Top 10 Grootste Landen Van Afrika

Afrika, het op één na grootste continent van de wereld. Alleen Azië is is groter. Het continent bestrijkt ruim 20% van het landoppervlak op aarde en huist een zevende van de wereldbevolking.

Zo groot en toch weten zo weinig Nederlanders er veel vanaf. Terwijl er 54 verschillende Afrikaanse landen zijn, weet de gemiddelde Nederlander er niet meer dan tien te noemen. En dat terwijl er zoveel te ontdekken valt.

Afrika is een continent van uitersten. Het natte en vruchtbare noorden staat in schril contrast met de droogte van de Sahara. De grootste woestijn ter wereld beslaat bijna een derde van het continent en groeit nog altijd door.

Een continent vol verschillende culturen, volkeren en talen. Met afgelegen dorpjes en steden met miljoenen inwoners. Maar welk land is nu eigenlijk het grootste qua oppervlakte? Wij hebben een top tien samengesteld van de grootste landen van Afrika.

NummerLandOppervlakte (km²)
1Algerije2.381.741
2Congo2.344.858
3Sudan1.886.068
4Libië1.759.540
5Tsjaad1.284.000
6Niger1.267.000
7Angola1.246.700
8Mali1.240.192
9Zuid-Afrika1.221.037
10Ethiopië1.104.300

1. Algerije: 2.381.741 km²

We zijn aangekomen bij de nummer één van onze lijst: Algerije. Ook dit land is een voormalige kolonie van Frankrijk. Tussen 1830 en 1962 behoorde het land tot het Franse rijk. Een bloederige onafhankelijkheidsoorlog maakte een einde aan het Franse bewind.

In de jaren negentig vond er een burgeroorlog plaats, in de 21e eeuw is het land vrediger geworden.

Algerije heeft ook een rijk cultureel erfgoed, met meerdere noteringen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ook word de Algerijnse keuken door velen geroemd. Helaas zorgt de vele onrust voor het uitblijven van toerisme in het land, maar de huidige regering probeert hier verandering in te brengen.

2. Congo: 2.344.858 km²

Voordat we verder gaan naar de nummer één van onze lijst kijken we naar de Democratische Republiek Congo. Met 107 miljoen inwoners het grootste Franstalige land ter wereld. Het land bestond jarenlang uit kleinere staten en koninkrijken, totdat de Belgische koning Leopold II het land koloniseerde.

Na jaren van uitbuiting, honger en geweld werd de Kolonie in 1908 overgedragen aan de Belgische regering. Deze gaf het land in 1960 onafhankelijkheid. Meerdere republieken en burgeroorlogen volgden, en nog steeds is het erg onrustig in het land.

3. Sudan: 1.886.068 km²

Op de nummer drie van onze lijst vinden we Sudan, of Soedan. Tot de afsplitsing van Zuid-Soedan was dit het grootste land in Afrika. Een land vol verschillende koninkrijken tot Egypte in 1821 de macht overnam.

In de twintigste eeuw werd het land geteisterd door oorlog. Vooral de tegenstellingen tussen het Noorden en het Zuiden zorgden voor onrust. Het land is sinds de afsplitsing van het zuiden in 2011 in rustiger vaarwater gekomen.

4. Libië: 1.759.540 km²

Voordat we naar de top drie gaan, kijken we eerst nog naar een land gelegen in Noord-Afrika. Libië, een land met geschiedenis dat teruggaat tot de prehistorie. Na jarenlang onderdeel te zijn geweest van het Ottomaanse rijk werd het land in 1912 veroverd door de Italianen. Onafhankelijkheid kwam er in 1951.

Moammar al-Qadhafi nam in 1969 met geweld de macht van het land over en behield dit tot 2011. In dat jaar gingen tienduizenden mensen in opstand tegen de leider. Vele onrustige jaren volgenden en nog steeds heerst er veel verdeeldheid in het land.

5. Tsjaad: 1.284.000 km²

We gaan door met een land in het midden van Afrika. Tsjaad bevindt zich ook letterlijk in het midden van twee werelden. De Arabische en die van de zwarte Afrikanen. Dit is ook te zien in de splitsing van religie; iets meer dan de helft is Moslim en de rest Christen.

Ook Tsjaad behoort tot de armste landen ter wereld. De voormalige Franse kolonie is sinds de onafhankelijkheid van 1960 een autoritair regime. Ook corruptie komt nog steeds veel voor, wat de groei van het land in de weg staat.

6. Niger: 1.267.000 km²

Ook dit land is een voormalige kolonie van Frankrijk. In Niger wordt er dus ook nog steeds Frans gesproken. In 1960 werd het land onafhankelijk en werd de republiek Niger uitgeroepen. Na jaren van onrust is het sinds 2011 relatief rustig in het land.

Volgende de Verenigde Naties is Niger het minst ontwikkelde land ter wereld. Ook wordt het land gezien als één van de armste landen ter wereld. De helft van de bevolking is jonger dan 15 jaar, dit komt doordat vrouwen gemiddeld 7,2 kinderen krijgen.

7. Angola: 1.246.700 km²

Dit Zuid-Afrikaanse land is net als vele andere Afrikaanse landen een voormalige kolonie. Angola werd in de negentiende eeuw door de Portugezen veroverd. Pas aan het einde van 1975 kreeg het land als één van de laatste landen in Afrika onafhankelijkheid.

In tegenstelling tot veel andere landen op het continent heeft Angola een bloeiende economie. Dit komt vooral door de aardolie- en mineraalreserves van het land. Door corruptie komt dit helaas weinig bij de bevolking terecht, waardoor de levensstandaarden erg laag zijn.

8. Mali: 1.240.192 km²

Op nummer acht staat de Republiek Mali. Een land met ruim achttien miljoen inwoners gelegen in het Noordwesten van Afrika. Ruim 70% van Mali bestaat uit woestijn. De voormalige Franse kolonie is één van de armste landen ter wereld.

Na de onafhankelijkheids-verklaring in 1960 is het in het land tot op de dag van vandaag onrustig. Meerdere burgeroorlogen en staatsgrepen volgen elkaar op. Na de laatste staatsgreep in 2020 is er hoop op rustigere tijden in de republiek.

9. Zuid-Afrika: 1.221.037 km²

Dan gaan we door met het meest zuidelijke land van Afrika: Republiek Zuid-Afrika. Een land met een rijke geschiedenis. Na koloniaal bezit te zijn geweest van zowel Nederland als het Verenigd Koninkrijk werd het land in 1931 volledig onafhankelijk.

De jaren daarna waren die van de Apartheid, die pas in 1990 werd afgeschaft. Tegenwoordig is Zuid-Afrika één van de meest ontwikkelde landen van Afrika. Toch worstelt het land nog steeds met criminaliteit, werkeloosheid en armoede. Ruim de helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

10. Ethiopië: 1.104.300 km²

We beginnen onze top tien met een land in Oost-Afrika. Ethiopië, of voluit de Federale Democratische Republiek Ethiopië, is een land met ruim honderd miljoen inwoners. Na jaren oorlog met buurland Eritrea is het sinds 2001 rustig in het Afrikaanse land.

In het land worden zes verschillende talen gesproken en is het merendeel van de bevolking Etiopisch-Orthodox. Maar ook de Islam is ruim vertegenwoordigd. Ondanks de groeiende economie leeft meer dan een kwart van de bevolking onder de armoedegrens.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Bijzondere Dieren van Mexico

Top 10 Grootste Steden Van Nederland