Top 10 Grootste Steden van Europa

Wat is de grootste stad van Europa? Europa heeft een rijke historie met veel interessante en grote steden. In deze top 10 van grootste Europese steden kijken we naar het aantal inwoners.

De grootste stad van Europa is Istanboel. Met meer dan 15 miljoen inwoners veruit de nummer 1 op onze lijst. De stad ligt op de grens van Europa en Azië. Benieuwd naar de overige 9 op onze lijst? Lees dan snel verder.

1. Istanboel

Aantal inwoners: 15 miljoen

Istanboel staat als hoofdstad van Turkije en met 15 miljoen inwoners veruit op nummer 1 van de lijst top 10 grootste Europese steden. Turkije heeft meerdere grote steden met miljoenen inwoners maar Istanboel spant de kroon.

Officieel ligt het op de grens van Europa en Azië en is daarmee een belangrijke connectie tussen het Westen en Oostelijk deel van de wereld. Naast zijn grootte kent Istanboel ook een rijke historie die teruggaat naar 700 v.Chr.

Istanboel stond in het verre verleden ook wel bekend onder de namen Byzantion en later Constantinopel en heeft dankzij zijn rijke historie meerdere historische kerken, moskeeën, musea en paleizen te bekijken. Ook ben je dagen zoet om de interessante markten met eten en accessoires te verkennen zoals de Grote Bazaar.

2. Moskou

Aantal inwoners: 12 miljoen

Met meer dan 12 miljoen inwoners staat de hoofdstad van Rusland op de nummer 2 van onze lijst. Moskou heeft 5 internationale luchthavens en een belangrijk internationaal spoorwegennetwerk met het startpunt van de Trans-Siberische spoorlijn en is daarom een verbinding tussen het Westen en Oostelijk deel van de wereld.

De rijke historie van Moskou stamt uit de eerste jaren n.Chr. en resulteert in vele historische gebouwen, kerken en musea. Ook staat Moskou bekend om zijn bruisende nachtleven met vele nachtclubs, waarvan vele zijn uitgerust met de modernste technologische geluidsapparatuur.

3. Parijs

Aantal inwoners: 10 miljoen

Met meer dan 10 miljoen inwoners staat de Franse hoofdstad Parijs op nummer 3 van de top 10 grootste Europese steden. Net als Londen kent Parijs zijn geschiedenis tot ver in de Middeleeuwen. Rond 400 jaar v.Chr. werd Parijs gesticht onder de naam dorp van Bercy. De resten van dit dorp zijn hedendaags te bewonderen in het Musée Carnavalet.

Parijs heeft een rijk stadsbeeld met historische architectuur, pleinen en parken. Het populairste gebouw van Parijs, en misschien wel de wereld, is de Eiffeltoren. Met een imposante hoogte van 325 meter en leeftijd van meer dan 120 jaar is het niet zo gek dat de Eiffeltoren alleen al zo’n 6 miljoen bezoekers per jaar trekt.

4. Londen

Aantal inwoners: 8,6 miljoen

Londen is waarschijnlijk 1 van de bekendste steden ter wereld en bestaat uit 8,6 miljoen inwoners. Dankzij de korte vliegtijd van 45 minuten, zijn internationale winkelstraten en rijke historie trekt Londen jaarlijks ongeveer 14 miljoen (!) toeristen.

Londen kent een rijke historie wat teruggaat tot in de Middeleeuwen. Rond 400 n.Chr. wordt Londen gesticht onder de naam Troia Nova. Origineel als landbouwgebied gesticht groeide de stad uit tot hoofdstad van de Romeinse provincie Britannia en uiteindelijk als financieel handelscentrum van Engeland.

Dankzij zijn rijke historie bestaat Londen uit vele historische gebouwen zoals Buckingham Palace, pleinen zoals Piccadilly Circus, Trafalgar Square en Leicester Square en beroemde parken zoals Hyde Park. Het is dus zeker aan te raden je volgende stedentrip naar Londen te plannen!

5. Madrid

Aantal inwoners: 6,9 miljoen

Met 6,9 miljoen inwoners is Madrid iets groter dan Barcelona en daarmee de hoofdstad van Spanje. Madrid leent zich uitstekend voor een stedentrip dankzij zijn vele historische bezienswaardigheden zoals het Spaanse Koninklijk Paleis, het Retiropark en zijn populaire kunstmusea.

