Top 10 Grootste Woestijnen Ter Wereld

In dit artikel gaan we het over de top 10 grootste woestijnen ter wereld hebben! Een woestijn is een gebied met weinig tot geen neerslag en vegetatie. Woestijnen staan daarom bekend als gebieden met moeilijke leefomstandigheden.

Met name Afrika, Azië en Australië staan bekend om zijn grote woestijnvlaktes. Maar wist je dat woestijnen over de hele wereld voorkomen? Er zijn ook woestijnen te vinden in gematigde en zelfs koude polaire zones! In een woestijn valt weinig neerslag, waardoor er weinig of geen vegetatie te vinden is.

De grootste woestijnen ter wereld

NummerWoestijnOppervlakte (in km²)
1Sahara 10.000.000
2Gobiwoestijn 1.300.000
3Libische Woestijn1.200.000
4De Kalahariwoestijn920.000
5Grote Bekken520.000
6Chihuahuawoestijn 360.000
7Grote Zandwoestijn370.000
8De Kyzylkumwoestijn300.000
9Taklamakanwoestijn 270.000
10Gibsonwoestijn 156.000

Wij hebben de top 10 grootste woestijnen ter wereld voor jou op een rij gezet:

1. Sahara – Egypte/Libië/Mali/Soedan/Tsaad: 10.000.000 km²

De absolute nummer 1 van deze lijst is de Sahara, met een oppervlak van bijna 10 miljoen vierkante kilometer. Dit is absoluut de grootste en warmste woestijn ter wereld.

Toch is de Sahara niet altijd een woestijn geweest. In het Pleistoceen tijdperk – duizenden jaren geleden – bestond de Sahara voornamelijk uit laag gras.

Als gevolg van meerdere ijstijden veranderde het klimaat langzaam maar zeker in een droog gebied wat nu voornamelijk uit zand bestaat.

2. Gobiwoestijn – Mongolië/China: 1.300.000 km²

De Gobiwoestijn is met een oppervlak van 1,3 miljoen vierkante kilometer de grootste woestijn van Azië. In tegenstelling tot de meeste eerdergenoemde woestijnen bestaat de Gobiwoestijn voornamelijk uit rotsen, en niet voor het grootste gedeelte uit zand.

Wist je dat er hier vondsten zijn gedaan van oude dinosauruseieren? Wetenschappers zijn het er dan ook over eens dat hier dinosaurussen hebben geleefd.

3. Libische Woestijn – Egypte/Libië/Soedan: 1.200.000 km²

De Libische Woestijn is een grote en droge woestijn bestaande uit meer dan 1,2 miljoen vierkante kilometer. Wist je dat niet zo lang geleden verloren steden zijn teruggevonden in deze woestijn? Deze steden werden bewoond door een Berbers volk dat een eigen koninkrijk had rond het jaar 500.

De Libische woestijn is momenteel nauwelijks nog bewoond. Dit is ook niet zo gek aangezien de Libische woestijn bekend staat om zijn grof en droog terrein bestaande voornamelijk uit dor zand en steen.

4. De Kalahariwoestijn – Botswana/Namibië/Zuid-Afrika: 920.000 km²

De Kalahariwoestijn is gelegen in het zuiden van Afrika, en is in het droogseizoen vrij onvruchtbaar gebied. In het natte seizoen valt echter veel regen en daarom spreken we bij deze woestijn niet over een échte woestijn. Daarom wordt dit gebied ook wel een halfwoestijn gebied genoemd.

De Kalahariwoestijn is een gebied van ruim 920.000 vierkante kilometer. Dankzij haar 2 seizoenen is de Kalahariwoestijn een gevarieerd gebied, bestaande uit gebieden met zand maar ook vruchtbare steppe en savanne!

Wist je dat er onder andere leeuwen, hyena’s, antilopen, stokstaartjes en bavianen leven in de Kalahariwoestijn? Dankzij haar verschillende seizoenen en vegetatie is het een makkelijker leefgebied voor diersoorten vergeleken met een hele droge woestijn.

5. Grote Bekken – de Verenigde staten: 520.000 km²

De Grote Bekken woestijn, in het Engels ook wel ‘the Great Basin’ genoemd, is met haar 520.000 vierkante kilometer de grootste woestijn van de Verenigde Staten. Het gebied bestaat vooral uit struiken, is het leefgebied van verschillende Indianenstammen.

