Top 10 Grootste Studentensteden Van België

België telt bijna 500.000 studenten in het hoger onderwijs met binnenlandse- en buitenlandse achtergrond. Volgens een artikel gepubliceerd in de Stadim is de verwachting dat dit aantal met ongeveer 30% zal stijgen in 2030.

Naast de populaire steden Brussel, Gent en Antwerpen kent België nog vele andere bruisende studentensteden. Wist je dat de huurprijzen sterk variëren per studentenstad? De huurprijs is nog steeds een belangrijke keuzefactor voor studenten en over het algemeen geld: Hoe groter de studentenstad, hoe hoger de huren.

In dit artikel gaan we de 10 grootste studentensteden in België voor jou uiteenzetten.

1. Brussel

Op ruime afstand staat Brussel met 110.000 studenten en is daarmee de grootste studentenstad van België.

Vol met rijke historie, prachtige gebouwen en vriendelijke Vlamingen is het niet zo gek dat zoveel studenten kiezen om in Brussel te studeren. Dankzij zijn internationale omgeving leer je snel de Engelse, Nederlandse en Franse taal. Ook kan je jezelf makkelijk verplaatsen met het metrosysteem en bruist het nachtleven met café’s, restaurant en theaters.

Naast zijn nachtleven kent Brussel vele parken waar je ongestoord kunt studeren óf gewoon kunt chillen. Dankzij de grootte van de stad ontdek jij elke week wel nieuwe studeerplekjes en wordt het studeren in Brussel nooit saai.

2. Gent

Met afstand is Gent de 2e grootste studentenstad van België met 74.000 studenten. Waar studenten zijn, is een bruisend nachtleven en de uitgaansbuurt ‘Overpoort’ is daarom absoluut een bezoek waard wanneer je in Gent bent.

Gent kent vele mooie parken zoals het Citadelpark en de Abdijtuin waar jij ongestoord kunt studeren. Ook is het, ondanks zijn drukte, een makkelijk te bereiken stad met een efficiënt openbaar vervoersysteem.

3. Antwerpen

Antwerpen is een van de snelst groeiende studentensteden en kent momenteel 55.000 studenten, daarmee staat de stad op nummer 3 van onze lijst. Dankzij zijn centrale ligging en makkelijke bereikbaarheid is de stad ook erg geliefd onder Nederlandste studenten.

Aangezien er een ruim aanbod van studentenkamers is in Antwerpen zijn de huurprijzen lager vergeleken met Brussel en Gent. Aangezien de huurprijs een belangrijke keuzefactor voor nieuwe studenten is wordt verwacht dat de stad Antwerpen zich zal blijven uitbreiden met nieuwe studenten.

4. Leuven

Met 50.000 studenten is Leuven een zeer populaire studentenstad na de 3 grote Belgische steden. De stad heeft een totaal inwonersaantal van 100.000 en dat betekent dat 1 op de 2 inwoners in de stad studeert!

Dankzij zijn centrale ligging en niet te verre afstand van Brussel is Leuven een hele interessante alternatieve optie. Veel theologische en culturele studies die uit het Nederlandse en Brusselse aanbod zijn gehaald worden in Leuven gegeven. Met zijn bruisend nachtleven, rijke cultuur en gemoedelijke Leuvenaars, ook wel Pietermannen of Koeienschieters genoemd, is Leuven een geschikt alternatief na de grote studentensteden!

5. Luik

45.000 bedraagt het aantal studenten in de stad Luik en is daarmee de 5e grootste studentenstad van België. De stad Luik is een echte studentenstad en ook geliefd onder buitenlandse studenten.

Met een bruisend nachtleven in de bekende Cafés Le Pot au Lait, Café Brasil en Le Cadran, zomerse festivals en een feestelijke sfeer kiezen veel studenten voor de stad Luik om te studeren. Te kiezen valt uit meer dan 30 onderwijsinstellingen waaronder 3 kunstscholen en 1 Smart City Institute.

6. Louvain-La-Neuve

Met meer dan 25.000 studenten staat de stad Louvain-La-Neuve – ook wel Nieuw Leuven genoemd – op nummer 6 van onze lijst! Louvain-La-Neuve is een Franstalige stad in het zuidelijk deel van België: Wallonië, ontstaan in 1960.

Tijdens de taalsplitsing in 1960 ging de KU Leuven zich richten op Nederlandstalige studenten. 7 jaar later werd de Universiteit opgesplitst in een Nederlands- en Franstalige Universiteit. De Belgische regering van die tijd besliste dat de Franse tak in een nieuw gevormen stad gebouwd moest worden: Louvain-La-Neuve.

7. Hasselt

Op nummer 7 van onze lijst staat de hoofdstad van de Belgische provincie Limburg, Hasselt met 23.000 studenten op een totaal inwonersaantal van 78.000. Dankzij zijn centrale ligging en vergelijkbare studies met de Universiteiten in Brussel is dit een populaire uitvalsbasis voor studenten die studeren in de grote steden te prijzig vinden.

8. Mons (Bergen)

In Mons – of Bergen – studeren 18.000 studenten en staat daarom op nummer 8 van onze lijst. In totaal kent de stad ongeveer 100.000 inwoners en is daarmee de hoofdstad van de provincie Henegouwen.

Bergen is populair onder studenten dankzij de grote Franstalige Belgische universiteit genaamd Universiteit van Bergen. Ook kent de stad vele bezienswaardigheden zoals de Grote Markt, Belfort en de Sint-Waltrudiskerk.

9. Namen

Op nummer 9 van onze lijst staat de stad Namen met ongeveer 17.000 studenten. De Universiteit van Namen is de grootste leer sociëteit van de stad met bekende oud-studenten zoals Raynier van Outryve, voorzitter van de GIMV en Eva Brems, hoogleraar en politicus.

Namen kent tevens grote mix van Nederlands-, Frans- en Engelstalige studenten, en is daarmee een van de beste keuzes om te studeren in een internationale omgeving. Ook kent de stad vele mooie bezienswaardigheden en ‘chillplekken’ zoals de parken langs de rivieren de Samber en de Maas.

10. Kortrijk

Met ongeveer 15.000 studenten staat de stad Kortrijk op nummer 10 van onze lijst. De stad bestaat uit 2 hogescholen genaamd Howest en VIVES, en 2 universiteiten genaamd de KU Leuven Kulak en de UGent Campus Kortrijk.

Kortrijk is na Brugge de grootste stad van West-Vlaanderen en bestaat uit ongeveer 77.000 inwoners. Naast culturele bezienswaardigheden zoals de Internationale Rozentuin, de fontein De Golf en het natuurgebied de Kleiputten bieden universiteiten zoals de Howest studenten interessante studeerplekken aan zoals in het voetbalstadion of autodealer!

Zoals je kunt zien bruist het van de studenten steden en is er veel keuze in België. Als jij wilt besparen op collegegeld en huur óf voor gemak en internationale omgeving wilt kiezen, met deze lijst kan je gemakkelijk jouw favoriete Belgische studentenstad uitkiezen. Hieronder sommen we nogmaals de top 10 grootste studentensteden van België op:

  1. Brussel
  2. Gent
  3. Antwerpen
  4. Leuven
  5. Luik
  6. Louvain-La-Neuve
  7. Hasselt
  8. Mons
  9. Namen
  10. Kortrijk

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Lekkerste Soorten Cocktails

Top 10 Grootste Steden van Europa