Top 10 Kleinste Landen Ter Wereld

Groter is niet altijd beter. Dat klopt in ieder geval op het gebied van geografie. Sommige van de meest interessante landen om te bezoeken ter wereld behoren ook tot de meest kleine landen die er bestaan.

Van spectaculaire bergen in Centraal Europa tot aan hagelwitte stranden in de Indische Oceaan en belastingparadijzen in de tropische Cariben of Grote Oceaan. Benieuwd naar welke landen dit allemaal zijn? Kijk dan snel hieronder in de lijst van top 10 kleinste landen ter wereld.

1. Vaticaanstad (0,44 km²)

Er kan er maar één de kleinste zijn en in dit geval is Vaticaanstad de grote winnaar. Het landje is zelfs zo klein dat je er gemakkelijk aan voorbij loopt, het ligt immers midden in het centrum van de Italiaanse hoofdstad Rome. In Vaticaanstad vind je wereldberoemde bouwwerken als de St. Pietersbasiliek en de Sixtijnse kapel. De beroemdste inwoner van de stad is de geestelijk leider van de Katholieke Kerk : De Paus.

2. Monaco (2,02 km²)

In dit kleine landje is enorm veel rijkdom gevestigd. Het is onder andere bekend door de extreem luxe casino’s en bankinstituten voor de allerrijksten. Door de spectaculaire ligging aan de Franse Riviera is dit kleine vorstendom een populaire vakantiebestemming voor veel rijke en bekende personen. Het meest gekende deel van Monaco is Monte Carlo, dat ook vaak voorbij komt in films van James Bond. Ook één van de bekendste en meest prestigieuze racewedstrijden vindt hier plaats : De F1 GP van Monaco.

3. Nauru (20,98 km²)

Nog steeds aanmerkelijk groter dan de twee kleinste landen ter wereld maar verreweg het kleinste eilandstaatje is Nauru. Het piepkleine landje ligt in het midden van de Grote Oceaan in een regio genaamd ‘Micronesië’. De economie van Nauru wordt met name gevormd door de winning van fosfaat dat zijn gevolgen achterlaat op het zicht van het eiland. Door de afgelegen locatie en weinig aantrekkelijke omgeving is Nauru het minst bezochte land ter wereld. Jaarlijks komen hier slechts 200 mensen op bezoek.

4. Tuvalu (25,9 km²)

Tuvalu ligt grofweg tussen Australië en de Verenigde Staten en een eilandnatie die slechts 25,9 vierkante kilometer meet. De eerste inwoners waren Polynesische zeevaarders van Samoa en Tonga die de atolletjes rond de 14e eeuw ontdekte. Tuvala staat bekend om haar extreem heldere water en duiken is een graag gedane sport door de lokale bevolking. Als bezoeker zal je van massatoerisme geen last hebben want het land trekt slechts 2,000 bezoekers per jaar. In hoofdstad Funafuti wonen 6,000 mensen.

5. San Marino (61,2 km²)

Op nummer 5 van de top 10 kleinste landen ter wereld beginnen de echte dwergstaatjes. San Marino ligt volledig ingesloten in Italië en met een oppervlakte van slechts 61,2 vierkante kilometer is het kleiner dan veel van de omringende Italiaanse steden en heeft ook slechts een kleine 35.000 inwoners. San Marino is de oudste nog bestaande republiek ter wereld en bestond al in het jaar 301 van de huidige jaartelling. Qua BBP is het één van de rijkste landen ter wereld en het kent amper werkloosheid.

6. Liechtenstein (161 km²)

Na alle tropische eilanden belanden we in het midden van Europa bij Liechtenstein. Liechtenstein ligt knus ingepakt tussen Zwitserland in het westen en Oostenrijk in het oosten. Liechtenstein ligt midden in het alpengebergte en biedt eindeloze vergezichten over de dalen en indrukwekkende bergpieken. De Rijn vormt de grens met Zwitserland en ook de hoofdstad Vaduz is aan de rivier gelegen. ’s Zomers zijn er veel toeristen die het kasteel van Vaduz willen bezoeken en om door de bergen te wandelen. ’s Winters trekt het voornamelijk wintersporters.

7. Marshalleilanden (181 km²)

Beeld: Flickr / Department of Foreign Affairs and Trade

Net als de Maldiven bestaan de Marshalleilanden uit vele eilandjes die verschillende atollen vormen, in dit geval 1150 eilandjes verspreid over 29 atollen. Door de unieke vormgeving bezitten de Marshalleilanden ook het meeste op water gebaseerde territorium van alle soevereine landen ter wereld. In de jaren ’50 werden de eilanden veelvuldig gebruikt door de VS als testlocatie voor hun atoombomprogramma. Vandaag de dag maken met name de scheepvaart, visvaart en landbouw de dienst uit in het bijna 60,000 inwoners grote landje.

8. Saint Kitts en Nevis (261 km²)

Saint Kitts en Nevis zijn twee eilandjes in de Caraïbische Zee en tot de bovenwindse eilanden van de Kleine Antillen behoren. Saint Kitts en Nevis zijn ontdekt door Columbus maar het waren de Britten die zich hier het eerst gevestigd hebben. In 1983 werd het onafhankelijk van het Britse Rijk. Vroeger was landbouw, zeker de teelt van suikerriet, de voorname bron van inkomsten. Inmiddels wordt toerisme steeds belangrijker, waardoor landbouwgronden weer ingenomen worden door het tropisch woud. Saint Kitts en Nevis staat op de lijst van internationale belastingparadijzen. Door de nabijheid van Sint Eustatius is Saint Kitts en Nevis een buurland van Nederland.

9. Maldiven (298 km²)

De Maldiven zijn een eilandengroep die bestaat uit maar liefst 1190 koraaleilanden die samen over 26 tropische atollen gegroepeerd zijn, ten zuidwesten van India. Slechts 9 van de eilandjes zijn groter dan 2 vierkante kilometer waardoor de totale landoppervlakte een kleine 300 km² bedraagt. De Maldiven staan bekend om de parelwitte stranden, de azuurblauwe oceaan en het bijzonder rijke oceaanleven. Hierdoor is toerisme absoluut de drijfveer van het land en trekt het maar liefst een miljoen toeristen per jaar, dikwijls pas getrouwde stellen op huwelijksreis. Het is het laagst gelegen land ter wereld met het hoogste punt op 2,4 meter. De stijging van de zeespiegel is dan ook een reëel probleem en kan zorgen dat alle inwoners uiteindelijk als klimaatvluchteling eindigen.

10. Malta (316 km²)

We trappen af met Malta, de nummer 10 in de lijst van kleinste landen ter wereld. Malta is een archipel dat bestaat uit een achttal eilanden gelegen in de Middellandse Zee vlak onder het Italiaanse Sicilië. Laat je door de kleine afmeting niet voor de gek houden want Malta heeft met ongeveer 420.000 inwoners nog een behoorlijk aantal inwoners en is één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. De economie van Malta draait met name op toerisme en scheepsbouw maar kent ook een groot aantal offshore internetgokbedrijven wegens de bijzonder vrije kansspelwetgeving.

Overzicht van de top 10 kleinste landen ter wereld

NummerLandOppervlakte
1Vaticaanstad 0,44 km²
2Monaco 2,02 km²
3Nauru 20,98 km²
4Tuvalu 25,9 km²
5San Marino61,2 km²
6Liechtenstein 161 km²
7Marshalleilanden 181 km²
8Saint Kitts en Nevis261 km²
9Maldiven298 km²
10Malta316 km²

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Faillissementen van de Afgelopen 10 Jaar

Top 10 grootste organen in het menselijk lichaam