Top 10 Kleinste Hoofdsteden Van Europa

Iedere stad heeft zo zijn eigen charme, en dat is bij de kleinste hoofdsteden van Europa ook zeker het geval. Want ondanks het wat kleinere aantal inwoners, barsten kleine steden vaak van cultuur, charme en bezitten ze prachtige gebouwen. Sommige zijn even groot als een gemiddeld dorp, en andere kleine hoofdsteden zien eruit als een klein stadje met alles erop en eraan. 

Ben je een fan van kleine steden, dan is het leuk om een korte tour door Europa te maken en een aantal van de kleinste hoofdsteden te bezoeken. Zo ervaar je ook de kleine steden, en heb je een mooi reisverhaal. Welke hoofdsteden de kleinste zijn? Dat lees je hieronder, in de top 10 kleinste hoofdsteden van Europa.

1. Vaticaanstad – 1000 inwoners

Op de eerste plaats in onze top 10 staat de kleinste staat, en kleinste hoofdstad van Europa, Vaticaanstad. Het is niet alleen de kleinste staat van Europa, maar ter wereld. Het hoofd van Vaticaanstad is de paus, en dit is tevens de zetel van de Rooms-Katholieke kerk. Hoewel Vaticaanstad geen deel is van de Europese Unie, nemen ze wel deel aan verschillende internationale organisaties.

De bekendste gebouwen van Vaticaanstad zijn natuurlijk de Sint-Pietersbasiliek aan het Sint-Pietersplein, en de prachtige Sixtijnse Kapel met de fresco’s van Michelangelo. Binnen een paar uur, heb je de hoofdstad Vaticaanstad, binnen en vanbuiten ontdekt!

2. Vaduz – 5600 inwoners

Vaduz is de hoofdstad van Liechtenstein. Met maar 5600 inwoners is dit de op één na kleinste hoofdstad van Europa. Het kleine stadje ziet er zeer authentiek uit, en het kasteel van de koning kijkt over de gehele stad uit. 

Vaduz is de ideale startlocatie om de prachtige bergen en bosrijke omgeving van Liechtenstein te ontdekken. Veel toeristen komen er niet, waardoor je de mooiste routes voor jezelf hebt en je tussen de locals waant.

3. Valletta – 6000 inwoners

Valletta is de 6000 inwoners tellende hoofdstad van het populaire vakantie eiland Malta. Hoewel op het eiland zelf veel meer mensen wonen, beslaat de hoofdstad Valletta maar een paar vierkante kilometer, waardoor het op de derde plaats van kleinste hoofdsteden van Europa staat.

Maar je kunt gemakkelijk een paar dagen in Valletta doorbrengen. Je vindt hier heerlijke eettentjes, allerlei oude gebouwen en musea, en een hele hoop aan fotogenieke straatjes. Valletta is het beste met de voet te verkennen, en ligt aan de Oostkust van Malta.

4. Andorra la Velle – 22.000 inwoners

Andorra is een zeer klein landje ingesloten in de Pyreneeën tussen Spanje en Frankrijk in. De hoofdstad heet officieel Andorra la Velle, en is ook gelijk de enige stad in het landje. Andorra heeft een prachtige en ruige omgeving, en de bergen zijn een bezoek zeker de moeite waard. 

Andorra la Velle is alleen te bereiken met de auto. De dichtstbijzijnde vliegvelden liggen allemaal in Spanje en Frankrijk. De kortste route, vanaf Barcelona, duurt ongeveer tweeënhalf uur. 

5. San Marino – 33.000 inwoners

San Marina is met zijn 33.00 inwoners gesitueerd in het Noorden van Italië. Dit kleine landje is omringd door bergen, en staat bekend om zijn prachtige wandelroutes. Veel mensen komen op San Marino af vanwege de ouderwetse straatjes en cultuur. San Marino is zo klein, dat je in een paar uur de hoofdstad, en het hele land gezien hebt.

6. Monaco – 38.000 inwoners

De hoofdstad van het gelijknamige ministaatje Monaco heeft niet alleen maar 38.000 inwoners, het staat ook nog eens bekend als één van de rijkste landen ter wereld. In Monaco wonen veel mensen met aanzienlijk vermogen, vanwege de lage belastingen. Hierdoor heeft Monaco zich ontpopt tot het domein van rijke investeerders en filmsterren.

7. Luxemburg – 116.000 inwoners

De middeleeuwse hoofdstad van Luxemburg draagt dezelfde naam, Luxemburg. Hier wonen 116.000 inwoners die volop genieten van het kleine staatje. Ondanks het kleine formaat zit de stad bomvol met cultuur, en zijn er diverse forten en kastelen te ontdekken. 

Naast al het cultureel erfgoed, heeft de stad zich ontpopt tot een groot financieel centrum binnen de Europese Unie. Veel bedrijven, organisaties en investeerders hebben zich dankzij het gunstige belastingklimaat en de perfecte ligging midden in Europa in de hoofdstad Luxemburg gevestigd.

8. Reykjavik – 131.000 inwoners

Reykjavik is met 131.000 niet alleen de hoofdstad van IJsland, maar ook nog eens de hoofdstad die het meest Noordelijk ligt ter wereld. Deze moderne stad behoort tot de veiligste, schoonste en groenste steden ter wereld, iets waar de inwoners zeer trots op zijn.

Wil je IJsland, en de hoofdstad Reykjavik bezoeken, maar houd je niet van de kou? Dan zijn juli en augustus de beste maanden om te gaan. Voor veel reizigers is Reykjavik een perfecte uitvalsbasis om delen van IJsland te ontdekken.

9. Bern – 133.000 inwoners

Bern staat bekend om de Berner Münster, en de manier hoe de stad om de rivier de Aare heen kronkelt. Bern is de zeer culturele hoofdstad van Zwitserland, en dat met maar 133.000 inwoners. Naast de mooie gebouwen, kun je hier het leven van Albert Einstein ontdekken, of in diverse musea oude en moderne kunst ontdekken. 

Ondanks het formaat van Bern is het een redelijke dure stad om in te wonen. De levensstandaard in de Zwitserse hoofdstad is zeer hoog, en het kost ook redelijk wat om te bezoeken. Maar je krijgt daarvoor wel een echte Zwitserse ervaring voor terug.

10. Podgorica – 199.000 inwoners

De top 10 wordt geopend door Podgorica, de hoofdstad van Montenegro. Deze stad heeft nog steeds 199.000 inwoners, maar is een volwaardige stad. Podgorica staat bekend om zijn uitstekende nachtleven, met talloze bars en clubs die een stuk goedkoper zijn om te bezoeken dan in Nederland. 

De hoofdstad van Montenegro heeft ligt rondom de bergen, en heeft talloze mooie wijkjes die nog echte authenticiteit uitstralen. De inwoners vinden Podgorica een perfecte stad om in te wonen, en modern wordt met oud prima gemixt hier.

Overzicht van de kleinste hoofdsteden van Europa

PlaatsLandStadAantal inwoners
1VaticaanstadVaticaanstad1000
2LiechtensteinVaduz5600
3MaltaValletta6000
4AndorraAndorra la Velle22.000
5San MarinoSan Marino33.000
6MonacoMonaco38.000
7LuxemburgLuxemburg116.000
8IJslandReykjavik131.000
9ZwitserlandBern133.000
10MontenegroPodgorica199.000

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Verschillende Soorten Stoommachines

Top 10 Grootste Oceanen en Zeeën op Onze Planeet