Top 10 Grootste Kathedralen Ter Wereld

Naar schatting zijn er 3,7 miljoen kerkgemeenschappen ter wereld. Nu heeft niet iedere gemeenschap een eigen kerk, maar er zijn nog steeds erg veel kerken nodig om al deze gelovigen een plek te geven.

In Nederland zijn er door de jaren heen ruim 19.000 kerken gebouwd waarvan er vandaag de dag nog zo’n 7000 staan. Van deze kerken worden er nog zo’n 4000 als kerk gebruikt. Ook hebben er rond de 4000 de status van monument.

Van de kerken die nog in gebruik zijn, zijn de meeste protestants; zo’n 2300. De Katholieken gebruiken nog 1700 kerken in Nederland. Naast kerken zijn er in Nederland ook andere gebedshuizen te vinden, zoals bijvoorbeeld moskeeën en synagogen.

Over de hele wereld zijn kerken en kathedralen te vinden. Een kathedraal is de kerk waar de zetel van de bisschop staat. Een kathedraal is dus ook altijd wat groter. Maar welke kathedralen zijn de grootste ter wereld? Wij hebben een top tien voor jullie samengesteld.

1. Sint-Pietersbasiliek

Oppervlakte: 21.095 m²

En dan is het nu tijd voor de nummer 1 van onze lijst. En hoe kan het ook anders, daar staat de Sint-Pietersbasiliek. Het hart van de rooms-katholieke kerk staat in Vaticaanstad en is 21.095 vierkante meter groot.

Al in het jaar 318 werd de oude basiliek gebouwd. Toen deze 1100 jaar later niet meer gerestaureerd kon worden werd deze gesloopt. Op dezelfde plek werd de nieuwe Sint-Pieterskerk in 1626 geopend.

2. Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van Aparecida

Oppervlakte: 18.311 m²

Op de nummer twee vinden we de tweede kathedraal buiten Europa. De “Basílica de Nossa Senhora” staat in Aparecida, Brazilië. De Rooms-katholieke kerk is 18.311 groot en werd in 1980 na 25 jaar bouwen toegankelijk.

In de kerk wordt een Mariabeeld dat in 1743 door vissers werd gevonden vereerd. Het beeld zou de vissers zo veel voorspoed hebben gegeven dat bedevaartgangers al snel kwamen om bij het beeld te bidden. Toen dit er te veel werden, werd op de plek van de visserswoning de basiliek gebouwd.

3. Kathedraal van Sevilla

Oppervlakte: 14.500 m²

Dan zijn we aangekomen bij de top drie van onze lijst. De Kathedraal van Sevilla staat sinds 1987 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Met 14.500 vierkante meter is de kerk de grootste gotische kerk ter wereld.

Op de plek waar nu de kathedraal staat, stond voorheen een moskee. Doordat Sevilla werd veroverd door Christenen werd er in 1401 besloten de moskee om te bouwen tot kathedraal. Ruim honderd jaar later, in 1508, was de verbouwing afgerond.

4. Kathedraal Saint John the Divine

Oppervlakte: 11.240 m²

We gaan door met een kathedraal buiten Europa. De kathedraal Saint John the Divine staat in New York. Met 11.240 vierkante meter is de kerk de grootste van Noord-Amerika. De bouw startte in 1892 en is vandaag de dag nog steeds niet afgerond.

De voortgang van de bouw is niet geholpen door de grote brand eind 2001. Door de hoeveelheid schade moest de kathedraal gesloten worden. De herstelwerkzaamheden duurden ruim zeven jaar, eind 2007 kon de kerk weer geopend worden.

5. Kathedraal van Chartres

Oppervlakte: 10.875 m²

Deze Franse kathedraal is een van de beroemdste van Frankrijk. Met 10.875 vierkante meter is de kathedraal van Chartres ook de grootste van het land. De kathedraal is vooral bekend om haar gebrandschilderde ramen.

De bouw van deze kerk begon al in het jaar 1194. Tienduizend mensen slaagden er in om de bouw in 1220 al af te ronden. Dit was het zesde kerkgebouw dat op deze plek werd gebouwd, de vorige vijf werden allemaal door branden verwoest.

6. Mariabasiliek van Licheń

Oppervlakte: 10.090 m²

We gaan verder met een basiliek in Polen. De basiliek is 10.090 vierkante meter groot en daardoor de grootste van Polen. Licheń Stary, het dorp waar de basiliek staat telt 1100 inwoners, terwijl er in de basiliek plaats is voor 7000.

De bouw van de basiliek begon laat, maar duurde niet lang; 1994 tot 2004. Door een speciaal portret van Maria, waar ook een speciale legende aan vast zit, is de kerk een belangrijke bedevaartskerk voor gelovigen.

7. Kathedraal van Liverpool

Oppervlakte: 9.600 m²

In Liverpool is de grootste kerk van het Verenigd Koninkrijk te vinden. De Kathedraal van Liverpool is 9.600 vierkante meter groot. De kathedraal is niet de enige in de stad, een kilometer noordwaarts is de metropolitaanse kathedraal van Liverpool te vinden.

In tegenstelling tot veel andere kerken in onze lijst begon de bouw van deze kerk erg laat. De toenmalige bisschop vond de kerk die er eerst stond te klein en startte in 1904 met de bouw met de bouw van de huidige kathedraal. De bouw werd in 1978 afgerond.

8. Kathedraal van Milaan

Oppervlakte: 8.600 m²

Op nummer acht vinden we de eerste kerk uit Italië. De kathedraal van Milaan behoort met 8.600 vierkante meter tot de grootste ter wereld. De imposante witte kerk is te vinden in het hartje van Milaan. De bouw van de kerk startte in 1386 en werd afgerond in 1950.

Ieder jaar wordt de kathedraal bezocht door vele toeristen. Dit komt onder andere door de vele middeleeuwse schatten die binnen zijn te vinden. Ook de vele beelden en torentjes aan de buitenkant van de kerk zijn het bezichtigen waard.

9. Munster van Ulm

Oppervlakte: 8.260 m²

We gaan door met een tweede kerk uit Duitsland, het Munster van Ulm. Eigenlijk zou deze kerk niet op deze lijst mogen staan, omdat het officieel nooit de status van kathedraal kreeg. Toch mag het gebouw van 8.260 vierkante meter niet ontbreken van de lijst.

De gotische kerk is te vinden in de stad Ulm en is vooral bekend door de hoge kerktoren. Met 161 meter is de toren zelfs de hoogste kerktoren ter wereld. De bouw van de kerk startte in 1405 en werd pas in 1890 afgerond.

10. Dom van Keulen

Oppervlakte: 7.914 m²

We beginnen onze top tien in Duitsland. De Dom van Keulen is met 7.914 vierkante meter de grootste kathedraal van Duitsland. De kerk is in gotische stijl gebouwd in is te vinden in het centrum van Keulen, zo’n 250 meter van de rivier de Rijn.

De start van de bouw was in 1248. Pas in 1880 werd de bouw van de kerk voltooid. De twee torens van de kathedraal zijn 157 meter hoog en waren tot de voltooiing van het Munster van Ulm de hoogste kerktorens ter wereld. De Dom van Keulen staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Vulkanen Ter Wereld

Top 10 Beste Acer Laptops