Top 10 Grootste Steden Van Argentinië

View on the Cathedral Basilica of Salta, Argentina, South America on a sunny day.

In argentinië wonen circa 42 miljoen mensen, waarvan een groot deel in de grootste steden van Argentinië. Het land bestaat uit een ruig terrein waar het niet altijd even gemakkelijk is om te wonen. Maar ook de voorzieningen zijn niet in ieder dorpje even goed. Dat is een belangrijke reden waarom er veel mensen voor hebben gekozen om naar de grote steden van Argentinië te vertrekken. 

Het inwoneraantal van het land is behoorlijk gestegen, en het grootste gedeelte van de bevolking bestaat dan ook uit jongere inwoners. In de steden is veel te doen, en jaarlijks trekken veel toeristen richting Argentinië om deze te bewonderen. Traditie wordt afgewisseld met hoge gebouwen en moderne voorzieningen. Maar waar wonen de meeste mensen? Dit zijn de top 10 grootste steden van Argentinië.

1. Buenos Aires

De grootste stad van Argentinië is Buenos Aires. De stad is gelegen aan de oostkust van het land en telt maar liefst 3 miljoen inwoners in de stad zelf. De regio is het thuis van 13.5 miljoen mensen, maar liefst een kwart van het land. Buenos Aires is vanwege de grootte ingedeeld in barrios, dit zijn administratieve gedeelten van de stad.

Buenos Aires is een populaire plaats voor het toerisme, en dan ook een van de meest bezochte steden van heel Zuid-Amerika. Het heeft veel culturele schatten, en talloze attracties die het bezoeken waard zijn. Voor veel bezoekers is Buenos Aires een speciale stad vanwege de diversiteit, en de grootste stad van Argentinië. 

2. Córdoba

Beeld: Flickr / Pablo Gonzalez

Córdoba is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en heeft 1.5 miljoen inwoners. De stad is gelegen aan de voet van de Sierras Chicas bergen, en is voor veel studenten in het land de plek om te gaan studeren.

Het oude centrum van Córdoba laat nog steeds het Spaanse verleden zien, en diverse monumenten in de stad zijn aangewezen als UNESCO werelderfgoed. Ook is de stad het industriële hart van Argentinië, en worden hier veel producten en voertuigen geproduceerd.

3. Rosario

Rosario ligt centraal in Argentinië en is de grootste stad in het land welke geen hoofdstad van een provincie is. Deze grote stad in Santa Fe heeft 1.4 miljoen inwoners, en is een echte hotspot voor architectuurliefhebbers.

Naast een zeer grote, belangrijke haven is Rosario ook een artistiek bolwerk. Veel kunstenaars en artiesten zijn neergestreken in de stad, die ondanks de grootte nog niet zo heel erg massaal aanvoelt.

4. La Plata

Beeld: Wikimedia / Enzo Delvalle

Waar Buenos Aires de grootste stad van Argentinië en de grootste van de provincie Buenos Aires is, draagt het niet de naam hoofdstad. La Plata met 650.000 inwoners gaat er met die titel vandoor. De stad is speciaal opgericht om te dienen als hoofdstad in 1880.

De stad staat vol met overheidsinstellingen, maar is ook de plek waar de National University of La Plata staat, die bekend staat als de beste universiteit van Argentinië. De stad heeft door de jaren heen een eigen identiteit opgebouwd, waar tradities nog steeds een belangrijke rol spelen.

5. Mar del Plata

Mar del Plata is gelegen aan de Atlantische oceaan en telt 600.000 inwoners. De stad is van levensbelang voor Argentinië, en de plaats waar de meeste vis het land binnenkomt. Ondanks dat de stad stukken kleiner is dan een aantal anderen, ontvangen ze toch jaarlijks miljoenen toeristen. 

Mar del Plata is namelijk de plaats waar vakantiegangers heen gaan om van zon, zee en strand te genieten. Ieder jaar strijken ruim 7 miljoen toeristen neer op het strand om te genieten van het leven in Argentinië. 

6. San Miguel de Tucumán

San Miguel de Tucumán is een van de oudste steden van Argentinië, die al bestaat sinds de komst van de Spanjaarden. Het is de hoofdstad van de provincie Tucumán en telt 550.000 inwoners.

De stad was het toneel van de onafhankelijkheid van Argentinië, die in Casa de Tucumán werd ondertekend. De stad produceert veel tabak, rijst, suiker en fruit, en wordt daarom ook wel de achtertuin van Argentinië genoemd. 

7. Salta

In het Noorden van Argentinië, grenzend aan het Andes gebergte ligt de stad Salta. Voor 520.000 inwoners is dit de perfecte stad, die eeuwenoude architectuur combineert met prachtige natuur en een zeer aangenaam klimaat.

Salta staat bij veel toeristen niet hoog op de kaart, maar voor reisfanaten is dit absoluut een stad die je niet mag missen. Het hele jaar door zijn er culturele activiteiten, en er hangt een gemoedelijke, vriendelijke sfeer in de stad.

8. Santa Fe de la Vera Cruz

Beeld: Wikimedia / Niquito otiuqiN

Ruim 400.000 mensen wonen in Santa Fe de la Vera Cruz. De stad ligt in het Noordoosten van het land en zit ingeklemd tussen de rivieren Paraná en Salado. De stad bestaat al sinds 1573, en is sindsdien al de hoofdstad van de provincie Santa Fe.

Santa Fe de la Vera Cruz heeft een lekker subtropisch klimaat, en is daardoor heel erg in trek bij toeristen uit binnen- en buitenland. Dankzij de rivieren is dit ook een uitstekende plek voor diverse watersporten rondom Santa Fe de la Vera Cruz.

9. Vicente López

Beeld: Wikimedia / Lombardia1

Vicente López grenst aan de grote stad Buenos Aires, en telt 360.000 inwoners. In de stad wonen veel mensen die het grotere broertje van Vicente López te druk of te duur vonden, maar toch in de buurt wilden blijven.

Vicente López is een zeer groene stad, omringt door prachtige natuur en met vele groene plekken in de stad zelf. In de stad wonen wat meer oudere mensen die uit Buenos Aires zijn vertrokken, en nu genieten van een welverdiend pensioen.

10. Corrientes

Beeld: Wikimedia / Patricio.lorente

We openen deze lijst met de 350.000 inwoners tellende stad genaamd Corrientes. Het is de hoofdstad van de provincie met dezelfde naam, en ligt aan de oevers van de rivier de Paraná die door een groot deel van Argentinië loopt.

Corrientes is een mengelmoes van eeuwenoude architectuur, en moderne gebouwen. De rivier speelt hier een belangrijke rol, terwijl de stad zelf niet te massaal is geworden. Corrientes is wel de plaats om carnaval te vieren in Argentinië, en trekt tijdens de festiviteiten tienduizenden bezoekers.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Makkelijkste Universitaire Studies

Top 10 Leukste Duitse Steden Aan De Grens Van Nederland