Top 10 Grootste Steden Van Turkije

In de grootste steden van Turkije wonen miljoenen mensen. Het land wat op de grens tussen Azië en Europa ligt beslaat een gigantisch oppervlakte en heeft 82 miljoen inwoners. Historisch gezien speelt Turkije een belangrijke rol, en het land was dan ook de plek van waaruit veel handel werd gedreven. Langs rivieren en op strategische plekken zijn de grootste steden van het land ontstaan.

Tegenwoordig telt Turkije een behoorlijk aantal grote steden. Deze liggen over het hele land verspreid in verschillende regio’s. Ze zijn een belangrijke motor voor de Turkse economie, en verwelkomen jaarlijks miljoenen bezoekers. Hier gaat historie hand in hand met het moderne leven. Dit zijn de top 10 grootste steden van Turkije.

1. Istanbul

Aantal inwoners: 15 miljoen

Istanbul ligt precies op de grens tussen Europa en Azië. De grootste stad van Turkije heeft maar liefst 15 miljoen inwoners, waarmee het de grootste stad van Europa is. Een grote rivier loopt midden door de stad heen, en Istanbul staat bekend om zijn iconische gebouwen.

Het vroegere Konstantinopel is het thuis voor ongeveer 20% van de Turkse bevolking, en daarmee is Istanbul ook het economische en culturele hart van Turkije. De stad telt ondertussen drie vliegvelden, waar jaarlijks miljoenen mensen gebruik van maken. Veel toeristen weten de stad te vinden, waar je eindeloos kunt verdwalen in bazaars, de prachtige moskeeën kunt bezoeken en Turkse delicatessen kunt uitproberen. Het is een stad waar de inwoners trots op zijn, en de grootste stad van Turkije. 

2. Ankara

Aantal inwoners: 5,5 miljoen

De hoofdstad van Turkije staat op de tweede plek. In deze stad wonen 5,5 miljoen mensen. Opvallend is dat Ankara nog niet zo heel oud is. De stad bestaat pas sinds 1920, en werd de hoofdstad van Turkije in 1923. Sindsdien is het hard gegaan, want van oorsprong woonden er slechts 35.000 mensen in Ankara.

In Ankara gaat historie hand in hand met het moderne leven. Het is gebouwd rondom een aantal heuvels van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de miljoenenstad. Veel bezoekers kiezen voor Istanbul, maar Ankara is ook zeker de moeite waard om te bezoeken voor een aantal dagen.

3. Izmir

Aantal inwoners: 3 miljoen

Izmir begon meer dan 8500 jaar geleden als een kleine nederzetting, maar is uitgegroeid tot een stad waar 3 miljoen mensen wonen. Izmir ligt in het westen van de provincie Anatolië, een van de oudste bewoonde gebieden van Turkije.

Vroeger heette de stad Smyrna, een tijd waarin romeinen de baas waren in dit deel van Turkije. Vanaf de 15de eeuw voegde de stad zich bij het Ottomaanse rijk en werd het onderdeel van het huidige Turkije. De stad ligt in de buurt van een aantal prachtige bezienswaardigheden, en is ook een uitvalsbasis voor mensen die Cappadocië bezoeken. 

4. Konya

Aantal inwoners: 2,1 miljoen

Konya behoort tot de oudste steden van Turkije, en heette vroeger Iconium. De stad met 2,1 miljoen inwoners is onderdeel geweest van verschillende keizerrijken, wat je terugziet in de mengelmoes van historische architectuur.

Rondom de grote stad zijn veel historische opgravingen gedaan, en is dan ook een plek voor liefhebbers van historie en cultuur om te bezoeken. Konya ligt in het midden van Turkije, tussen Antalya en Ankara in, wat vroeger een belangrijke handelsroute was.

5. Bursa

Aantal inwoners: 1,9 miljoen

Bursa ligt in het noordwesten van Anatolië in een regio genaamd Marmara. De stad telt maar liefst 1,9 miljoen inwoners, en is een belangrijke universiteitsstad. Veel Turkse studenten reizen af naar Bursa om de beste opleidingen te volgen die Turkije te bieden heeft.

De stad heeft een eigen cultuurtje, met een aantal heerlijke lokale delicatessen. Ook is Bursa een van de groenste steden van Turkije, met een overvloed aan parken en groen in en rondom deze mooie stad.

6. Adana

Aantal inwoners: 1,6 miljoen

Voor veel mensen zal deze naam een belletje doen rinkelen. Adana is de stad waar de heerlijke kebab is uitgevonden die we regelmatig op het menu bij een Turks restaurant zien staan. De stad ligt in het zuiden van Turkije in de regio Çukurova en telt 1,6 miljoen inwoners.

Adana is omringd door groene heuvels die de stad een extra dimensie geven. Het is een belangrijke plaats voor de landbouw dankzij de vruchtbare grond. Adana kent dan ook een rijke historie die duizenden jaren terug in de tijd gaat.

7. Gaziantep

Aantal inwoners: 1,5 miljoen

Gaziantep is een grote stad met 1,5 miljoen inwoners die dicht tegen de grens van Syrië aan ligt in het zuiden van Turkije. De stad heeft een unieke keuken, en is het gastronomische hart van Turkije. Voor de beste baklava moet je in deze regio zijn, waar de beste ingrediënten lokaal worden geproduceerd. 

In Gaziantep hangt een ontspannen sfeertje en de mensen zijn heel vriendelijk. Bovendien kun je hier terecht voor een uitstekende hammam en staat de stad vol met prachtige musea.

8. Antalya

Aantal inwoners: 1,2 miljoen

In de stad Antalya wonen zo’n 1,2 miljoen mensen. Veel toeristen vliegen jaarlijks naar Antalya om vervolgens vakantie te vieren in de omringende badplaatsen zoals Side, Alanya, en Belek.

Maar mocht je in de buurt zijn, dan is de stad zelf ook een bezoek waard. Antalya heeft het hele jaar door een warm klimaat, waardoor het ook in de winter een prima bestemming is. De stad heeft een rijke historie, en was vroeger een strategische handelsstad.

9. Kayseri

Aantal inwoners: 900.000

Kayseri heeft 900.000 inwoners en is gelegen in het midden van de provincie Anatolië. Binnen Turkije speelt de stad een belangrijke rol als industriële stad en als hart van veel industrieën.

Hoewel het een oude stad is, heeft Kayseri een groene, moderne indeling. Hier worden historische gebouwen gecombineerd met moderne architectuur. Een aantal van de meest bekende Turkse gerechten zoals mantı, pastırma en sucuk komen uit deze stad.

10. Mersin

Aantal inwoners: 850.000

We openen deze lijst met de grote havenstad Mersin aan de Mediterraanse zee. De stad heeft de afgelopen jaren een grote toename van inwoners meegemaakt en de teller staat nu op 850.000 mensen. 

De stad is bij toeristen niet heel bekend, en daardoor een stuk rustiger dan steden als Antalya en Istanbul. Mersin is echter omringd door prachtige natuur, en je vindt hier nog stranden die nauwelijks bezocht worden. 

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Hardstyle DJ’s Ter Wereld

De 12 Provincie Hoofdsteden Van Nederland