Top 10 Landen Met De Grootste Alcoholconsumptie Ter Wereld

Wereldwijd worden er jaarlijks vele honderden biljoenen liters alcoholische dranken gedronken. Zelfs in landen waar dit officieel verboden is. Maar in welke landen wordt nu eigenlijk de meeste alcohol geconsumeerd?

Omdat niet alle verschillende dranken een even hoog alcoholpercentage bevatten, hebben we er in dit overzicht dan ook bewust voor gekozen om de consumptie van het aantal liters pure alcohol per inwoner van een land als maatstaf aan te houden. De meest recente cijfers omtrent wereldwijde alcoholconsumptie, die wij konden vinden, stamt uit 2018.

1. Wit-Rusland – 17,5 liter per persoon per jaar

De onbetwiste koploper in de lijst met landen met de grootste alcoholconsumptie ter wereld is zonder twijfel Wit-Rusland. Hier wordt door elk van de naar schatting 9,5 miljoen inwoners jaarlijks 17,5 liter pure alcohol genuttigd. Net als grote broer Rusland staat is wodka er de meest populaire alcoholische drank. Daarnaast herwint de oud-Wit-Russische drank Krambambulia steeds meer terrein in dit land. Dit uit de 18de eeuw stammende alcoholische drankje bestaat uit wijn, dat met rum, wodka of gin wordt gemengd, waarna het met behulp van honing en kruiden verder op smaak wordt gebracht.

2. Moldavië – 16,8 liter per persoon per jaar

Uit statistische gegevens over 2018 blijkt dat elke Moldaaf jaarlijks gemiddeld 16,8 liter pure alcohol drinkt. Het overwegend straatarme land, dat tussen Roemenië en Oekraïne ingeklemd ligt, heeft zo’n 3,5 miljoen inwoners. Aangezien Moldavië over 5 eigen wijnregio’s beschikt, is vooral het drinken van wijn er populair. Daarnaast wordt er, net als in buurland Roemenië veel tuica gedronken. Deze laatstgenoemde drank wordt ook in Moldavië regelmatig op kleine schaal door particulier gedistilleerd, waardoor het alcoholpercentage ervan vaak veel hoger uitkomt dan wanneer men tuica in de winkel zou kopen.

3. Litouwen – 15,4 liter per persoon per jaar

In de voormalige Sovjetrepubliek Litouwen wonen vandaag de dag ongeveer 2,8 miljoen mensen. Uit statistische cijfers blijkt de gemiddelde pure alcoholconsumptie per hoofd van de bevolking er op jaarlijks 15,4 liter uit te komen. Ondanks de bescheiden bevolkingsgrootte kent het land drie eigen biermerken: Švyturus, Utenos en Kalnapilis. Daarnaast zijn onder de liefhebbers van gedistilleerde dranken met name Starka, Trejos devynerios en Medžiotojų nationale alcoholische lievelingen. Dit laatstgenoemde drietal kenmerkt zich onder meer vanwege hun kruidige smaak.

4. Rusland – 15,1 liter per persoon per jaar

Rusland en wodka zijn een vrijwel logische twee-eenheid, die wereldwijd bekend is. Lang niet alle wodka die er gedronken wordt komt rechtstreeks uit de winkels. Menigeen waagt zich ook zelf aan het distillatieproces, waardoor het alcoholpercentage van deze drank extra hoog wordt. Pas sinds 2010 beschouwen Russen ook bier als een officiële alcoholische drank. Tot die tijd werd alles dat minder dan 10 procent alcohol bevatte als een soort ‘limonade’ gezien. Het immens grote Rusland herbergt zo’n 143 miljoen inwoners en elke inwoner op zich is op jaarbasis goed voor een gemiddelde pure alcoholconsumptie van 15,1 liter.

5. Roemenië – 14,4 liter per persoon per jaar

Ook in Roemenië geniet een kleurloos alcoholisch drankje grote populariteit. Hier heet het Tuica. Het wordt gemaakt van gefermenteerde, gedistilleerde pruimen. Naar verluidt wordt maar liefst driekwart van de jaarlijkse pruimenoogst in Roemenië voor deze sterke drank gebruikt. Afhankelijk van wie de Tuica produceert, kan het alcoholpercentage uiteenlopen van 45 tot wel 60 procent. Dat tikt dus behoorlijk aan, als de alcoholconsumptie per Roemeen gemeten moet worden. Er wonen in Roemenië ongeveer 21,5 miljoen mensen. Gemiddeld drinkt iedere inwoner er jaarlijks 14,4 liter pure alcohol.

