Top 10 Grootste Steden Van Duitsland

In dit artikel reizen we af naar de grootste steden van Duitsland. De Bondsrepubliek Duitsland is een groot land, en er zijn dan ook flink wat steden waar veel mensen wonen. De grote steden in Duitsland zijn verspreid over het gehele land, maar we zien er veel terug in het Ruhrgebied en in het Oosten. Steden vormen zich in Duitsland ook vaak op strategische plekken met een goede infrastructuur, waar veel industrie en mogelijkheden zijn.

Hoewel Duitsland bekend staat om zijn efficiëntie en zijn uitmuntende arbeidsethos, is het ook bekend om zijn prachtige landschappen, voortreffelijk bier, en, natuurlijk, zijn steden. Veel van deze steden zijn bekend bij internationale reizigers, maar ook enkele van de kleinere, minder bekende steden van het land zijn een must-see voor elke reiziger die het beste wil ervaren van wat Duitsland te bieden heeft.

Duitsland heeft grote steden als Berlijn, Hamburg, München, Keulen en Frankfurt. Er zijn ook veel kleinere steden en dorpen die de moeite van het bezoeken waard zijn. Je vindt een lijst van de grootste Duitse steden hieronder. Sommige Duitse steden hebben veel cultuur en geschiedenis, andere zijn geweldig om te winkelen of voor het nachtleven, en weer andere staan in het teken van hun eten. Kortom, tijd om ze eens goed in beeld te brengen!

De grote steden in Duitsland hebben ieder een eigen karakter en sfeer. Dit kan in het geval van de Duitse steden zelfs per wijk verschillen. Jaarlijks trekken ze ook veel toeristen en bezoekers aan, die voor verschillende redenen afreizen naar de mooiste, stedelijke plekjes. Keuze genoeg voor een leuke citytrip bij onze oosterburen. Dit zijn de top 10 grootste steden van Duitsland.

1. Berlijn

Aantal inwoners: 4,3 miljoen

De hoofdstad van Duitsland gaat er met de titel vandoor. Berlijn is de grootste stad van Duitsland met 4,3 miljoen inwoners en is tegelijkertijd een van de grootste steden van Europa. Berlijn ligt aan de rivier de Spree, in het Noordoosten van Duitsland en is een drukbevolkt gebied.

De stad heeft een belangrijke rol gespeeld in de moderne geschiedenis, met veel historische gebeurtenissen die hier plaats vonden.

Berlijn is een bolwerk van kunst, cultuur en architectuur. De stad heeft heel wat meegemaakt in het verleden, maar is tegenwoordig geliefd bij inwoners en toeristen. De stad heeft meerdere iconische bezienswaardigheden, en een nachtleven als geen ander.

De hoofdstad van Duitsland is het toneel geweest van belangrijke historische gebeurtenissen. De musea, bars, clubs en kunstgalerijen van Berlijn zijn emblematisch voor de rijke cultuur van de stad, die beïnvloed is door de vele generaties immigranten die de stad hun thuis hebben genoemd.

Deze veelzijdige stad heeft mede hierdoor ook enorm veel bezienswaardigheden te bieden, waaronder de Brandenburger Tor, de Reichstag, de Dom van Berlijn, de Berlijnse Muur, de Fernsehturm, Tiergarten, de Potsdamer Platz, Alexanderplatz, het Holocaust Monument en nog veel meer.

2. Hamburg

Aantal inwoners: 1,9 miljoen

Hamburg is een ongelooflijke stad die vandaag de dag door reizigers herontdekt wordt. Het is een stad met een elegante sfeer van de oude wereld, dankzij de grachten en de huizen met puntgevels, maar toch is ze ook heel modern en verfijnd.

Meer dan bijna elke andere Duitse stad heeft Hamburg zijn verleden omarmd en toch naar de toekomst uitgekeken. Als je naar Duitsland reist, is Hamburg een ongeëvenaarde bestemming vanwege zijn uitgebreide nachtleven, belangrijke industrieën, unieke bezienswaardigheden en geweldige haven.

