Top 27 Grootste Hondenrassen Ter Wereld

the beautiful Pyrenean Mountain dog, snow background

Alhoewel ze allemaal afkomstig zijn van één diersoort zijn er inmiddels weinig diersoorten zo gevarieerd als de hond. Van de kleinste chihuahua tot de grootste wolfshonden, toch behoren ze allemaal tot één en hetzelfde ras. Puur door menselijke selectie zijn deze verschillen ontstaan en de verwachting is dat het aanbod aan hondenrassen de komende jaren alleen maar meer zal toenemen.

Mensen zijn altijd al gefascineerd geweest door grote honden. Honden die op hetzelfde moment iets onverschrokken als een leeuw maar juist ook weer iets knuffelbaars uitstralen. Daarom fokt de mens al vele duizenden jaren hondenrassen die erop gebouwd zijn om zo groot en zo sterk mogelijk te worden. In dit artikel geven we een selectie van 25 van de grootste hondenrassen die je vandaag de dag op de wereld vindt.

De grootste hondenrassen lijken soms meer op beren dan op honden. Het formaat van de grote honden zorgt er soms voor dat mensen er bang voor zijn. Maar veel grote honden hebben een ontzettend lief karakter, en zullen niet snel iemand kwaad doen. Je kunt ze soms beter zien als een grote knuffelbeer, die maar al te graag een aai wilt.

De grote hondenrassen zijn vroeger ontstaan om bijvoorbeeld het vee te beschermen op een boerderij of andere belangrijke taken op zich te nemen. Nu is dat tegenwoordig niet meer nodig, maar de rassen zijn altijd groot gebleven. En hoewel sommige honden zeer groot zijn, hoeven ze niet heel erg zwaar te zijn. Welke rassen de grootste zijn, lees je hieronder.

1. Dobermann Pinscher

Schofthoogte: 66-72 cm (reu) 60-66cm (teef)
Gewicht: 35-45 kg (reu) 25-40 kg (teef)
Temperament: Loyaal, onbevreesd, waakzaam
Levensverwachting: 10 tot 12 jaar

Dobermanns zijn compact gebouwde honden die desondanks erg snel, gespierd en sterk zijn. De schofthoogte varieert tot ongeveer 72 centimeter en ze kunnen tot 45 kilo zwaar worden. Het lichaam is slank maar stevig en is bedekt met een glinsterende laag van zwarte, blauwe, rode of bruine vacht, met roestachtige vlekken.

De Dobermann is een elegante hond die met zijn nobele en wigvormige kop en atletische manier van bewegen een reputatie als vorst van het hondenrijk gekregen heeft. Een goed getrainde Dobermann schrikt als waakhond iedereen behalve de meeste dwaze indringers af.

2. Deerhound

Schofthoogte: tot 76 cm (reu) tot 71 cm (teef)
Gewicht: 40-50 kg (reu) 35-40 kg (teef)
Temperament: Zachtaardig, vriendelijk, waardig
Levensverwachting: 8 tot 11 jaar

Dit majestueuze Schotse ras is direct ook het Koninklijk ras van Schotland en komt al duizenden jaren in de Highlands voor en is afkomstig van de greyhound.

De deerhound is daarentegen veel groter en steviger gebouwd dan de klassieke greyhound, iets wat als jachthond die gebruikt werd om honderden kilo’s wegende herten neer te halen ook absoluut nodig was.

De wollige vacht kan in vele kleuren aanwezig zijn maar veel liefhebbes van het ras geven de voorkeur aan donkerblauwgrijs. De taps toelopende kop en lange nek geven deze toch al statige hond nog extra karakter.

3. Grote Zwitserse Sennenhond

Schofthoogte: tot 72 cm (reu) tot 68 cm (teef)
Gewicht: tot 60 kilo (reu) tot 55 kilo (teef)
Temperament: Loyaal, gezinsgericht, betrouwbaar
Levensverwachting: 8 tot 11 jaar

Hoe groot is groot bij de Grote Zwitserse Sennenhond? Met het gewicht van een middelgroot mens kan je gemakkelijk stellen dat de Grote Zwitserse Sennenhond een zeer groot hondenras is.

De Sennenhond is dan ook een enorm sterke hond die desondanks behendig genoeg is om het vee over de Alpenbergen te leiden. De vacht is standaard een opvallende driekleur met zwart, bruin en wit.

