Hawaii en vulkanen is in principe een logische twee-eenheid, want de eilandengroep is dankzij de uitstoot van vulkanen ontstaan.
Vandaag de dag tref je zowel gedoofde, slapende én nog steeds actieve vulkanen op de verschillende Hawaïaanse eilanden aan. Hieronder zetten we de 10 grootsten voor je op een rij.
Inhoudsopgave
1. Mauna Kea (4.205 meter)

Vanaf het laagste punt gemeten is de Mauna Kea maar liefst 10.203 meter hoog, waarvan 4.205 meter boven zeeniveau uitkomt. Het is daarmee ook meteen de grootste berg ter wereld.
De Mauna Kea leidt vandaag de dag een slapend bestaan. De laatste keer dat deze schildvulkaan uitbarstte was zo’n 4.000 tot 6.000 jaar geleden, maar onderzoek heeft aangetoond dat de Mauna Kea al eens eerder na een langdurig slapend bestaan opnieuw actief begon te worden.
Het gevaar voor een nieuwe eruptie is dus niet volledig geweken. Op de top van de Mauna Kea staan tegenwoordig 12 telescopen waarmee onderzoekers het heelal afspeuren.
2. Mauna Loa (4.169 meter)

Als we puur naar de massa en het volume van de Mauna Loa kijken, dan kunnen we stellen dat deze vulkaan de grootste ter wereld is. Het gevaarte is zelfs zo zwaar, dat het de aardkorst er ter plekke 8 kilometer wordt ingedrukt.
De Mauna Loa is goed voor 85 procent van het oppervlak van het hoofdeiland van Hawaii en de betekenis van de naam komt vrij vertaald neer op ‘lange berg’. De vulkaan is nog steeds actief. De laatste eruptie vond plaats in 1984.
3. Haleakala (3.055 meter)

De Haleakala is de grootste schildvulkaan van het Hawaïaanse eiland Maui. Vrij vertaald betekent de naam van dit gevaarte ‘Huis van de zon’. In de plaatselijke mythologie werd de top van de berg als de woning van de grootmoeder van de halfgod Maui gezien.
De laatste keer dat de Haleakala uitbarstte was rond het jaar 1600. Het bijzondere van deze vulkaan is dat je de top ervan gewoon via een verharde weg – bijvoorbeeld met een auto – kunt bereiken. Mede daardoor is de Haleakala een erg populaire toeristische attractie op Maui.
4. Hualalai (2.521 meter)

De laatste keer dat de Hualalai uitbarstte was in de jaren 1800 en 1801. Sindsdien leidt deze schildvulkaan op het hoofdeiland van Hawaii een slapend bestaan. De omgeving kreeg overigens in 1929 te maken met flink wat aardbevingen, die erop zouden kunnen duiden dat er lava vanuit het binnenste van de aarde omhoog kwam.
Mede hierdoor acht men de kans op een nieuwe eruptie in de komende eeuw behoorlijk hoog. Die mogelijk actieve status on de nabije toekomst wordt ook nog eens onderstreept middels een onderzoek naar het lavagesteente van de Hualalai. Dat blijkt voor 80 procent niet ouder te zijn dan slechts 5.000 jaar.
Met andere woorden: deze vulkaan is de afgelopen millennia regelmatig actief geweest en de kans is groot dat een nieuwe uitbarsting aanstaande is.
5. Mauna Kahalawai (1.764 meter)

Deze uitgedoofde schildvulkaan tref je eveneens op het eiland Maui aan. De Mauna Kahalawai is goed voor 25 procent van het grondgebied van het eiland. Onderzoekers vermoeden dat de vulkaan zo’n 1,7 miljoen jaar oud is.
De laatste uitbarsting vond ongeveer 320.000 jaar geleden plaats. Vrij vertaald naar het Nederlands betekent Mauna Kahalawai ‘het waterbedrijf’, wat op zich een logisch naam is, omdat deze vulkaan zich in hetzelfde uitermate vochtige gebied bevindt als de zojuist genoemde Puu Kukui vulkaan.
6. Puu Kukui (1.764 meter)

De Puu Kuki maakt deel uit van een 30 kilometer lang berggebied in het westen van het eiland Maui. De omgeving van deze uitgedoofde vulkaan is vandaag de dag een privaat natuurreservaat dat door de Maui Land & Pineapple Company wordt beheerd.
Naast de wereldwijd unieke flora en fauna die je op deze locatie tegen kunt komen, staat het gebied van de Puu Kukui ook bekend als een van de vochtigste plekken op aarde. Omdat het regenwater de omgeving niet makkelijk kan verlaten, is de grond er sompig en zuur.
Dit bijzondere klimaat zorgt er tevens voor dat veel van de dieren die er leven aanmerkelijk kleiner zijn dan elders.
7. Kohala (1.670 meter)

Voor lang niet alle vulkanen die op Hawaii te vinden zijn geldt dat ze nog steeds actief zijn. Ook de Kohala is inmiddels uitgedoofd. Deze schilvulkaan is de meest noordelijke op het hoofdeiland van Hawaii. Het is ook meteen de oudste vulkaan van de regio.
Naar schatting kwam de Kohala 500.000 jaar geleden boven het zeeniveau uit. De laatste uitbarsting vond zo’n 120.000 jaar geleden plaats. Omdat het eiland jaarlijks langzaam maar zeker een beetje verzakt, is de Kohala door de millennia heen steeds een stukje kleiner geworden.
8. Kamakou (1.512 meter)

Met z’n hoogte van 1.512 meter is de Kamakou de hoogste top van het eiland Molokai. Het betreft hier een gedoofde vulkaan, die inmiddels een thuishaven voor unieke flora en fauna is geworden.
Je vindt er planten en dieren die nergens anders op de wereld voorkomen. Om die reden is de omgeving van de Kamakou aangewezen als beschermd natuurgebied. Voor toeristen worden er maandelijkse wandeltochten naar de top georganiseerd.
Ben je eenmaal boven aangekomen, dan worden je inspanningen beloond met een adembenemend uitzicht over de Pelekunu Preserve.
9. Kīlauea (1.247 meter)

De Kīlauea is een van de vijf schildvulkanen, die gezamenlijk het hoofdeiland van Hawaii vormgeven. Ook deze vulkaan is vandaag de dag nog steeds actief. Vanwege zijn regelmatige uitbarstingen is de Kīlauea een populaire toeristische attractie geworden.
In de vorige eeuw werden er in totaal maar liefst 45 erupties geteld, waarbij de langste ruim 5 aaneengesloten jaren duurde. De vulkaan ligt op de zuidelijke flank van de veel grotere Mauna Loa vulkaan. De eilandbewoners beschouwen de Kīlauea als het huidige huis van de vulkaangodin Pele.
10. Puʻu ʻŌʻō (698 meter)

De Puʻu ʻŌʻō is een vulkaankegel met een hoogte van 698 meter. Je treft deze nog steeds actieve vulkaan op de oostelijke riftzone van de Kīlaueavulkaan aan. De naam Puʻu ʻŌʻō betekent letterlijk ‘de heuvel van de ʻŌʻō’, waarbij de ʻŌʻō de naam van een inmiddels uitgestorven Hawaïaanse vogel is.
Deze vulkaan begon op3 januari 1983 met zijn eruptie en is daar sindsdien niet meer mee gestopt. De magma die door de jaren heen is uitgestoten heeft er inmiddels voor gezorgd dat de zuidkust van Kilauea met honderden hectares is gegroeid.