Top 10 Grootste Landen Ter Wereld

Nederland is door de eeuwen heen weliswaar vaak groot in z’n daden geweest, maar ons landoppervlakte is daardoor niet bepaald groter geworden. Voor andere gebieden in de wereld gold dat echter wel, waardoor soms landen ontstonden met enorme afmetingen.

In deze top 10 nemen we je dan ook mee op een virtuele wereldreis om kennis te maken met de 10 allergrootste landen.

10. Algerije

Het enige Afrikaanse land dat in deze top 10 met grootste landen ter wereld voorkomt is Algerije. Het heeft een totale oppervlakte van 2.381.740 km2. Hoewel Algerije aan de Middellandse Zee ligt, heeft het daar nooit een deel van opgeëist. Het land beschikt dus niet over zogenoemde territoriale wateren en de landsgrens aan de noordzijde is gewoon de kustlijn.

Dat is overigens ook de plek waar de meeste Algerijnen wonen, want hoe zuidelijker je komt, des te meer kale zandvlaktes je tegen zult komen, waaronder een deel van de Sahara-woestijn.

9. Kazachstan

Dit land grenst onder meer aan China en Rusland, die we verderop in deze top 10 nog tegen zullen komen. Kazachstan zelf is 2.724.900 km2 groot. Al het land dat ten westen van de rivier de Oeral ligt wordt tot het Europese continent gerekend. De rest is Aziatisch. Het laagste punt van het land bevindt zich op de Karagiye-laagvlakte, 132 meter onder zeeniveau.

Ter vergelijking: het laagste punt van Nederland bij Nieuwerkerk aan den IJssel is slechts 6,76 meter onder zeeniveau. Tot 1991 was Kazachstan een van de Sovjet-staten. Daarna ging het als zelfstandig land verder.

8. Argentinië

Met een oppervlakte van 2.780.400 km2 is Argentinië het grootste Spaanstalige land ter wereld. Er wonen momenteel zo’n 45,5 miljoen mensen. Het land dankt haar naam aan het Latijnse woord ‘argentum’, dat ‘zilver’ betekent. Het is een logische verwijzing naar het verleden, toen het gebied door de Spanjaarden gekoloniseerd werd en het winnen van zilver een belangrijke rol speelde voor de ontwikkeling van Argentinië.

Sinds 1816 staat het land op eigen benen. Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië heeft ongeveer 3 miljoen inwoners en is daarmee de op een na grootste metropool van Zuid-Amerika.

7. India

Om ruim 1,3 miljard mensen voldoende leefruimte te kunnen bieden, moet je als land wel over een flinke lap grond beschikken. Gelukkig blijkt India daar in geografisch opzicht aan te kunnen voldoen, want het is 3.287.590 km2 groot. Het land is voor het grootste gedeelte een schiereiland, dat ten westen en ten zuiden aan de Indische Oceaan grenst.

New Delhi is weliswaar de hoofdstad van India, maar als we puur naar het inwonersaantal kijken, dan staat Bombay zonder twijfel op de eerste plaats. India dankt haar naam van de rivier de Indus, die vroeger ‘Sindhu’ werd genoemd.

6. Australië

Naast het vasteland van Australië, worden ook een groot aantal eilanden in de Indische en Grote Oceaan tot onderdelen van het land gerekend. In totaal komt de oppervlakte daarom uit op 7.692.024 km2. Ondanks het grote landoppervlak wonen er maar zo’n 25 miljoen mensen in Australië, waarvan het grootste deel in of nabij grote steden aan de kust verblijft.

De naam Australië stamt af van ‘terra australis incognita’, dat letterlijk ‘onbekend zuidelijk land’ betekent. Voordat het land z’n huidige naam kreeg, heette het ook nog 167 jaar land Nieuw Holland. De Britten, die in 1770 de oostkust van Australië innamen, gebruikten het gebied in eerste instantie als strafkolonie.

