Top 10 grootste studentenverenigingen van Nederland

Ga je studeren, dan is de kans groot dat je je ter plekke ook bij een studentenvereniging aan wilt sluiten. In elke Nederlandse stad waar een universiteit of hogeschool gevestigd is, kun je er veelal meerdere vinden. Sommige van die verenigingen kennen een geschiedenis die tot wel meer dan 100 jaar – of zelfs langer – teruggaat.

Het A.S.C./A.V.S.V. in Amsterdam is de grootste studentenvereniging van Nederland. De vereniging heeft ruim 2.700 leden. In dit artikel zetten we de 10 grootste studentenverenigingen van Nederland voor je op een rij.

1. A.S.C./A.V.S.V. (Amsterdam)

Beeld: A.S.C./ A.V.S.V.

De reden waarom deze Amsterdamse studentenvereniging liever afkortingen dan hun volledige naam gebruikt is eenvoudig te verklaren. Het is namelijk een behoorlijke mond vol, die je anders telkens uit zou moeten spreken.

De officiële volledige naam is (het) Amsterdamsch Studenten Corps/(de) Amsterdamsche Vrouwelijke Studentenvereniging. Er zijn in totaal zo’n 2.700 mensen lid van A.S.C./A.V.S.V., waarmee het de grootste studentenvereniging van Nederland is. De naam van de vereniging verraadt, dat er in het verleden sprake was van twee aparte verenigingen: één voor mannelijke en één voor vrouwelijke studenten.

De fusie tussen de twee verenigingen in het jaar 1903 zorgde destijds voor een landelijke primeur. Het was namelijk de allereerste gemengde studentenvereniging. De sociëteit van deze studentenvereniging bevindt zich sinds 1994 aan de Amsterdamse Warmoesstraat 153.

2. Albertus Magnus (Groningen)

Beeld: R.K.S.V. Albertus Magnus

De lijfspreuk van deze Groningse studentenvereniging luidt ‘Non scholae sed vitae’, wat vrij vertaald ‘Men leeft niet om te leren, maar leert om te leven’ betekent. De Rooms-katholieke Studentenvereniging Albertus Magnus, kortweg vaak gewoon Albertus genoemd, werd op 14 december 1896 opgericht.

De naam van de vereniging verwijst naar de gelijknamige middeleeuwse wetenschapper. Albertus Magnus heeft zo’n 2.400 leden en is daarmee de grootste studentenvereniging van Groningen. De vereniging is alleen nog maar van naam rooms-katholiek.

Na de Tweede Wereldoorlog verwaterde het oorspronkelijke religieuze karakter en werden ook steeds meer niet-katholieke leden toegelaten. De sociëteit van Albertus Magnus draagt de naam “Eigen Huis” en is gevestigd aan de Brugstraat in het centrum van Groningen.

3. Vindicat (Groningen)

Beeld: Vindicat atque Polit

Het Groninger Studenten Corps ‘Vindicat atque Polit’, kort ‘Vindicat’, werd opgericht in het jaar 1815. Het is daarmee de oudste nog steeds actieve studentenvereniging van Nederland. Met z’n 2.200 leden is Vindicat ook de op een na grootste vereniging voor studenten in de stad Groningen.

De sociëteit is gevestigd aan de oostzijde van de Grote Markt en draagt de naam ‘Mutua Fides’, wat staat voor ‘wederzijds vertrouwen’. Een miniatuur replica van de sociëteit is te vinden in Madurodam in Den Haag. Onder de vlag van Vindicat zijn ruim dertig subverenigingen actief.

4. Minerva (Leiden)

Beeld: Leiden Studentenstad

Een fusie tussen het Leidsche Studenten Corps ‘Virtus Concordia Fides’ en de Vereeniging voor Vrouwelijke Studenten te Leiden leidde in 1973 tot de officiële start van de (gemengde) Leidse Studenten Vereniging Minerva.

De naam van de vereniging verwijst naar de gelijknamige Romeinse godin van de wijsheid. De sociëteit van Minerva bevindt zich aan de Breestraat 50. Het moderne pand op deze locatie werd op verzoek van de vereniging in het begin van de jaren ‘60 gebouwd en is eigendom van Minerva.

De studentenvereniging biedt haar leden een opvallend breed palet aan subverenigingen, sportgezelschappen, streekgenootschappen en jaarclubs aan, wat erop duidt dat Minerva een zeer actieve vereniging is.

5. Augustinus (Leiden)

Beeld: Universiteit Leiden / Marc de Haan

De Leidse Vereniging Voor Studenten Augustinus heeft ongeveer 1.800 leden. Augustinus werd op 3 mei 1893 opgericht en dankt haar naam aan de Algerijnse bisschop Augustinus van Hippo. Het is de op een na oudste studentenvereniging van de Sleutelstad.

