Top 10 Grootste Steden Van Gelderland

48057664 - ancient dutch houses and chruch in the city center of nijmegen

De grootste steden van Gelderland combineren het stadsleven met de rust uit de provincie. Gelderland is qua oppervlakte de grootste provincie van Nederland, maar telt een stuk minder inwoners dan de provincies die in de randstad gelegen zijn. Het ligt in het oosten en midden van Nederland, en grenst tegen Duitsland aan. 

Maar Gelderland is zo groot, dat het in het zuidoosten van de provincie zelfs grenst aan Zuid-Holland. Er wonen in totaal iets meer dan 2 miljoen mensen in de provincie, waarvan een groot deel in de steden. De grootste daarvan zijn gelegen in de regio Arnhem Nijmegen. Maar er zijn nog een aantal steden in Gelderland die vrij groot zijn, en ook nog eens behoren tot de leukste van Nederland. Dit zijn de top 10 grootste steden van Gelderland.

1. Nijmegen

De grootste stad van Gelderland is Nijmegen met 165.000 inwoners. De stad is gelegen aan de zuidoever van de Waal, en heeft een geschiedenis die teruggaat tot in de tijd van de Romeinen. Tegenwoordig is het een moderne en grote stad, die wordt gezien als een van de meest ‘roze’ steden van Nederland.

In Nijmegen staan diverse universiteiten en scholen, waarvan de Radboud Universiteit de bekendste is. Veel mensen uit andere steden en plekken kiezen ervoor om een dagje of weekend in de stad te spenderen. Het oude centrum wordt gezien als een gezellige plek, en in de directe omgeving van de grootste stad van Gelderland liggen diverse natuurgebieden.

2. Arnhem

Met 159.000 inwoners is Arnhem de op een na grootste stad van de provincie Gelderland. Arnhem ligt ingeklemd tussen twee aftakkingen van de rivier de Rijn, en was in de tweede wereldoorlog een van de belangrijkste plekken voor de bezetters.

Arnhem is een belangrijke handelsregio, en de stad telt dan ook diverse grote bedrijven die zijn neergestreken in de stad. De stad trekt jaarlijks veel toeristen die geïnteresseerd zijn in de tweede wereldoorlog. Daarnaast staat het Nederlands Openluchtmuseum in de stad en de Koninklijke Burgers’ Zoo die jaarlijks 1.5 miljoen bezoekers trekt.

3. Apeldoorn

We zijn aangekomen bij de eerste stad met meer dan 100.000 inwoners in Gelderland. De stad Apeldoorn ligt in het midden van de provincie en telt circa 137.000 inwoners. De groene stad ligt in een groeigemeente, en wordt door veel mensen gezien als een groene en plezierige plek om te wonen.

Apeldoorn staat natuurlijk bekend van de reclame “even Apeldoorn bellen”, maar telt ook diverse populaire uitjes. Apenheul, Paleis het Loo en Koningin Julianatoren zijn in Apeldoorn gelegen, die ieder jaar vele bezoekers trekken.

4. Ede

Beeld: Wikimedia / Rasbak

Met 75.000 inwoners is Ede een van de grotere steden van Gelderland. De plaats was van groot belang tijdens de tweede wereldoorlog. Het was de plek waar de geallieerden landden tijdens de slag om Arnhem, wat jaarlijks nog gevierd wordt tijdens de luchtlandingen op de Ginkelse Heide.

De stad is de afgelopen jaren flink gegroeid. De gemeente heeft de hele binnenstad opgeknapt, en er zijn verschillende wijken ontstaan om te voorzien in de stijgende vraag naar woningen in Ede.

5. Doetinchem

Beeld: Wikimedia / Wauteurz

Op nummer vijf staat de stad Doetinchem, regelmatig Deutekom genoemd door mensen uit de regio. Doetinchem telt 45.000 inwoners, en net zoals veel andere steden in de provincie Gelderland is deze er ook eentje met een uitgebreide geschiedenis.

Doordat er veel kleine plekken zijn in de omgeving van Doetinchem, is de stad uitgegroeid tot het centrum van de regio. Doetinchem heeft een aantal grote winkelstraten, maar ook meerdere culturele locaties, de regionale schouwburg en een groot ziekenhuis.

6. Harderwijk

Harderwijk was vroeger gelegen aan de Zuiderzee, maar grenst nu tegen de provincie Flevoland aan. De stad met 44.000 inwoners speelt regionaal een belangrijke rol, en veel sociale voorzieningen zijn in Harderwijk gelegen.

De binnenstad van Harderwijk is een echte publiekstrekker en een beschermd stadsgezicht. Hier voelt het nog alsof je terug in de tijd loopt. Een andere populaire attractie is het Dolfinarium, wat het grootste dierenpark is die zich uitsluitend richt op zeezoogdieren zoals dolfijnen, walrussen en zeehonden. 

7. Tiel

Tiel ligt ingeklemd tussen twee rivieren en telt circa 41.000 inwoners. De stad kennen we allemaal wel van de mascotte, Flipje van Tiel. De stad was de plek waar vroeger de grote jamfabriek De Betuwe stond.

Tiel was van origine een echte handelsstad, en dat is nog steeds terug te zien in het straatbeeld. De binnenstad van Tiel kent een hoger percentage aan lokale winkels die worden gerund door families die al tientallen jaren in Tiel wonen. Veel mensen uit de omgeving kiezen ervoor om tijdens het weekend een dagje naar deze mooie stad te gaan.

8. Zutphen

De oude Germaanse nederzetting Zutphen werd ongeveer 1700 jaar geleden gesticht, en is uitgegroeid tot een gezellige stad met 39.000 inwoners. In de stad zijn nog veel historische bouwwerken te vinden, want Zutphen was vroeger een echte Hanzestad. 

Tegenwoordig is de sfeer van vroeger bewaard gebleven in Zutphen, en houden veel inwoners van de stad. Opvallend is dan ongeveer 15% van de mensen die in Zutphen wonen antroposoof zijn.

9. Wageningen

Wageningen mag dan slechts 38.000 inwoners tellen, maar de stad speelt een belangrijke rol in Nederland. In deze stad staat de Universiteit van Wageningen, een van de belangrijkste universiteiten van Nederland op het gebied van landbouw en agrarisch onderzoek.

Een deel van de bevolking van Wageningen bestaat dan ook uit studenten, die veelal in de binnenstad wonen. Dankzij de jongere inwoners zijn er jaarlijks ook diverse muziekevenementen te vinden in de stad, waar veel mensen van buiten Wageningen ook op afkomen. 

10. Wijchen

Beeld: Wikimedia / Michielverbeek

De eerste stad in deze lijst is Wijchen, een plek waar 36.000 mensen wonen. Wijchen is al een zeer oud stadje, waarvan de eerste nederzetting in de omgeving dateert in de steentijd. Het is een rustige stad, waar nog de oude gezelligheid heerst zoals vroeger veel het geval was in kleinere steden.

Opvallend is dat Wijchen niet wordt uitgesproken zoals je het schrijft, maar als wie-chen. Dit is voortgekomen uit de manier hoe mensen in de middeleeuwen de naam van de stad uitspraken. Overblijfselen zijn nog volop te vinden in Wijchen, waar diverse rijksmonumenten staan.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Italiaanse Automerken

Top 10 Beste Kerstfilms Op Videoland