Top 10 Grootste Steden Van Marokko

The old medina and the port of Tangier, Morocco

De verschillen in de grootste steden van Marokko zijn groot. De kleinere steden tellen slechts een paar honderdduizend inwoners, terwijl de grootste steden de woonplaats van miljoenen mensen zijn. Marokko telt een divers landschap, en dat heeft ervoor gezorgd dat diverse steden voor uitdagingen hebben gestaan als het gaat om de grootte.

Casablanca is de grootste stad van Marokko. Met ongeveer 3,7 miljoen inwoners wonen hier ruim drie keer zoveel mensen als in de op een na grootste stad Fez. Je ziet hier niet veel toeristen maar het is een belangrijke handelsplaats vanwege de ligging.

Veel steden in Marokko bestaan al honderden jaren, en zijn uitgegroeid van kleine nederzettingen tot internationale steden met miljoenen inwoners en even zoveel toeristen die jaarlijks op bezoek komen. Cultuur en historie gaan hier nog steeds hand in hand met het dagelijks leven, iedere stad kent een eigen sfeertje en heeft unieke bezienswaardigheden. Dit zijn de top 10 grootste steden van Marokko.

1. Casablanca

In het centrale westen van Marokko ligt de grootste stad Casablanca. In vergelijking tot de andere Marokkaanse steden is Casablanca gigantisch. De stad telt circa 3.7 miljoen mensen, drie keer zoveel als de nummer twee, Fez.

Veel grote Marokkaanse bedrijven zijn gevestigd in Casablanca vanwege de ligging in het land en aan de oceaan. Het is dan ook de belangrijkste handelsplaats van Marokko met een rijke historie. De stad is niet zo populair onder toeristen als Fez en Marrakesh, maar richt zich dan ook voornamelijk op lokaal toerisme. Met 3.7 miljoen inwoners, is het de grootste stad van Marokko, en eentje waar geen andere bij in de buurt komt.

2. Fez

Een groot gedeelte van Fez is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. De stad telt iets meer dan 1.2 miljoen inwoners, en heeft een unieke vibe. Net zoals veel andere grote steden is Fez ook gelegen in het noorden van Marokko.

Fez bestond vroeger uit twee aparte, kleinere steden. Maar door de eeuwen heen is de populatie in de regio zo hard gegroeid, dat ze uiteindelijk zijn samengevoegd tot Fez. De oude medina van Fez behoort tot een van de mooiste van Marokko, en veel mensen reizen dan ook af om de historische stad en zijn bezienswaardigheden te bezoeken.

3. Tangier

Tangier is een van de oudste steden van Marokko, en telt 950.000 inwoners. De stad was voor meer dan 200 jaar onderdeel van het Romeinse rijk, waarvan de overblijfselen nog steeds te zien zijn in Tangier.

De havenstad ligt in het noord-westen van Marokko direct aan de straat van Gibraltar, een belangrijk en strategisch punt in de geschiedenis van de regio. De laatste jaren probeert de stad de economie een grote impuls te geven door meerdere resorts langs de stranden te bouwen om zich zo te profileren als toeristische trekpleister.

4. Marrakesh

Aan de voet van het Atlas gebergte ligt Marrakesh, een sprookjesachtige Marokkaanse stad met 930.000 inwoners. De stad bestaat uit vele kleine straatjes en diverse souks waar je in kunt verdwalen. Marrakesh is ook de meest bezochte stad van Marokko, en jaarlijks reizen honderdduizenden toeristen af naar de mystieke stad.

Djemaa El Fna is het centrale plein in Marrakesh, en iedere straat in de buurt komt hierop uit. S’ avonds wordt het plein omgetoverd tot een gezellig openlucht restaurant, met diverse soorten entertainment op iedere hoek van het plein. Marrakesh is een stad die je moet ervaren, en is niet te vergelijken met andere steden.