Hamburg is op Rotterdam na de grootste havenstad van Europa, en heeft ruim 1,9 miljoen inwoners. De metropool is gelegen aan de Elbe, en heeft verbindingen richting alle uithoeken van Duitsland. 

De stad is van origine een hanzestad, en is tot het eind van de negentiende eeuw een onafhankelijke stadstaat. Hamburg heeft een eigen identiteit en dat is terug te zien aan de brede straten met mooie gebouwen. En natuurlijk mogen we niet vergeten dat de hamburger oorspronkelijk uit deze grote stad komt.

3. München

Aantal inwoners: 1,5 miljoen

Op de derde plaats staat de stad München in Beieren. München staat bekend om het Oktoberfest, waar jaarlijks veel mensen op af komen. De stad telt 1,5 miljoen inwoners, en heeft een uitstekende keuken.

Miljoenen mensen trekken elk jaar naar München, en het is gemakkelijk te zien waarom. In de hoofdstad van Beieren vind je een van de mooiste steden van Duitsland, met de langste biertuinen ter wereld, een paar van de beste bieren ter wereld, en een wereldberoemd Oktoberfest dat internationale menigten van duizenden trekt en nog veel meer.

Hoewel het waar is dat München niet bepaald een mekka van toeristische attracties is, is het toch een van de beste plaatsen om te bezoeken om een indruk te krijgen van de Duitse cultuur. Dit geldt vooral als je een geschiedenisliefhebber bent, want de stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de steentijd en bevat zelfs de overblijfselen van een middeleeuws kasteel.

Ook München is gelegen langs een rivier, en is uitgegroeid tot een ware handelsstad. De stad staat vol met kerken, waarvan de Frauenkirche en de Sint Michaëlskerk de bekendste zijn. München is tevens de stad van BMW, en hier zijn dan ook de fabrieken en het BMW museum te vinden.

4. Köln

Aantal inwoners: 1,1 miljoen

Köln, in het Nederlands Keulen genoemd, ligt in het Westen van Duitsland en telt 1,1 miljoen mensen die langs de Rijn wonen. Het bekendste tafereel van Keulen zijn de grote Dom met de iconische bruggen op de achtergrond. Keulen is gebouwd rondom de oevers van de Rijn, en is historisch gezien een belangrijke Duitse stad. Keulen is een bruisende stad, die gemakkelijk te bereiken is vanuit Nederland en zich perfect leent voor een korte citytrip.

Keulen is de op drie na grootste stad van Duitsland, en de grootste in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Miljoenen toeristen bezoeken Keulen elk jaar, dankzij de beroemde kerken, musea, en natuurlijk de beroemde Dom van Keulen. We raden aan de musea te bekijken: het Rautenstrauch-Joest Museum en het Wallraf-Richartz Museum zijn twee van de beste van de stad, en beide herbergen enkele van de belangrijkste kunstwerken van de westerse wereld.

Köln ligt aan de oevers van de rivier de Rijn en is een van de oudste steden van Duitsland, met bewijzen van nederzettingen die teruggaan tot de zesde eeuw. De stad is bekend om zijn vele goed bewaarde historische bezienswaardigheden, waaronder de Dom van Keulen.

5. Frankfurt am Main

Aantal inwoners: 752.000

Frankfurt am Main is het hart van de bankensector in Duitsland. Een groot deel van de 752.000 inwoners in Frankfurt am Main zijn dan ook werkzaam bij banken. De stad is gelegen aan de rivier de Main, en wordt dankzij het grote aantal hoge gebouwen ook wel ‘Mainhattan genoemd’. 

Frankfurt am Main is een geweldige stad om te bezoeken, vooral voor wie geïnteresseerd is in architectuur. De grootste van de Duitse deelstaat Hessen, is tegelijkertijd ook een van de grootste financiële centra van Europa.

De stad is de thuisbasis van twee grote effectenbeurzen, Deutsche Börse en de Frankfurt Stock Exchange, en van twee handelsbanken, Deutsche Bank en Commerzbank. De stad is ook de thuisbasis van veel brouwerijen, waaronder Römer. De Duitse keuken is dan ook vrij prominent in de streek.

