Top 10 grootste energiebedrijven van Nederland

Beeld: Oxxio

De Nederlandse energiemarkt is groot, en de grootste energiebedrijven van Nederland proberen allemaal een stukje hiervan te pakken. Zeker in de laatste jaren is er een grote concurrentie ontstaan tussen de verschillende energieleveranciers. Met kortingen, goedkope tarieven en allerlei acties proberen ze de consument over te halen om energie af te nemen bij het merk.

Maar we zien ook dat er steeds meer kleinere energiebedrijven ontstaan die zich richten op de toekomst en op groene energie. Hierdoor worden de grote jongens geforceerd om ook te innoveren, en zich te richten op een groene toekomst. Maar de grote bedrijven hebben nog steeds het grootste deel van de markt in handen. Wie dat zijn, lees je hieronder. Dit zijn de top 10 grootste energiebedrijven van Nederland.

1. Essent

Beeld: Essent

Met 2.5 miljoen klanten is Essent het grootste energiebedrijf van Nederland. Sinds 2019 is Essent onderdeel van E.ON. Ze leveren gas en energie aan consumenten voor een eerlijke prijs. Essent wordt in Nederland gezien als een betrouwbare leverancier van energie, waar klanten de vrijheid hebben om te kiezen voor wat ze belangrijk vinden.

Naast het leveren van energie helpt Essent ook om de wereld een stukje groener te maken. Ze waren de eerste leverancier in Europa die elektrische laadpalen voor elektrische auto’s installeerden. Essent helpt klanten ook bij het isoleren van hun huis, evenals de aanschaf van bijvoorbeeld zonnepanelen.

2. Eneco

Beeld: Eneco

Dankzij slimme innovaties en de overstap naar duurzame stroom heeft Eneco zijn positie op de energiemarkt weten te waarborgen. Eneco levert stroom aan meer dan twee miljoen huishoudens in Nederland, en wordt gezien als één van de meest duurzame energieleveranciers in ons landje.

Naast het leveren van gas en stroom, helpt Eneco mensen ook om actief hun huis te verduurzamen, waardoor klanten lagere kosten hebben. Eneco heeft als bedrijf ook zijn eigen slimme thermostaat ontwikkeld, de Eneco Toon. Hiermee kunnen huizen op een slimme manier worden verwarmd, en heb je altijd inzicht in het verbruik van gas en energie.

3. Vattenfall

Beeld: Vattenfall

Het Zweedse energiebedrijf Vattenfall is al jarenlang actief op de Nederlandse energiemarkt. Ze zijn dan ook uitgegroeid tot een grote speler in Nederland, met veel vaste en trouwe klanten. Vattenfall levert zowel aan consumenten als aan bedrijven.

Het energiebedrijf doet zijn uiterste best om de wereld vrij te maken van fossiele brandstoffen. Ze investeren in zonneparken en windparken. Vattenfall probeert op deze manier de toekomst van groene energie te stimuleren en te realiseren. Vattenfall levert daarnaast ook elektrische laadpalen en groene batterijen zodat opgewekte stroom kan worden opgeslagen. 

4. NLE

Beeld: NLE

Op de vierde plaats staat NLE, de afkorting van de Nederlandse Energie Maatschappij. NLE is één van de grootste onafhankelijke energiebedrijven in Nederland. NLE richt zich op consumenten die op zoek zijn naar goedkope tarieven voor stroom, en zorgt voor contracten en leveringen in heldere taal. 

Je ziet terug in dit bedrijf dat ze er alles aan doen om de klant tevreden te houden. De klantenservice is zeer vriendelijk, ze helpen je bij het overstappen en geven trouwe klanten altijd een beetje extra korting. NLE wordt gezien als een uitdager op de markt, die ervoor wilt zorgen dat de energiesector wordt opengebroken en innoveert.

5. Oxxio

Beeld: Oxxio

Oxxio is officieel onderdeel van Eneco, maar wordt gezien als een los merk. Met 800.000 klanten in Nederland is Oxxio uitgegroeid tot een groot energiebedrijf. Oxxio levert groene stroom en gas, maar je kunt ook internet, TV en bellen afsluiten bij deze leverancier. Hiermee speelt Oxxio slim in op de markt, en kunnen klanten voordeel behalen door alle diensten bij deze partij af te nemen. Oxxio wordt gezien als een moderne energieleverancier, die zich richt op groene stroom en onder andere een app heeft waar je alles in kunt regelen.

6. Greenchoice

Beeld: Greenchoice

Greenchoice is de nieuwe naam van energieleverancier Qurrent. De twee losse merken hebben de krachten gebundeld, en zijn net zoals vele andere grote energiebedrijven zich ook steeds meer gaan richten op het leveren van groene stroom.

De samenvoeging van deze twee namen heeft ertoe geleid dat ze een grote speler zijn geworden op de markt. Door het bundelen van de krachten heeft Greenchoice ervoor gezorgd dat ze duurzame stroom goedkoper kunnen leveren, wat zeer voordelig uitpakt voor de klanten.

7. Delta

Beeld: Delta Energie

Het energiebedrijf Delta richtte zich van origine op de Zeeuwse energiemarkt. Maar meer recentelijk zijn ze ook landelijk gaan uitbreiden. Delta is een leverancier met scherpe tarieven, waarbij je keuze hebt uit verschillende opties. Ze leveren zowel vaste contracten, als variabele opties.

Het energiebedrijf levert 100% groene stroom, maar ook gas aan klanten. De stroom in Nederland wordt opgewekt met kippenmest, en ze maken ook gebruik van windmolens. Hiermee probeert Delta een de opwekking van energie zo circulair mogelijk te maken. Klanten hebben ook de keuze om te kiezen voor puur Zeeuws groen, waarbij de energie wordt opgewekt in Zeeland.

8. Vandebron

Beeld: Vandebron

Vandebron is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Het bedrijf produceert zelf geen energie, maar verkoopt energie van onafhankelijke leveranciers. De leveranciers bepalen zelf de prijs, en klanten kunnen bij Vandebron kiezen voor welke partij ze kiezen. Ook levert het bedrijf gas, wat CO2 gecompenseerd wordt. Hier kunnen de klanten ook zelf kiezen waar de compensatie heen gaat. Vandebron profileert zich als een eerlijke en duurzame leverancier, waar je keuze hebt uit zonne-energie-, windenergie- en bio-energiebronnen.

9. BudgetEnergie

Beeld: BudgetEnergie

BudgetEnergie is een groot energiebedrijf wat zich op de markt profileert als dé leverancier van goedkopere groene stroom. Waar overstappen naar een andere leverancier nogal eens lastig kan zijn, heeft BudgetEnergie een simpele, no-nonsense aanpak. 

Naast Energie levert BudgetEnergie ook gas, wat voor behoorlijk wat voordeel kan zorgen. Het gas en de stroom van BudgetEnergie wordt CO2-gecompenseerd geleverd, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor bewuste consumenten.

10. Engie

Beeld: Engie

Engie groeit in Nederland steeds groter als energieleverancier. Dankzij hun groene aanpak en imago worden steeds meer consumenten klant van Engie. Het bedrijf richt zich op de duurzame energiemarkt, en levert dan ook energie die voortkomt uit de windmolens op de Noordzee.

Engie heeft daarnaast een zeer goede klantenservice, en je krijgt behoorlijk wat voordeel. Dit heeft ertoe geleid dat Engie steeds groter wordt op de Nederlandse energiemarkt en zich bij de top 10 heeft mogen voegen.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Mooiste Steden Van Polen

Top 10 Beste Stephen King Boeken Ooit Geschreven