Top 10 grootste evenementenhallen ter wereld

Beeld: Wikimedia / Zhangmoon618

Evenementenhallen behoren tot de grootste gebouwen ter wereld en zijn gemaakt om exposities, beurzen, concerten, congressen of andere soorten evenementen te organiseren. De eerste in zijn soort was de Bingley Hall, gebouwd in 1850 te Birmingham. Deze brandde spijtig genoeg in 1984 volledig af.

Nederland volgde 50 jaar later met de Beurs Van Berlage, in Amsterdam. Dit rijksmonument doet tot op de dag van vandaag nog trouw dienst. Mettertijd zijn de evenementenhallen steeds groter en indrukwekkender geworden. Zo past de Beurs van Berlage maar liefst 15 keer in de nummer 10 van deze lijst. De Top 10 grootste evenementenhallen ter wereld.

1. Hannover Messe – 497,730 m2 Hannover, Duitsland

Maar tot die tijd is het toch echt de Hannover Messe die verreweg de grootste evenementenhal ter wereld is. Met een ongelofelijk oppervlakte van bijna een half miljoen vierkante meter is er vooralsnog geen ander centrum dat ook maar enigszins bij de grootte in de buurt komt. Deze evenementenhal is kort na de tweede wereldoorlog opgebouwd om de Duitse wederopbouw te stimuleren en heeft sindsdien vele grote ruilbeurzen georganiseerd waarvan de gelijknamige Hannover Messe de grootste is. Dit is een verzameling van verschillende beurzen en tech exhibities die allemaal gelijktijdig plaatsvinden. Vandaag de dag richt de beurs zich met name op robotica.

2. National Exhibition and Convention Center (NECC) – 400,000 m2 – Shanghai, China

Het National Exhibition and Convention Center ligt midden in het centrum van Shanghai. Omdat deze evenementenhal direct gekoppeld is aan de luchthaven van Shanghai is deze uitermate interessant voor internationale bezoekers. De vormgeving van het gebouw is gebaseerd op het ‘klavertje vier’ en met de vier hallen, een hotel en vele kantoren is vormt het een indrukwekkend geheel. De verwachting is dat rond het jaar 2021 na een flinke vergroting het NECC direct uitgroeit tot de grootste evenementenhal ter wereld, ook nog eens op loopafstand gelegen van Disneyland Shanghai.

3. Frankfurt Messe – 366,637 m2 – Frankfurt, Duitsland

De top 3 van grootste evenementenhallen ter wereld wordt geopend met de Frankfurt Messe, gelegen in de stad waar het ook zijn naam aan te danken heeft. Van de circa 50 beurzen die hier jaarlijks worden georganiseerd is de Frankfurter Buchmesse veruit de bekendste. Met 7.000 exposanten en ruim 280.000 bezoekers is dit de grootste boekenbeurs van de gehele wereld. In 2009 vierde de Frankfurt Messe haar dankzij het honderdjarige bestaan haar ivoren jubileum.

4. Crocus Expo – 366,100 m2 – Moskou, Rusland

Beeld: Wikimedia / Крокус Экспо

De Crocus Expo is weer één van de vele grote evenementenhallen in Rusland maar de enige die jaarlijks meer dan 10 miljoen bezoekers trekt. Ieder jaar vindt de Bauma CTT plaats, één van de grootste exposities ter wereld voor de bouwindustrie. De expo is bijzonder veelzijdig en wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor (sport)wedstrijden, conferenties, ruilbeurzen en veilingen. Het bijzondere van de Crocus Expo is dat deze over vele tientallen hallen beschikt die allemaal geluidsdicht gemaakt zijn zodat boekenbeurzen en concerten gelijktijdig kunnen doorgaan. Ook het buitengedeelte van de expo is indrukwekkend groot. Ruim 219,000 m2.

5. Fiera Milano – 345,000 m2b – Milaan, Italië

In het Italiaanse Rho, niet ver van het centrum van Milaan vind je midden in het centrum ’s lands grootste evenementenhal. Met een indrukwekkende 345,000 vierkante meter verdeeld over een totaal van 8 hallen staat deze wereldwijd op een vijfde plaats. De eerste hal werd reeds in 1908 geopend en ieder jaar zijn er 70 terugkerende evenementen, waarvan de Milano Furniture Fair verreweg de grootste van zijn soort is. Ook Viscom, een beurs over visuele communicatie, is wereldwijd bekend en wordt jaarlijks in de Fiera Milano georganiseerd.

6. Canton Fair Complex – 338,000 m2 – Guangzhou, China

Wederom een evenementenhal in China maar ditmaal in Guangzhou, een stad met ruim 14,5 miljoen inwoners. Inclusief voorsteden is dit de grootste metropool ter wereld met een bizar aantal van 65 miljoen inwoners op een gebied kleiner dan de helft van Nederland. Het complex werd in 1958 en om de paar jaar vindt er een uitbreiding plaats zodat het niet lang meer zal duren tot deze evenementenhal hoger in de lijst terug te vinden valt.

7. Kunming Dianchi Convention & Exhibition Center – 310,000 m2 – Kunming, China

Beeld: Wikimedia / Zhangmoon618

Ook China komt nog meerdere malen voor in de lijst van top 10 grootste evenementenhallen ter wereld. De eerste staat in de Zuid-Chinese stad Kunming. Qua architectuur misschien wel de mooiste evenementenhal van allemaal. Door het aangename subtropische klimaat van kunming, is er buiten de 310,000 vierkante meter oppervlakte aan binnenruimte maar ook nog eens ruim 100,000 vierkante meter aan buitenoppervlakte.

8. Koelnmesse – 284.000 m2 – Keulen, Duitsland

Beeld: Flickr / dronepicr

Voor de nummer 8 blijven we in Duitsland in Keulen. Niet ver van de Nederlandse grens in Zuid-Limburg. Met een overweldigend aantal van ruim 2.000 conventies per jaar is dit één van de grootste organisatoren van Duitsland alhoewel het qua oppervlakte ‘slechts’ de derde plek in bezit neemt. De Koelnmesse was bij oplevering één van de grootste gebouwen ter wereld en viert in 2024 haar honderdjarig bestaan. Om de twee jaar vindt hier de Anuga plaats. ’s Werelds grootste beurs op het gebied van levensmiddelen en hygiëne.

9. Dusseldorf Messe – 262.700 m2 – Düsseldorf, Duitsland

De eerste van vele Duitse evenementenhallen in deze top 10. De Dusseldorf Messe bestaat uit een totaalaantal van 19 hallen die samen een indrukwekkende 262.700 vierkante meter in beslag nemen. Ook aan buitenruimte is er met 43,000 m2 zeker geen gebrek. Jaarlijks bezoeken ruim anderhalf miljoen bezoekers de Dusseldorf Messe en in 1993 werd hier de finale van het tennistoernooi van de DAVIS Cup gespeeld.

10. Paris Nord Villepinte Exhibition Center – 246.312 m2 – Parijs, Frankrijk

Beeld: Wikimedia / Poudou99

Net ten noorden van Parijs ligt het slaperige stadje Villepinte. Deze gemeente heeft als enige aantrekkelijke punten de nabijheid tot Parijs, luchthaven Charles de Gaul en omdat het Paris Nord Exhibition Center er gevestigd is. Met bijna 250,000 vierkante meter oppervlakte is deze in 1982 opgeleverde evenementenhal verreweg de grootste van Frankrijk. Jaarlijks vinden er ruim 400 handelsbeurzen plaats en wel meer dan een duizendtal congressen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Gevaarlijkste Wegen van Europa

Top 10 leukste bezienswaardigheden in Arnhem