Door het witte masker met bruine wenkbrauwen heeft de Grote Zwitserse Sennenhond een lieve uitstraling maar wanneer gewenst is het ook een uitstekende waakhond!

4. Zwarte Russische terriër

Schofthoogte: 72-76 cm (reu) 68-72 (teef)
Gewicht: 50-60 kg (reu) 45-50 (teef)
Temperament: Intelligent, kalm, krachtig
Levensverwachting: 10 tot 12 jaar

De Zwarte Russische terriër wordt ook wel de ‘Hond van Stalin’ genoemd. Rond 1940 begon de Sovjet-Unie met het fokken van een hond.

Het doel was om een hondenras te fokken dat aangepast was aan de noden van het Russisch leger en dus een hond werd die groot, robuust en werkbereid is en natuurlijk goed onder de extreme klimatologische omstandigheden kon werken.

Hiervoor zijn 20 verschillende rassen gebruikt en al snel was de Zwarte Russische terriër geboren: Een vriendelijke legerhond die vandaag de dag vooral als gezinshond gehouden wordt.

5. Komondor

Schofthoogte: 70-80 cm (reu) 65-70 cm (teef)
Gewicht: 50-60 kg (reu) 40-50 kg (teef)
Temperament: Loyaal, waardig, moedig
Levensverwachting: 10 tot 12 jaar

De Komondor staat ook bekend als de Hongaarse herdershond. De Komondor heeft een robuust lichaam met een dikke, viltige vacht met een witte tot ivoorachtige kleur en nog het meest op dreadlocks lijkt.

De Komondor is een zelfstandige hond die van nature wantrouwig is tegenover vreemde mensen. Naar bekenden is het daarentegen een zeer sociale en vriendelijke hond die voor je door het vuur gaat.

Ondanks zijn grote voorkomen is de Komondor nog een opvallend snelle en lichtvoetige hond waarvan het onmogelijk is om hem met een ander ras te verwarren.

6. Akita Inu

Schofthoogte: ongeveer 67 cm (reu) ongeveer 61 cm (teef)
Gewicht: 45 tot 60 kg (reu) 30 tot 45 kg (teef)
Temperament: Moedig, waardig, zeer loyaal
Levensverwachting: 10 tot 13 jaar

De Akita Inu is een Japans hondenras dat onder de Kees- en Oerhonden valt. Vroeger werd het ras veel gebruikt om op groot wild te jagen, tot beren aan toe. In het tijdperk van de samoerai werd een samoerai altijd vergezeld door een Akita Inu.

Vandaag de dag is het vooral een gezelschapshond met kwaliteiten om te waken. Omdat de Akita zo’n hechte band met z’n baas vormt hebben ze in Japan een speciale status gekregen als symbool van vriendschap waar zelfs films zoals “Hachi: A Dogs Tale” over geschreven zijn.

7. Anatolische herder

Schofthoogte: ongeveer 85 cm (reu) ongeveer 81 cm (teef)
Gewicht: 50-70 kg (reu) 35-55 kilo (teef)
Temperament: Loyaal, onafhankelijk, gereserveerd
Levensverwachting: 11 tot 13 jaar

De Anatolische herder wordt ook wel Kangal genoemd en is een oud hondenras dat afkomstig is van het Anatolisch schiereiland, gelegen in het huidige Turkije. De Anatolische herder is een dappere hond die als taak had om de kuddes te beschermen tegen aanvallen van wilde dieren als wolven, vossen en beren.

Omdat de hond de grootste deel van zijn tijd tussen het vee spendeert is hij van nature wat wantrouwig ten opzichte van vreemde mensen. Voor de gezinsleden die hij tot onderdeel van zijn roedel beschouwt gaat de Anatolische herder door vuur.

De Anatolische Herder is een echte waakhond die zijn mannetje weet te staan. Het hondenras werd vroeger gebruikt om kuddes schapen en geiten te beschermen tegen roofdieren. De honden zijn zeer slim en krachtig, waardoor ze met gemak een aantal wolven kunnen verslaan.

Een Anatolische Herder is niet gemakkelijk om te houden als huisdier. Ze hebben veel beweging nodig, en zijn van nature zeer waakzaam. De gemiddelde Anatolische herder wordt met gemak 85 centimeter hoog.

