Top 10 Hoogst Vliegende Vogels

Vliegen is voor mensen een droom, maar voor de hoogst vliegende vogels is dit realiteit. Veel vogelsoorten vliegen slechts een aantal meters boven de grond en zijn meestal op de grond te vinden. Ze vliegen enkele korte afstanden per dag. Vanaf het nest op zoek naar voedsel of om de buurt te verkennen. Maar op verschillende hoogtes zijn diverse soorten vogels te vinden.

Hoger vliegende vogels zijn op grote hoogte te vinden voor twee redenen. Ze zijn op zoek naar voedsel of prooidieren. Vanaf bepaalde hoogtes hebben ze beter overzicht over het gebied. Maar vogelsoorten vliegen ook op zeer hoge hoogtes om lange afstanden af te leggen. Door gebruik te maken van de luchtstromen kunnen ze effectiever van A naar B geraken. Dit zijn de top 10 hoogst vliegende vogels.

1. Rüppells gier

De hoogst vliegende vogel ter wereld is de Rüppells gier. De vogel is te vinden op hoogtes van maar liefst 11.000 meter. Om op deze hoogte te kunnen overleven, heeft de soort een speciale hemoglobine die ervoor zorgt dat de opname van zuurstof gemakkelijker wordt verwerkt.

De vogels gebruiken de grote hoogte om dode prooidieren te spotten op de grond. Door hoog te vliegen kunnen ze een compleet gebied verkennen in een paar minuten. 

2. Kraanvogel

Op de tweede plaats staat de kraanvogel, die net als de Indische gans veel te vinden is in gebieden tussen Azië en Europa. Deze vogel trekt ook regelmatig over de Himalaya heen, en is gebouwd om met gemak op duizenden meters hoogte te vliegen.

Kraanvogels kunnen een hoogte bereiken van 10.000 meter, waardoor ze net zo hoog vliegen als een vliegtuig. De vogels hebben een spanwijdte van meer dan 2 meter maar wegen minder dan 10 kilo zodat ze gebruik kunnen maken van luchtstromen om energie te besparen tijdens het vliegen.

3. Indische Gans

De Indische gans maakt jaarlijks vluchten die duizenden kilometers kunnen beslaan. De vogels staan erom bekend om grote afstanden af te leggen op duizelingwekkende hoogtes. Regelmatig worden de vogels gespot op hoogtes van 8500 meter, en ze vliegen dan ook met gemak over de Himalaya heen.

Het lichaam van de vogels is aangepast om op deze hoogtes te vliegen. Indische ganzen hebben een grotere longinhoud dan veel andere vogels, waardoor ze op deze hoogtes toch voldoende zuurstof binnenkrijgen.

4. Wilde zwaan

Wilde zwanen zijn trekvogels die tijdens de koudere maanden juist naar Duitsland, Engeland en Scandinavische landen vliegen om te overwinteren. Ze vliegen dus tegen de richting in van veel andere vogels, maar gelukkig vliegen ze elkaar nooit in de weg.

De wilde zwaan vliegt tijdens de jaarlijkse trek in de vorm van een V. Dit is de meest efficiënte manier om te vliegen voor een grote groep. Ze wisselen hierbij af tussen hoogtes variërend van 3000 meter tot maar liefst 8200 meter.

5. Alpenkauw

De Alpenkauw is een wat kleinere soort vogel die veel te vinden is in de bergen van centraal Azië. De vogels staan erom bekend dat ze op grote hoogtes kunnen leven en overleven. Een Alpenkauw behaalt met gemak hoogtes van 8000 meter. 

De nesten van deze vogelsoort zijn eveneens op duizelingwekkende hoogtes te vinden. Een Alpenkauw geeft er de voorkeur aan om een nest te bouwen op rotswanden van bergen die op een hoogte liggen van 6500 meter. Daarnaast is het prachtig om te zien hoe deze vogels vliegen, het zijn echte acrobaten in de lucht.

6. Lammergier

De lammergier behoort tot de grootste soorten aan gieren die er bestaan. Ze zijn te vinden in de grotere gebergtes in het zuiden van Europa, en hebben een spanwijdte van 2.5 meter waardoor ze gemakkelijk in de lucht te spotten zijn.

Toch wegen de vogels maar 5 tot 7 kilo gemiddeld, en juist dit zorgt ervoor dat ze zo hoog kunnen vliegen. De slimme soort maakt gebruik van verschillende luchtstromen om hoogtes te bereiken tot wel 7000 meter. Een lammergier eet over het algemeen alleen vlees en botten van karkassen van dode dieren. 

7. Wilde eend

Wie had gedacht dat de gewone wilde eend in deze lijst zou voorkomen. Deze vogelsoort komt voor in Europa en Noord-Amerika, en is een vogel die ook tijdens de koudere maanden naar warmere gebieden verhuizen.

Over het algemeen vliegt een wilde eend op een hoogte tussen de 300 en 1200 meter. Maar als ze een lange tocht moeten maken om te overwinteren, vliegen ze met gemak 6400 meter hoog in de lucht. Sta er dus niet versteld van als je tijdens het vliegen ineens een wilde eend tegenkomt.

8. Rosse grutto

De rosse grutto ziet eruit alsof het een kleine schattige vogel is, maar de soort is redelijk groot en heeft een uithoudingsvermogen als geen ander. De vogels bereiken hoogtes tot maar liefst 6000 meter, en zijn in Alaska te vinden tijdens de zomermaanden.

In de winter trekken de vogels richting Australië. Dit doen ze door zonder te stoppen 11000 kilometer af te leggen over de oceaan heen. Juist doordat de rosse grutto niet zo heel groot is, kunnen ze zonder al te veel energie te verspillen deze gigantische afstanden ieder jaar afleggen.

9. Witte ooievaar

De witte ooievaar is in veel culturen een symbool voor aankomende baby’s, maar veel mensen weten niet dat de vogel ook hoogtes bereikt tot wel 4500 meter. Ze hebben een spanwijdte van 2.5 meter, en gebruiken hun grote vleugels om op de luchtstromen te glijden en op die manier zo min mogelijk energie te verspillen.

Grote groepen van deze vogelsoort trekken ieder jaar vanuit Europa richting warmere plekken in de winter. Het komt soms voor dat je duizenden vogels tegelijk richting Afrika kunt zien vliegen om daar de koudere maanden door te brengen. 

10. Andescondor

De Andescondor is een gigantisch grote vogel die in grote delen van Zuid-Amerika te vinden is. Deze vogels zien er imposant uit in de lucht, met grote afmetingen en een gewicht tot wel 15 kilogram.

Een Andescondor vliegt over het algemeen tot een hoogte van 4500 meter. Dit doen ze zodat ze overzicht behouden over de omgeving en een prooidier makkelijk kunnen spotten. De vogels hebben geen enkele moeite om vanaf deze hoogtes dieren te spotten.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Gevaarlijkste Vechtsporten Ter Wereld

Top 10 Meest Populaire Websites Voor Mannen In Nederland