Top 10 Grootste Steden Van Denemarken

Copenhagen, Denmark old city skyline.

De grootste steden van Denemarken zijn in vergelijking met steden in andere landen vrij klein. Het Scandinavische land heeft slechts 5.8 miljoen inwoners, die voornamelijk in het zuidelijke gedeelte van het land wonen. Denemarken heeft een rijke geschiedenis en een aantal prachtige steden om te bezoeken.

Veel mensen die in de grootste steden van Denemarken wonen, werken in een andere plek of stad. Dit komt omdat de infrastructuur van het land zeer goed is. Veel plekken liggen dicht bij elkaar, en de wegen en openbaar vervoer zijn niet te duur. De grote steden in Denemarken zijn planmatig ingericht, waardoor je tijdens een bezoek gemakkelijk de weg kunt vinden. Dit is ook een reden waarom Denemarken zo goed scoort op het gebied van geluk. Maar waar zijn de meeste mensen te vinden? Dit zijn de top 10 grootste steden van Denemarken.

1. Kopenhagen

De grootste stad van Denemarken is tevens de hoofdstad. In Kopenhagen wonen circa 1.2 miljoen mensen, en het is een interessante combinatie van kleine straatjes en historische bouwwerken. Kopenhagen ligt in het zuiden van Denemarken, waarbij de Øresund de scheiding vormt met Zweden.

Alle grote financiële dienstverleners en instellingen zijn gevestigd in Kopenhagen, de stad is het economische hart van Denemarken. De laatste jaren begint de hoofdstad steeds meer in trek te raken bij toeristen, en ontvangt jaarlijks miljoenen toeristen die naar de stad afreizen. Deze groei komt veelal uit China, waar de mensen maar al te graag naar het Scandinavische land op vakantie gaan.

2. Aarhus

In vergelijking tot de stad die op de eerste plaats staat, is Aarhus een stuk kleiner. In Aarhus wonen 280.000 mensen, en de stad vormt het culturele en hart van Denemarken. De stad heeft demografisch gezien een zeer jonge bevolking, en het is dan ook een van de aantrekkelijkste steden voor jonge Denen om in te wonen.

De innovatie op het gebied van gezondheidszorg en technologie komt in Denemarken veelal vanuit Aarhus. De stad heeft een gerenommeerde universiteit, en veel studenten verblijven tijdens hun studie in en om de stad. 

3. Odense

Odense is een commerciële hub voor Denemarken en de regio waar 180.000 inwoners wonen. De geschiedenis van Odense gaat duizenden jaren terug in de tijd. De eerste tekenen van een nederzetting waar tegenwoordig Odense staat dateert tot 4000 jaar terug in de tijd.

Odense kent een warmer klimaat dan veel andere steden in Denemarken, en het vriest hier zeer weinig. Ook kent de stad een aantal publiekstrekkers, waarvan het oude paleis van koning Frederik IV er eentje van is.

4. Aalborg

In de stad Aalborg wonen 140.000 inwoners, en het blijft een van de meest authentieke steden van Denemarken. De stad kent bijna geen toerisme, en is daardoor nauwelijks veranderd door de jaren heen.

Aalborg kent een florerende industrie, en heeft de stad veel welvaart bezorgd. De stad heeft ook een unieke cultuur, met een aantal hoogtepunten door het jaar heen. De meest bekende is het carnaval in Aalborg, wat door iedere inwoner van de stad wordt gevierd in het laatste weekend van de maand Mei.

5. Esbjerg

Op de vijfde plaats staat Esbjerg, een stad aan de westkust van Denemarken. De stad staat op de plek waar vroeger alleen een aantal boerderijen stonden. Net zoals bij veel andere steden in Denemarken, heeft Esbjerg ook een aantal uitstekende scholen.

De stad is geliefd bij mensen uit de omgeving vanwege het rustige klimaat wat er heerst. Er zijn een aantal van de beste Deense restaurants te vinden, die nog steeds de klassiekers uit de Scandinavische keuken serveren in Esbjerg.

6. Randers

Randers ligt in Jutland, en is een echte sportstad. De 62.000 inwoners van Randers houden van verschillende sporten, en heeft onder andere een aantal goed presterende voetbal, handbal, badminton en rugbyclubs in de stad zelf.

De stad is ook de host van het Randers culturele festival. Dit festival vol met muziek, dans en kunst duurt maar liefst 9 dagen lang en trekt ieder jaar vele duizenden bezoekers naar de stad. 

7. Kolding

Kolding is een stad met 60.000 inwoners die gelegen is aan de gelijknamige fjord. Het is een typische Deense stad die planmatig en overzichtelijk is ingericht zodat de mensen er in alle comfort kunnen wonen.

Ondanks dat Kolding niet heel erg groot is, speelt de stad een belangrijke rol in de Deense economie. Rondom de stad staan veel fabrieken en werkplaatsen die zich richten op de scheepsbouw, en veel mensen in de stad zijn dan ook werkzaam in deze industrie.

8. Horsens

Horsens is een idyllisch stadje gelegen aan de oostkust van Jutland. De stad met 58.000 inwoners is er eentje van kunst en cultuur. Het Horsens Theater verzorgd alleen al meer dan 200 evenementen per jaar waar grote namen als Bob Dylan en Madonna hebben gestaan.

De stad heeft een bekende universiteit genaamd VIA College University, die jaarlijks veel internationale studenten aantrekt. Daarnaast zijn er veel technologische bedrijven gevestigd in de stad vanwege het internationale klimaat.

9. Vejle

Vejle is met 55.000 inwoners een geliefde stad onder de Denen. Veel mensen trekken in het weekend erop uit om Vejle te bezoeken, vanwege de leuke winkelstraten en gezellige activiteiten. De stad mag dan niet heel groot zijn, naast het centrum telt Vejle ook nog eens twee grote winkelcentrums.

De natuur rondom Vejle behoort tot de mooiste van Denemarken. Toeristen gebruiken de stad dan ook als uitvalsbasis om de uitgestrekte bossen en grote fjorden rondom Vejle te ontdekken en te bezoeken.

10. Roskilde

De eerste stad die in deze lijst voorkomt is Roskilde, welke 30 kilometer ten westen van de hoofdstad Kopenhagen is gelegen. Veel mensen die in Kopenhagen werken, wonen in Roskilde omdat de stad een stuk betaalbaarder is. Roskilde heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot in de tijd van de Vikingen.

Dit is dan ook de reden waarom het Viking museum in deze stad is gevestigd. Naast dit museum is de kathedraal van Roskilde een grote publiekstrekker. Het UNESCO monument ontvangt meer dan 100.000 bezoekers per jaar, waarvan de meeste in het naburige Kopenhagen verblijven en een uitstapje maken naar Roskilde.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Slechtste Vliegtuigmaatschappijen Ter Wereld

Top 10 Meest Voorkomende Grassoorten