Top 10 Grootste Faillissementen van de Afgelopen 10 Jaar

Beeld: Flickr / KK70088

Nu midden in de coronacrisis is de angst dat vele bedrijven vroeg of laat omvallen groter dan ooit daarvoor. Economen van de ING schatten dat 1,5% tot maar liefst 2,5% van de bedrijven in 2020 en 2021 failliet zullen gaan. Dat zijn dus tot wel 10.000 bedrijven in heel Nederland alleen al.

Jaarlijks vragen gemiddeld zo’n 3.000 bedrijven een faillissement aan. Vaak zijn dit kleinere firma’s maar ook de grootste bedrijven van het land kunnen tijdens een crisis of simpelweg door jarenlang slecht beleid te voeren soms de lippen niet meer boven water houden. Hieronder zie je de top 10 grootste faillissementen van de afgelopen 10 jaar in Nederland.

1. V&D – 10.500 werknemers

Maar weinig mensen zullen de hysterie rondom het faillissement van V&D zich niet voor de geest kunnen halen en de firma zal ook geen introductie nodig hebben. Vroom & Dreesmann was al rond het jaar 1900 een bekend stadsgezicht over geheel Nederland. In 2014 en 2015 maakte V&D zware verliezen waarna ze in botsing kwamen met de banken.

Begin 2015 volgde er ook een conflict met personeelsleden en verhuurders. Om het bedrijf te redden wilde V&D het personeel met bijna 6% korten en van alle verhuurders een huurvrije periode van 4 maanden en structureel lagere huurprijzen. Geen van de partijen was hiermee akkoord. Op 31 december 2015 werd V&D definitief failliet verklaard.

Bij de faillissementsverkopen ontstond er een koopwoede die men normaal enkel maar van de ‘Black Friday’ in de VS kent. Op 23 april 2016 sloot de laatste vesting en is een vertrouwd zicht in de Nederlandse Steden voorgoed verdwenen.

2. Macintosh Retail Group – 5.500 werknemers

Macintosh was de moederfirma van vele bedrijven die zich met mode bezig houden, met name op het vlak van schoenen. Brantano, Inviti, Scapino, Dolcis en Manfield zijn slechts een kleine selectie van bedrijven die onder de Macintosh Retail Group vielen.

Op het hoogtepunt had het bedrijf ruim 7.000 werknemers over de gehele Benelux, waarvan 5.500 in Nederland. Na drie jaar met zeer tegenvallende resultaten viel het doek op 30 december 2015 definitief.

3. Sociale werkplaats Licom – 4.500 werknemers

Licom bood jarenlang werk aan mensen die wegens sociale of fysieke achterstand ergens anders niet aangenomen zouden worden. Met 4.500 werknemers was het zelfs één van de grootste werknemers in het zuiden van Limburg.

Wegens financiële problemen vroeg de organisatie midden 2012 het faillissement aan waarna deze op 23 oktober 2012 ook daadwerkelijk uitgesproken is.

4. Imtech 4.000 werknemers

Dit is zonder twijfel qua wereldwijd effect één van de grootste Nederlandse faillissementen in tientallen jaren. Het ooit zo roemruchte en winstgevende Imtech ging in 2015 na jaren van interne crisis uiteindelijk ten onder. Dit allemaal veroorzaakt door frauduleuze zaken in Polen en Duitsland.

Wereldwijd had de firma maar liefst 22.000 werknemers en een omzet van rond de 5 miljard euro per jaar. Omdat er in Nederland ‘slechts’ 4.000 werknemers waren, komt Imtech in deze lijst echter niet hoger dan de vierde plaats.

5. Kinderopvangorganisatie Estro 3.600 werknemers

In de hoogtijdagen van de Kinderopvang Estro waren er maar liefst ruim 30.000 kinderen die bij hen buitenschoolse opvang vonden. Daarmee had Estro maar liefst 5% van de totale markt in haar bezit.

