Top 10 Hoogste Vuurtorens Ter Wereld

Punta Penna, Vasto, Abruzzo, Italy: view at sunset of the high lighthouse and the catholic church Santa Maria di Pennaluce on the coast of the Adriatic Sea

De hoogste vuurtorens ter wereld zijn gebouwd om schepen te waarschuwen en te helpen navigeren. Traditioneel gezien staan vuurtorens op strategische plekken en dienden ze als hulpmiddel voor passerende schepen. De gebouwen zijn ongeveer 20 meter hoog, en voorzien van een koepel waaruit een fel licht schijnt die tot in de wijde omgeving op zee te zien was.

Maar op diverse plekken overal ter wereld staan veel grotere, en hogere vuurtorens dan we kennen. Ze zijn een architecturaal hoogstandje, met prachtige ornamenten of juist een strak ontwerp. En dan hebben we het nog niet eens over de hoogte, want sommige vuurtorens schieten flatgebouwen gemakkelijk voorbij in de lengte. Lees verder, en ontdek waar deze reuzen staan. Dit zijn de top 10 hoogste vuurtorens ter wereld.

1. Jeddah Light

De hoogste vuurtoren ter wereld staat in Jeddah, Saoedi-Arabië. Het Jeddah Light is maar liefst 132 meter hoog. De grote toren is voorzien van een bolvormige controlekamer. De vuurtoren staat aan het uiteinde van de haven van Jeddah, en heeft twee functies.

De top van de vuurtoren heeft de traditionele functie, en in de bol van de toren zit de controlekamer. Vanuit de controlekamer wordt de haven van Jeddah bestuurt. Dankzij de gigantische hoogte van de vuurtoren, is de haven en de omringende zee duidelijk te zien vanuit dit prachtige bouwwerk.

2. Yokohama Marine Tower

De Yokohama Marine Tower is een unieke vuurtoren met een hoogte van 106 meter. De toren licht ‘s nachts op in de kleuren rood en groen. De toren in de Japanse stad kijkt uit over de haven en de zee. Op een heldere dag is het zelfs mogelijk om vanuit de toren de berg Fuji te zien.

Naast zijn functies als vuurtoren, is de Yokohama Marine Tower ook een populaire attractie in de regio. Veel mensen gaan naar boven in de vuurtoren om de zonsondergang te bekijken en heeft al meer dan 25 miljoen bezoekers mogen ontvangen.

3. La Lanterna

Beeld: Wikimedia / Tassiano Daniele

Op de derde plaats staat de mooiste vuurtoren, met een hoogte van 77 meter. De bouw van deze grote vuurtoren in Genua, Italië begon al in het begin van de 12de eeuw en is een echt wereldwonder. 

De vuurtoren is deels gebouwd uit natuurlijk steen wat op die plek voorkwam, wat terug is te zien aan de basis van het gebouw. La Lanterna ziet er dan ook uit als een fort welke gebouwd is op een berg. Als je in de buurt bent, is het mogelijk om de vuurtoren en het museum te bezoeken.

4. Phare de Gatteville

De 75 meter hoge Phare de Gatteville is te vinden in Frankrijk. De vuurtoren ligt in Normandië, en kijkt uit over de zee. Deze oude vuurtoren bestaat al sinds 1835, en is gebouwd in een gebied met een verraderlijke zee. De huidige vuurtoren verving de kleinere, oudere vuurtoren en dient sindsdien als gids voor schippers.

De toren is een losstaand bouwwerk van 75 meter met daaromheen een twee verdiepingen tellend gebouw. Hier woonden de bewaarder van de vuurtoren samen met zijn familie vroeger, maar wordt nu gebruikt als museum.

5. Vuurtoren van Punta Penna

De op een na hoogste vuurtoren van Italië staat in de Abruzzo provincie. De vuurtoren van Punta Penna is gebouwd aan het begin van de 20ste, en toont alle grandeur van die tijd. Waar reguliere vuurtorens losstaande gebouwen zijn, is de vuurtoren van Punta Penna gebouwd bovenop een twee verdiepingen tellend gebouw. Hier woonden vroeger de bewaarder van de vuurtoren en zijn familie. De top van de vuurtoren kan bereikt worden via een trap met maar liefst 307 treden.

6. Mulantou vuurtoren

Beeld: Wikimedia / 大蛋

Op de zesde plaats staat de hoogste vuurtoren van China, namelijk de Mulantou vuurtoren die ook in de Hainan provincie van China staat. Deze vuurtoren staat in het Noorden van de provincie waarmee het uitkijkt over de straat van Qiongzhou en de zee.

De vuurtoren is uitgevoerd in de bekende wit, rode kleuren en is 73 meter in hoogte. De lampen van de vuurtoren staan op de top, met daaronder een rond uitkijkpunt met 360 graden uitzicht over de zee en het land. De Mulantou vuurtoren is gebouwd in 1995, en daardoor een stuk jonger dan de meeste andere hoge vuurtorens.

7. Baishamen Lighthouse

Met 72 meter is het Baishamen lighthouse de op een na hoogste vuurtoren van China. De toren staat op Haidian Island, en de provincie genaamd Hainan. Deze vuurtoren heeft een apart ontwerp. De vuurtoren heeft namelijk een hexagonale structuur aan de onderkant die de basis vormt. De toren zelf is gebouwd uit verschillende materialen, en lijkt dan ook op een futuristisch vuurtoren uit de toekomst. 

8. Storozhenskiy Mayak

Naast het gigantische Ladoga meer en de zee in Rusland staat Storozhenskiy Mayak. Het bouwwerk is in het wit en rood uitgevoerd en heeft alle kenmerken van een traditionele, lange vuurtoren. Met 71 meter in hoogte is het dan ook ver vanaf het meer al te spotten.

De gehele vuurtoren is gemaakt van steen, en is open om te bezoeken. Je moet wel de hele weg met de trap beklimmen, maar krijgt dan ook een fantastisch uitzicht over het meer en de wijde omgeving.

9. Faro della Vittoria

Aan de Golf van Trieste staat de Vittoria vuurtoren die 68 meter hoog de lucht in schiet. De vuurtoren is gebouwd in 1927, als gedenkplaats en memorandum voor de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de eerste wereldoorlog.

In eerste instantie zou deze vuurtoren worden gebouwd nog voor de eerste wereldoorlog, maar door geldproblemen werd dit uitgesteld tot 1927. Tegenwoordig is het prachtige bouwwerk van verre al te zien, en hebben bezoekers de mogelijkheid om de vuurtoren te beklimmen.

10. Vuurtoren van Cordouan

Op nummer tien staat de vuurtoren van Cordouan met een hoogte van 67 meter. De vuurtoren is gebouwd in het begin van de 17de, en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt om schepen te ondersteunen. 

Het ontwerp van de vuurtoren toont alle trends van dat moment. Er zijn elementen uit paleizen, forten en kerken terug te vinden in het gebouw. Het is een prachtige, traditionele vuurtoren met glazen koepel, en wordt door de Fransen gezien als de koningin onder de vuurtorens.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Franse Wijnstreken

Top 10 Meest Voorkomende Autoproblemen