8. Berner Sennenhond

Schofthoogte: 64-70 cm (reu) 58-66 cm (teef)
Gewicht: 55-65 kg (reu) 45-55 kg (teef)
Temperament: Vriendelijk, kalm, sterk
Levensverwachting: 7 tot 10 jaar

De Berner sennenhond is één van de vier sennenhonden en een slagje kleiner dan de Grote Zwitserse sennenhond. Desondanks is de Berner sennenhond nog steeds een bijzonder flinke hond die ook nog eens een stuk behaarder is dan z’n grote broer.

Hierdoor lijkt de Berner sennenhond van zichzelf toch nog een stuk groter te zijn. Het is een intelligente en daardoor soms eigenwijze hond die zeer goed met kinderen omgaat.

Daarom is het hedendaags een gezelschapsdier pur sang alhoewel ze vroeger nog gebruikt werden als waar- en trekdier dat soms gewichten tot wel 500 kilo moest voorttrekken.

9. Bloedhond

Schofthoogte: 65-72 cm (reu) 58-66 cm (teef)
Gewicht: 45-44 kg (reu) 40-50 kg (teef)
Temperament: Nieuwsgierig, vriendelijk, onafhankelijk
Levensverwachting: 10 tot 12 jaar

De bloedhond is een wereldbekend Belgisch hondenras dat zijn bekendheid voornamelijk te danken heeft als klassieke speurhond. De bloedhond was zeer geliefd bij de Franse koningen en is uiteindelijk via hen in Engeland beland alwaar het ras zich ontwikkelde tot de bloedhond die we vandaag de dag kennen.

Bloedhonden hebben een sterk ontwikkeld reukvermogen en wordt daarom nog steeds gebruikt bij het opspeuren van bijvoorbeeld mensen. Hij kan een geurspoor van enkele dagen oud soms nog volgen. Het is een rustige hond die erg gehecht raakt aan zijn baasje, tolerant is naar andere mensen en dieren en maar zelden agressief wordt.

10. Boerboel

Schofthoogte: tenminste 66cm (reu) tenminste 61cm (teef)
Gewicht: 50 tot 90 kilogram
Temperament: Intelligent, kalm, zelfverzekerd
Levensverwachting: 9 tot 11 jaar

De boerboel is aan Zuid-Afrikaans hondenras dat gefokt is om zo groot en zo sterk mogelijk te worden. De boerboel is op het eerste oog een ruwe en bijna gemene waakhond die echter met groot hart alles wat er in zijn leefomgeving thuishoort verdedigt.

De boerboel voelt aan wie een welkome en wie een ongenode gast is en zal daar ook naar optreden, zelfs als zijn eigen leven hiervan afhangt. Voor de kinderen in het gezin is het daarentegen een grote speelkameraad die alles toelaat van z’n ‘kleine baasjes’.

11. Bullmastiff

Schofthoogte: 64-69 (reu) 61-66 (teef)
Gewicht: 50-60 kg (reu) 40-50 kg (teef)
Temperament: Aanhankelijk, loyaal, moedig
Levensverwachting: 7 tot 9 jaar

De bullmastiff is een Engels hondenras dat ontstaan is als kruising tussen een mastiff en een Engelse buldog. De bullmastiff was oorspronkelijk een beschermhond voor de jachtopziener die iets kleiner is dan de originele mastiff en een goed ontwikkeld reukvermogen heeft door inkruising met bloedhonden.

Een jonge bullmastiff is een onstuimige hond die enorm snel groeit maar al snel een rustig karakter krijgt. Een bullmastiff zet zijn eigen gezin op nummer 1 en is een zeer grote kindervriend die liever speelt dan iets anders doet.

12. Cane corso

Schofthoogte: 60 tot 69 cm
Gewicht: 40 tot 50 kg
Temperament: Aanhankelijk, intelligent, majestueus
Levensverwachting: 9 tot 12 jaar

De cane corso is een Italiaans hondenras waarvan de herkomst niet gekend is. Wel is duidelijk dat er vanaf de 4e eeuw al soortaardige rassen rondliepen in Italië. De cane corso is een betrouwbare en sportieve hond die wel een goede socialisatie nodig heeft omdat ze anders de neiging hebben dominant te worden.

