Top 10 Hoogste Bergen Van Europa

De hoogste gebergten ter wereld liggen allemaal in Azië. Negen van de tien van die bergen liggen in het Himalaya-gebergte dat verspreid is over India, China, Nepal en Bhutan. De tweede grootste berg ter wereld, de K2, ligt niet in het Himalaya-gebergte, maar ligt op de grens tussen Pakistan en China.

In Europa vind je dus niet de hoogste bergen ter wereld, maar er zijn nog steeds hoge bergen te vinden.

Veel mensen denken dat de Mont Blanc in de Alpen de hoogste berg is in Europa. Deze berg mag dan wel erg hoog zijn, er zijn meerdere bergen hoger dan deze berg in Europa. Omdat sommige bergen op de grens tussen Azië en Europa liggen, kan het soms moeilijk zijn om te bepalen welke bergen nu de hoogste van Europa zijn.

Het is namelijk niet algemeen bepaald wat nu precies de grenzen van Europa zijn. Wij noemen daarom in dit artikel de lijst van wat wel de 10 hoogste bergen van Europa zijn.

De hoogste bergen van Europa

NummerBergHoogte (in meters)
1Elbroes5642
2Dychtaoe5205
3Sjchara5193
4Kosjtan-Taoe5151
5Kazbek5047
6Tetnoeldi4858
7Mont Blanc4809
8Dzjimara4780
9Oesjba4710
10Dufourspitze4634

1. Elbroes

Het hoogste punt in Europa, de Elbroes. Dit is een ingeslapen vulkaan in Rusland die niet alleen de hoogste berg van Europa is, maar ook de hoogste van het Kaukasus-gebergte en Rusland. Er zijn twee toppen op de berg, welke beiden de kraters van een vulkaan zijn. In klim-moeilijkheidsgraad verschillen deze twee toppen niet van elkaar, maar de hoogste top is 5642 meter en daarmee 21 meter hoger dan de ander.

Het maakt deel uit van de Seven Summits en is daarom voor veel bergbeklimmers een doel om ooit te beklimmen. Het is voor de ervaren klimmer geen heel lastig te beklimmen berg, maar het is natuurlijk wel een hoge berg, wat het dan weer moeilijk kan maken. Het is de technisch gezien makkelijkste berg van de bergen uit het Kaukasus-gebergte.

In de tijd van de klassieke oudheid was de Elbroes bekend onder de naam Strobilus, de plek waar Prometheus vastgetekend was volgens de Griekse mythologie. Dit verhaal komt overeen met de mythe die bij de Kazbek hoort, waarbij Amirani vastgetekend zat aan de Kazbek.

Nu heeft de berg onder de lokale bevolking de naam Mingi-Tau, wat ‘eeuwige berg’ betekent.

2. Dychtaoe

Het tweede hoogste punt van Europa bevindt zich in Rusland en is 5205 meter hoog: de Dychtaoe. Net als de Kosjtan-Taoe ligt de Dychtaoe in de republiek Kabardië-Balkarië. De naam Dychtaoe komt uit het Turks en betekent ‘gekartelde berg’.

Naast de Seven Third Summits bestaat ook de Seven Second Summits, wat vanzelfsprekend de op een na hoogste bergen van elk continent zijn. Aangezien de Dychtao het tweede hoogste punt van Europa is, maakt deze berg hier dus deel van uit. Van deze Sevend Second Summits wordt gezegd dat ze moeilijker te beklimmen zijn dan de Seven Summits, hoewel ze dus wel minder hoog zijn.

3. Sjchara

Zo’n 88 kilometer verwijderd van de op een na grootste stad van Georgië ligt de Sjchara-berg. Met zijn 5193 meter is hij het hoogste punt van Georgië. In 1888 werd de berg voor het eerst beklommen door een team van Britse en Zwitserse bergbeklimmers.

Omdat de Sjchara de derde hoogste berg van Europa is, maakt het deel uit van de Seven Third Summits: de derde hoogste bergen van ieder continent. Dit is het kleine broertje van de Seven Summits: de hoogste bergen van ieder continent.

4. Kosjtan-Taoe

In de Kabardië-Balkarië-republiek van Rusland ligt de 5151 meter hoge Kosjtan-Taoe. Het is met deze hoogte de hoogste berg van het bergmassief waar het deel van uitmaakt, het Kosjtan-bergmassief. In de Karatsjaj-Balkarische taal die gesproken wordt door een gedeelte van de bevolking in de republiek, betekent de naam van de berg ‘berg met een weiland aan de voet’.

5. Kazbek

De Kazbek is een in Georgisch gelegen vulkaan die ook in de Kaukasus gelegen is, op de grens tussen Rusland en Georgië. De berg wordt dan ook beklommen vanuit twee mogelijke klimroutes: één vanuit Rusland en één vanuit Georgië. De vulkaan is uitgedoofd, maar er zijn wel zo nu en dan aardbevingen door de ligging van de aardplaten.

