Top 10 Grootste Steden Van Het Midden Oosten

View of the Mosque Sultan Hassan in Cairo

In de grootste steden van het Midden Oosten wonen miljoenen mensen. In het gehele Midden Oosten wonen circa 411 miljoen mensen, verdeeld over 17 verschillende landen. Al deze landen hebben een eigen cultuur en lokale gebruiken. Net zoals in Europa zijn de steden waarin de meeste mensen wonen gigantisch groot, en kun je meer dan twee uur onderweg zijn van de ene, naar de andere kant.

Maar een aantal steden schieten er qua grootte bovenuit. Hier wonen niet zomaar een paar honderdduizend mensen, maar miljoenen. En dan hebben we het nog niet over de regio gehad, want de steden zelf zijn al zeer groot. Ook zijn de steden in het Midden Oosten zeer divers, en vaak een mengelmoes van culturen en geloven. Dit zijn de top 10 grootste steden van het Midden Oosten.

1. Cairo

De grootste stad van het Midden Oosten is Cairo. Cairo is gelegen naast de rivier de Nijl, en al duizenden jaren het middelpunt van Egypte. Maar liefst 9.6 miljoen mensen wonen in de stad zelf, en de metropool rondom Cairo telt een indrukwekkende 20.4 miljoen mensen in totaal.

De stad kent een zeer rijke historie, met diverse oude gebouwen en grote musea. Veel mensen reizen naar Caïro af om het beroemde Egyptische museum te bezoeken, maar de echte publiekstrekkers zijn de piramides van Giza die net naast de stad liggen. Met miljoenen inwoners en veel bezoekers, kun je het vast wel voorstellen dat het ook een van de drukste steden ter wereld is.

2. Istanbul

In de gehele metropool van Istanbul wonen 15.6 miljoen mensen, waarvan ongeveer de helft in de stad zelf. Istanbul is dankzij de locatie zowel onderdeel van Europa, als het Midden Oosten. De rivier die door de stad loopt is de grens, en speelde een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van de stad. 

Naast de grootte van de stad, ontvangt Istanbul ook jaarlijks vele toeristen en bezoekers die op zoek gaan naar de beste gerechten, de bazaars bezoeken en de rijke historische gebouwen bekijken. De komende jaren zal de stad nog flink groeien, en recentelijk is er een gigantisch nieuw vliegveld geopend.

3. Tehran

Met 9 miljoen inwoners is Tehran uitgegroeid tot de op twee na grootste stad van het Midden Oosten. Hoewel Iran al verschillende hoofdsteden heeft gehad, is Tehran het middelpunt van het land geworden in de 20ste eeuw, en de zetel van de Iraanse overheid.

Het land is nog heel gesloten voor bezoekers, maar het is niet onmogelijk om Tehran te bezoeken. Ieder jaar trekken steeds meer toeristen naar Iran, om het land, de stad, de cultuur en de rijke historie van Iran te ontdekken.

4. Riyadh

De grootste stad van Saoedi Arabië met maar liefst 7 miljoen inwoners is de hoofdstad Riyadh. De stad is de politieke en administratieve thuis van de overheid van Saoedi Arabië. Riyadh is de afgelopen jaren gigantisch gegroeid, en kent naast veel lokale inwoners ook een grote hoeveelheid migranten die in de stad werken.

De komende jaren zal de stad nog veel meer groeien, want de grenzen van Saoedi Arabië gaan steeds meer open voor toeristen. Dit zal niet alleen zorgen voor meer welvaart, maar ook veel meer werkgelegenheid voor migranten uit de regio. 

5. Baghdad

Aan de oevers van de rivier de Tigris ligt Baghdad, de grootste stad van Irak met 6.7 miljoen inwoners. Tijdens de Islamitische Gouden Eeuw was Bagdad de grootste stad ter wereld, maar blijft tegenwoordig nog steeds een miljoenenstad.

baghdad is nog steeds in ontwikkeling, want de afgelopen twintig jaar heeft de stad het zeer moeilijk gehad. Turbulente tijden hebben ervoor gezorgd dat de stad zich niet kon ontwikkelen. Maar de overheid en de inwoners zijn hard aan het werk om Baghdad om te toveren tot een vooruitstrevende stad.

6. Ankara

Turkije komt meerdere malen in deze lijst voor. Het is een van de grootste landen, die officieel bij zowel Europa, als het Midden Oosten hoort. De hoofdstad Ankara staat op de zesde plaats met 5.4 miljoen inwoners. Ankara werd de zetel van de Turkse overheid in 1923, het jaar waarin het Ottomaanse rijk stopte met bestaan.

Tegenwoordig is Ankara een moderne miljoenenstad, en een van de groenste van Turkije. De stad loopt voorop op het gebied van technologische innovatie, en veel mensen wonen met plezier in Ankara.

7. Alexandrië

De Mediterrane havenstad Alexandrië staat op de zevende plek, met 5.2 miljoen inwoners. Alexandrië  is een stad die al duizenden jaren bestaat, en heeft veel bezienswaardigheden die gerelateerd zijn aan het oude Egypte.

Alexandrië wordt vaak gezien als het kleine broertje van Cairo. Veel mensen ontvluchten de hoofdstad van Egypte om een weekendje door te brengen in deze veel rustigere stad. Alexandrië telt ook een paar zeer goede stranden voor de liefhebbers van zon, zee en strand.

8. Izmir

Met 4.2 miljoen inwoners is Izmir de eerste grote stad in deze lijst van Turkije. Izmir is een miljoenenstad waar historie en het moderne leven hand in hand gaan. De stad wordt veel minder bezocht dan Istanbul en Ankara, maar heeft een uniek sfeertje.

Izmir is vaak de stad voor bezoekers die verder Cappadocië in willen reizen. Je kunt hier gemakkelijk een paar dagen door de leuke straatjes wandelen, en genieten van de heerlijke Turkse keuken waar Izmir bekend om staat.

9. Amman

Amman is de hoofdstad en de grootste stad van Jordanië. De stad is het thuis van 4 miljoen mensen, en wordt ook gezien als een van de oudste steden ter wereld. Er bestaan nog steeds gebouwen en bezienswaardigheden die naar schatting 7000 jaar oud zijn. Sinds de onafhankelijkheid van Jordanië, zijn er veel mensen naar de hoofdstad getrokken, met dit grote inwoneraantal als resultaat. 

De stad is ook de startplaats voor veel reizigers die Jordanië ontdekken. Veel mensen spenderen een aantal dagen om de cultuur en lokale cuisine te ontdekken, voordat ze richting het zuiden trekken naar de overige trekpleisters.

10. Jeddah

Jeddah in Saoedi Arabië is de eerste stad op onze lijst. In het land speelt deze 3.9 miljoen inwoners tellende stad een belangrijke rol, want het is de centrale plaats van waaruit miljoenen moslims jaarlijks naar Mekka trekken.

De stad zelf ziet er imposant uit, en er zijn veel groene plekken en parken in het hart van Jeddah. Er mogen dan wel miljoenen mensen wonen, de stad ademt nog steeds rust en ruimte uit.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Vliegtuigmaatschappijen Van Europa

Top 10 Beste Vrouwelijke DJ’s Ter Wereld