Top 10 Heetste Pepers Ter Wereld

Beeld: Bohica Pepper Hut

Pepers worden al vele eeuwen gebruikt voor het smaakvoller maken van tal van gerechten. En daarbij geldt voor sommigen onder ons zelfs ‘hoe heter, hoe beter’. Wat dat betreft zit je met deze top 10 gebakken. De onderstaande 10 pepers zijn anno 2020 de absoluut heetsten te wereld. Daarbij is de officiële schaal van Scoville (SHU) onze leidraad.

We noemen bewust het jaar dat we deze top 10 voor je samenstelden, want deze hete lijst verandert door de jaren heen continue. Soms worden er in de vrije natuur spontaan nieuwe, nog hetere varianten ontdekt. Daarnaast proberen tal van kwekers elkaar de loef af te steken, door onder meer via kruisbestuivingen varianten te creëren met een nog hogere SHU-waarde.

1. Carolina Reaper (2.200.000 SHU)

De Carolina Reaper is anno 2020 de absoluut heetste peper ter wereld. Hij is ook speciaal voor dat doel gekweekt. Om je een vergelijkende indruk te geven: de Carolina Reaper is 200 keer heter dan een Jalapeno peper! Als je deze peper alleen al ziet , dan besef je je meteen dat het hier om een gemeen ‘monstertje’ gaat.

De Carolina Reaper heeft een opvallend uiterlijk, met een unieke prikker als ‘staart’. Opmerkelijk aan deze peper is dat deze niet alleen heel erg heet is, maar ook lekker fruitig smaakt. Kortom, een gevaarlijke gecombineerde smaaksensatie.

2. Trinidad Moruge Scorpion (2.009.231 SHU)

Beeld: Wikimedia / Slam

Dit bijzondere pepertje is pas recentelijk ontdekt. En als je eenmaal hebt ervaren hoe ongelooflijk heet de Trinidad Moruga Scorpion echt is, dan krijg je vast en zeker de indruk dat die ontdekking in de hel plaatsvond. Niets is echter minder waar, want de peper stamt – zoals de naam al doet vermoeden – van het eiland Trinidad.

En in dit geval speciaal vanuit het gebied rond Moruge, aan de zuidkust van het eiland. Neem je een hap van deze peper, dan levert je dat het gevoel van een telkens opnieuw opkomende hitte, waar letterlijk geen einde aan lijkt te komen.

3. 7 Pot Douglah (1.853.936 SHU)

Beeld: Amazon

Volgens kenners is de 7 Pot Douglah de heetste peper met de meeste smaak. Het is ook meteen de enige peper in deze top 10, die bruin in plaats van rood gekleurd is. Om die reden wordt hij ook wel 7 Pot Brown of 7 Pot Chocolate genoemd.

Als je tijdens het doorlopen van deze lijst twijfelt over de meest geschikte pepersoort voor al je verschillende gerechten, dan is de Pot Douglah zonder meer een perfecte keuze. Zowel vers, gedroogd als in poedervorm brengt het elke maaltijd heerlijk op smaak.

4. 7 Pot Primo (1.469.000 SHU)

Beeld: Bohica Pepper Hut

Deze 7 Pot variant herken je optisch aan z’n opvallend lange ‘staart’. Hij werd ontwikkeld door Troy Primeaux, vandaar dat het verbasterde ‘Primo’ in de naam van deze hete peper voorkomt. Een lange ‘staart’ aan een peper betekent overigens lang niet altijd dat je met een 7 Pot Primo te maken hebt.

Andere kwekers proberen het succes van deze peper te evenaren of mogelijk zelfs te overtreffen door soortgelijke varianten te ontwikkelen. Als je alleen al naar het uiterlijk van de 7 Pot Primo kijkt, dan begrijp je eigenlijk al meteen dat je letterlijk een peperhete bite te wachten staat.

5. Trinidad Scorpion Butch Taylor (1.463.700 SHU)

Volgens iemand, die zijn smaakpapillen kennis liet maken met deze peper, krijg je het gevoel alsof je 1.000 gloeiende zonnen tegelijkertijd doorslikt. De Trinidad Scorpion Butch Taylor is vernoemd naar z’n maker (Butch Taylor) en verwijst tevens naar het haakje, dat onderaan de peper zit en eruit ziet als een prikker van een schorpioen.