De stad is een combinatie van moderne architectuur, afgewisseld met veel groen en diverse parken. Veel inwoners spenderen de warme zomeravonden dan ook langs de rivier of in het park met een glaasje Apfelwein.

6. Stuttgart

Aantal inwoners: 620.000

Stuttgart is een grote stad in Zuid-Duitsland en een zakelijk centrum voor de regio met veel kunst en cultuur. In Stuttgart zelf wonen circa 620.000 mensen, die trots zijn op de historie en de prachtige stad.

Stuttgart is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en is er de grootste stad. De stad ligt in een vallei die door de rivier de Neckar is ontstaan. Het totale aantal inwoners bedraagt ongeveer 1,6 miljoen als je het grootstedelijk gebied meetelt. De stad staat bekend om haar rijke culturele erfgoed en ook om haar bruisende nachtleven.

Of je nu een kenner bent van mooie Duitse auto’s of een liefhebber van de Duitse cultuur, er is veel te zien en te doen in Stuttgart, de zesde grootste stad van Duitsland. Je kunt zelfs een voorproefje krijgen van het verleden van de stad door een kijkje te nemen in het Historisch Museum Stutgart, dat tentoonstellingen heeft over alles van het nederige begin van de stad tot de opkomst van de auto-industrie en de val ervan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De stad is gebouwd op verschillende heuvels, en je hebt dan ook vaak een prachtig uitzicht over Stuttgart. Het Neues Schloss kasteel is de moeite waard om te bezoeken als je in de buurt bent. Ook is Stuttgart het centrum voor Porsche en Mercedes-Benz fans, die allebei fabrieken en musea in de stad hebben staan.

7. Düsseldorf

Aantal inwoners: 610.000

Düsseldorf is het grote centrum van de regio Noordrijn-Westfalen, waar 610.000 mensen wonen. Düsseldorf is de stad van Duitsland als het gaat om handelsbeurzen en mode. De stad is het thuishonk voor veel toonaangevende, internationale bedrijven. Düsseldorf is dan ook een mengelmoes van lokale mensen en expats. 

Het oude centrum van Düsseldorf, met zijn smalle straatjes, vakwerkhuizen en gezellige kroegjes is een prima plek om je te ontspannen en van de Rijn te genieten. De stad heeft een uitstekend vervoersysteem: de sneltram “Stadtbahn” verbindt het hoofdstation met de luchthaven en het beursterrein.

Düsseldorf is een stad vol charmes, terwijl Keulen beroemd is om de gotische kathedraal. In het gebied van de Rijn en de Ruhrvallei liggen overigens ook enkele van de oudste steden van Duitsland, waaronder Dortmund, Essen, Wuppertal en Bochum – welke zich perfect lenen voor een bezoek vanuit Düsseldorf.

Ook Dusseldorf ligt aan een rivier. Vanaf de oevers heb je prachtig uitzicht over de architecturale gebouwen, en fans van shoppen kunnen terecht op de kilometerslange Königsallee.

8. Dortmund

Aantal inwoners: 600.000

Dortmund is een havenstad in het Ruhrgebied en was vroeger het middelpunt van de mijnindustrie in Duitsland. De stad heeft directe toegang tot de Noordzee via een kanaal en is tegenwoordig een belangrijke speler in Duitsland op het gebied van import en export.

Een van de meest bruisende stedelijke gebieden van het land ligt in de regio Noordrijn-Westfalen, waartoe ook de historische steden Keulen en Düsseldorf behoren. En een van de interessantste steden in deze regio is Dortmund, dat door zijn grote studentenbevolking een jonge, levendige indruk maakt.

De stad staat boordevol hoogtepunten, waarvan het Signal Iduna Park er ongetwijfeld een van is. Dit is de thuishaven van de Bundesliga club Borussia Dortmund. Het stadion heeft een capaciteit van 81.365, en het is het grootste stadion van Duitsland. Daarnaast is ook het stadscentrum van Dortmund het bezoeken meer dan waard.

