Top 10 Grootste Vulkanen Ter Wereld

Vulkanen zijn vaak erg indrukwekkende bergen, die ontstaan zijn door een scheur of breuk in de aarde waardoor het vloeibare gesteende naar het aardoppervlak kan komen. Vulkanen komen vaak voor waar platen van de aardkorst tegen elkaar aanbotsen.

Vulkaanuitbarstingen kunnen er heel indrukwekkend uitzien, en vele actieve rustige vulkanen trekken dan ook vele bezoekers per jaar om dit natuurverschijnsel te bewonderen. Dit kan echter ook erg gevaarlijk zijn en wetenschappers zijn constant bezig met het nauwkeurig observeren van vulkaan activiteiten. Hierdoor kunnen uitbarstingen voorspeld worden en kunnen inwoners op tijd geëvacueerd worden indien nodig.

De grootte en activiteit verschilt per vulkaan en eens in de zoveel jaar worden ook slapende vulkanen weer actief. Dit zijn de top 10 grootste vulkanen ter wereld.

1. Mauna Loa, Hawaii

De vulkaan Mauna Loa is de grootste vulkaan ter wereld, met een totale hoogte van 9170 meters ten opzichte van de zeebodem en 4.170 meters boven de zeespiegel. De naam betekent letterlijk ‘lange berg’ aangezien de schildvulkaan veel breder is dan hoog. Door de breedte van de vulkaan, bedekt Mauna Loa maar liefst 85% van het eiland.

2. Kilimanjaro berg, Tanzania

De Kilimanjaro berg in Tanzania is de hoogste Afrikaanse berg, met een bergop op 5895 meter hoogte. Kilimanjaro is geen actieve vulkaan, maar bestaat uit drie aaneengesloten stratovulkanen. De berg ligt vlakbij de grens met het buurland Kenia en is omringt door een savannelandschap.

3. Popocatépetl, Mexico

Nummer drie in deze lijst is weer een actieve vulkaan, de Popocatépetl vulkaan in Mexico heeft een hoogte van 5426 meter. De naam is afkomstig van het woord ‘rokende berg’. De vulkaan is te beklimmen maar je moet wel voorbereid zijn om zowel over fijn vulkaanas als ijs en sneeuw te klimmen. Aangezien de vulkaan actief is, wordt klimmen afgeraden als de activiteit van de vulkaan stijgt. De meest recente uitbarsting nam plaats in maart 2019.

4. Mount Fuji, Japan

Mount Fuji is met een hoogte van 3776 meters niet alleen een van de grootste vulkanen ter wereld, het is hiermee ook meteen de hoogste berg van Japan. De vulkaan speelt een grote rol in de Japanse cultuur en aangezien het een slapende vulkaan is kan de berg veilig beklommen worden. Met mooi weer is de vulkaan soms zelfs zichtbaar vanuit de hoofdstad Tokio, wat voor een schitterend uitzicht zorgt.

5. Bromo en Semeru, Indonesië

De Semeru is de hoogste berg en vulkaan op het eiland Java, in Indonesië. De vulkaan is gelegen in het Nationaal Park Bromo Tennger Semeru waar ook de Bromo vulkaan te bezichtigen is. De Semeru vulkaan heeft een hoogte van 3676 meter en de Bromo vulkaan heeft een hoogte van 2392 meter, beide omgeven door een maanachtig landschap. Beide zijn actief en rook is vaak de zien boven de kraters.

6. Etna, Italië

De Etna vulkaan in Sicilië is de hoogste en een van de meest actieve vulkanen van Europa. De vulkaan heeft een hoogte van 3329 meters en is continue actief. De vulkaan is ontstaan door het botsen van de Afrikaanse en Euraziatische platen van de aardkorst. Toeristen kunnen de berg bereiken via een kabelbaan tot 2580 meter hoogte, waarna wandelingen mogelijk zijn met diverse gidsen.

7. Mount St. Helens, USA

De 2550 meter hoge Mount Saint Helens in de Amerikaanse staat Washington brak uit in 1980 met grote gevolgen. Vele huizen, wegen, bruggen en spoorwegen werden vernield door de uitbarsting van de vulkaan en voorafgaande aardbevingen. Vandaag de dag is de vulkaan nog steeds actief en de nabije omgeving is in risico gebieden verdeeld mocht de vulkaan weer uitbarsten.

8. Mayon, Filipijnen

De 2462 meter hoge Mayon vulkaan op het eiland Luzon in de Filipijnen heeft een bijna perfecte kegelvorm vanwege de tientallen uitbarstingen. De meest recent geregistreerde uitbarsting vond plaats in 2018. Aangezien de vulkaan actief is, zijn verdere erupties te verwachten in de komende jaren. Wetenschappers houden de vulkaan en mogelijke erupties goed in de gaten om bewoners van de regio bijtijds te evacueren.

9. Arenal, Costa Rica

De Arenal vulkaan heeft een hoogte van 1657 meter en ligt in het noordwesten van Costa Rica. Een nationaal park is opgericht rondom het vulkanen landschap waar ook een nog oudere vulkaan, Chato, te bezichtigen is.

De Arenal vulkaan is erg actief en de uitbarstingen zijn dan ook een toeristische trekpleister geworden. Uitbarstingen vinden regelmatig plaats maar zijn vaak niet erg extreem waardoor evacuatie niet nodig is en je vanuit de nabije omgeving de lavastromen kunt waarnemen.

10. Maelifell, IJsland

De Maelifell vulkaan is te vinden in het zuiden van IJsland en staat met een hoogte van 539 meter op nummer 10 van deze lijst. De vulkaan is tussen juli en oktober over het algemeen bereikbaar via een aangelegde weg. De rest van het jaar is deze weg vaak overstroomd en is het een stuk laster om de vulkaan te bereiken.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Warmste Plekken In Engeland

Top 10 Grootste Kathedralen Ter Wereld