Top 10 Grootste Oceanen en Zeeën op Onze Planeet

Driekwart van de aarde wordt bedekt door water, en de grootste oceanen en zeeën op onze planeet nemen het grootste gedeelte in beslag. Ondanks dat we dagelijks met water te maken hebben, zijn de grootste oceanen echte gigantisch. Kijk maar eens op een wereldbol, en je zult zien dat alle landen bij elkaar eigenlijk maar een klein gedeelte vormen. 

Bekijk ook: Top 10 Grootste Vulkanen Ter Wereld | Top 10 Grootste Woestijnen Ter Wereld

oceanen kaart

De oceanen en zeeën zitten boordevol met dieren, en zijn ecologisch van onschatbare waarde. Vooral in de grote oceanen zijn er nog zoveel onontdekte mysteries en valt er nog zoveel te leren. Maar soms lijkt het wel of heel de aarde bestaat uit een grote oceaan, maar niets is minder waar. De oceanen en zeeën hebben elk een eigen naam en gebied. Dit zijn de top 10 grootste oceanen en zeeën op onze planeet.

1. Stille Oceaan

De grootste oceaan ter wereld wordt passend de Stille Oceaan genoemd. Een andere naam voor deze oceaan is de Grote Oceaan. De gigantische oceaan beslaat maar liefst 32% van het oppervlak van de aarde. 

De Stille Oceaan loopt vanaf de Westkust van het continent Amerika, tot aan het Oosten van Azië en Australië. Doordat de Grote Oceaan zo groot is, zijn er verschillende zones waar andere soorten klimaten heersen. Met een oppervlakte van 165 miljoen vierkante meter, doet de Grote Oceaan zijn naam eer aan.

2. Atlantische Oceaan

De Atlantische Oceaan strekt zich langs de Westkust van Afrika tot aan het Noorden van Europa. Aan de andere kant van deze oceaan ligt het gehele Amerikaanse continent. De Atlantische Oceaan is een zeer oude oceaan die ongeveer 83 miljoen vierkante meter beslaat.

Deze oceaan is één van de diepste ter wereld. Het diepste punt in de Atlantische Oceaan is maar liefst 8605 meter diep, en de gemiddelde diepte is een indrukwekkende 4 kilometer. De Atlantische Oceaan wordt al honderden jaren als handelsroute gebruikt tussen Europa en het Amerikaanse continent.

3. Indische Oceaan

Op de derde plaats staat de Indische Oceaan. Deze gigantische oceaan ligt tussen Afrika, India en Australië in. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 75 miljoen vierkante kilometer en beslaat ongeveer 20% van het totale wateroppervlakte op de planeet.

De Indische oceaan is vrij warm, en heeft van nature niet veel plankton. Daarom zijn er ook minder diersoorten te vinden in deze oceaan dan in andere oceanen. Doordat er diverse stromen door elkaar lopen, zijn er op een aantal plekken in de Indische Oceaan plastic soepen ontstaan die een bedreiging vormen voor de lokale flora en fauna.

4. Zuidelijke Oceaan

De Zuidelijke Oceaan die Antarctica omringt wordt ook wel de Antarctische Oceaan, Zuidpoolzee of Zuidelijke IJszee genoemd. Van de vijf grote oceanen is deze degene die het meest per seizoen fluctueert. De Zuidelijke Oceaan is bovendien de koudste oceaan ter wereld. 

De eilanden die zich in deze oceaan bevinden worden veel gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Slechts een aantal zijn permanent bewoond. Een bezoek aan een eiland kan een paar weken duren, en is voor toeristen niet gemakkelijk. Om Antarctica of een ander eiland te bezoeken moeten mensen aan een expeditie meedoen. Daarnaast vinden er rondom de eilanden vaak extreme stormen plaats, en is het weer zeer wisselvallig.

5. Arctische Oceaan

De eerste oceaan in dit lijstje is de Arctische Oceaan, ook wel de Noordelijke IJszee genoemd. Deze oceaan beslaat een gigantisch oppervlakte van maar liefst 14 miljoen vierkante kilometer. De oceaan loopt van Rusland, tot aan Canada en de Verenigde Staten.

Een groot gedeelte van de Arctische Oceaan is bedekt met poolijs. De laatste jaren is deze oceaan het middelpunt van smeltende ijskappen geweest. De Arctische Oceaan heeft een zeer kwetsbaar ecosysteem, die zich moeilijk aanpast en een lange tijd nodig heeft om te herstellen. Het gebied rondom de Noordpool in de oceaan, herbergt veel olie en gas.

6. Filipijnse Zee

De Filipijnse Zee is een grote zee ten Oosten van de Filipijnen, en grenst aan Taiwan en Japan. De zee is onderdeel van de zogeheten ‘Coral Triangle’, een belangrijk gebied voor de biodiversiteit van het onderwaterleven. Hier leven 75% van de koraalsoorten, en is van levensbelang voor de flora en fauna van de oceanen.

De Filipijnse Zee is van groot belang voor de Filipijnen, de zee is een belangrijke bron van voedingsmiddelen. Het grootste gedeelte van de visvangst is afkomstig uit deze zee, en is een belangrijke bron van inkomsten voor veel Filipijnse inwoners. 

7. Koraalzee

De Koraalzee is de zee aan de rand van de Grote Oceaan ten Oosten van Australië. De zee is in totaal 5 miljoen vierkante kilometer, en wordt de Koraalzee genoemd vanwege het Groot Barrièrerif wat zich in deze zee bevindt. Een groot gedeelte van deze zee is beschermd natuurgebied, vanwege de unieke dier- en plantensoorten die voorkomen in de Koraalzee.

8. Arabische Zee

De Arabische Zee bevindt zich tussen het westen van India, en het Arabische schiereiland. De totale breedte van de Arabische Zee is 2400 kilometer, en is een belangrijke handelsroute voor India, en de landen in het Midden-Oosten.

De Arabische Zee bevat een opvallend gedeelte. De zogenaamde dode zone. In dit gebied van de Arabische Zee komt geheel geen zuurstof voor, waardoor leven hier niet mogelijk is. Dit natuurlijke verschijnsel zorgt ervoor dat planten en dieren niet in dit gebied voorkomen.

9. Zuid-Chinese Zee

We kennen de Zuid-Chinese Zee vooral van de vele politieke conflicten die er plaatsvinden. De zee loopt van China, langs Vietnam, door tot aan Maleisië. Het is een belangrijke handelsroute, en wordt veel gebruikt door lokale vissers.

De Zuid-Chinese Zee is het middelpunt van veel conflicten. Dit komt omdat deze zee van wereldbelang is voor de handel. De Zuid-Chinese Zee is de route voor 50% van de olietransporten. Daarnaast heeft het een strategische ligging, en is de bodem rijk aan grondstoffen. 

10. Caraïbische Zee

Op de tiende plaats staat de Caraïbische Zee, welke grenst aan de Atlantische oceaan en zich rondom eilanden als Cuba en de Antillen bevindt. Waar de zee nu als paradijs wordt gezien voor vakantiegangers, was deze vroeger vooral berucht vanwege de piraterij die plaatsvond. 

De Kaaimantrog in de Caraïbische Zee is het diepste punt met 7.5 kilometer. Het gebied rondom de Caraïbische Zee wordt vaak getroffen door cyclonen, zeker in het hoogseizoen. 

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Kleinste Hoofdsteden Van Europa

Dit zijn Alle 14 P+R terreinen in Rotterdam