Top 10 Grootste Steden Van Polen

Uitgestrekt van de amberkleurige stranden aan de Baltische zee tot aan de hoogtes van de adembenemende pieken van het Tatra gebergte ligt Polen. Dit land met majestueuze kastelen, Gotische zeestraatjes en sprankelende marktpleinen is zo mooi als dat het divers is.

Polen is met net geen 38 miljoen inwoners één van de middelgrote landen van Europa en van de top 10 grootste steden van Polen zijn de meeste even prachtig als het land zelf. Welke 10 steden dit zijn, dat lees je hieronder.

1. Warschau – 1.790.658 inwoners

Op één staat Warschau, dat tweemaal zo groot is als Krakau en dus verreweg de grootste stad van Polen is. In tegenstelling tot Krakau is Warschau gedurende de tweede wereldoorlog grotendeels vernietigd. Kort na de oorlog is de stad als een feniks uit haar As herrezen en is het vandaag de dag één van de meest snelgroeiende steden van Europa. Eén van de weinige plekken waar je nog een glimp kan meekrijgen van het vroegere is het Wilanówpaleis, dat als het architectonische kroonjuweel van de Poolse adel gezien werd.

2. Krakau – 779.115 inwoners

In het uiterste zuiden van Polen ligt Krakau, de op één na grootste stad van het land. Krakau wordt wereldwijd gezien als één van de mooiste steden van Europa die niet zonder reden bekend staat als ‘het Florence van Polen’. Als één van de weinige Poolse steden die zonder kleerscheuren de oorlog doorgekomen is geeft Krakau een uniek inzicht over hoe Polen vooroorlogs grotendeels was. Door de geografische ligging heeft Krakau vandaag de dag helaas misschien wel de meest slechte luchtkwaliteit van Europa.

3. Lodz – 679.441 inwoners

Zoals eerder al gezegd, is Polen een bijzonder divers land. Lodz is hier een prachtig voorbeeld van want van alle grote steden is deze misschien nog wel het minst typisch als Pools te beschrijven. In plaats van eindeloze hoeveelheden aan middeleeuws erfgoed heeft Lodz juist een historie die teruggaat tot in de 18e en 19e eeuw. In plaats van pittoreske straatjes en laatgotische woonhuizen vind je in Lodz dus groteske pakhuizen die de opkomst van de industriële revolutie op imposante wijze weergeven. Lodz staat daarnaast ook bekend als de ‘streetart’ stad van het land en om bijna iedere hoek vind je ware kunstwerken van graffiti.

4. Wroclaw – 642.869 inwoners

Wroclaw is een oude Hanzestad gelegen in het zuidwesten van Polen en heeft historisch altijd al een belangrijke functie gehad. In de late 19e eeuw was het bijvoorbeeld de belangrijkste stad van Duitsland, na Berlijn en Hamburg. Eén van de meest bijzondere bezienswaardigheden van Wroclaw is Ostrow Tumki, ook wel Kathedraaleiland genoemd, wegens de vele godshuizen die hier te vinden zijn. ’s Avonds wanneer de lantaarns ontsteken worden waan je je in een sprookjesachtige wereld, gelegen in één van de meest bruisende en interessante steden die Polen te bieden heeft.

5. Poznan – 534.813 inwoners

De populariteit onder toeristen groeit de laatste jaren enorm hard, en geef ze eens ongelijk. Het in het westen van Polen gelegen Poznan is een kleurrijke combinatie van pleintjes, gotische woningen en een indrukwekkend aantal standbeelden. Maar ook naast het levendige centrum is er genoeg te zien in Poznan, zoals het Koninklijk Paleis of de Kathedraal van Poznan, dat de oudste kathedraal van het gehele land is.

6. Gdansk – 470.907 inwoners

Met Gdansk vinden we in deze lijst voor het eerst een stad die nog steeds nieuwe bewoners aantrekt. Gdansk ligt net als Szczecin in historisch Pommeren en is de grootste havenstad van het land. Vele cruiseschepen die de Oostzee en Baltische zee aandoen stoppen in deze stad die als één van de mooiste aan de noordkust van Polen wordt gezien. Gdansk kent een opwindende combinatie tussen majestueuze en historische gebouwen die doorkruist worden door kanalen waar zelfs Amsterdam nog wat van kan leren. Samen met Sopot en Gdynia vormt het de metropoolregio ‘Tricity’.

7. Szczecin – 401.907 inwoners

Szczecin is weer één van die eeuwenoude Poolse steden die zijn eigen verhaal heeft. Dit omdat de pas na de tweede wereldoorlog wedergekeerd is naar Poolse zijde en tot die tijd bekend stond als het Duitse stadje Stettin. Szczecin was de vroegere hoofdstad van het historische Pommeren en oefent nog steeds een belangrijke invloed uit over de gehele regio. Onder andere de Gotische Jacobskerk, het lokale stadhuis en het slot van Stettin trekken bezoekers van over heel Europa naar de stad. Het bevolkingsaantal daalde gedurende lange tijd maar door het aantrekkende toerisme is dit de laatste jaren min of meer gelijk gebleven.

8. Bydgoszcz – 348.190 inwoners

Deze aan de Brda rivier gelegen stad staat in het Duits ook wel bekend als ‘Bromberg’, wat allicht iets makkelijker klinkt dan Bydgoszcz (uitspraak : Bie-de-gosjt). De rivier splitst de stad tussen het historische centrum en de moderne stad, waardoor je afhankelijk van aan welke kade je staat je het idee hebt je in een totaal andere stad te bevinden. In het oude centrum vind je rustieke pleintjes oude molens. Langs de boulevard staan imposante oude pakhuizen en vind je zelfs een klein stadsstrand waar het ’s zomers bruist van het leven.

9. Lublin – 339.190 inwoners

Lublin is een stad gelegen in het zuidoosten van Polen en kent een rijke geschiedenis. Al in de 6e eeuw ontstonden op deze locatie de eerste nederzettingen, alhoewel de naam zelf pas in de 12e eeuw genoemd is. Kort na het eindigen van de tweede wereldoorlog was Lublin korte tijd de hoofdstad van Polen. In het historische centrum van de stad ligt een glorieus plein met rondom vele statige en elegante gebouwen waar je volgens de geruchten de beste pierogi van het land kan vinden.

10. Katowice – 292.774 inwoners

Katowice is meest bekend om zijn kolenindustrie en was dan ook één van de grootste en belangrijke Poolse steden in het midden van de 20e eeuw. Op het hoogtepunt in 1987 woonde er bijna 400.000 inwoners, waar dat er in 2019 nog een kleine 300.000 van over zijn nu de kolenindustrie op zijn retour is. Ondanks dat is Katowice nog een opvallend levendige stad die snel moderniseert en een rijk studentenleven biedt.

Overzicht van de top 10 grootste steden van Polen

NummerStadInwoners
1Warschau1.790.658
2Krakau779.115
3Lodz679.441
4Wroclaw642.869
5Poznan534.813
6Gdansk470.907
7Szczecin401.907
8Bydgoszcz348.190
9Lublin339.190
10Katowice292.774

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste Challenges Van Dit Moment

Top 10 Beste Nieuwe Features Van De Playstation 5