Het is een hondenras tot voor kort nog gebruikt werd om de boerderijen te beschermen. Ondanks dat is het ook een ideale gezinshond die vriendelijk zal optreden tegenover ieder welkom persoon in huis. De kans dat je in Nederland een cane corso tegen het lijf loopt is klein: vermoedelijk zijn er slechts ongeveer 300 in het gehele land. Mannetjes en vrouwtjes verschillen qua grootte niet enorm van elkaar.

13. Argentijnse dog

Schofthoogte: 60 tot 65 cm
Gewicht: 49 tot 45 kg
Temperament: Loyaal, moedig, atletisch
Levensverwachting: 9-15 jaar

Zoals de naam al doet vermoeden is de Argentijnse dog een rashond uit Argentinië dat ook dienst doet als de nationale hond van Argentinië. Het ras is in de jaren 20 van de vorige eeuw ontstaat met als doel een krachtige en moedige jachthond te creëren die ook een goede waak- en familiehond was.

Deze eisen zijn hoog want het wild in de omgeving bestaat uit wilde zwijnen, poema’s en jaguars. Ondanks dat hij in Argentinië nog steeds voor de jacht wordt gebruikt is het ook een vriendelijke gezinshond die zeer trouw en vriendelijk is. Door zijn kracht en grootte is het daarentegen absoluut geen beginnershond en heeft hij ook een krachtige opvoeding nodig.

14. Bordeauxdog

Schofthoogte: 58-59 cm
Gewicht: 50-80 kg
Temperament: Aanhankelijk, loyaal, moedig
Levensverwachting: 8 tot 10 jaar

De Romeinse molossers worden gezien als de voorouder van de Bordeauxdog. Deze honden werden door de Romeinen mee naar Frankrijk gebracht en aldaar werd de hond al snel gebruikt voor de jacht op groot wild en de bewaking van het huis en hof.

Door zijn bouw en moedige karakter werd de hond ook in het leger ingezet, totdat de wapens zo modern werden dat de hond niet meer nodig was. Vanaf dat moment werden ze ingezet als vechthond in gevechten met onder andere zwijnen maar zelfs beren, tijgers en stieren.

Ondanks dit roerige verleden is de Bordeauxdog een vriendelijke hond met een rustig en evenwichtig karakter die indien aangeleerd uitstekend om kan gaan met jonge kinderen.

15. Duitse dog

Schofthoogte: tenminste 80 centimeter voor een reu. Teefjes iets kleiner.
Gewicht: 60-80 kg (reu) 50-60 kg (teef)
Temperament: Vriendelijk, geduldig, afhankelijk
Levensverwachting: 7 tot 10 jaar

De Duitse dog wordt soms ook wel eens Deense dog genoemd en is één van de grootste hondenrassen ter wereld. De honden werden origineel gefokt als jachthond die zelfs in staat was om zelfstandig beren en wolven te doden. Nu die jachten grotendeels voorbij zijn is het met name een liefhebbershond daar het in tegenstelling tot hun uiterlijk doet vermoeden niet de beste wakers zijn.

De Duitse dog is immers een echte mensenvriend en zal eerder willen spelen met een indringer dan deze aanvallen. Ze hebben een stabiel en speels karakter en zijn zeer tolerant tegenover kinderen. Toch is voorzichtigheid altijd geboden, het kleinste bijtincident kan immers al tot grote schade lieien.

De socialisatie verdient daarom extra aandacht, alhoewel dat bij deze elegante, bijna hoffelijke honden zelden voor problemen zorgt.

Het ras houdt ervan om buiten bezig te zijn en heeft veel beweging nodig. Ze zijn echter wel heel erg lief van karakter, en worden gezien als loyale honden die graag in de buurt van mensen zijn. De meest bekendste Duitse Dog is de televisiester, Scooby Doo.

16. Pyreneese berghond

Schofthoogte: ongeveer 80 cm (reu) ongeveer 75 cm (teef)
Gewicht: tenminste 45 kg (reu) tenminste 35 kg (teef)
Temperament: Intelligent, geduldig, kalm
Levensverwachting: 10 tot 12 jaar

De Pyreneese berghond is een hond afkomstig uit de Franse Pyreneeën die in de 15e eeuw als waakhond diende voor de kastelen in de Pyreneeën. Ook deed de hond dienst als beschermer van schapenkuddes tegen wolven en beren.