Dankzij zijn centrale ligging is het klimaat in de hoofdstad van Spanje sterk verschillende ten opzichte van Barcelona met een milder zeeklimaat. Temperaturen kunnen in de zomer oplopen tot 35 en zelfs 40 graden Celsius.

6. Barcelona

Aantal inwoners: 6,8 miljoen

Barcelona is traditioneel een populaire vakantiebestemming voor vele Nederlanders en staat met 6,8 miljoen inwoners op nummer 6 van onze lijst. Na Madrid is Barcelona de tweede grootste stad van Spanje en hoofdstad van Catalonië, een regio in het noordoosten van Spanje aan de Costa Brava.

Barcelona kent vele, voor Nederlandse vakantiegangers populaire, badplaatsen zoals Salou en Lloret de Mar en is daarmee 1 van de populairste vliegbestemmingen van Zuid-Europa. Met zijn rijke historische gebouwen, populaire winkelstraten en vele restaurants leent de stad Barcelona zich dan voor een perfecte dagtrip of weekendbestemming!

7. Sint-Petersburg

Aantal inwoners: 5,3 miljoen

Als 2e grootste stad van Rusland met 5,3 miljoen inwoners staat Sint-Petersburg op nummer 7 van de lijst. Als jij van imposante historische gebouwen houdt en een andere cultuur dan de Westerse wilt ontdekken moet je zeker overwegen Sint-Petersburg te bezoeken!

Sint-Petersburg was van 1730 tot 1920 de hoofdstad van Rusland en dankt daar zijn vele musea, theater- en overheidsgebouwen in Oostelijke stijl aan.

Naast musea, theater- en overheidsgebouwen staat Sint-Petersburg ook bekend om zijn vele kloosters, kathedralen en kerken. Het bekendste religieuze gebouw dateert uit 1710 en is vernoemd naar de toenmalig beschermheilige van de stad: het Alexander Nevski-klooster met de daar aan grenzende Tichvin-begraafplaats. In die tijd werd Sint-Petersburg gekroond tot hoofdstad en dit klooster werd gebruikt om de overblijfselen van Alexander Nevski onder te brengen.

8. Rome, Italië

Aantal inwoners: 4,4 miljoen

Op nummer 8 staat Rome, de hoofdstad van Italië, met 4,4 miljoen inwoners. Met zijn rijke historie van meer dan 2700 jaar geleden kent Rome vele culturele bezienswaardigheden zoals het Colosseum, het Pantheon en het wereldberoemde Sint-Pietersplein.

Met een gemiddelde zomerse temperatuur van 28 graden, zijn culturele bezienswaardigheden en vele markten is Rome erg geliefd onder de Nederlandse vakantiegangers. Ook staat Rome bekend om zijn vele internationaal georiënteerde winkelstraten en uitgaansleven.

Als je tussen het winkelen of na een avond stappen wilt genieten van koffie in typisch Italiaanse stijl kan je het beste de wijk Trastevere bezoeken. Wist je dat je in Italië vaak korting krijgt als jij je drankjes staand drinkt?

9. Berlijn, Duitsland

Aantal inwoners: 3,7 miljoen

Met 3,7 miljoen inwoners is Berlijn de grootste stad van Duitsland en 9e grootste stad van Europa. Met zijn vele bezienswaardigheden en niet te grote afstand van Nederland is Berlijn een populaire stedentrip voor Nederlandse vakantiegangers.

Je kunt je dagen in Berlijn gemakkelijk vullen door op de fiets de Berlijnse muur, Rijksdag of de Brandenburger Tor te verkennen, en daarna te genieten van een typische Duitse ‘Bratwurst’ als dinner.

10. Athene, Griekenland

Aantal inwoners: 3 miljoen

Met een inwonersaantal van meer dan 3 miljoen mensen en een rijke geschiedenis staat Athene op nummer 10 van onze lijst. Athene is de oudste stad van Europa, ontstaan in 3500 v.Chr.

Athene staat bekend om zijn rijke culturele geschiedenis, unieke archeologische vondsten, bruisende festivals en internationale evenementen. Niet zo gek dus dat veel mensen Athene kiezen als stedentrip, vakantie of zakelijke ontmoetingsplek!

Overzicht van de top 10 grootste steden van Europa

  1. Istanboel
  2. Moskou
  3. Parijs
  4. Londen
  5. Madrid
  6. Barcelona
  7. Sint-Petersburg
  8. Rome
  9. Berlijn
  10. Athene

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Studentensteden Van België

Top 10 Beste Star Wars Films