Top 10 Grootste Vliegende Vogels Ter Wereld

Veel vliegende dieren zijn redelijk licht en klein, maar de grootste vliegende vogels zijn imposante dieren. De reden dat veel vogels niet al te groot zijn, heeft te maken met de natuurkunde. Om te kunnen vliegen, moeten de dieren niet al te zwaar zijn, want het extra gewicht wat ze meedragen is teveel om lange afstanden te kunnen maken. Een struisvogel kan bijvoorbeeld geen meter vliegen, hij is gewoonweg te zwaar.

Maar net zoals bij veel soorten in het dierenrijk, zijn er ook op het gebied van vliegende vogels uitzonderingen. De grootste vogels die het voor elkaar hebben gekregen om te vliegen, zien er dan ook imposant uit. Ze krijgen het voor elkaar om honderden kilometers ver te vliegen. Lees snel verder, en dan weet je precies welke grote vogels je in de lucht kunt spotten. Dit zijn de top 10 grootste vliegende vogels.

1. Grote Trap

Met een gewicht van 20 kilo, is de grote trap die leeft in Europa en Centraal Azië net iets groter en zwaarder dan zijn zuidelijke buurman. Ze delen dan ook veel kenmerken die bij beide soorten voorkomen. 

Deze gigantische vliegende vogels laten de wereld niet alleen versteld staan met hun grootte, maar ook met hun kracht. De grote trap kan namelijk met gemak meer dan 2500 kilometer ver reizen tijdens periodes. Dezelfde vogels worden dan ook in West-Europa gespot, en een paar maanden later in Azië. Een indrukwekkend dier die de titel van grootste vliegende vogel mee naar huis neemt.

2. Koritrap

In Afrika komen we een andere soort trap tegen, namelijk de koritrap. Hoewel de struisvogel de grootste vogel in Afrika is, kan deze niet vliegen. De 19 kilo wegende koritrap kan dat wel, en is daarmee de grootste vliegende vogel van Afrika. 

De dieren leven op de savanne, en hebben een uitgebreid dieet. een koritrap eet graag planten en bessen, maar lust ook verschillende soorten slangen en salamanders. De grote vogels zijn niet te missen in de lucht, en hebben een spanwijdte van 275 centimeter.

3. Indische Trap

Beeld: Wikimedia / Emőke Dénes

We zijn aangekomen bij de top 3 van de grootste vliegende vogels. Alle drie deze vogels zijn van dezelfde soort, de trap familie. De Indische trap komt voor in India, en is met 18 kilogram en een spanwijdte van ruim 3 meter een gigantische vogel. De dieren komen voor op de graslanden in India, en eten alles wat ze kunnen vinden. De Indische trap wordt momenteel bedreigd, en naar schatting zijn er nog maar 200 exemplaren te vinden in het wild.

4. Trompetzwaan

De derde en laatste zwaan op deze lijst is de trompetzwaan. Deze soort weegt maar liefst 17 kilo, en is de grootste zwaan die bestaat. De dieren zijn in de zomermaanden te vinden in Alaska en het Westen van Canada. Naarmate de winter vordert, verhuizen de trompetzwanen naar de het Zuiden van de Verenigde Staten.

De trompetzwaan is de grootste watervogel in Noord-Amerika, en heeft een explosieve start. Wanneer de vogel probeert te vliegen, slaat hij hard met zijn vleugels, en peddelt tegelijkertijd met zijn poten in het water. 

5. Knobbelzwaan

De tweede zwanensoort in de lijst, met een gewicht van 14.5 kilogram is de knobbelzwaan. Knobbelzwanen kunnen worden gevonden in Europa en Azië, net zoals de wilde zwaan. Ook deze zwaan komt voor in Noord-Amerika, maar maakt niet zelf de oversteek.

Deze grote zwanensoort is geïntroduceerd in de Verenigde Staten in de 18de eeuw. Het was toen een waar spektakel om een aantal knobbelzwanen in een meer te hebben, en zorgde voor status in de buurt.

6. Wilde Zwaan

De 14 kilo wegende wilde zwaan staat op de zesde plaats in deze lijst. De wilde zwaan is een echte trekvogel, en legt jaarlijks vele kilometers af tussen de zomer en de winter. De dieren komen veel voor in Europa en Azië, afhankelijk van de tijd van het jaar. 

Een aantal wilde zwanen zijn zelfs in de Verenigde Staten neergestreken, en hebben de oceaan overgestoken. Een wilde zwaan is te herkennen aan zijn witte veren, en witte kop. Waar veel andere zwanen zwarte kleuren op de kop hebben, mist dit bij wilde zwanen. 

7. Andescondor

De Andescondor komt voor in het gebergte waar ze naar zijn vernoemd, de Andes in Zuid-Amerika. De vogel leeft in dat gebied, en gebruikt zijn grote vleugels om gebruik te maken van de stijgende, warme luchtstromen. Hierdoor hoeft de Andescondor bijna geen inspanning te leveren om omhoog te vliegen. 

De andescondor kan zeer oud worden, en ze leven over het algemeen alleen of in kleine groepen. Met zijn aparte kop is de andescondor een aparte, grote verschijning in Zuid-Amerika.

8. Kroeskoppelikaan

Van alle soorten pelikanen, is de kroeskoppelikaan de grootste. De soort heeft een spanwijdte van maar liefst 340 centimeter, en heeft een opvallend grote kop. De vogel weegt om en nabij de 13 kilo, en daar zijn grote vleugels aan te danken.

De kroeskoppelikaan leeft in grote groepen, en jagen met elkaar. Ze zweven vaak boven het water, alvorens de groep naar beneden duikt in het water om vis te vangen.

9. Monniksgier

De tweede soort gier wat in de lijst staat, is de monniksgier. Deze gier komt veel voor in Azië, maar kan ook in Europa worden gezien. In tegenstelling tot de himalayagier, houdt deze gier meer van een warmer klimaat.

De gier voedt zich voornamelijk met de karkassen van dode dieren. De monniksgier eet bijna alles, en is de afgelopen jaren in de problemen geraakt doordat ze ook dieren eten die vergiftigd zijn.  Met een gewicht van 11 tot 12.5 kilogram, is dit een grote vogel.

10. Himalayagier

De Himalayagier is een gier die gemiddeld 10 tot 12 kilogram weegt en een spanwijdte heeft van wel 3 meter. De gier leeft zoals de naam al zegt in het Himalaya gebergte, en wordt regelmatig gespot op hoogtes van meer dan 5000 meter.

Ondanks het gewicht van de himalayagier, kan deze zich zonder enige moeten voortbewegen. De gier maakt slim gebruik van de warme luchtstromen en zijn grote vleugels om grote afstanden af te leggen. De hoogte waarop de himalayagier vliegt, is afhankelijk van het seizoen en het voedsel waar hij naar op zoek is. 

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Gratis YouTube MP3 Converters

Top 10 Warmste Landen Van Europa