Top 10 Grootste Steden van Frankrijk

Ga je op vakantie in Frankrijk en overweeg je een citytrip te doen? De grote steden van het land hebben allemaal een geweldige historie, veel cultuur en natuurlijk een keuken om van te smullen. De juiste keuze hangt dan weer af van je eigen wensen. Daarom nemen we je in vogelvlucht mee door Frankrijks grootste steden.

De grootste stad van Frankrijk is Parijs. Deze wereldstad heeft een metropoolregio van meer dan 12 miljoen inwoners. De stad zelf zit iets boven de 2 miljoen inwoners. Ben je benieuwd naar de overige 9? Kijk hieronder dan snel verder.

1. Parijs – 2,187,526 inwoners

Zoals we eerder al verklapten en iedereen natuurlijk al wist is Parijs met haar ruim twee miljoen inwoners verreweg de grootste stad van Frankrijk en zelfs één van de grootste steden van de wereld. Ook toeristen weten de stad uitstekend te vinden, Parijs trekt er immers bijna 20 miljoen van per jaar!

Een trip naar Parijs zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan de Eiffeltoren, het Louvre, de Notre Dame en Sacre-Coeur maar biedt ook meer spannende zaken als de catacomben van Parijs, een groot netwerk van tenminste 290 kilometer lengte waarin de beenderen van zes miljoen Parijzenaren bewaard liggen!

2. Marseille – 863,310 inwoners

Marseille is met bijna 900,000 bewoners de op één na grootste stad van Frankrijk die vooral bekend is om haar mix van Franse en Afrikaanse culturen. De stad wordt de laatste jaren ook een steeds meer geliefde locatie voor een citytrip door haar levendige mix van culturen, oude industriële lofts en nachtleven.

Het is tevens de grootste havenstad van Frankrijk voor commerciële-, vracht- en cruiseschepen. De Canabiére is de hoofdstraat en Vieux-Port (De Oude Haven) zijn de belangrijkste plekken om te zien in deze exotische stad.

3. Lyon – 516,092 inwoners

We trappen de top 3 van grootste steden van Frankrijk af met Lyon, en stad met ruim een half miljoen inwoners. Qua metropoolregio is Lyon op Parijs na zelfs de grootste van Frankrijk. Lyon is gekend als geboorteplek van de cinematografie, de gebroeders Lumière hebben hier namelijk de film uitgevonden.

Gelegen op slechts twee uur van Parijs heeft deze moderne stad toch nog genoeg oude charme en oude Romeinse ruïnes om voor genoeg mensen reden zijn om deze stad in plaats van de hoofdstad zelf te bezoeken.

4. Toulouse – 479,553 inwoners

Toulouse ligt in het zuiden van Frankrijk aan de rivier de Garonne. Toulouse is een bekende Franse studentenstad en heeft al sinds de 13e eeuw een universiteit welke na de universiteit van Parijs de oudste van Frankrijk is.

Toulouse is tevens de hoofdzetel van het Frans Ruimteagentschap. Door haar prachtige omgeving, nabijheid aan bergen en zee en geschiedenis die tot ruim 2000 jaar teruggaat is Toulouse een geliefde stad onder de Franse bevolking.

5. Nice – 340,017 inwoners

De top 5 grootste steden van Frankrijk start met Nice, gelegen aan de Franse Riviera. Gelegen aan de voet van de alpen maar toch uitkijkend over de Middellandse zee maakt van Nice misschien wel één van de meest fotogenieke en pittoreske grote steden van Frankrijk.

Luxe resorts, wereldberoemde kunstgalerijen en over het over het algemeen prachtig zonnig weer maken van Nice één van de meest geliefde Franse steden voor toeristen.

6. Nantes – 309,346 inwoners

Op nummer zes van de top 10 grootste steden van Frankrijk staat Nantes. Nantes is gelegen in het westen van Frankrijk, direct gelegen aan de Atlantische Oceaan en op het einde van de Loirevallei.

Nantes staat bekend om haar prachtige chateaus, kastelen en wijnvelden en is daardoor een uitstekende basis voor wie het wijnlandschap wil leren kennen.

Beroemdste plek is Chateaux des Ducs de Bretagne, een chateau uit de 13e eeuw midden in het centrum van de stad.

7. Montpellier – 285,121 inwoners

In de zuidoostelijke uithoek van het land ligt de stad Montpellier, de op 6 na grootste van Frankrijk. Deze kuststad is beroemd in de fashion maar ook om haar historie, stranden en cultuur.

Montpellier is namelijk een stad die teruggaat tot in de 10e eeuw en heeft daardoor een zeer indrukwekkend historisch centrum en prachtige oude landhuizen.

Zelfs de trams zijn modieus. Ze zijn namelijk ontworpen door de beroemde Franse designer Christian Lacroix. Het is ook een van de warmste steden van Frankrijk.

8. Strasbourg – 280,966 inwoners

In het uiterste noordoosten van het land ligt Strasbourg. Strasbourg is gelegen aan rivier de Rijn terwijl aan de overkant Duitsland ligt. In het verleden is Strasbourg dan ook meerdere malen over de hand gegaan, afhankelijk van wie ditmaal de annexatie uitvoerde.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog is de stad daarentegen definitief Frans geworden. Strasbourg is bekend zetel van de Raad van Europa en het Europees Hof van Mensenrechten.

Samen met Brussel is het ook de zetel van het Europees Parlement. Strasbourg is gekend om haar Duitse architectuur en één van de oudste en mooiste kerstmarkten van Europa.

9. Bordeaux – 254,436 inwoners

Bordeaux is gelegen in het zuidwesten van Frankrijk, aan de Atlantische kust. De naam Bordeaux is wereldberoemd dankzij de Bordeauxwijnen die in deze regio gemaakt worden.

Het historisch centrum van Bordeaux heet ‘Port de la Lune’ en is ook opgenomen in de eerwaardige UNESCO werelderfgoedlijst.

Bordeaux staat verder bekend om haar vele historische gebouwen. Sterker nog, op Parijs na heeft Bordeaux er de meeste van geheel Frankrijk. Bijzonder voor zo’n relatief kleine stad.

10. Lille – 232,787 inwoners

Vlak over de Belgische grens met ligt de stad Lille, die vroeger in Nederland ook wel bekend stond als Rijsel. Lille ligt in Frans-Vlaanderen waar vroeger Nederlands gesproken werd.

Ook vandaag de dag heb je nog kans dat je er mensen tegen het lijf loopt die enigszins Nederlands kunnen spreken. In Lille vind je een mengelmoes van Franse, Nederlandse, Vlaamse en Engelse architectuur en tradities, waardoor het binnen Frankrijk een zeer ongewone en bijzondere stad is.

Grote publiekstrekkers zijn de vele marktjes en zeker de wekelijkse vlooienmarkt.

Wat vond je van dit artikel?

15 Meest Voorkomende Soorten Borsten

Top 10 Grootste Dierentuinen In Frankrijk