Top 10 Grootste Studentensteden Van Nederland

Steeds meer jongeren gaan studeren in Nederland. Bij de ruim 51 instellingen voor hoger onderwijs in Nederland staan meer dan 700.000 studenten ingeschreven. Onder hoger onderwijs valt zowel het hoger beroepsonderwijs, ook wel HBO genoemd als het wetenschappelijk onderwijs dat WO wordt genoemd.

Opvallend is dat op het hoger beroepsonderwijs meer vrouwen studeren dan mannen. Bij wetenschappelijk onderwijs ligt dit aantal gelijker. Ook studeren er in Nederland meer dan 180.000 buitenlandse studenten uit 170 verschillende landen.

Een gemiddelde student doet zo’n vijf jaar over zijn opleiding. Slagingspercentages lopen ver uiteen, vooral het percentage voor onderwijs-studenten ligt laag. Bij het wetenschappelijk onderwijs verlaat ongeveer drie kwart van de studenten de studie met diploma.

Zoveel studies, zoveel universiteiten en zoveel steden om te studeren. Het maakt kiezen er niet makkelijker op. Wij hebben een top tien samengesteld met de grootste studentensteden van Nederland. Welke denk jij dat bovenaan staat?

1. Amsterdam

Aantal studenten: 115.000

Amsterdam is de nummer één van onze lijst. Naast dat Amsterdam de grootste stad van ons land is, is het ook de grootste studentenstad van Nederland. Meer dan 450 opleidingen worden aangeboden in de hoofdstad. Bijna 115.000 studenten volgen een opleiding aan de 24 hogescholen en acht universiteiten.

Bijna de helft van de studenten woont ook in Amsterdam. Net als in vele andere studentensteden is het ook in Amsterdam erg lastig om een kamer te vinden. In Amsterdam ligt de huurprijs van een kamer het hoogste. De stad staat ook het hoogst op de lijst qua cafés; er zijn er meer dan duizend verspreid over de stad.

2. Rotterdam

Aantal studenten: 70.000

De tweede stad van Nederland en ook de tweede stad in onze lijst. In Rotterdam studeren bijna 70.000 studenten. Hiervan woont ongeveer de helft in de havenstad. Er worden 270 opleidingen aangeboden op vijftien hogescholen en één universiteit.

De Erasmus universiteit die in de stad gevestigd is staat wereldwijd erg hoog aangeschreven. De universiteit bevindt zich in de top 3% van beste universiteiten ter wereld. Naast studeren kan de student ook genoeg andere dingen beleven in de stad. Er zijn bijvoorbeeld 448 cafés te vinden in Rotterdam.

3. Utrecht

Aantal studenten: 62.000

Dan zijn we nu aangekomen bij onze top drie. Utrecht wordt door vele Nederlanders als eerste genoemd als typische studentenstad. En niet zo gek, want ruim 62.000 studenten volgen er een opleiding. Ongeveer de helft woont ook in de Domstad.

De stad telt zeventien hogescholen en drie universiteiten. Naast de vele studentenverenigingen en Nederlands eerste studenten discotheek de Woolloomoloo, zijn er ook 179 andere cafés in de stad gevestigd.

4. Groningen

Aantal studenten: 60.000

We gaan door naar het noorden van het land. Groningen is al jaren razend populair onder de studenten. Bijna 60.000 studenten volgen hier een opleiding. Ongeveer de helft woont ook in de stad.

Er worden veel studies aangeboden in de stad. Studenten kunnen kiezen uit 267 verschillende opleidingen aan acht hogescholen en drie universiteiten. Daarom ook het uitzonderlijk hoge aantal kroegen in de middelgrote stad; 191 in totaal.

5. Nijmegen

Aantal studenten: 45.000

Dan zijn we aangekomen in de top vijf van onze lijst. Die beginnen we met Nijmegen. In deze stad studeren bijna 45.000 studenten aan één van de 161 opleidingen. Twee hogescholen en een universiteit bieden zowel HBO als WO studies aan.

De Radboud universiteit is erg populair bij geneeskunde studenten. Verder wordt er een grote variatie studies aangeboden aan de hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Voor kroegen zit je in deze stad ook wel goed, 134 in totaal.

6. Leiden

Aantal studenten: 35.000

We zijn aangekomen bij één van de traditionele studentensteden van het land; Leiden. Al jaren staat de stad bekend als typische studentenstad. Rond de 35.000 studenten studeren aan één van de drie hogescholen of de universiteit.

In leiden is ook de oudste studentenvereniging van het land te vinden. Minerva is al in 1814 opgericht. Maar ook studenten die zich niet bij een vereniging aansluiten kunnen in leiden een leuke tijd hebben. In de 77 kroegen van de stad zijn veel studenten te vinden.

7. Tilburg

Aantal studenten: 30.000

Dan een studenten stad in Brabant. In Tilburg studeren net als in Delft bijna 30.000 studenten aan één van de 150 verschillende opleidingen van de stad. Ongeveer de helft van de studenten woont ook in de stad. Er zijn twee hogescholen en twee universiteiten.

De studies die worden aangeboden zijn erg variërend. Vooral de leraren- en de journalistiek opleiding is erg populair. Qua uitgaansgelegenheden komt de student hier ook niets te kort; 242 cafés zijn over de stad verspreid.

8. Delft

Aantal studenten: 30.000

De nummer acht van de lijst ligt in Zuid-Holland. In Delft studeren bijna 30.000 studenten en iets meer dan de helft woont ook in de stad. De stad telt vier onderwijsinstellingen; twee hogescholen en twee universiteiten.

Delft kampt al jaren met een overschot aan mannelijke studenten. Dit komt vooral door de vele technische studies die worden aangeboden in de stad; dit trekt minder vrouwen aan dan mannen. In één van de 67 kroegen van de stad zul je dus vooral mannen aantreffen.

9. Maastricht

Aantal studenten: 22.000

We gaan door met een stad in het zuidelijkste puntje van het land; Maastricht. Drie hogescholen en evenveel universiteiten zijn er te vinden in de Limburgse stad. Er studeren meer dan 22.000 studenten en bijna 80% daarvan woont ook in de stad.

Vooral de Hogere Hotelschool van Maastricht is bekend onder studenten, maar dit is niet de enige studie in de stad. Ook culturele en management studies zijn erg populair. En voor een studentenfeestje hoef je niet ver te zoeken, in een van de 174 cafés is er altijd wat te doen.

10. Breda

Aantal studenten: 20.000

We beginnen onze top tien met een stad in Noord-Brabant. Breda is al jaren een populaire stad voor studenten. Aan de drie hogescholen en open universiteit studeren ruim 20.000 studenten. De helft woont ook in de stad.

Het aanbod in studies is erg ruim, al is de stad wel erg populair onder de technische hogescholen. Ook is er voor de student veel te doen in de stad. Met ruim 33 studentenverenigingen en 120 kroegen begrijpen wij waarom de stad zo populair is.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Bezienswaardigheden Op Lombok, Indonesië

Top 10 Landen Ter Wereld Met Het Meeste Overgewicht