Top 10 Grootste Pretparken van Europa

Europa heeft een lange geschiedenis van pretparken, waarbij elk land vaak een eigen park heeft ontwikkeld. Het begon allemaal in 1583, toen het eerste pretpark ter wereld geopend werd in Klampenborg, ten noorden van Kopenhagen. Sindsdien zijn er veel nieuwe parken ontwikkeld, maar ook nog een aantal oude parken zijn vandaag de dag nog open voor publiek, bijvoorbeeld het Prater in Wenen, dat sinds 1766 is te bezichtigen.

Er is een trend ontstaan voor complete themaparken om een unieke ervaring te creëren voor de bezoekers van het park. Van spannende achtbanen tot spectaculaire shows, een pretpark biedt plezier voor alle leeftijden. Jaarlijks bezoeken dan ook miljoenen mensen de pretparken binnen Europa. Dit zijn de top 10 grootste pretparken van Europa gebaseerd op het aantal bezoekers per jaar.

1. Disneyland Parijs, Marne-La-Vallee, Frankrijk

Aantal bezoekers per jaar: 10 miljoen

Disney heeft maar liefst 12 verschillende pretpark locaties ter wereld, waarvan het meest bezochte park binnen Europa overduidelijk Disneyland Parijs is. In dit park kun je je compleet laten betoveren door de sprookjesachtige werelden en verhalen van je favoriete Disney personages. De bekende Disney figuren lopen rond door het park voor foto gelegenheden, met speciale evenementen om jou favoriete personage te ontmoeten.

Een dag naar Disneyland is niet compleet zonder de prachtige voorstellingen en parades. Voor de waaghalzen en sensatiezoekers zijn er spectaculaire attracties en achtbanen, elk met hun eigen toepasselijke thema. Het park trekt jaarlijks dan ook vele bezoekers, over het algemeen bijna 10 miljoen per jaar.

2. Europa Park, Rust, Duitsland

Aantal bezoekers per jaar: 5,7 miljoen

Zoals de naam al verklapt is het thema van Europa Park, het continent Europa. Het park bestaat uit 15 themagebieden die elk geheel in het teken van een specifiek land staan. Zo heb je bijvoorbeeld een stuk van het park ‘Nederland’ met een theekopjes attractie, vliegende Hollander achtbaan en voor wie trek heeft een heerlijke poffertjes kraam.

Met 5,7 miljoen bezoekers per jaar staat dit park hoog op de lijst en ook qua oppervlakte is dit zeker een van de grootste parken van Europa. Het pretpark en bijbehorende resort bestrijkt een totaaloppervlakte van maar liefst 970.000m2. En alsof dat nog niet genoeg hoogtepunten zijn, is het ook nog eens het pretpark van Europa met het grootste aantal attracties, 105 in totaal.

3. De Efteling, Kaatsheuvel, Nederland

Aantal bezoekers per jaar: 5,2 miljoen

De Efteling begon in principe als een sport- en wandelpark, waarna het al snel verder werd uitgebreid met een speeltuin en theehuis. Vandaag de dag is het een sprookjesachtig pretperk, met de bekende ‘Holly Bolle Gijs’ prullenbak in het sprookjesbos. Het familiepark heeft attracties voor jong en oud en trekt jaarlijks rond de 5,2 miljoen bezoekers.

4. Walt Disney Studios, Marne-La-Vallee, Frankrijk

Aantal bezoekers per jaar: 5,2 miljoen

Disneyland Parijs heeft sinds 2002 een tweede park, namelijk het Walt Disney Studios Park wat geheel in het teken van de filmindustrie staat. Het park heeft zo’n 5,2 miljoen bezoekers per jaar, die attracties vinden die gebaseerd zijn op Disney films zoals Ratatouille, Star Wars en Toy Story. Muziek fans kunnen een ritje wagen in de Aerosmith rock en rollercoaster.

5. Tivoli Gardens, Kopenhagen, Denemarken

Aantal bezoekers per jaar: 4,5 miljoen

Het pretpark Tivoli Gardens is gebouwd in het centrum van Kopenhagen en opende in 1843. De achtbaan werd in 1914 toegevoegd en is één van de oudste houten achtbanen ter wereld die nog steeds in werking is. Ondanks dat het park niet het hele jaar geopend is, trekt het toch nog meer dan 4,5 miljoen bezoekers per jaar.

6. PortAventura, Salou, Spanje

Aantal bezoekers per jaar: 3,7 miljoen

Dit park werd officieel geopend als onderdeel van Universal Studios in 1995. Het park beschikt niet alleen over een groot aantal achtbanen, attracties en shows, sinds 2013 heeft dit park ook een eigen waterpark. Zeker in de zomermaanden is dit een grote trekpleister voor vele toeristen en ook de lokale omgeving.

Het park bleef zich verder ontwikkelen en opende in 2017 de deuren van het nieuwe 70.000 m2 ‘Ferrari Land’. Hier vind je onder andere de hoogste en snelste achtbaan in Europa, de Red Force. Dit park is zeker weten een bezoek waard en PortAventura heeft dan ook jaarlijks rond de 3,7 miljoen bezoekers.

7. Liseberg, Gothenburg, Sweden

Aantal bezoekers per jaar: 2,9 miljoen

Het beste pretpark van Scandinavië ligt in het centrum van Gothenburg in Sweden. Het park heeft jaarlijks 2,9 miljoen bezoekers waarvan vele afkomen op de concerten en evenementen die in het park worden gehouden. De seizoenen worden volledig benut met speciale thema evenementen rondom bijvoorbeeld Halloween en miljoenen kerstlichtjes in December.

8. Gardaland, Castelnuevo del Garda, Italië

Aantal bezoekers per jaar: 2,9 miljoen

Dit Italiaanse pretpark heeft jaarlijks 2,9 miljoen bezoekers en is het perfecte uitje voor vele vakantiegangers in de omgeving van het bekende Gardameer. Het pretpark heeft meer dan vijftig attracties en een eigen theater waar vele musicals te zien zijn.

Voor fans van Peppa Pig is er een speciaal ‘Peppa Pig Land’ waar kinderen Peppa kunnen ontmoeten en in thematische attracties kunnen gaan. Ook beschikt het park over een Legoland waterpark en Sealife aquarium. Al met al, voor elk wat wils!

9. Legoland Windsor, Windsor, Verenigd Koninkrijk

Aantal bezoekers per jaar: 2,4 miljoen

Na de opening van het originele Legoland in Billund, werd een tweede locatie uitgekozen, dit keer in het Verenigd Koninkrijk. Het tweede park werd geopend in Windsor, vlakbij het bekende Windsor Castle en niet ver van het bruisende London. Het park is vol met lego attracties en heeft 2,4 miljoen bezoekers per jaar.

10. Parc Asterix, Plailly, Frankrijk

Aantal bezoekers per jaar: 2,4 miljoen

Dit themapark gaat volledig op in de verhalen van Astérix en Obelix, geïnspireerd door Griekse en Egyptische landschappen. Het is 30 kilometer van Parijs en daarmee erg bereikbaar voor niet alleen de lokale bevolking maar ook vele toeristen. De populariteit van het park is flink gestegen in de afgelopen jaren, met nu ongeveer 2,4 miljoen bezoekers per jaar.

Wat vond je van dit artikel?

Top 5 Beste Zweedse Automerken

Top 10 Warmste Plekken In Engeland