Er loopt nog altijd een rechtszaak vanuit de FNV omdat zij het idee hebben dat het ‘flitsfaillissement’ vanuit 2014 voornamelijk aangevraagd is om gemakkelijk personeel te kunnen lozen. Na de doorstart konden immers maar 2.600 van de in totaal 3.600 personeelsleden aanblijven.

6. Unlimited Sports Group (USG) – 2.500 werknemers

Wanneer je Unlimited Sports Group zegt, zal er bij weinig mensen een belletje gaan rinkelen. Dochterbedrijven van deze overkoepelende organisatie zullen echter bij iedereen gekend zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan Aktiesport en Perry Sport.

De problemen bij USG ontstonden in 2016 voornamelijk wegens de faillissementen van een aantal andere bedrijven die later in deze lijst nog terugkeren. Ze maakte immers veel gebruik van de ‘shop-in-shop’ formule en verloren toen deze bedrijven omvielen veel omzet. Het zogeheten domino-effect.

7. Etam Retail Group – 2.200 werknemers

Nog een grote retailer die in de problemen raakte is de Etam Retail Group, moederbedrijf van onder andere Miss Etam en Promiss. Begin april 2015 bleek dat zij de schuldeisers niet meer kunnen betalen en werd het faillissement aangevraagd.

Gelukkig was er genoeg interesse in de winkels die onder de Etam Retail Group vielen en daarom zijn er ook zo goed als geen gedwongen ontslagen gevallen.

8. Thuiszorgorganisatie Pantein-Vivent – 1.600 werknemers

Pantein is een Nederlandse woon- en zorgorganisatie die zich richt op het zuidoosten van het land. Zij beheren onder andere het Maasziekenhuis in Beugen, gelegen in de gemeente Boxmeer. Pantein-Vivent bood huishulp voor mensen die om enige reden niet meer volledig zelfstandig waren.

Begin januari 2015 is voor de divisie faillissement aangevraagd, waardoor 1600 mensen op straat kwamen te staan. Uit later onderzoek bleek dat er geen last was van onbehoorlijk bestuur maar dat de levensvatbaarheid simpelweg door de dalende inkomsten en stijgende loonkosten in het geding raakte.

9. OAD Reizen – 1.450 werknemers

Beeld: Flickr / KK70088

De Overijsselse AutobusDiensten, zoals OAD Reizen eigenlijk heet was de grootste onafhankelijke touroperator van Nederland. De diensten waren al snel veel groter dan dat en vele miljoenen Nederlanders hebben ooit wel een tour of vakantie naar het buitenland geboekt bij OAD. De jarenlange Europese Staatsschuldencrisis zorgde voor de eerste scheuren in dit reisbolwerk.

Ook de verdere opkomst van vakantie websites zette de bedrijfsvoering flink onder druk. Omdat de Rabobank niet geloofde in een levensvatbare toekomst werd de financiering beëindigd. De curatoren beschuldigen de bank van het faillissement en de zaak tegen de Rabobank loopt tot op de dag van vandaag nog door.

10. McGregor Fashion Group – 1.200 werknemers

Het jaar 2015 en 2016 waren roerige jaren, zeker voor retailers. Dat blijkt ook wel uit deze lijst. Er zijn maar liefst 6 van de in totaal 10 faillissementen uitgesproken in die twee jaartallen. We beginnen met de McGregor Fashion-groep, de holding achter verschillende kledingmerken zoals bijvoorbeeld McGregor, Gaastra en Lapagayo.

Het bedrijf richt zich op het hogere segment van de markt en was tot in 2006 beursgenoteerd en in 2013 bood een Brits consortium nog ruim 300 miljoen euro op het bedrijf. Enige jaren mismanagement later werd in de zomer van 2016 het faillissement aangevraagd.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Leukste Musea Van Amsterdam

Top 10 Kleinste Landen Ter Wereld