Hoewel de hond nu eigenlijk voornamelijk nog als gezinshond in gebruik is, is het beschermingsinstinct nog steeds intact. Anders dan herdershonden zijn ze niet volgzaam en vooral gewend om hun eigen gang te gaan.

Het opvoeden moet dan ook met veel geduld en liefde te pas gaan. Dit leidt uiteindelijk wel tot een vriendelijke doch eigenwijze gezinshond die het verbazingwekkend goed met kinderen doet.

Omdat het een berghond is heeft de Pyreneese berghond erg lang en wit haar dat veel verzorging nodig heeft.

17. Ierse wolfshond

Schofthoogte: minimaal 80 cm tot meer dan 1 meter (reu) minimaal 72 cm (teef)
Gewicht: 50 tot 70 kg
Temperament: vriendelijk, waardig, kalm
Levensverwachting: 6 tot 8 jaar

Als we denken aan wolven, dan denken we aan grote dieren. De Ierse Wolfshond is gefokt vanwege zijn grootte en snelheid. De honden werden ingezet om mensen te helpen bij de vroegere jacht op beren en wolven. 

De honden zijn zeer snel en kunnen gemakkelijk manoeuvreren. Het is ook het grootste ras die zonder enige problemen op de achterpoten kan gaan staan. Wanneer de Ierse Wolfshond dit doet, heeft hij een lengte van meer dan 2.5 meter, en zijn ze groter dan een beer.

De Ierse wolfshond is niet alleen één van de grootste maar ook één van de oudste hondenrassen ter wereld. De geschiedenis gaat in ieder geval terug tot het jaar 1400 voor Christus.

Indertijd was dit ras nog een echte jachthond maar inmiddels is het meer en meer gefokt tot een ideale familiehond die ook tegen vreemden vriendelijk is. Ierse wolfshonden zijn niet waaks en worden zelden agressief. Het is geen kennel- of buitenhond maar juist een hond die het nodig heeft om een echt onderdeel van het gezin te zijn.

Door veredeling zijn de honden inmiddels iets ranker van bouw dan in de (vroege) middeleeuwen toen ze tot wel 90 kilo konden wegen. Daarentegen bereiken sommige exemplaren inmiddels een schofthoogte die hoger dan een meter is.

18. Kuvasz

Schofthoogte: 70-75 cm
Gewicht: 55 tot 65 kg
Temperament: Moedig, alert, intelligent
Levensverwachting: 11 tot 13 jaar

Dit ras komt oorspronkelijk uit de hoge bergen van Tibet. De Kuvasz heeft een zeer witte vacht, en ziet er uit als een wat kleinere ijsbeer. Ze wegen ongeveer 65 kilo, maar dankzij de dikke vacht zien ze er een stuk groter uit.

De honden worden net zoals veel andere grote rassen ingezet als waak- en jachthonden. Ook kunnen ze gemakkelijk overleven in koude omstandigheden, en weten ze baasjes veilig te houden als geen ander. Dit ras is ook regelmatig het favoriete ras van diverse koninklijke families, en wordt daarom ook gezien als een hond voor de rijken.

De Kuvasz is een Hongaarse hond die wat weg heeft van een kruising tussen een berghond en een golden retriever. Daarentegen is het anders dan de golden retriever een zeer zelfstandige en zeer waakse hond die ook nog eens zeer intelligent is.

Hij heeft allereerst een terrein nodig dat hij te allen tijde kan bewaken en beschermen en als dominante hond ook absoluut geen hond voor beginners is. De honden zijn altijd wit, dit was belangrijk omdat het voor de boeren zo gemakkelijker was om hun honden te onderscheiden van roofdieren.

19. Leonberger

Schofthoogte: 75-80 (reu) 70-75 (teef)
Gewicht: 50-75 kg (reu) 40-60 (teef)
Temperament: Vriendelijk, zachtaardig, speels
Levensverwachting: 9 jaar

De Leonberger is afkomstig uit de regio van Leonberg en is ontstaan als kruising tussen een Sint-bernard, newfoundlander en Pyrenese berghond. De wereldoorlogen betekende bijna het einde van dit kolossale ras maar een handvol liefhebbers hebben ze van de ondergang gered door de fok op zich te nemen.