De sociëteit van de vereniging draagt de naam “Eigen Huis” en bevindt zich in een monumentaal pand aan het Rapenburg. Naast de sociëteit vinden er ook verenigingsactiviteiten op andere locaties in Leiden plaats, waaronder aan de Papengracht 17.

6. Veritas (Utrecht)

Beeld: C.S. Veritas

Collegium Studiosorum Veritas, zoals deze Utrechtste studentenvereniging volledig heet, was van oorsprong een subvereniging van het Utrechtsch Studenten Corps (U.S.C.). In 1889 ging de vereniging zelfstandig door. In tegenstelling tot U.S.C. liet Veritas ook vrouwen toe tot haar vereniging.

Tegenwoordig telt de vereniging ongeveer 1.700 leden. De studentenvereniging is sinds 1934 eigenaar van een pand aan de Kromme Nieuwegracht in Utrecht dat onder de naam “Eigen Huis” dienst doet als sociëteit. Vaste waarden in de jaaragenda van de vereniging zijn onder meer een gala en een hockeytoernooi.

7. U.V.S.V. (Utrecht)

Beeld: U.V.S.V.

De U.V.S.V., oftewel de Utrechtse Vrouwen Studenten Vereeniging, werd in 1899 in antwoord op het Utrechtsch Studenten Corps (U.S.C.) opgericht. Bij de U.V.S.V. kunnen alleen vrouwen lid worden. De vereniging begon in 1899 met slechts 13 vrouwen.

Vandaag de dag zijn dat er zo’n 1.500. In de eerste bestaansdecennia van de vereniging veranderde de locatie van de sociëteit diverse keren. Sinds eind 1930 is de Drift 19 in Utrecht echter de vaste stek geworden waar de leden regelmatig samenkomen.

8. Quintus (Leiden)

Beeld: A.L.S.V. Quintus

De volledige naam van deze vereniging luidt: Algemene Leidse Studentenvereniging Quintus. Het betreft hier een gemengde studentengezelligheidsvereniging met zo’n 1.300 leden die op 18 januari 1979 werd opgericht. Amper een half jaar na de oprichting werd een eigen sociëteit in het voormalige Katholiek Militair Tehuis officieel geopend.

De oude staat van dat gebouw bleek het steeds groter wordende aantal verenigingsleden niet aan te kunnen, zodat men er uiteindelijk in 1995 voor koos om de sociëteit te verplaatsen naar de voormalige PTT-telefooncentrale van Leiden.

9. Utrechtsch Studenten Corps (Utrecht)

Beeld: Utrechtsch Studenten Corps

Van een echte oprichting van het Utrechtsch Studenten Corps is nooit sprake geweest. Het ontstond eigenlijk spontaan toen de Universiteit van Utrecht in 1636 werd opgericht. Als er toch echt een specifiek oprichtingsjaar genoemd moet worden, dan verwijst men vaak naar het jaar 1816.

Maar dat was in wezen het jaar waarin de sociëteit Placet hic Requiescere Musis van start ging. Het Utrechtsch Studenten Corps (afgekort U.S.C.), is vandaag de dag de enige studentenvereniging in Nederland die uitsluitend mannelijke leden toelaat. In totaal telt U.S.C. zo’n 1.000 leden.

10. Unitas (Utrecht)

Nederland telt in totaal 5 verschillende Unitas studentenverenigingen, waarvan die in Utrecht met zo’n 1.000 leden de grootste is. De oprichting vond plaats op 21 november 1911 en de officiële naam van de Utrechtse vereniging is Unitas Studiosorum Rheno-Traiectina (afgekort U.S.R.).

Naast haar gemengde karakter, staat de vereniging ook bekend om haar vele jaarclubs, subverenigingen en colleges. Sinds 11 februari 1919 maakt U.S.R. gebruik van haar sociëteit ‘Symposion’ op het Lucasbolwerk.

Overzicht van de grootste studentenverenigingen van Nederland

NummerNaamStadAantal leden
10UnitasUtrecht1.000
9Utrechtsch Studenten CorpsUtrecht1.000
8QuintusLeiden1.300
7U.V.S.V.Utrecht1.500
6VeritasUtrecht1.700
5AugustinusLeiden1.800
4MinervaLeiden1.900
3VindicatGroningen2.200
2Albertus MagnusGroningen2.400
1A.S.C./A.V.S.V.Amsterdam2.700

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Voorkomende Soorten Bomen In Het Bos

Top 10 Beste Zonnebrandcrèmes Voor je Gezicht