Net als veel andere hete pepers in deze top 10, komt deze variant van de eilandengroep Trinidad en Tobego.

6. Naga Viper (1.349.000 SHU)

Dat hete pepers lang niet altijd uit exotische oorden hoeven te komen bewijst de Naga Viper. Deze wordt namelijk gewoon in Europa geteeld. In Groot-Brittannië om precies te zijn.

De Naga Viper is een zogenoemde hybride-peper, die ontstaan is door jarenlang verschillende kruisbestuivingen uit te voeren. Het is op dit moment nog steeds een tamelijk zeldzame peper, die je lang niet overal zomaar kunt kopen.

7. 7 Pot Barrackpore (1.300.000 SHU)

De 7 Pot Barrackpore stamt van hetzelfde geslacht als de 7 Pot Red, alleen is deze variant een beetje heter en ook ietwat bitterder dan de nummer 9 in deze top 10. De Barrackpore kan daarnaast tot wel ruim 7 centimeter groter worden dan de andere pepers in de 7 Pot-familie.

Ze hebben overigens wel gewoon de standaard vorm die voor dit type pepers gebruikelijk is. 7 Pot Barrackpore pepers zijn dus langwerpig, gepimpeld en gerimpeld. Ook het rijpingsproces is hetzelfde. Ze beginnen groen en krijgen na verloop van tijd hun markante rode kleur.

8. Naga Jolokia (1.041.427 SHU)

Dankzij de veelvuldige aandacht die deze peper in de media kreeg, is dit wereldwijd waarschijnlijk de meest bekende hete peper. Ook tal van filmpjes op YouTube hebben de afgelopen jaren ongetwijfeld aan de populariteit van de Naga Jolokia bijgedragen. In veel van die online video’s wordt iemand uitgedaagd om een complete peper op te eten. Een onmogelijke opgave.

Laat je dus niet in de luren leggen vanwege het feit dat deze uit Assam, India stammende peper slechts op de 8ste plaats in deze top 10 staat. Zelfs een stoere volwassen kerel gaat gegarandeerd door de knieën als hij of zij een volledige Naga Jolokia probeert te verorberen.

9. 7 Pot Red (1.000.000 SHU)

Dit is een chilipeper, die z’n oorsprong op het Caribische eiland Trinidad heeft. Het is niet alleen maar een extreem hete, maar ook een behoorlijk zeldzame peper. De naam ‘7 Pod’ zou verwijzen naar het feit, dat je aan slechts één 7 Pot Red peper voldoende hebt om er 7 verschillende stoofpotten mee van smaak te voorzien.

Naast de rode 7 Pot Red, zijn er ook gele 7 Pot Yellow en eveneens rode, maar grotere 7 Pot Jonah varianten van deze peper verkrijgbaar.

10. Rode Savina (500.000 SHU)

Beeld: Wikimedia / Michael Bemmerl

Tot februari van 2007 stonden Rode Savina pepers in het wereldrecordboek als de allerheetste pepers genoteerd. Maar inmiddels zijn ze wat dat betreft naar de 10de plek gedaald. Desondanks behoudt deze peper wel een ander record.

Het lukte de Rode Savina namelijk om 12 achtereenvolgende jaren uitgeroepen tot worden tot de heetste peper ter wereld. Dit record is sindsdien door geen enkele andere peper geëvenaard. De Rode Savina staat mede bekend om z’n zoete, bijna fruitachtige smaak.

Overzicht van de heetste pepers ter wereld

NummerNaamSHU
10Rode Savina500.000
97 Pot Red1.000.000
8Naga Jolokia1.041.427
77 Pot Barrackpore1.300.000
6Naga Viper1.349.000
5Trinidad Scorpion Butch Taylor1.463.700
47 Pot Primo1.469.000
37 Pot Douglah1.853.936
2Trinidad Moruge Scorpion2.009.231
1Carolina Reaper2.200.000

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Bizarre Wereldrecords

Top 10 Goedkoopste Restaurants Met Een Michelinster