5. Brazilië

De totale oppervlakte van Brazilië bedraagt 8.515.767 km2. Daarmee is het het grootste land van Zuid-Amerika en beslaat het bijna de helft van dit continent. Totdat de Portugezen in 1500 een kolonie van Brazilië maakten, woonden er met name aan de tropische kuststrook en in het Paraná- en Amazone-bekken enkele indianenstammen. Het land werd in 1822 onafhankelijk.

Mede dankzij het enorme oppervlakte herbergt Brazilië tal van verschillende landschappen. Zo vind je naast het vele groen van het reusachtige Amazoneregenwoud, in het noordoosten van het land ook een woestijnachtig gebied, dat Sertão genoemd wordt. Deze praktisch kale vlakte is ooit ontstaan omdat men er grootschalig suikerriet verbouwde, dat uiteindelijk de bodem uitputte.

4. Verenigde Staten van Amerika

De Verenigde Staten, kortweg V.S., bestaat uit 50 verschillende staten plus het District of Columbia. Het land is in totaal 9.372.610 km2 groot en heeft ongeveer 333 miljoen inwoners. Washington D.C. is weliswaar de hoofdstad van het land en de plek waar alle nationale politieke beslissingen worden genomen, maar als je naar het inwonersaantal kijkt, dan blijkt New York de grootste stad van het land te zijn.

De Verenigde Staten, zoals we die vandaag de dag kennen, begon als 13 Britse koloniën aan de oostkust, die in de tweede helft van de 18de eeuw onafhankelijk werden. De eeuw daarop breidde het land zich in westelijke en zuidelijke richting steeds verder uit. Dit zorgde er mede voor dat de V.S. in 1915 al de grens van 100 miljoen inwoners passeerde.

3. China

Dankzij een oppervlakte van 9.706.961 km2 staat China op de derde plaats in deze lijst met grootste landen ter wereld. Als we de lijst op basis van het aantal inwoners zouden hebben samengesteld, dan was het land gegarandeerd op de eerste plaats geëindigd, want er wonen maar liefst 1,4 miljard mensen.

Omdat de afstand tussen China en Europa in het verleden moeilijk overbrugbaar was, is er door de eeuwen heen een eigen beschaving ontstaan. Iets wat je ook vandaag de dag nog steeds terug kunt zien in de manier waarop Chinezen onder meer met hun sociale hiërarchie en de handhaving van de maatschappelijke orde omgaan.

2. Canada

Het op een na grootste land ter wereld is Canada. Het is maar liefst 9.984670 km2 groot. Het land dankt haar naam aan het indiaanse woord ‘kanata’, dat ‘nederzetting’ betekent. Net als bij de Verenigde Staten het geval was, woonden in dit gebied al vele duizenden jaren indianen, voordat het vanaf de 16de eeuw met name door de Fransen en de Engelsen werd gekoloniseerd.

Sinds 1867 is Canada stapsgewijs steeds onafhankelijker gaan worden. Toch duurde het nog tot 1982 voordat het een volledig zelfstandig land was. Ondanks de onafhankelijke status is de Britse koningin Elisabeth II er nog steeds het officiële staatshoofd.

1. Rusland

Dankzij z’n reusachtige grootte van 17.098.242 km2 is Rusland de onbetwiste leider in het klassement met grootste landen ter wereld. Ter vergelijking: de oppervlakte is ruim 411 keer het formaat van Nederland. Het uitgestrekte Rusland beslaat 11 verschillende tijdszones en ligt deels in Europa en deels in Azië.

Om zo’n groot land goed te kunnen besturen is het opgedeeld in 80 verschillende deelgebieden, die regelmatig verantwoording afleggen aan het politieke centrum in Moskou. Laatstgenoemde stad is tevens de hoofdstad van Rusland en heeft een inwonersaantal van 11,5 miljoen mensen.

Overzicht van de top 10 grootste landen ter wereld

NummerLandOppervlakte (km²)
1Rusland17.098.242
2Canada9.984.670
3China9.706.961
4Verenigde Staten9.372.610
5Brazilië8.515.767
6Australië7.692.024
7India3.287.590
8Argentinië2.780.400
9Kazachstan2.724.900
10Algerije2.381.740

Top 10 Grootste Economieën Ter Wereld