Top 10 Beste Insectenlokkende Planten

Insecten, vogels en alle andere kleine dieren spelen een belangrijke rol in de natuur. Maar ook voor je tuin zijn ze van levensgroot belang. Om deze vitaal en gezond te houden maar bijvoorbeeld ook om voor jezelf leefbaar en leuk te houden.

Want ondanks dat insecten goed zijn voor jouw planten, zijn er ook soorten die je liever buiten de tuin houdt. Zoals bepaalde soorten kevers maar bijvoorbeeld ook vliegen en muggen al helemaal. Daarom geven we hier een overzicht welke planten goed in de tuin passen om de leuke insecten aan te trekken waarvan sommige ook nog eens al die vervelende beestjes buiten de tuin houden. Dit zijn de top 10 van insectenlokkende planten.

1. Basilicum

We beginnen de lijst met basilicum. Want basilicum is niet alleen maar heerlijk als onderdeel van pesto of op sommige pizza’s, pasta’s en salades. Veel vliegende insecten, zoals vliegen en muggen worden namelijk aangetrokken door basilicum. Zet de plantjes dus nooit dicht bij jouw favoriete zitplekjes maar juist op enige afstand daarvan. Zo kan je niet enkel van de smaak genieten maar helpt basilicum je ook nog eens met een ongestoorde middag of avond in de tuin.

2. Vlinderstruik

De naam van de vlinderstruik verhult weinig. Deze prachtige en winterharde plant uit de helmkruidfamilie is niet alleen maar een lust voor het oog voor jouzelf. Ook voor vlinders is deze sierbloeier namelijk onweerstaanbaar. Wanneer je graag vlinders ziet is deze plant dus onmisbaar bij jou in de tuin. Omdat de vlinderstruik makkelijk kan verhouten is het wel van belang dat deze tweemaal per jaar gesnoeid wordt. De meeste soorten zijn violetkleurig maar ook donkerpaarse, witte en zelfs gele varianten zijn op de markt te verkrijgen.

3. Lavendel

Niet zonder reden wordt lavendel in tal van producten gebruikt. De geur is bijna ongeëvenaard. Buiten dat staat de plant erg mooi in de tuin en groeit hij ook zeer gemakkelijk. Bijen zijn er gek op en nog mooier dan dat, muggen zijn er niet gek op. Perfect voor in de tuin dus. Maar wist je dat je met een beetje moeite de lavendelplant ook goed in de slaapkamer kan houden? Je houdt niet alleen maar de muggen weg maar de geur staat er ook nog eens om bekend om je gemakkelijker in slaap te laten vallen.

4. Krokus

De krokus is oorspronkelijk afkomstig van het Balkan schiereiland maar door zijn veelzijdigheid en mooie voorkomen inmiddels over de gehele wereld bekend. Krokussen zijn een must have wanneer je graag bijen en vlinders lokt in je tuin. De krokus is namelijk een vroegbloeiende plant dus helemaal geschikt om de vroege vogels onder de bijen een zetje in de rug te geven na een lange winterslaap. Wanneer je de juiste soorten kiest kan je de bloei verlengen tot in mei en als je er geen genoeg van kan krijgen zijn er zelfs speciale herfstvarianten beschikbaar.

5. Rozemarijn

Ook de rozemarijn is oorspronkelijk afkomstig vanuit het zuiden van Europa. Omdat de winters in Nederland zelden erg streng zijn, gedijt hij ook hier in de tuin erg goed. De blaadjes lijken een beetje op naaldjes en zijn ook in de winter gewoon aanwezig. In de keuken alom bemind om zijn smaak en omdat de bloemen bijzonder vol zitten met nectar kunnen ook vlinders, hommels, bijen en andere insecten dit mooie struikje maar lastig laten staan.

6. Zonnebloem

Er zullen niet veel planten zijn die zo’n fijn zomergevoel geven als de zonnebloem. Wanneer je de bloem ziet is het niet lastig om te bedenken waarom deze zo is genoemd. De zeer grote bloem heeft namelijk een grote overeenkomst met de zon en daarbuiten ook nog eens een innige relatie met de zon. De bloem zal het lichtspoor van de zon altijd volgen. Door zijn grootte werkt de zonnebloem bijna als een baken om bijen in je tuin te krijgen.

7. Munt

Niet alleen lekker in de thee maar ook als plant in de tuin superhandig. Munt is weer één van die kruiden die alle insecten die je in de tuin wilt hebben aantrekt maar de lastige beestjes afschrikt. Omdat de smaak van kruiden minder wordt wanneer deze in bloei is, is het handig om ze in verschillende stadia te planten. Zo houd je niet alleen maar spinnen, fruitvliegjes en muggen ver van je vandaan maar kan je direct ook alle mooie vlinders en bijtjes blijven lokken.

8. Agastache

In het Nederlands staat deze plant ook wel bekend als de ‘dropplant’. Dit omdat de plant bij aanraking een dropachtige geur verspreidt. Onafhankelijk van of je het zelf lekker vindt ruiken of niet, de chemische compositie van de geur zal geen vlinder onberoerd raken. En af en toe kan je gerust zelf een paar blaadjes of bloemetjes plukken om je salade te versieren of om een heerlijke kruidenthee van te zetten.

9. Citroengras

Citroengras is de absolute topper om bijen te lokken. Zelfs professionele imkers gebruiken de plant om hun volk altijd weer thuis te kunnen zien keren. Als klap op de vuurpijl is citroengras ook nog eens één van de beste manieren om muggen te verjagen. Citronella wordt al sinds jaar en dag om muggen weg te houden en deze olie wordt, inderdaad, uit citroengras gewonnen! Nog leuker wordt het wanneer je graag Aziatisch eet want in de meeste gerechten is citroengras onmisbaar als ingrediënt.

10. Taraxacum

Ongetwijfeld heb je nog nooit van deze naam gehoord. Wanneer je de gebruikelijke naam hoort zal je zelfs aan onkruid denken. Maar van de ruim 300 bijensoorten ter wereld vertrouwt maar liefst bijna de helft zo goed als volledig op deze plant. Wetenschappelijk bewezen dus misschien wel de beste plant om bijen te lokken en dat is hard nodig. Meer en meer bijensoorten belanden namelijk op de rode lijst voor bedreigde diersoorten. Als jij ook je steentje wil bijdragen, kan je dus het beste een paar van deze planten laten staan. Hoe we hem in het normaal Nederlands kennen? Het is de paardenbloem!

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Locaties Om Vogels Te Spotten In Nederland

Top 10 Sterkste Wietsoorten Ter Wereld