Top 10 grootste organen in het menselijk lichaam

We horen allemaal wel eens dat het menselijk lichaam voor 70% uit water bestaat. Intrinsiek klopt dit wel maar dat water spreidt zich uit over bijvoorbeeld tal van verschillende organen, spiergroepen en botten.

Zeker organen zijn van essentieel belang voor het menselijk lichaam. Er zijn maar weinig organen waar je het zonder langer dan een paar minuten overleeft en ze kunnen verschillen van superklein tot bizar veel groter dan dat je zou denken. Wat de grootste en zwaarste organen zijn? Dat lees je hieronder in de top 10 grootste organen in het menselijk lichaam.

1. Het interstitium (12 kilo)

Het interstitium is extracellulaire ruimte. Dit is de ruimte die zich buiten de cellen van weefsel bevindt en speelt een belangrijke rol in de uitwisseling van aanvoer- en afvalstoffen. Het interstitium beschermt het lichaam tegen verschillen in de vochthuishouding en is ook de verklaring van hoe kankercellen van bijvoorbeeld de longen toch in de lymfeklieren kunnen raken. De grootte van het interstitium kan flink verschillen maar betreft over het algemeen zijn 20% van het menselijk lichaam.

2. De huid (3,6 kilo)

Tot niet al te lang geleden werd de huid als het grootste orgaan van het menselijk lichaam gezien. De huid vormt een beschermlaag rondom het lichaam die het beschermt tegen alle invloeden van buitenaf. De huid is samen met de lever het enige orgaan dat zichzelf tot een bepaalde hoogte kan regenereren. Uitgestrekt neemt de huid ongeveer 2 vierkante meter in beslag en kan het zo’n 3 tot 4 kilo wegen.

3. De lever (1,6 kilo)

Een ander zeer belangrijk orgaan is de lever, welke ongeveer anderhalf tot 1,6 kilo weegt. Het is na de hersenen ook het meest actieve en veelzijdige orgaan. De lever heeft zeer veel functies, waaronder vasculaire, secretaire en ook metabole functies. De warmteproductie van de lever is zo groot dat het menselijk lichaam hiermee op temperatuur wordt gehouden. Ook vormt de lever het reservoir voor zeer veel vitaminen, zoals bijvoorbeeld vitamine A, D, K en B12.

4. De hersenen (1,4 kilo)

De hersenen vormen samen met de rest van het centraal zenuwstelsel hetgeen dat ieder levend wezen tot een eigen unieke persoonlijkheid maakt. Gemiddeld genomen wegen hersenen net geen 1,4 kilogram en ze bestaan uit een linker- en een rechterhelft die samen ook weer uit verschillende onderdelen bestaan. In de menselijke hersenen zitten ongeveer 100 miljard cellen die samen ongeveer 100 biljard zenuwverbindingen mogelijk maken en de ‘processor’ van het menselijk lichaam vormen.

5. De longen (1,1 kilo)

In de longen vindt gaswisseling tussen lucht en bloed plaats. In tegenstelling tot wat vele mensen denken zijn het geen holle zakken maar eerder een orgaan met een sponsachtige structuur zodat het oppervlakte waarbij gaswisseling mogelijk wordt extreem wordt vergroot. Gezonde volwassen longen kunnen ongeveer vijf liter aan lucht bevatten. De rechterlong is groter dan de linkerlong, dit om plaats te kunnen maken voor het hart. Longziektes zijn een belangrijke reden voor menselijk overlijden, met name longkanker en COPD.

6. Het hart (315 gram)

Het hart is het meest belangrijke orgaan dat essentieel is voor het overleven van ieder levend wezen. De grootste taak van het hart is het rondpompen van bloed en zo het lichaam van voedingsstoffen te voorzien. Het gemiddelde hart van een volwassen man is 315 gram, dat van een volwassen vrouw ongeveer 50 gram lichter. Hartfalen kan inmiddels met veel technieken voorkomen en verholpen worden, waaronder harttransplantatie. De verwachting is zelfs dat voor het jaar 2025 het hart van een varken ingezet kan worden om mensenlevens te redden waardoor de wachtlijst van transplantaties gigantisch kan gaan dalen.

7. De nieren (290 gram)

Je nieren zijn één van de organen waar je er twee van hebt en samen wegen ze gemiddeld net geen 300 gram. De voorname functie van de nieren is het afscheiden van afvalstoffen door het vochtniveau in je lichaam te reguleren. Nieren zijn vrij eenvoudig opgebouwd en waren dan ook één van de eerste organen die door een kunstvariant overgenomen konden worden, tot in ieder geval een bepaalde hoogte. Wanneer meer dan 90% van de nieren niet meer functioneren dan ontstaat er namelijk terminaal nierfalen.

8. De milt (170 gram)

De milt is een orgaan dat ongeveer de grootte heeft van een menselijke vuist en bevindt zich achter de maag. De milt is in feite de lymfeklier van het bloed en zorgt voor de aanmaak van plasmacellen en ook de afbraak van rode bloedcellen waarbij het vrijgekomen ijzer wordt opgeslagen. De milt is geen onmisbaar orgaan en kan eventueel verwijderd worden maar dat gebeurt enkel om dringende redenen. De milt is namelijk belangrijk voor herstel na bijvoorbeeld hartschade en zorgt voor een betere immuniteit tegen bepaalde bacteriën.

9. De Alvleesklier (100 gram)

Met en gewicht van gemiddeld 100 gram is de alvleesklier het op 8 na grootste orgaan van het menselijk lichaam. Het is één van de meest belangrijke klieren en produceert een verscheidenheid aan hormonen die met name voor de spijsvertering van belang zijn. Defecten aan de alvleesklier kunnen de ziekte diabetes veroorzaken. De alvleesklier is een klier met een dubbele functie, zowel endocrien als exocrien. Het zorgt dus voor zowel afscheiding van stoffen in het lichaam maar ook uit het lichaam.

10. De schildklier (35 gram)

We trappen de lijst af met de schildklier, een klein orgaan dat zich grofweg aan de voorzijde van je hals bevindt. Laat je niet bedriegen door zijn kleine formaat, de schildklier is van levensbelang voor de mens. Medisch gezien wordt het ook wel het thyroïd genoemd en de klier zorgt voor de afscheiding van een drietal hormonen. Met deze hormonen worden onder andere de stofwisseling en groei geregeld. Omdat de schildklier door vier slagaders van bloed voorzien wordt is de schildklier het meest doorbloede orgaan van het menselijk lichaam.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Kleinste Landen Ter Wereld

Top 10 Gezondste McDonald’s Producten