Top 10 Grootste Helikopters Ter Wereld

Zelfs als je nog nooit in een helikopter hebt gevlogen, zul je het ongetwijfeld met ons eens zijn dat het een bijzondere vliegmachine is. De betrouwbaarheid van dit soort toestellen zorgt ervoor dat ze belangrijke hulpmiddelen voor ziekenhuizen, politieorganisaties, de marine en natuurlijk het leger zijn.

Militaire helikopters zijn vooral interessant, omdat er zo veel verschillende soorten en maten van gemaakt worden. De meeste militaire helikopters worden ingezet om materieel of troepen van en naar verschillende locaties te vervoeren.

Als je dat takenpakket in ogenschouw neemt, dan is het ook niet zo vreemd dat de overgrote meerderheid van de helikopters in de onderstaande top 10 uit militaire toestellen bestaat.

1. Sikorsky CH-53K King Stallion

Beeld: Wikimedia / Matti Blume

De King Stallion is een upgrade van de CH-53E Super Stallion, die in het verleden de grootste en machtigste helikopter buiten Rusland was. Vandaag de dag is de Sikorsky CH-53K King Stallion dus de zwaarste en grootste helikopter die door legereenheden wordt ingezet. Het toestel werd oorspronkelijk ontwikkeld om aan de specifieke behoeften van het Amerikaanse Korps Mariniers te voldoen.

Het heeft een laadvermogen van 7.000 kg en kan 37 passagiers comfortabel vervoeren. Door de romp anders in te delen wordt het mogelijk om het aantal passagiersplekken zelfs uit te breiden tot 55 stuks. Daarnaast is deze helikopter speciaal ontworpen om voertuigen, voorraden en troepen van schepen naar de kustlijn te vervoeren.

2. Bell Boeing V-22 Osprey

Deze grote helikopter wordt bij het Amerikaanse leger, de marine, de luchtmacht en het korps mariniers gebruikt en combineert de snelheid van een turbopropvliegtuig met de verticale hefcapaciteiten van een standaard helikopter. In die zin is het eigenlijk meer een tiltrotor dan een echte helikopter, hoewel het toestel voor veel van dezelfde doeleinden wordt gebruikt als reguliere helikopters.

De Osprey biedt plaats aan 24 personen en 9.000 kg aan intern gewicht. Extern kan deze vliegmachine nog eens een hefgewicht van ruim 6.500 kg aan. Vergeleken met de meeste andere helikopters kan dit toestel 2 keer zo snel vliegen. Een van de interessantste kenmerken van de Osprey is dat het in de lucht kan tanken. Daarnaast is het toestel in staat om op schepen en op ruw terrein te landen.

3. Eurocopter EC 725

Deze helikopter is speciaal ontworpen om Franse zoek- en reddingsmissies te verbeteren. Hij vloog voor het eerst in 2000 en werd in 2005 door de Franse luchtmacht in gebruik genomen. De EC 725 heeft een intern laadvermogen van ongeveer 5.500 kg en een extern laadvermogen van meer dan 4.500 kg.

Naast het transporteren van maximaal 28 passagiers kan de helikopter ook voor slachtofferevacuatie en het vervoeren van vracht worden benut. Indien gewenst voorziet de fabrikant de EC 725 van bepantsering, zodat de helikopter ook een actieve rol in oorlogssituaties kan vervullen. De EC 725 wordt vandaag de dag onder meer in Maleisië, Indonesië, Brazilië, en Mexico ingezet.

4. AugustaWestland AW-101

De AW-101 wordt door een bedrijvenconsortium in Groot-Brittannië en Italië gemaakt en is verkrijgbaar in verschillende versies, waaronder een variant voor oorlogsvoering op zee en een utiliteitsversie. In sommige landen is deze helikopter ook wel onder de naam Merlijn bekend. In het verleden stond de AW-101 nog te boek als de Eurocopter Industries EH101.

Tegenwoordig wordt deze hij onder meer in Canada, Portugal en Saoedi-Arabië gebruikt. De AW-101 biedt plaats aan 26 passagiers en heeft een laadvermogen tot 5.000 kg. Er bestaat van dit type helikopter ook een opgewaardeerde Britse versie voor 45 passagiers, die een laadvermogen van 6.000 kg heeft.

5. NHI NH90

Oorspronkelijk waren er twee verschillende varianten van de NH90. Die versies stonden bekend als de NH90 NFH (NAVO Fregathelikopter) en de NH90 TTH (tactische transporthelikopter). Ze werden zowel voor oorlogsvoering op zee als voor aanvalstransport, elektronische oorlogsvoering, VIP-transport en reddingsoperaties gebruikt.

