Top 10 Grootste Economieën Ter Wereld

Een sterke economie van een land ontstaat vooral dankzij de handelsgeest en inzet van de mensen die er wonen. Het ene land blijkt daar door de eeuwen heen beter in te slagen dan het andere. Soms spelen ook politieke achtergronden een belangrijke rol van betekenis.

In deze top 10 presenteren we je de grootste economieën ter wereld. Daar waar we bedragen noemen, zijn die altijd in Amerikaanse dollars, aangezien dat de dominerende reservemunt van de wereldeconomie is.

We kunnen je alvast verklappen dat Nederland niet in deze top 10 voorkomt. Wij staan namelijk op de 17de plaats, wat natuurlijk nog steeds een prima score is voor een relatief klein land met ‘slechts’17 miljoen inwoners.

1. Verenigde Staten

BBP: 21,43 biljoen dollar

Ondanks de stevige groei van de Chinese economie weten de Verenigde Staten nog steeds de toppositie van landen met de grootste economieën vast te houden. Sterker nog, daar staan ze al zo’n 150 jaar, want sinds het 1871 is de VS op dat vlak de ongeslagen nummer één gebleven.

Het land staat vandaag de dag bekend als een van de technologisch krachtigste economieën ter wereld. En op het vlak van allerlei ontwikkelingen in de wereld spelen de Amerikanen regelmatig een leidende rol. Wat dat betreft blinkt men vooral uit met farmaceutica, computertechnologie en apparatuur voor militaire doeleinden en voor lucht- en ruimtevaart.

2. China

BBP: 14,34 biljoen dollar

Sinds 1978 heeft de Chinese economie een ronduit indrukwekkende groei doorgemaakt. Hierdoor is het land in slechts een paar decennia tijd uitgegroeid tot hèt productie- en exportcentrum van de wereld.

Mede hierdoor telt het land, na de Verenigde Staten, tegenwoordig het grootste aantal miljardairs. In totaal zijn ze goed voor een vermogen van zo’n 996 miljard dollar.

De grootste handelspartners van China zijn de Verenigde Staten, de Europese Unie, Japan, Hongkong, Zuid-Korea, India, Taiwan, Australië, Vietnam, Maleisië en Brazilië.

3. Japan

BBP: 5,08 biljoen dollar

Dat Japan op de derde plaats in deze toplijst is terechtgekomen, is vooral te danken aan de vele auto’s die het land produceert en exporteert. Daarnaast is het wereldwijd de plek bij uitstek voor ontwikkelingen op het gebied van elektronica. Als we puur en alleen naar het aantal Japanse octrooiaanvragen in de wereld kijken, dan kunnen we gerust stellen dat het tot een van de meest innovatieve landen kan worden gerekend.

Omdat men de afgelopen decennia de hete adem van concurrenten als China, Vietnam en Zuid-Korea in de nek is gaan voelen, zijn de Japanners zich de laatste jaren steeds meer in hoogtechnologische en precisiegoederen gaan specialiseren. Denk in dat kader onder meer aan robots, hybride voertuigen en optische instrumenten.

4. Duitsland

BBP: 3,86 biljoen dollar

De Duitse economie is de grootste van heel Europa. Dit is mede te danken aan de export van kapitaalgoederen. Daarin is Duitsland namelijk de grootste ter wereld. Hierdoor kwam het handelsoverschot in 2016 uit op een plus van maar liefst 310 miljard dollar.

Net als Groot-Brittannië verdienen de Duitsers het meeste geld met het leveren van diensten. Daarnaast is het land ook sterk vertegenwoordigd in de industriële sector.

Omdat er zoveel bedrijvigheid heerst, is Duitsland ook een geliefde locatie voor het organiseren en bezoeken van allerlei belangrijke internationale handelsbeurzen.

5. India

BBP: 2,89 biljoen dollar

India wordt in de media nog regelmatig als een straatarm land afgeschilderd. Dat is voor een deel onterecht.

Toegegeven, de levensstandaard van de plaatselijke bevolking heeft in heel veel gevallen nog steeds niet het niveau bereikt dat we in Nederland inmiddels heel normaal zijn gaan vinden. Maar de economie van India groeide de afgelopen jaren wel als kool.

Sterker nog, van 2014 tot 2018 was het land na China zelfs de sterkst groeiende economie ter wereld. India profiteert vooral van het feit dat de bevolking uit relatief veel jonge mensen bestaat, zodat er veel handjes beschikbaar zijn om de lokale economie op te stuwen.

