Top 10 Grootste Steden Van Kenia

Modern Nairobi cityscape - capital city of Kenya, East Africa

Kenia staat bekend om zijn woeste natuur en rijke cultuur, maar in de grootste steden van Kenia wonen vele honderdduizenden mensen. De natuur in het land is er eentje van tegenstellingen. Je hebt uitgestrekte savannes waar leeuwen, giraffes en olifanten ronddwalen in de vrije natuur. Maar ook de berg die dezelfde naam draagt als het land, Kenia. Dit is de op een na grootste van Afrika. 

Maar de menselijke historie van Kenia is net zo indrukwekkend. Wetenschappers geloven dat hier de eerste mensen vandaan kwamen. Tegenwoordig is Kenia een divers land waar diverse Afrikaanse culturen samenkomen. Met 51 miljoen inwoners, zijn er dan ook een aantal zeer grote steden waar soms miljoenen mensen samenwonen. Ook is het land een populaire toeristische bestemming, en toerisme speelt een belangrijke rol. Waar je de grootste steden van Kenia kunt vinden, lees je in deze lijst. Dit zijn de top 10 grootste steden van Kenia.

1. Nairobi

Nairobi staat op de eerste plaats en is ook de hoofdstad van Kenia. In de stad zelf wonen een indrukwekkende 4.4 miljoen mensen, met een totaal van 6.5 miljoen in de metropool. Nairobi is zo belangrijk voor Kenia, dat maar liefst 60% van het Bruto Nationaal Product, uit de stad afkomstig is.

In Oost-Afrika is Nairobi de grootste stad, en ook de meest ontwikkelde stad in het gebied. Nairobi is ook een aantrekkelijke stad voor toeristen, die hier graag komen voor de rijke historie. Een van de hoogtepunten is het feit dat er een Nationaal Park naast de stad ligt, waardoor je binnen een uur temidden van de Afrikaanse natuur staat. Nairobi blijft een belangrijke rol spelen in Afrika, en zal de komende jaren alleen maar blijven groeien op het gebied van inwoners, ontwikkeling en technologie.

2. Mombasa

Het 1.2 miljoen inwoners tellende Mombasa is de op een na grootste stad van Kenia. Mombasa is de oudste stad van Kenia, en heeft een groot aantal oude, historische bezienswaardigheden waarvan Fort Jesus de meest bekende is.

Dankzij de ligging aan de kust van Mombasa, en de ontwikkeling van Kenia speelt de stad een zeer belangrijke rol. De stad heeft de grootste doorvoerhaven van Oost-Afrika, van waaruit landen als Rwanda, Tanzania en Oeganda worden bevoorraad.

3. Kisumu

In het westen van Kenia ligt de stad Kisumu, waar 720.000 mensen wonen en werken. Je zou het op het eerste gezicht niet denken, maar Kisumu is ook een havenstad. De stad ligt namelijk aan de rand van het Victoriameer, wat een van de grootste meren ter wereld is en aan verschillende landen grenst.

De groei van Kisumu in de laatste jaren is explosief geweest. Dit is te danken aan de handel met andere landen en de landbouw. Kisumu wordt een stuk minder bezocht door toeristen dan Mombasa en Nairobi, maar heeft een aantal interessante bezienswaardigheden.

4. Nakuru

De stad Nakuru is gelegen in het midden van Kenia en telt circa 570.000 inwoners. De mensen die in de stad wonen, komen uit alle delen van Kenia en het is dan ook een van de meest diverse steden van Afrika. Nakuru is gelegen aan een prachtig nationaal park omgeven door vulkanen. Veel reizigers kiezen er dan ook voor om in Nakuru te overnachten wanneer ze door de regio reizen. 

5. Ruiru

Beeld: Wikimedia / Hansueli Krapf

Ruiru telt 490.000 inwoners en is gelegen in het centrale zuiden van Kenia. Ruiru is een stad met veel industrie, en wordt gezien als een belangrijke industriële handelsplaats voor Kenia en de landen in de omgeving.

Naast de industrie die jaarlijks blijft groeien in Ruiru, heeft de stad ook twee grote universiteiten waar duizenden studenten naar toe gaan om te leren. Ruiru heeft zich de laatste jaren ontwikkeld als moderne stad die klaar is voor de toekomst.

6. Eldoret

Beeld: Wikimedia / Shadychiri

Eldoret ligt in de provincie Uasin Gishu en is de grootste stad van het gebied. Hier wonen circa 475.000 mensen, in een gebied die op minimaal 21 meter boven de zeespiegel ligt in een gebergte.

Vanwege de ligging en de omgeving, is Eldoret een stad waar veel mensen in de voedingsindustrie en agricultuur werkzaam zijn. Ook komen een aantal van de beste hardlopers van Kenia uit de regio en Eldoret, wat te wijten valt aan de uitstekende omstandigheden waarin ze kunnen trainen op deze hoogte.

7. Kikuyu

Op ongeveer 20 kilometer van Nairobi is de stad Kikuyu te vinden waar 325.000 mensen wonen. De stad is vernoemd naar de Kikuyu mensen, die dezelfde naam dragen en hier de grootste bevolkingsgroep zijn.

Kikuyu is een stad in Kenia die nog volop in ontwikkeling is. Het gebied rondom de stad leent zich uitstekend voor agricultuur, en Kikuyu is dan ook de stad van het land waar veel onderzoekscentra zijn gevestigd op dit gebied.

8. Thika

Thika ligt in het midden van Kenia, op zo’n 40 kilometer afstand van Nairobi en wordt bevolkt door ongeveer 280.000 mensen. Vanwege de centrale ligging en korte afstand tot Nairobi, is dit een plaats waar steeds meer mensen naartoe verhuizen vanuit de hoofdstad.

De stad kent de grootste koffieplantages van Kenia, en veel mensen die er wonen zijn dan ook werkzaam in deze sector. Ook hebben verschillende grote en internationale bedrijven fabrieken in de buurt staan, waar de meeste mensen van de stad werkzaam zijn.

9. Meru

Beeld: Wikimedia / Ekiminya

Meru is een centraal gelegen stad in Kenia met circa 240.000 inwoners. Op het eerste gezicht lijkt het op een doodnormale stad in Kenia, maar het speelt een belangrijke rol in de toeristische sector van Kenia.

Meru is namelijk de stad die het meest als startpunt wordt gebruikt voor reizigers die op zoek gaan naar de wilde dieren in Samburu en Buffalo Springs. Hierdoor staat de stad vol met hotels en plekken waar toeristen safari’s kunnen boeken, want het toerisme zorgt voor de meeste inkomsten.

10. Malindi

Beeld: Wikimedia / Prince Grobhelm

De eerste stad die we in deze top 10 tegenkomen is Malindi, gelegen aan de Indische oceaan. In deze kleinere stad en de directe omgeving daarvan wonen ongeveer 207.000 mensen.

Malindi heeft een klein vliegveld, maar wordt toch bezocht door veel toeristen. Onder voornamelijk Italiaanse toeristen is Malindi een populaire plaats. De stad kent namelijk een aantal zeer mooie stranden, en is de uitvalsbasis om een aantal bounty eilandjes te verkennen in de omgeving.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Vrouwelijke DJ’s Ter Wereld

Top 10 Beste Engelse Automerken