5. Salé

Beeld: Wikimedia / Bernard Gagnon

Salé is een grote stad die ook zeer dicht in de buurt van Rabat ligt. Met 890.000 inwoners is het de op vier na grootste stad van Marokko. Doordat de stad aan Rabat grenst, zijn er veel mensen die wonen in Salé maar werken in de hoofdstad. De twee steden worden gescheiden door de Bouregreg rivier, die dwars door de regio heen loopt.

Ondanks de grootte van Salé blijft het een van de rustigere steden, waar een stuk minder toeristen komen dan andere Marokkaanse steden. Hier heerst het authentieke leven nog steeds, en de mensen die er wonen genieten van alle pracht die Salé te bieden heeft. 

6. Rabat

Rabat is de hoofdstad van Marokko, en een plek waar ongeveer 575.000 mensen wonen. De stad is niet altijd de hoofdstad van Marokko geweest, pas in 1912 kreeg Rabat de titel en nam het deze over van Fes. De oude stad in het noorden behoort tot de grootste, en oudste steden van het land, waarbij het stadshart door UNESCO is uitgeroepen tot werelderfgoed.

De ‘royal city’ wordt jaarlijks door veel mensen bezocht, en is het Washington van de regio. De stad staat vol met parken en grote boulevards, samen met authentieke souks en gezellige restaurantjes.

7. Meknes

Meknes met zijn 545.000 inwoners blijft een oeroude stad in het midden van Marokko. De stad is zo’n 1000 jaar geleden opgericht, wat je tijdens een wandeling door Meknes nog goed terugziet in de eeuwenoude gebouwen en pleintjes.

Het gebied rondom Meknes is zeer vruchtbaar, en de stad wordt daarom ook gezien als het agriculturele hart van Marokko. Een groot gedeelte van de groenten en aardappelen worden verbouwd in de regio, waardoor er ook veel fabrieken in de voedselindustrie aanwezig zijn in Meknes en werk verschaffen voor honderdduizenden mensen.

8. Kenitra

Het voormalige Port Lyautey gaat tegenwoordig onder de naam Kenitra. De havenstad in het Noorden van Marokko speelt een belangrijke rol bij de import en export van het land. De 435.00 inwoners tellende stad ligt slechts 35 kilometer van de hoofdstad Rabat vandaan.

De middelgrote stad is er eentje van contrasten. Eeuwenoude gebouwen staan hier temidden van moderne flatgebouwen en winkelcentra. Veel Marokkanen gaan graag een weekendje naar Kenitra om de drukte van andere steden te ontsnappen.

9. Oujda

Beeld: Wikimedia / Moonik

Oujda is van origine een echte universiteitsstad, met 405.000 inwoners. Door de geschiedenis heen was Oujda een belangrijke strategische stad, in handen van meerdere landen. Dit is terug te zien in de rijke historie van Oujda, en de diversiteit die je overal tegenkomt in deze noordelijke stad.

Oujda heeft nog een echte traditionele watermarkt, en diverse bezienswaardigheden. De stad heeft een lekker Mediterraans klimaat, en de temperatuur ligt hier ook bijna altijd een stukje hoger dan in veel andere Marokkaanse steden.

10. Al Hoceima

Beeld: Wikimedia / Abdel Jalil Bouhaj

De eerste Marokkaanse stad in onze lijst is Al Hoceima, een plaats in het noorden van Marokko gelegen aan de kust. De stad telt circa 395.000 inwoners, maar kent jaarlijks vele grotere aantallen toeristen die naar deze Marokkaanse badplaats trekken.

Veel mensen trekken jaarlijks naar de stad vanwege zijn uitstekende stranden. De stranden liggen direct naast de stad, waardoor je binnen een paar minuten met je voeten in het zand staat. Al Hoceima heeft nog steeds een traditionele haven, waar dagelijks verse vis naar binnen wordt gebracht.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Franse Automerken

Top 10 Beste Soorten Broodbeleg Om Af Te Vallen