hier zijn de meeste restaurants in de hoofdstad te vinden. Van de landelijke 579 vestigingen staan er bijna 100 in Kuala Lumpur.

10. Thailand – 531 filialen

We starten de top 10 landen met de meeste KFC restaurants in het Aziatische Thailand. In Thailand zijn er slechts drie fastfood ketens aanwezig : McDonalds, KFC en het in Nederland ongekende Carl’s Juniors. Van deze drie is KFC met 531 filialen verreweg de grootste van het land. Naar verhouding zijn het er ook ruim tweemaal zoveel als dat er in Nederland te vinden zijn. Verreweg de meeste restaurants zijn in de hoofdstad Bangkok te vinden : Ruim 50.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Stephen King Films Ooit Gemaakt

Top 10 Leukste Glampings In Zeeland