In Dortmund wonen zo’n 600.000 mensen. De stad heeft een aparte, eigen identiteit en architectuur. In Dortmund ligt ook de Dortmunder U, wat wordt gezien als een belangrijk Duits centrum voor kunst en cultuur.

9. Essen

Aantal inwoners: 598.000

Midden in Noordrijn-Westfalen ligt Essen, een stad die circa 598.000 inwoners telt. Essen was vroeger een belangrijke stad voor de productie van kolen en staal. Veel oude fabrieken en bouwwerken uit die tijd zijn nog steeds te zien in en rondom de stad.

Essen is een stad in het westelijk deel van het Ruhrgebied in Noordrijn-Westfalen, Duitsland. Ze ligt in de buurt van de rivier de Ruhr bij de samenvloeiing van de rivieren Rijn en Ruhr in het noordelijke deel van de stedelijke regio Rijn-Ruhr. Essen is de vijfde stad van de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland, Noordrijn-Westfalen, en de grootste stad van het Ruhrgebied.

Maak hier zeker tijd voor een uitstapje naar het Zentralmuseum. Het is het grootste museum in het Ruhrgebied, en herbergt meer dan 350.000 werken!

Tegenwoordig heeft Essen zich omgevormd tot een culturele en dienstverlenende stad. De oude fabrieken zijn nu ingericht als evenementen en tentoonstellingsruimtes. Ook heeft de stad diverse musea en bezienswaardigheden, waardoor het een favoriete stad is voor citytrips.

10. Leipzig

Aantal inwoners: 595.000

Leipzig is een stad die veel jonge mensen aantrekt. Dit komt omdat de prijs van huizen in Leipzig ten opzichte van andere steden in Duitsland een stuk lager ligt. Daarnaast is Leipzig een universiteitsstad, en veel jongeren kiezen ervoor om hier te studeren.

Leipzig mag dan een betrekkelijk kleine stad zijn, maar ze is groots in cultuur. Deze Duitse stad heeft een levendige eetstraatscène, een rijkdom aan musea, en een charmante oude binnenstad. Het is ook een prima plek voor een weekendje weg of een langere vakantie, want de streek heeft ook veel te bieden, van themaparken tot wandelpaden.

Deze stad is een geweldige plaats om naartoe te reizen, vooral als je geïnteresseerd bent in cultuur. De stad heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 12e eeuw. De stad heeft een verrassend aantal musea en galerieën om te bezoeken, en de architectuur van de gebouwen is een attractie op zich. Enkele van de bekendste musea van de stad zijn het Etnografisch Museum en het Museum voor Kunstnijverheid.

Veel groeiende en nieuwe bedrijven vestigen zich in Leipzig, en de stad wordt dan ook gezien als het ‘nieuwe Berlijn’. Leipzig is een van de meest leefbare steden van Duitsland, en telt talloze parken, bezienswaardigheden, winkelcentra en echte Duitse restaurantjes.

11. Bremen

Aantal inwoners: 370.000

Bremen is een stad in Duitsland, en is de hoofdstad van de gelijknamige deelstaat Bremen. Het is de op één na grootste stad van Nedersaksen, met een bevolking van ruwweg 370.000. De stad is de thuisbasis van verschillende universiteiten en van het Federaal Maritiem en Hydrografisch Agentschap van Duitsland.

De stad staat ook bekend om haar cultureel erfgoed, en wordt vaak geroemd vanwege het aantal culturele instellingen dat er gehuisvest is!

Overzicht van de top 10 grootste steden van Duitsland

NummerStadInwoners
1Berlijn4,3 miljoen
2Hamburg1,9 miljoen
3München1,5 miljoen
4Köln1,1 miljoen
5Frankfurt am Main752.000
6Stuttgart620.000
7Düsseldorf610.000
8Dortmund600.000
9Essen598.000
10Leipzig595.000
11Bremen370.000

Wat vond je van dit artikel?

Top 13 Mooiste Eilanden Van Kroatië

8 Meest Bijzondere Bezienswaardigheden in Hamburg