Door deze aardbevingen komen er soms grote stukken rots los, waardoor bergbeklimmers om het leven zijn gekomen. Dit risico daargelaten is het een relatief makkelijk te beklimmen berg, waardoor het een van de populairste bergen voor bergbeklimmers is in het Kaukasus-gebergte.

Mensen woonachtig in de Kazbek-regio noemen de berg Mqinvartsveri, wat vertaalt kan worden naar ‘ijskoude top’, wat weer verwijst naar de gletsjers op de top. De Kazbek speelt ook een rol in een lokale mythe: het mythefiguur Amirani had vuur van de goden gestolen, waarna hij als straf vastgeketend werd aan de Kazbek. De locatie waar hij volgens de mythe gevangen werd gehouden werd later een kluizenarij van de Georgisch-Orthodoxe kerk.

6. Tetnoeldi

Boven een klein Georgisch dorpje, waar nog torens vanuit de middeleeuwen staan en er haast meer kerken zijn dan huizen, steekt de reusachtige berg Tetnoeldi van 4858 meter hoog uit. De berg is onderdeel van het Kaukasus-gebergte, waar ook de hierboven genoemde Dzjimara en Oesjba deel van uitmaken.

Hoewel er alleen erg kleine dorpen en steden in de buurt zijn, is er wel een skiresort. Met een van de drie skiliften kun je daarmee tot 3165 meter hoogte gaan en vervolgens 905 meter naar beneden skiën.

7. Mont Blanc

Hoewel velen dus denken dat het de hoogste berg in Europa is, komt de Mont Blanc in werkelijkheid slechts op de zevende plaats van hoogste bergen in Europa. Het komt daarentegen wel op de eerste plaats van hoogste bergen in de Alpen en de lijst van bekendste bergen in Europa.

De Mont Blanc is 4809 meter hoog, inclusief de sneeuw die op de top ligt. Mont Blanc betekent in het Frans ‘witte berg’, wat natuurlijk verwijst naar de hoop sneeuw die er op de berg ligt. Zonder deze sneeuw zou de berg 17 meter minder hoog zijn op het hoogste punt.

De Mont Blanc ligt tussen Frankrijk en Italië, maar in welk land de top precies ligt is onduidelijk. Volgens Fransen zou de top in Frankrijk liggen, maar anderen denken weer dat dit niet klopt: de top zou volgens hen precies op de grens zijn.

Nadat de Zwitserse natuuronderzoeker Horace-Bénédict de Saussure een prijs had uitgeloofd voor de eersten die de berg succesvol konden beklimmen, werd de top voor het eerst bereikt in 1786. Sindsdien zou de Mont Blanc nog vaak beklommen worden en nu is de berg dan ook een veel bezochte plaats en wordt er jaarlijks door zo’n twintigduizend klimmers geprobeerd de berg te beklimmen.

8. Dzjimara

Met zijn 4780 meter is de Dzjimara, ook wel bekend als de Jimara, de achtste hoogste berg in Europa. Daarnaast is het de tweede hoogste berg in de Noord-Ossetië-republiek in Rusland. De Dzjimara maakt deel uit van de Khokh-keten, een bergketen die loopt door het hierboven eerder genoemde Kaukasus-gebergte.

‘Khokh’ betekent ‘berg’ in de lokale taal van de Noord-Ossetië-republiek, het Ossetisch.

9. Oesjba

Twee toppen vormen samen de opvallende berg Oesjba, waarvan de hoogste piek 4710 meter is. Oesjba is een van de bergen in het Kaukasus-gebergte dat over Armenië, Rusland, Azerbeidzjan en Georgië verdeeld is. Deze berg ligt in het laatstgenoemde land, Georgië.

De berg staat er om bekend moeilijk te beklimmen te zijn. Er zijn dan ook verschillende klimmers dood gevonden of vermist geraakt op de Georgische berg. De zuidelijke piek is wel iets makkelijker te beklimmen dan de noordelijke, waardoor de zuidelijke piek 15 jaar later dan de noordelijke top voor het eerst beklommen werd.

10. Dufourspitze

Op de grens tussen Zwitserland en Italië vind je het bergmassief Monte Rosa. Boven dit bergmassief steekt de berg de Dufourspitze er met zijn 4634 meter uit. Hoewel de Monte Rosa dus over Zwitserland en Italië verdeeld is, ligt de Dufourspitze zelf in Zwitserland.

Je kunt de Dufourspitze van een grote afstand zien en er is dus ook veel over te lezen in oude werken. Zo heeft zelfs Leonardo da Vinci er over geschreven. In zijn schilderij Maagd op de rotsen zijn op de achtergrond bergen te zien, waarvan gedacht wordt dat deze mogelijk de Monte Rosa zouden kunnen zijn, waaronder dus de Dufourspitze.

Hoewel de berg dus al lang bekend was, werd, na mislukte pogingen, hij pas voor het eerst succesvol beklommen op 1 augustus 1855.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Animatiefilms Op Netflix

Top 30 Beste Nederlandse DJ’s