Een van deze 2 versies kan 20 personen plus een externe en interne lading van respectievelijk 4.200 en 5.000 kg vervoeren. De NH90 wordt al sinds het midden van de jaren ‘80 geproduceerd en wordt tegenwoordig in onder meer Nieuw-Zeeland, België, Zweden, Australië en Noorwegen gebruikt.

6. MIL Mi-26

Beeld: Flickr / Alan Wilson

De Mil-Mi-26 helikopter is weliswaar niet de allergrootste helikopter van de wereld, maar wel de grootste in z’n soort daar waar het gaat om de massaproductie van dit soort vliegmachines. In het Westen wordt hij de Halo genoemd en is hij momenteel in 20 verschillende landen in gebruik.

Op voorwaarde dat het interne ontwerp hierop speciaal is aangepast, biedt de meest moderne variant van de MIL Mi-26 ruimte aan maar liefst 150 passagiers. Daarnaast heeft deze helikopter een laadvermogen van 25.000 kg, waardoor desgewenst 2 gevechtsvoertuigen tegelijkertijd meegenomen kunnen worden.

7. Boeing CH-47F Chinook

Beeld: Flickr / Anna Zvereva

De CH-47F Chinook is een regelrechte klassieker, want de allereerste vlucht met deze helikopter vond al in 1961 plaats. Fabrikant Boeing heeft het plan om in ieder geval tot het jaar 2060 dit type helikopters te blijven bouwen. Ze worden voornamelijk door Amerikaanse legereenheden gebruikt, maar zijn ook bij diverse gevechtseenheden buiten de grenzen van de VS te vinden.

De CH-47F Chinook is gespecialiseerd in het vervoeren van oorlogsmaterieel en troepen. Daarnaast wordt hij regelmatig ingezet voor medische evacuaties, het droppen van parachutisten en het begeleiden van zoek- en reddingsmissies.

8. MIL Mi-38

Beeld: Wikimedia / Alex Snow

De Mi-38 helikopter kan voor civiele én militaire doeleinden worden ingezet en biedt plaats aan 32 passagiers. Voor wat betreft de laadcapaciteit blijkt het een behoorlijke krachtpatser te zijn, want het interne laadvermogen bedraagt 5.000 kg, terwijl er een extern laadvermogen van meer dan 6.800 kg mogelijk is.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Mi-38 een upgrade van zowel de Mi-8 als de Mi-17 zou worden, maar deze helikopter verbeterde op zoveel verschillende punten dat de fabrikant uiteindelijk besloot om hem als een volledig nieuw type in de markt te zetten. Sinds 2018 maakt het Russische leger gebruik van de Mi-38.

9. Changhe Z-18

Beeld: Wikimedia / Alancrh

De Changhe Z-18 is de grootste militaire helikopter die China bezit. Dit type zal op termijn alle oudere Z-8 helikopters van het Chinese leger vervangen. De Z-18 beschikt over krachtigere motoren en een romp die dusdanig is ontworpen zodat er veel binnenruimte beschikbaar is. Daarnaast levert dit type helikopter geweldige prestaties bij hoge temperaturen en op grote hoogte.

Om ervoor te zorgen dat de Z-18 tegen meer dan slechts een stootje kan, maakt fabrikant Changhe Aircraft Industry Group (CAIG) tijdens het productieproces gebruik van titanium in combinatie met composieten. Deze helikopter biedt plaats aan zo’n 30 passagiers en heeft ooit een record gebroken door op bijna 30.000 voet hoogte rond de Mount Everest te vliegen. Iets wat nog geen enkele andere helikopter ooit eerder had gepresteerd.

10. MIL Mi-8

De MIL Mi-8 helikopter wordt momenteel in ruim 60 verschillende landen gebruikt en biedt plaats aan 24 passagiers. Het heeft een extern laadvermogen van meer dan 3.000 kg en een intern laadvermogen van ongeveer 4.000 kg. Sinds het begin van de jaren ‘60 van de vorige eeuw zijn er in Rusland ruim 7.000 verschillende versies van de Mi-8 helikopter ontwikkeld.

De exportversie staat bekend als de Mi-17. Daarnaast worden er nog tal van andere varianten geproduceerd, die soms voor zeer specifieke doelen worden gebruikt. Denk daarbij onder meer aan verkenningstaken, brandstoflevering aan het front, VIP-transport of het leggen of ruimen van mijnen. Er bestaat zelfs een bewapende versie van de Mi-8, die onder meer van een machinegeweer, raketten en bommen kan worden voorzien.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Beste Online Gratis Websites Om Foto’s Te Bewerken

Top 10 Leukste Netflix Series Voor Baby’s & Peuters