Het is een groot hondenras die gemiddeld 80 centimeter hoog kan worden en 68 kilo weegt. Het hondenras is vernoemd naar de stad, vanwege het achtergrondverhaal van het ras.

De Leonberger werd namelijk vroeger in de stad gefokt omdat de hond een redelijke gelijkenis had met een leeuw. Maar het ras is ook een zeer goede speurhond, en wordt ook nog regelmatig ingezet als reddingshond bij de hulpdiensten. Leonbergers zijn te herkennen aan de zwarte snuit, met andere kleuren op de rest van het lichaam.

De Leonberger is een vriendelijke reus met het uiterlijk dat bijna op dat van een leeuw lijkt. Leonbergers hebben een gele, bruine of rode vacht maar zijn altijd voorzien van een zwart masker. Deze lobbes is een ideale huishond die daarentegen ook graag buiten is en goed tegen de kou kan.

20. Mastiff

Schofthoogte: tenminste 76 cm (reu) tenminste 69 cm (teef)
Gewicht: 80-120 kg (reu) 60-100 kg (teef)
Temperament: Heldhaftig, vriendelijk, waardig
Levensverwachting: 6 tot 10 jaar

De mastiff is een oud hondenras dat onder andere één van de voorvaders is van de duitse dog, de boxer en de buldog. De mastif is een zware en krachtige hond die vroeger als oorlogshond gebruikt werd.

De mastiff, die ook wel Engelse dog wordt genoemd, is één van de grootste hondenrassen ter wereld en heeft zelfs een vermelding in het Guinness Book of Records. Zo was er ooit een Mastiff die maar liefst 155 kilo woog.

Door hun grote lichaam worden mastiffs over het algemeen niet erg oud, meest zo’n 8 jaar, en zijn ze gevoelig voor ziektes zoals heup- en elleboogdysplasie.

21. Napolitaanse mastiff

Schofthoogte: tot 75 cm (reu) tot 70 cm (teef)
Gewicht: tot 90 kilo
Temperament: Loyaal, waardig, waakzaam
Levensverwachting: 7 tot 9 jaar

De Napolitaanse mastiff, ook wel mastino napolitano genoemd, is één van de oudste hondenrassen ter wereld. Reeds in de tijd van Alexander de Grote zou het ras al gefokt worden. Deze hond groeit zeer snel. Pups kennen een geboortegewicht van 600 gram maar al in een jaar tijd weegt deze 50 tot 60 kilo.

Mannetjes worden van dit ras het grootste, en kunnen een lengte bereiken van 75 centimeter. Echt licht zijn de honden niet van gewicht, want ze kunnen gemakkelijk de 90 kilogram bereiken. De honden zijn echter naar de familie en baasjes zeer lief van karakter, en houden ervan om regelmatig aandacht te krijgen.

Eigenaars worden dan ook op het hart gedrukt zeer rustig aan te doen met de pups, om schade aan gewrichten en botten te voorkomen. Het is een rustige een evenwichtige hond die wel een specifieke opvoeding nodig heeft, juiste omdat het zo’n grote en sterke hond is.

Het is een dure hond in aanschaf en onderhoud, daarom kom je ze maar weinig tegen in Nederland. Ook in Italië zijn ze er in de regel enkel maar om het boerenerf te beschermen.

De Napolitaanse Mastiff is een unieke verschijning en een echte waakhond. De honden kennen geen angst, en zijn daardoor goed in te zetten als waakhond op een groot terrein. De honden lijken altijd treurig te kijken, maar dit komt door het losse vel rondom de snuit.

22. Newfoundlander

Schofthoogte: gemiddeld 81 cm (reu) gemiddeld 76 cm (teef)
Gewicht: 65-70 kg (reu) 60-65 kg (teef)
Temperament: Lief, geduldig, toegeweid
Levensverwachting: 9-10 jaar

De Newfoundlander is een Canadees hondenras dat oorspronkelijk bedoeld was als sledehond voor zware lasten. De Newfoundlander wordt dan ook tot op de dag van vandaag nog steeds als werkhond gebruikt: mensen redden uit het water, het binnenslepen van visnetten en het slepen van boten.

De newfoundlander is daarom een zeer sterke en grote hond die nog het meest wegheeft van een beer. Het is een echte waterhond die vliezen tussen de tenen draagt en een waterafstotende dubbele vacht heeft. Qua karakter is het een rustige, vriendelijke en tolerante hond die daarom ook vaak als gezelschapsdier gebruikt wordt. Newfoundlanders hebben wel veel beweging nodig.