6. Oekraïne – 13,9 liter per persoon per jaar

Dat Oekraïne in deze top 10 staat is niet zo verwonderlijk als je het alcoholpercentage van Horilka, een van de populairste dranken van dat land ziet. Dit kleurloze drankje wordt voornamelijk uit granen gedistilleerd en bevat gemiddeld 40 procent alcohol. Een andere populaire, puur nationale, alcoholische drank is Medovukha, dat van honing, water en gist wordt gemaakt. Oekraïne telt zo’n 44 miljoen inwoners en de gemiddelde pure alcoholconsumptie per persoon per jaar bedraagt er 13,9 liter.

7. Andorra – 13,8 liter per persoon per jaar

Andorra is een dwergstaatje van slechts 468 vierkante kilometer, dat tussen Frankrijk en Spanje in is ingeklemd. De kleine landoppervlakte zorgt er logischerwijs ook voor dat er niet zo heel veel mensen wonen. In totaal zijn het er zo’n 86.000. Des te opmerkelijker is het dan ook dat dit land op de 7de plek in deze top 10 terecht is gekomen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat elke inwoner van Andorra jaarlijks gemiddeld 13,8 liter pure alcohol drinkt. De meeste alcoholische dranken die men er nuttigt worden uit Frankrijk en Spanje geïmporteerd. Maar Andorra beschikt ook over een vijftal eigen wijngaarden, die jaarlijks talloze hectoliters wijn voortbrengen.

8. Hongarije – 13,3 liter per persoon per jaar

In Hongarije wonen ongeveer 9,8 miljoen Hongaren, die individueel goed zijn voor de consumptie van 13,3 liter pure alcohol per jaar. De nationale alcoholische drank heet er Unicum. Het is een kruidenlikeur, die door de plaatselijke bevolking ook wel Zweck wordt genoemd, omdat dat de naam van de fabrikant van dit drankje is. Om deze alcoholische drank massaal te kunnen produceren heeft Zweck wel het originele recept van Unicum een beetje aan moeten passen. Iets dat niet door iedereen gewaardeerd wordt, waardoor menig Hongaar er liever voor kiest om deze traditionele drank zelf te maken. Het bijkomende gevolg daarvan is een doorgaans veel hoger alcoholpercentage.

9. Tsjechië – 13 liter per persoon per jaar

Eigenlijk verdienen Tsjechië en Slowakije een gedeelde 9de plaats, want ook elk van de 10,6 miljoen Tsjechen drinkt gemiddeld zo’n 13 liter pure alcohol per jaar. De consumptie van pils is in dat geval naar alle waarschijnlijkheid verantwoordelijk voor het grootste aandeel. Drink je een pilsje van een Tsjechische brouwer, dan is de kans levensgroot dat je smaakpapillen op zogenoemde Boheemse pils worden getrakteerd. Deze is lichter van kleur is dan zijn Duitse tegenhanger. De ingrediënten die voor het brouwen van Boheemse pils gebruikt worden, komen uit de eigen streek, waardoor deze pilsvariant een eigen, karakteristieke smaak krijgt.

10. Slovakije – 13 liter per persoon per jaar

Slovakije heeft zo’n 5,5 miljoen inwoners en elke inwoner drinkt er gemiddeld 13 liter pure alcohol per jaar. Dat het land in deze top 10 staat is op zich niet zo verwonderlijk, aangezien de nationale drank Borovička is. Dit is een sterk alcoholische vruchtendrank die de smaak en het aroma van jeneverbes heeft. Volgens kenners heeft Borovička een verfrissend effect en ondersteunt het in hoge mate de stofwisseling. Slovakije beschikt ook over 5 eigen bierbrouwerijen. Daarnaast staat het land al millennia bekend om de wijnen die er vandaan komen.

Wat vond je van dit artikel?

8 Uilensoorten Die In Nederland Voorkomen

Top 8 Meest Voorkomende Griepverschijnselen Bij Een Hond