Top 10 Grootste Nederlandse Bedrijven

Leeuwarden achmea tower, the highest tower in the city

Ondanks dat Nederland maar een klein landje is, zijn de grootste Nederlandse bedrijven wereldwijd bekend. Nederland telt een aantal zeer grote bedrijven, die niet alleen in Nederland actief zijn, maar ook in andere landen. Er werken bij deze bedrijven tienduizenden mensen, en ze hebben stuk voor stuk een groot aandeel in de Nederlandse economie.

Veel van de grootste Nederlandse bedrijven bestaan al heel wat jaren. Maar de top 10 wilt nog wel eens wijzigen. Soms gaat het wat slechter met een bedrijf, en moeten ze afschalen. Gelukkig zijn de meeste grote bedrijven stabiele spelers, en staan de namen synoniem voor oerdegelijke Hollandse kwaliteit en handelsgeest. Dit zijn de top 10 grootste Nederlandse bedrijven.

1. Shell

Beeld: Shell

De eerste plaats is voor de Royal Dutch Shell, het grootste Nederlandse bedrijf. Shell behoort tot de zes grootste oliebedrijven ter wereld die onafhankelijk opereren, en doet dit al sinds 1907. Shell is actief in de olie- en gaswinning en heeft ruim 82.000 medewerkers in dienst.

Naast olie en gas richt Shell zich ook op verduurzaming van energie. Zo zijn ze bezig met talloze initiatieven gericht op de toekomst. De gele schelp van Shell is daarnaast ook terug te vinden bij duizenden tankstations van het bedrijf. Shell is niet alleen het grootste bedrijf van Nederland, maar ook één van de grootste ter wereld. Een Nederlands bedrijf om trots op te zijn.

2. Vitol

Beeld: Vitol

Vitol is een naam die bij veel mensen niet direct een belletje doet rinkelen. Dat klopt, en ze treden dan ook niet heel vaak op de voorgrond. Maar toch is Vitol het op één na grootste bedrijf van Nederland. Ze richten zich op de handel in grondstoffen, en zijn begonnen in Rotterdam.

Tegenwoordig heeft Vitol kantoren over de hele wereld, en is het hoofdkantoor verplaatst naar Zwitserland. Het is geen klein bedrijf, en Vitol wordt gezien als één van de grootste onafhankelijke leveranciers in de energie ter wereld.

3. ING

De ING is nog niet zo heel oud en ontstaan na de fusering van Nationale-Nederlanden en NMB Postbank Groep. Deze Nederlandse bank heeft Amsterdam als hoofdkantoor, en heeft meer dan 50.000 medewerkers in dienst.

De bank is niet alleen actief in Nederland, maar heeft wereldwijd kantoren en diensten opgezet in de bancaire sector. Hoewel de bank het bekendste onderdeel van de ING is, zijn ze ook actief in de verzekeringswereld en een grote hypotheekverschaffer.

4. Unilever

De producten van Unilever worden dagelijks door miljarden mensen gebruikt. De gigantische multinational bezit namelijk veel producten in de voedingsmiddelenindustrie, maar ook schoonmaakproducten en persoonlijke verzorging.

Het hoofdkantoor van Unilever is te vinden in Rotterdam, maar veel activiteiten vinden ook plaats in Londen. Bekende merken van Unilever zijn Knorr, Magnum, Axe, Lipton en Rexona. Leuk feit, Unilever begon van origine met de productie van margarine om te exporteren naar het Verenigd Koninkrijk.

5. Heineken

Waar je ook bent ter wereld, Heineken kom je overal tegen. Het Nederlandse biermerk is een geliefd drankje in bars en restaurants waar je ook komt. Het groene Heineken logo is ook een van de meest bekende logo’s ter wereld.

Maar ondanks de wereldwijde uitbreiding van Heineken, is en blijft het een oer hollands bedrijf. Ook in Nederland is Heineken overal terug te vinden, en in Amsterdam kun je zelfs het hele proces van dichtbij bekijken in de Heineken Experience.

6. Ahold

Ahold is tegenwoordig Ahold Delhaize. We kennen dit grote Nederlandse bedrijf allemaal wel van de supermarktketen Albert Heijn. Deze supermarkt is de grootste in Nederland, maar Ahold heeft nog veel meer winkels in het portfolio.

Zo zijn ze ook eigenaar van de Etos, Gall & Gall, en hebben ze een aandeel in bol.com. Het bedrijf heeft in totaal meer dan 225.000 medewerkers, en het blauwe Albert Heijn logo is niet weg te denken in Nederland. Het hoofdkantoor van Ahold ligt nog steeds in Zaandam, waar het allemaal ooit begon met een enkele supermarkt.

7. Philips

Philips uit Eindhoven is een grote wereldwijde speler op het gebied van witgoed, elektronica en technologie. Ze zijn ooit begonnen met de radio en scheerapparaten tijdens de tweede wereldoorlog, maar uitgegroeid tot een zeer groot bedrijf die wereldwijd veel producten verkoopt. 

Philips heeft 77.000 medewerkers in loondienst, en verkoopt producten in bijna ieder land ter wereld. Hoofdkantoren per regio werken autonoom aan technologie en producten die passen bij de regio waarin ze opereren, en Philips staat natuurlijk ook op de beurs.

8. Aegon

Aegon is een grote financiële dienstverlener die zich richt op allerlei soorten verzekeringen, pensioenen en het beheer van vermogen. Sinds 1983 is Aegon op de Nederlandse markt actief, en hebben ze een groot deel van de verzekerings- en pensioenmarkt in huis.

Zoals bij veel grote Nederlandse bedrijven het geval is, is ook Aegon een echte multinational. Het bedrijf is naast Nederland actief in landen in Europa, Amerika en Azië. Met 26.000 medewerkers, bedienen en beheren ze het geld, verzekeringen en pensioenen van miljoenen mensen.

9. Achmea

Achmea gebouw in Leeuwarden, het hoogste gebouw van de stad

Achmea is een van de grootste financiële bedrijven van Nederland. Het unieke aan dit grote bedrijf is dat het een coöperatieve achtergrond en daardoor niet op de beurs terug te vinden is. Binnen Nederland heeft Achmea miljoenen klanten, en ze bieden dan ook diverse producten aan.

Achmea is in feite het moederbedrijf van verschillende merken. Zo zijn ze eigenaar van FBTO, Centraal Beheer, Zilveren Kruis, Interpolis, De Friesland Zorgverzekeraar en Avéro Achmea. Naast verzekeringen en pensioenen, is Achmea ook actief in vermogensbeheer en zijn ze koploper in Nederland op het gebied van ziekteverzuimmanagement.

10. SHV

Beeld: SHV

SHV opent de lijst en is een groot Nederlands concern en multinational die al sinds 1896 bestaat. Het grote bedrijf is actief in de steenkolen, aardolie en gasindustrie. Maar SHV heeft ook bedrijven onder zich die onder andere in de transportsector, diervoeding, hijswerk en research aanwezig zijn.

SHV is nog steeds een familiebedrijf, en opereert zelfstandig onder meerdere gedecentraliseerde namen. Dit zijn onder andere ERIKS SHV Energy, Makro, Mammoet, Nutreco en NPM Capital. In totaal hebben ze meer dan 58.000 mensen in dienst, en is SHV actief in 58 landen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Best Verkochte Producten Op AliExpress

Top 10 Beste Online Gratis Websites Om Foto’s Te Bewerken