6. Groot-Brittannië

BBP: 2,82 biljoen dollar

Groot-Brittannië profiteert in economisch opzicht vooral van het feit dat Londen het op één na grootste financiële centrum ter wereld is. De dienstensector is sowieso zeer sterk vertegenwoordigd bij de Britten.

Daarnaast wordt er volop geïmporteerd en geëxporteerd. In de wereldranglijst is het namelijk de vijfde grote importeur en de tiende grote exporteur van goederen.

Dit heeft ongetwijfeld ook met de gunstige ligging van het volledig door water omringde land te maken. Hierdoor kunnen vrachtschepen uit verre oorden in meerdere Britse havens gemakkelijk aanmeren en hun lading lossen, waarna lokale handelaren en transporteurs ervoor zorgen dat een groot deel van de geïmporteerde goederen over de rest van Europa wordt verspreid.

7. Frankrijk

BBP: 2,72 biljoen dollar

In Frankrijk stroomt vooral veel geld in het laatje dankzij de toeristische sector. Het land is namelijk niet alleen bij veel Nederlanders geliefd voor vakanties. Uit statistische gegevens blijkt namelijk dat Frankrijk zelfs het meest bezochte (buiten)land ter wereld is.

Naast toerisme is het land ook sterk vertegenwoordigd in de chemische industrie. Deze laatstgenoemde sector fungeert tevens als een economische motor voor andere bedrijfstakken in de Franse maatschappij, die op de een of andere manier een graantje meepikken van de succesvolle chemische sector.

8. Italië

BBP: 2 biljoen dollar

Na Duitsland is Italië de grootste fabrikant van de Europese Unie. Omdat lang niet alle productie in eigen land nodig is wordt er dan ook volop geëxporteerd.

De dingen die de Italianen voor buitenlandse afnemers maken zijn niet gemakkelijk onder één gezamenlijke noemer te vangen. Op de exportlijst van meest uitgevoerde producten prijken onder meer machines, meubels, levensmiddelen, voertuigen, kleding, robots en farmaceutische producten.

Vanwege deze hoge mate aan export profiteren de Italianen in internationaal opzicht van een groot handelsoverschot, wat ook meteen een duidelijke indicatie is, dat afnemers graag hun producten in Italië kopen.

9. Brazilië

BBP: 1,85 biljoen dollar

In tegenstelling tot de Canadese economie, die vooral op energieproductie is gefocust, beschikt Brazilië over een gemengde economie. Weliswaar spelen ook in dit Zuid-Amerikaanse land energie- en grondstoffenwinning een belangrijke rol, maar de Braziliaanse economie drijft daarnaast ook voor een fors deel op landbouwactiviteiten.

Tussen 2000 en 2012 maakte de economie een stevige groei door. Het binnenlands bruto product (bbp) steeg in die periode met ruim 5 procent per jaar.

Economische experts verwachten dat deze groei zich, weliswaar minder hard, doorzet in de komende jaren. Hierdoor is het niet uit te sluiten dat Brazilië tegen het jaar 2050 naar de vijfde plaats in de economische wereldtop is doorgestegen.

10. Canada

BBP: 1,74 biljoen dollar

De reden waarom Canada een van de 10 grootste economieën ter wereld heeft, ligt aan het feit dat het land rijk aan natuurlijke hulpbronnen is. Alleen al de waarde daarvan wordt geschat op 33,2 biljoen dollar.

En dan hebben we het nog niet eens over de aardoliereserves die het land rijk is. Wat dat betreft staat Canada op de derde plaats in de wereldranglijst. Het is in dat kader ook de op twee na grootste aardolie-exporteur.

Canada heeft een nominaal bruto binnenlands product (bbp) van 1,74 biljoen dollar. Als je al deze factoren bij elkaar optelt, dan kun je het land als een ware energiegrootmacht zien. Daarnaast beschikt Canada over een hoogontwikkelde markteconomie.

Overzicht van de top 10 grootste economieën ter wereld

NummerLandBBP (in biljoen dollar)
1Verenigde Staten21,43
2China14,34
3Japan5,08
4Duitsland3,86
5India2,89
6Groot-Brittannië2,82
7Frankrijk2,72
8Italië2,00
9Brazilië1,85
10Canada1,74

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Grootste Steden Van Indonesië