Top 10 Grootste Vliegvelden Van Europa

Door de jaren heen is vliegen een enorm populaire manier van vervoer en reizen geworden. De eenvoudige en snelle manier van reizen spreekt veel mensen erg aan. Zakenreizigers gaan soms zelfs op een neer binnen één dag, terwijl vakantiegangers vaak langer weg zijn.

Luchtvaartmaatschappijen bieden vluchten aan voor alle segmenten, van goedkope budget reizen naar luxe privévliegtuigen. Wel moet je als reiziger altijd goed de extra kosten in de gaten houden, zoals bagage kosten en het reizen van en naar een vliegveld.

Om de grote vraag naar vliegreizen te vervullen, heeft Europa op dit moment meer dan 4000 vliegvelden. Bijna elke grote stad beschikt haast wel over één of zelfs meerdere vliegvelden. London heeft bijvoorbeeld maar liefst zes vliegvelden in de nabije omgeving. Dit komt vooral ook door een groot aantal aansluitende vluchten waar passagiers overstappen om door te reizen. Zie hieronder de top 10 lijst met de grootste vliegvelden van Europa.

1. London Heathrow Airport

Aantal passagiers per jaar: 80.886.589

Het grootste vliegveld van Europa is het London Heathrow Airport in het Verenigd Koningrijk. Met vier verschillende terminals, twee landingsbanen en meer dan 200 bestemmingen is London Heathrow Airport het grootste vliegveld binnen Europa.

De meest populaire bestemmingen zijn onder andere New York, Amsterdam, Dubai, Dublin en Hong Kong. Meer dan tachtig miljoen reizigers vliegen via Heathrow per jaar, waarvan de meerderheid het vliegveld niet eens verlaat en verder reist via een aansluitingsvlucht.

2. Parijs Charles de Gaulle Airport

Aantal passagiers per jaar: 76.150.007

Met meer dan 75 miljoen passagiers per jaar staat Parijs Charles de Gaulle bijna boven aan de lijst binnen Europa en heeft het zelfs een plekje bemachtigd in de top 10 grootste vliegvelden ter wereld. Het grootste vliegveld van Frankrijk ligt ten noordoosten van Parijs en je bent met de trein gemakkelijk binnen 30-40 minuten in het centrum.

Het vliegveld is het Europese centrum voor FedEx en de Franse Post met een capaciteit van 3.5 miljoen ton vrachtverkeer per jaar. Passagiers kunnen vanuit Parijs 342 wereldwijde internationale bestemmingen bereiken en gebruik maken van twintig binnenlandse bestemmingen.

3. Amsterdam Airport Schiphol

Aantal passagiers per jaar: 71.680.013

Ons kleine landje doet het toch extreem goed op deze lijst, met meer dan zeventig miljoen passagiers per jaar en grote internationale bekendheid staat Schiphol op nummer drie. Hoewel vele passagiers dit vliegveld gebruiken voor een overstap, ben je ook zo met de trein binnen iets meer dan een kwartier in het centrum van Amsterdam bijvoorbeeld.

Amsterdam Airport Schiphol heeft directe vluchten beschikbaar naar 275 internationale bestemmingen en 86 landen. De meerderheid van de vluchten wordt uitgevoerd door KLM, de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij. Van alle luchtvaartmaatschappijen wereldwijd, is KLM de oudste die nog steeds opereert onder haar originele naam.

4. Frankfurt Airport

Aantal passagiers per jaar: 70.556.072

Frankfurt Airport bestaat uit twee terminals met een speciale skyline trein voor passagiers om zich snel te kunnen verplaatsen tussen de terminals. Jaarlijks reizen er meer dan 70 miljoen passagiers via Duitslands grootste vliegveld.

Er wordt een derde terminal gebouwd in de komende jaren om de capaciteit van het vliegveld te verhogen. De nieuwe terminal zal een capaciteit hebben van 21 miljoen passagiers per jaar en heeft een oppervlakte van maar liefst 22 voetbalvelden.

5. Madrid Barajas Airport

Aantal passagiers per jaar: 61.734.037

Madrid Barajas Airport is het allereerste vliegveld van Spanje. De naam is gewijzigd in 2014 als een eerbetoon aan de eerste premier van de Spaanse democratie, Adolfo Suárez. Het vliegveld wordt gebruikt als thuisbasis voor de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia, die vluchten aanbiedt naar 121 van de 191 bestemmingen vanuit Madrid Barajas Airpot.

6. Barcelona El Prat Airport

Aantal passagiers per jaar: 52.686.314

Dit Catalaanse vliegveld ligt op korte afstand van de populaire stad Barcelona, waar jaarlijks miljoenen reizigers op af komen. De officiële naam van het vliegveld is in 2019 aangepast naar het Barcelona El Prat Josep Tarradellas Airport. Net als in de Spaanse hoofdstad Madrid, is de naamwijziging te danken aan een eerbetoon, in dit geval aan de voormalige president van Catalonië.

7. Istanbul Airport 

Aantal passagiers per jaar: 52.009.220

Het nieuwe en moderne Istanbul vliegveld werd op 29 oktober, een nationale feestdag, officieel geopend door de Turkse president in 2018. De passagiersaantallen zijn vanaf de opening flink gestegen tot meer dan 52 miljoen passagiers per jaar. Het vliegveld heeft plannen om de capaciteit verder uit te breiden in de komende jaren.

8. Moskou Sheremetyevo Airport

Aantal passagiers per jaar: 49.438.545

Het drukste vliegveld van Rusland bestaat uit zes terminals en drie landingsbanen. Het vliegveld is de thuisbasis van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot en verwelkomt jaarlijks zo’n 50 miljoen passagiers.

Het Moskou Sheremetyevo Airport biedt reizigers directe vluchten naar 179 bestemmingen in 59 landen. De langste directe vlucht is 10,063 kilometer van Moskou naar Denpasar in Indonesië, die over het algemeen 12 uur en 25 minuten duurt.

9. München Airport

Aantal passagiers per jaar: 47.941.348

Niet alleen het Verenigd Koninkrijk, maar ook Duitsland heeft twee grote vliegvelden op deze lijst staan. München Airport, in het zuidoosten van het land, is door de jaren heen verder uitgebreid en vervoert nu rond de 48 miljoen passagiers per jaar. Naast de vele commerciële passagiers vluchten, wordt er via het vliegveld ook zo’n driehonderdduizend luchtvracht vervoerd.

10. London Gatwick Airport

Aantal passagiers per jaar: 46.574.786

London Gatwick Airport is één van de zes beschikbare vliegvelden rondom London. Met meer dan 45 miljoen passagiers per jaar is dit het op één na grootste vliegveld van het Verenigd Koninkrijk. Om snel van het vliegveld naar London te reizen is de Gatwick Express in 1984 geopend, waarmee passagiers binnen 30 minuten vanuit het vliegveld direct naar het London Victoria treinstation kunnen reizen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Bedrijven Met De Meeste Werknemers Ter Wereld

Top 10 Warmste Plekken Op Aarde