Top 10 Grootste Steden Van Indonesië

JAKARTA - Indonesia. March 12, 2018: Aerial photo of iconic BNI 46 Tower with located in South Jakarta Central Business District,

Indonesië behoort tot de landen met de meeste inwoners, en het is dan ook niet gek dat in de grootste steden van Indonesië miljoenen mensen wonen. Het land met wie Nederland een geschiedenis deelt telt 260 miljoen inwoners. Het zal voor veel mensen dan ook geen verrassing zijn dat er maar liefst 14 steden zijn in dit prachtige land waar meer dan een miljoen mensen wonen.

Veel grote steden in Indonesië zijn gelegen op het eiland Jakarta, waar de meeste mensen in het land wonen. Maar in totaal telt Indonesië meer dan 10.000 eilandjes, waarvan de meeste te klein zijn voor een grote stad.

Bekijk ook: Top 30 Grootste Indonesische Eilanden

Jakarta is de zetel van de overheid en het grootste eiland, maar een aantal andere eilanden hebben ook steden met meer dan een miljoen mensen. Wil je weten welke dat zijn, lees dan snel verder. Dit zijn de top 10 grootste steden van Indonesië.

1. Jakarta

Aantal inwoners: 10,56 miljoen

De hoofdstad Jakarta is ook de grootste stad van Indonesië. Met een inwoneraantal van meer dan 10 miljoen mensen is de stad een enorm drukke plaats die maar blijft doorgroeien. Reden hiervoor is dat er veel banen te vinden zijn in de hoofdstad, waardoor er steeds meer mensen naar Jakarta verhuizen.

Jakarta is verantwoordelijk voor maar liefst 15% van de economie van Indonesië, en het middelpunt van diverse economische en financiële markten in het land. Ook is de stad geliefd bij studenten, en zijn er diverse uitstekende universiteiten in de stad te vinden. Qua toerisme blijft Jakarta een belangrijke hub, en het startpunt voor veel mensen die door Indonesië gaan reizen. 

2. Surabaya

Aantal inwoners: 2,8 miljoen

Op de tweede plaats staat Surabaya, een stad die ook op het eiland Java is gesitueerd en ligt in het noordoosten van Java. Surabaya is een belangrijke stad met een zeer grote haven, en telt 2,8 miljoen inwoners in de stad zelf, en maar liefst 6 miljoen in de direct omgeving.

Surabaya is economisch gezien van groot belang voor Indonesië. In de direct omgeving van de stad staan veel grote industriële bedrijven, en diverse universiteiten staan in de stad. Surabaya ziet de laatste jaren steeds meer mensen naar de stad trekken, met een gemiddelde groei van 1.6% per jaar.

3. Bekasi

Aantal inwoners: 2,8 miljoen

Bekasi heeft 2,8 miljoen inwoners en ligt in de directe buurt van Jakarta. In de stad wonen veel mensen die dagelijks naar de hoofdstad trekken om te werken, en is een stuk goedkoper om te wonen dan Jakarta.

De komende jaren wordt verwacht dat Bekasi harder groeit dan de andere steden in het land. Bekasi is een van de oudste steden van Java, en de stad zelf is een prachtige combinatie van historie gemixt met het moderne leven. 

4. Bandung

Aantal inwoners: 2,5 miljoen

Bandung is de grootste stad van West-Java en telt 2,5 miljoen inwoners. Na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1945, is Bandung uitgegroeid van klein dorpje tot een gigantische stad.

Tegenwoordig is Bandung een moderne stad met hoge flatgebouwen en moderne winkelcentrums. De stad heeft in het verleden veel te maken gehad met natuurrampen, maar heeft deze op een ecologisch verantwoorde wijze overwonnen. 

5. Medan

Aantal inwoners: 2,2 miljoen

De grootste stad die zich niet op het eiland bevindt Java bevindt is Medan. De stad is gelegen in het noorden van Sumatra. In de stad zelf wonen 2,2 miljoen mensen, maar de totale metropool maar liefst 3,3 miljoen inwoners. 

Vroeger viel de stad onder het bewind van Nederland, waardoor er tegenwoordig nog veel historische gebouwen staan met Nederlandse invloeden. Medan is een stad waar veel Indonesische toeristen graag heen gaan vanwege de uitstekende entertainment opties en talloze attractieparken die Medan telt. 

6. Depok

Aantal inwoners: 2,2 miljoen

Depok werd een aparte stad in 1999, en sindsdien behoort het tot de grootste steden van Indonesië met 2,2 miljoen mensen. De naam Depok is een afkorting van De Eerste Protestantse Organisatie van Christenen. 

Voor toeristen die het westen van Java willen ontdekken vormt Depok een goede basis. De stad heeft verbindingen richting alle andere steden en plekken in het westen en heeft een typische Indonesische charme. 

7. Tangerang

Aantal inwoners: 2,1 miljoen

Tangerang ligt in het westen van Java in de provincie Banten. Het is de grootste stad van de provincie met 2,1 miljoen inwoners, en kent de laatste jaren een gigantische groei. Veel grote internationale bedrijven hebben fabrieken staan in de stad, met een totaal van meer dan 1000.

Net zoals veel andere steden in de omgeving voelt ook Tangerang de effecten van de hoofdstad Jakarta. Veel mensen wonen in de stad, en reizen dagelijks heen en weer naar de Jakarta om te werken.

8. Semarang

Aantal inwoners: 1,8 miljoen

Semarang was vroeger een belangrijke handelsstad voor de Nederlanders, en een van de grootste havensteden van Indonesië. Tegenwoordig wonen er 1,8 miljoen mensen in deze stad die ligt in het centrale noorden van Java.

De stad trekt jaarlijks veel toeristen die vol staat met koloniale architectuur. De binnenstad van Semarang wordt ook wel ‘Little Netherlands’ genoemd, vanwege de oude, Nederlandse gebouwen die er staan.  

9. Palembang

Aantal inwoners: 1,8 miljoen

Palembang telt 1,8 miljoen inwoners en is gelegen in het zuiden van Sumatra. Palembang was vroeger onderdeel van de oude boeddhistische koninkrijken, en bestaat al heel erg lang. In 1906 werd Palembang officieel erkend als stad, en wordt ook wel het Venetië van Sumatra genoemd.

Omdat Palembang de belangrijkste stad in Sumatra is, wordt het gezien als een van de meest belangrijke economische steden van Indonesië. De haven is de grootste van het eiland, en 

10. Makassar

Aantal inwoners: 1,5 miljoen

We openen de lijst met de hoofdstad van de provincie Zuid-Sulawesi, Makassar. De stad telt 1,5 miljoen inwoners, en behoort tot de snelst groeiende van Indonesië. Makassar is al sinds de 17de eeuw een belangrijke handelsstad met een grote haven, wat het tot op de dag van vandaag blijft.

De stad vervult een belangrijk economisch belang voor het gehele eiland Sulawesi. De grootste bedrijven van het eiland zijn gevestigd in de stad, en de service industrie is van levensbelang. Makassar heeft net als veel andere steden, een historische band met Nederland. Fort Rotterdam was vroeger de plek van waaruit de Nederlanders over de regio regeerden ten tijde van de VOC.

Overzicht van de top 10 grootste steden van Indonesië

NummerStadInwoners (miljoenen)
1Jakarta10,56
2Surabaya2,80
3Bekasi2,80
4Bandung2,50
5Medan2,20
6Depok2,20
7Tangerang2,10
8Semarang1,80
9Palembang1,80
10Makassar1,50

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Europese Landen Met Het Meeste Overgewicht

Top 10 Grootste Economieën Ter Wereld