Wist je dat de Indianenstammen, die de Grote Bekken bewonen, ookwel ‘de Great Basin Tribes’ worden genoemd? De ‘Great Basin Tribes’ wonen al sinds vele duizenden jaren in de Grote Bekken woestijn.

6. Chihuahuawoestijn – Mexico/de Verenigde Staten: 360.000 km²

De Chihuahuawoestijn is grondgebied van de Verenigde Staten en Mexico en met zijn 360.000 vierkante kilometer de 6e grootste woestijn ter wereld! De vegetatie van deze woestijn is divers en verschillend, en dankzij deze vruchtbare ondergrond liggen er een aantal grote steden in deze woestijn, zoals de stad El Paso met 2 miljoen inwoners.

7. Grote Zandwoestijn – West Australië: 370.000 km²

Met een oppervlak van ruim 370.000 vierkante kilometer staat ‘de Grote Zandwoestijn’ (the Great Sandy Desert) op nummer 7 van onze lijst! De woestijn zeer licht bevolkt en heeft een geografische ligging in het noordwesten van Australië.

De gemiddelde neerslag van the Great Sandy Desert is 25ml per jaar en valt voornamelijk tijdens kortstondige flinke regenbuien. De winters van de woestijn duren niet lang en zijn heel zacht, met een gemiddelde temperatuur van ongeveer 27 graden.

8. De Kyzylkumwoestijn – Oezbekistan: 300.000 km²

Kyzylkum betekent letterlijk rood zand. Deze naam komt voort uit het feit dat de woestijn voornamelijk uit zand bestaat, en rood kleurt bij zonsondergang! Met een oppervlak van 300.000 vierkante kilometer is dit de 8e grootste woestijn ter wereld. De woestijn ligt tussen de 2 grootste rivieren van Oezbekistan: de Ama Darja en de Syr Daria.

De Kyzylkumwoestijn staat bekend om zijn rijke hoeveelheid aan goud, uranium, koper, gas en aluminium in de bodem. Dat is de reden dat er sinds de jaren ’70 veel internationale goud- en gaswinning bedrijven in deze woestijn zijn opgericht.

9. Taklamakanwoestijn – China: 270.000 km²

Nummer 9 op de lijst is de Taklamakanwoestijn. Deze woestijn ligt in het noordwesten van China en heeft een oppervlak van 270.000 vierkante kilometer. Onderzoekers twijelen niet over het feit dat deze woestijn heel oud moet zijn, zo zijn er veel mummies gevonden, waarvan sommige meer dan 5000 jaar oud zijn!

10. Gibsonwoestijn – West Australië: 156.000 km²

Met een oppervlak van 156.000 vierkante kilometer staat de Gibsonwoestijn in West Australië op nummer 10 van onze lijst. Wist je dat de eerste dinosauruseieren in deze woestijn zijn gevonden?

De Gibsonwoestijn bestaat voornamelijk uit rood zand, afgewisseld met rotsen die begroeid zijn met woestijngras. Voor een ‘woestijngebied’ regent het relatief veel in de Gibsonwoestijn, zo’n ongeveer 250ml per jaar. De wintertemperatuur ligt rond de 18 graden, terwijl het in de zomer gemiddeld 38 graden is.

Er zijn immens veel verschillende diersoorten te vinden in de Sahara, zoals:

 • Schorpioenen
 • Kamelen
 • Hyena’s
 • Woestijnratjes
 • Dromedarissen
 • Woestijnspringmuis

Aangezien het ’s nachts in de Sahara flink af kan koelen, en zelfs kan vriezen, moeten deze dieren bestand kunnen zijn tegen warmte en kou.

Zoals je kunt zien zijn er veel grote woestijnen verdeeld over verschillende plekken op aarde. Samenvattend hebben we de top 10 grootste woestijnen samengevat:

 1. Sahara – Egypte/Libië/Mali/Soedan/Tsjaad
 2. Gobiwoestijn – Mongolië/China
 3. Libische woestijn – Egypte/Libië/Soedan
 4. De Kalahariwoestijn – Botswana/Namibie/Zuid-Afrika
 5. Grote Bekken – de Verenigde staten
 6. Chihuahuawoestijn – Mexico/de Verenigde Staten
 7. Grote Zandwoestijn – West Australië
 8. De Kyzylkumwoestijn – Oezbekistan
 9. Taklamakanwoestijn – China
 10. Gibsonwoestijn – West Australië

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Bestemmingen Voor Een Goedkope Luxe Huwelijksreis

Top 10 Oudste en Bekendste Bouwwerken Ter Wereld