23. Rottweiler

Schofthoogte: 61-68 cm (reu) 56-63 cm (teef)
Gewicht: Ongeveer 50 kg (reu) ongeveer 40-45 kg (teef)
Temperament: Loyaal, liefdevol, waakzaam
Levensverwachting: 9-10 jaar

De Rottweiler is één van de vele hondenrassen die ontstaan zijn in de tijd van de Romeinen. Romeinen stonden erom bekend hun melossen overal mee naar toe te nemen en de lokale bevolking maakte dikwijls dankbaar gebruik van deze zeer grote en sterke honden.

De rottweiler is een bijzonder veelzijdige hond die gebruikt wordt als waakhond, speurhond, reddingshond, gezinshond en reddingshond. Het dier is sterk, loyaal en intelligent waardoor het breed inzetbaar is.

In Zuid-Afrika worden rottweilers ook nog als politiehond ingezet. Rottweilers hebben een consequente opvoeding en socialisatie nodig, waarna het zich kan ontwikkelen tot een goede gezinshond.

Echter, niet alle rottweilers kunnen even goed met kleine kinderen omgaan. Buiten dat is het een kalme hond die vaak tot op late leeftijd speels en actief is.

24. Pronkrug

Schofthoogte: 60-65 cm
Gewicht: 40 kg (reu) 35 kg (teef)
Temperament: Aanhankelijk, waardig, kalm
Levensverwachting: 10 jaar

De pronkrug staat vaak beter bekend als Rhodesian Ridgeback, dit omdat ze in het midden van hun rug een karakteristieke lijn haar hebben die tegen de natuurlijke haarrichting inloopt. Deze strook haar is reeds vanaf de geboorte al aanwezig.

De pronkrug is afkomstig uit Zuid-Afrika en is een sportief gebouwde hond die kracht, snelheid en souplesse uitstraalt. Voor zo’n groot hondenras is de pronkrug zeer snel en wendbaar en heeft het een groot uithoudingsvermogen.

Het is een intelligente en rustige hond die vaak z’n eigen gang gaat en wat onverschillig is tegenover vreemden. Het ras is oorspronkelijk gefokt als jacht op groot wild zoals leeuwen en ter bescherming van huis en haard.

25. Owcharka

Het eerste hondenras wat in onze lijst voorkomt is de Owcharka. Deze hond is afkomstig uit de Kaukasus, en wordt ook wel een Kaukasische herder genoemd. De honden staan er om bekend dat ze zeer beschermend zijn richting de baas, en hebben een wat agressiever temperament. 

De honden worden gemiddeld 65 centimeter groot, en hebben sterke kaken. Dit komt omdat ze vroeger werden gebruikt om mensen tegen roofdieren te beschermen. Ze zijn redelijk intelligent, en hebben heel snel door wanneer er indringers op het terrein zijn.

26. Engelse Mastiff

Beeld: Wikimedia / Radovan Rohovsky

De Engelse Mastiff is een zeer groot hondenras die eigenlijk niet meer op de schoot past. Het ras is zeer groot qua formaat, maar is ook nog eens het zwaarste hondenras. De grootste Engelse Mastiff had een gewicht van maar liefst 127 kilo, en droeg de bijpassende naam Hercule of Hercules.

De honden zitten vol met energie en zijn dan ook graag buiten aan het rennen en spelen. Qua karakter zijn ze zeer volgzaam en lief, waarbij ze maar al te graag in de buurt van de baasjes zijn. 

27. Sint-Bernard

De Sint-Bernard is een groot hondenras die veel mensen kennen vanwege de inzet van de honden bij reddingsoperaties. Het ras is afkomstig uit Zwitserland, en uitgegroeid tot hét nationale symbool van het land.

Het is naast een zeer groot ras, ook nog eens van de sterkste rassen ter wereld. De honden zijn daarnaast heel erg betrouwbaar, rustig en loyaal. Door de grootte van de honden, is het echter wel belangrijk om ze goed op te voeden, want met hun gewicht en lengte kunnen ze gemakkelijk schade veroorzaken. 

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Lekkerste Soorten Pizza Smaken

Top 31 Leukste Netflix Series Voor Vrouwen