Top 10 Grootste Internetbedrijven Ter Wereld

Het is raar om te bedenken dat we 20 jaar geleden nog bijna niks deden met internet, maar toch is het zo. Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder, en zijn de grootste bedrijven van de wereld voor een belangrijk deel zogenaamde ‘internetbedrijven’.

Op deze pagina vind je de 10 grootste internetbedrijven van het moment. Een internetbedrijf doet alleen mee als de (meeste) omzet wordt behaald door online verkopen, advertenties, webhosting en andere online activiteiten. De grootte wordt aan de hand van marktkapitalisatie bepaald.

Marktkapitalisatie is de totale waarde van een bedrijf op de beurs. Het aantal aandelen dat uitstaat vermenigvuldigd met de beurswaarde.

De grootste internetbedrijven ter wereld

NummerBedrijfBeurswaarde (in biljoen dollar)
1Amazon1,56
2Alphabet1,39
3Tencent Holding0,80
4Facebook0,76
5Alibaba0,63
6Netflix0,23
7Salesforce0,20
8JD0,14
9Booking.com0,10
10Baidu0,09

1. Amazon: 1,56 biljoen dollar

Amazon vind je op de Nasdaq. Amazon is de grootste webwinkel ter wereld. Natuurlijk vooral groot in Amerika, maar ook in Duitsland, Engeland en in mindere mate de rest van Europa, is Amazon immens.

De marktkapitalisatie van Amazon is 1,56 biljoen dollar. Dit is een miljoen miljoen dollar.

2. Alphabet: 1,39 biljoen dollar

Alphabet is sinds een aantal jaren het moederbedrijf van Google.

De zoekmachine is al lang niet meer alleen een manier om het internet te doorzoeken, maar is meester op het gebeid van advertenties, en doet met Android natuurlijk grote dingen.

De marktkapitalisatie van Alphabet is 1,39 biljoen dollar. 

3. Tencent Holding: 797 miljard dollar

Tencent Holding is een Chinees bedrijf. Je vindt het op de aandelenbeurs van HongKong. Omgerekend is Tencent Holding ongeveer 797 miljard dollar waard.

Het bedrijf maakt onder andere applicaties, spellen en verkoopt advertenties. Je kunt het een beetje zien als de Chinese tegenhanger van Google. 

4. Facebook: 764 miljard dollar

Facebook doet toch nog wel wat onder, in vergelijking met de bovengenoemde bedrijven. De marktkapitalisatie van Facebook is ongeveer 764 miljard dollar.

Ook Facebook vind je op de Nasdaq – de techbeurs van de VS. Facebook houdt data van gebruikers bij en verkoopt deze aan adverteerders. 

5. Alibaba: 630 miljard dollar

Alibaba kennen we in Nederland vooral als de verkoper van goedkope troep, maar eigenlijk is het bedrijf veel meer dan dat. Je kunt het aandeel kopen op de New York Stock Exchange sinds 2014.

De marktkapitalisatie is sindsdien ongeveer 630 miljard dollar. Natuurlijk kun je er nog steeds allerlei goedkope rommel kopen, maar de webwinkel lijkt ook steeds meer op Amazon in sommige opzichten.

6. Netflix: 229 miljard dollar

Lekker een serietje of film kijken via Netflix, dat doen we tegenwoordig allemaal. Doordat iedereen het gebruikt, is het bedrijf in een aantal jaren tijd heel erg waardevol geworden.

Er zijn momenteel meer dan 170 miljoen actieve gebruikers, die je vindt in ongeveer 190 landen. De marktkapitalisatie van Netflix is ongeveer 229 miljard. Een flinke hap minder dan de nummer 5 dus.

7. Salesforce: 195 miljard dollar

Salesforce kennen we niet zo goed in Nederland, omdat het vooral actief is in de business-to-business markt. Het bedrijf verkoopt namelijk cloud-diensten. Met deze verkoop is Salesforce heel erg groot geworden.

Het Amerikaanse bedrijf vind je op de New York Stock Exchange en heeft een marktkapitalisatie van ruim 195 miljard dollar.

8. JD: 135 miljard dollar

JD is wederom een Chinees internetbedrijf dat is gespecialiseerd in Business-to-consumer. Hiermee probeert JD derde partijen buiten te sluiten en rechtstreeks te verkopen aan de klant.

Hierdoor wordt er op een hoop kosten bespaard. Dat scheelt natuurlijk, en dat verklaart deels waarom het bedrijf zo waardevol is. Het Chinese bedrijf is gewoon te koop aan de Nasdaq, en is net iets minder dan 135 miljard waard.

9. Booking.com: 98 miljard dollar

Booking.com is natuurlijk bekend omdat je daar hotels bij kunt boeken. De website vergelijkt allerlei hotels zodat wij als klanten zo snel mogelijk de goedkoopste prijs kunnen vinden.

Naast hotels kun je tegenwoordig van alles boeken op de site. Vliegtickets, restaurants, huurauto’s, en ga zo maar door. De marktkapitalisatie van booking.com is 98 miljard dollar. Niet mis dus.

10. Baidu: 89 miljard dollar

Met Baidu sluiten we deze luist af. Baidu is een bedrijf dateren beetje hetzelfde doet als Google, maar dan op een manier die de Chinese wetten volgt.

Hierdoor is het platform in China volledig te gebruiken. Dit geldt niet voor Google. Baidu heeft een marktkapitalisatie van net iets meer dan 89 miljard dollar. 

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Egyptische Films

Wat is de Nederlandse naam van de Sambucus Nigra?