Top 10 Grootste Dieren Ter Wereld

Sommige mensen zijn lang, maar in vergelijking tot de grootste dieren ter wereld zijn we eigenlijk heel erg klein. De natuur laat ons soms verbazen, zeker als het gaat om de grootte van dieren. Van de kleinste insecten en microben die we amper kunnen zien, tot reusachtige walvissen, de planeet zorgt ervoor dat we ons soms heel klein kunnen voelen.

Bij de grootste dieren denken we dan ook al snel aan gevaarlijke monsters, maar niets is minder waar. Er zitten wel een aantal gevaarlijke dieren tussen, maar ook genoeg vriendelijke reuzen. Je kunt ze overal ter wereld tegenkomen, maar de ene wat makkelijker dan de andere. Dit zijn de top 10 grootste dieren ter wereld.

1. Blauwe vinvis

Het grootste dier ter wereld is de blauwe vinvis. Deze reusachtige walvissoort wordt maar liefst meer dan 30 meter lang en wegen meer dan 150.000 kilo. Ze leven voornamelijk in de Stille oceaan, en leggen jaarlijks duizenden kilometers af. 

Geen enkel dier ter wereld komt qua grootte in de buurt van de blauwe vinvis. De tong van het dier alleen al is groter dan een gemiddelde koe. Ze eten vooral plankton, en worden regelmatig in groepen gespot. De dieren zijn overigens ook zeer slim, en communiceren met elkaar via geluiden die tot kilometers ver te horen zijn. 

2. Walvishaai

De walvishaai ziet er op het eerste gezicht uit als een monsterlijke kruising tussen walvissen en haaien, maar de dieren zijn niet gevaarlijk. Walvishaaien worden ongeveer 12 meter lang, en wegen wel 22.000 kilogram. Ze voeden zich met plankton, en worden gezien als vriendelijke reuzen die in de oceaan rondzwemmen. 

Walvishaaien komen voor in de meeste tropische oceanen, en zwemmen het liefst in gebieden waar veel andere dieren leven. De walvishaai wordt wel bedreigd, want op sommige plekken wordt er veel op ze gejaagd. 

3. Olifant

Het zwaarste en grootste dier op het land is natuurlijk de bekende olifant. De reuzen wegen om en nabij de 6000 kilo, en kunnen wel tien meter lang worden. Olifanten leven in kuddes, en hebben een eigen manier van communiceren en hiërarchie in de groep. 

Helaas wordt ook de olifant bedreigd, maar gelukkig zijn er verschillende programma’s opgezet met als doel het aantal olifanten in het wild te laten groeien. De grootste olifantensoorten kom je tegen in Oost-Afrika, in hetzelfde leefgebied waar onder andere giraffes wonen. 

4. Reuzeninktvis

De reuzeninktvis is een vrij mysterieus dier die we niet vaak tegenkomen. Hoeveel reuzeninktvissen er zijn weten we niet precies, evenals de manier van leven. Deze kolossale dieren, waarvan de grootste is gemeten op 14 meter lang, leven diep in de zee en komen maar weinig in de buurt van mensen.

De dieren zijn vaak verbonden aan oude legendes, en zijn in veel verhalen verantwoordelijk voor het zinken van boten. Of dit waar is weten we niet, maar wat we wel weten is dat ze de grootste ogen ter wereld hebben, met een diameter van 25 centimeter.

5. Giraffe

Met een lengte van 6 meter is de giraffe het hoogste dier wat op de wereld rondloopt. Het grootste gedeelte daarvan bestaat uit de zeer lange nek van de giraffe. Giraffes komen voor op de graslanden in Oost-Afrika, en gebruiken de lengte om bij de sappige blaadjes in de bomen te kunnen raken.

De baby’s van een giraffe alleen al zijn langer dan een mens. Bij de geboorte zijn de kleine giraffes al twee meter lang, en moeten direct kunnen lopen. De dieren zijn dan ook prachtig om vanaf een afstandje te bekijken.

6. Zoutwaterkrokodil

Met een lengte van meer dan 6 meter en een gewicht van al snel 2000 kilo zijn zoutwaterkrokodillen een gevreesde diersoort. De dieren komen op diverse plekken voor zoals India, Azië en Australië. 

De gigantische krokodillen zijn niet heel kieskeurig qua eten. Zolang ze het te pakken kunnen krijgen, eten ze het op. Er zijn zelfs zoutwaterkrokodillen gespot die achter haaien aan gaan. We kunnen dan ook alleen maar aanraden om ver van deze dieren uit de buurt te blijven.

7. Neushoorn

De neushoorn komt op verschillende continenten voor, maar de Afrikaanse neushoorn is toch wel heel erg groot. De dieren worden 5 meter lang en wegen een paar duizend kilo. Neushoorns vallen op door de hoorn op de kop, en is ook de reden dat de dieren bedreigd worden. 

Stropers doden de neushoorns namelijk vanwege het ivoor wat in de hoorn zit. Van nature zijn neushoorns niet agressief, en ze zullen pas aanvallen als ze bedreigd worden. Ze leven in kleine groepjes, maar worden ook regelmatig alleen gespot.

8. Orka

De orka wordt over het algemeen vijf tot negen meter lang, en zijn de meest beruchte roofdieren die in de zee rondzwemmen. Hoewel er nooit een aanval in het wild geweest is op mensen, weten zeehonden en andere dieren in het water niet hoe snel ze weg moeten zwemmen wanneer er orka’s in aantocht zijn. 

De dieren staan om hun intelligentie bekend, en ze werken dan ook samen om een prooi te vangen. De orka’s kunnen niet ruiken, maar gebruiken echolocatie om de prooi te vinden en te verslinden. 

9. Bruine beer

De bruine beer is de grootste berensoort ter wereld. Wanneer ze zich uitrekken, en op hun achterpoten staan dan torenen ze over de meeste andere dieren heen met een lengte van meer dan 3 meter. Hoewel de bruine beer er vrij schattig uitziet, zijn ze alles behalve knuffeldieren. 

Bruine beren jagen op allerlei andere soorten dieren, en zijn niet bang van mensen. Ze leven afgezonderd van elkaar, met hoogstens een paar jonge beren. Wanneer bruine beren elkaar tegenkomen, loopt dit dan ook wel eens uit tot heftige gevechten. De meeste bruine beren hebben geen vast territorium, waardoor ze nog wel eens dicht in de buurt van dorpen komen.

10. Nijlpaard

Nijlpaarden leven het grootste deel van hun leven onderwater. Maar op de momenten dat ze wel boven water komen, wordt pas duidelijk hoe groot deze dieren nou eigenlijk zijn. Een volgroeide nijlpaard kan maar liefst 3500 kilo wegen, en is nog verrassend snel voor zijn gewicht. Regelmatig gaan nijlpaarden achter bootjes aan. 

Maar hoe leuk ze er ook uitzien, nijlpaarden zijn zeer agressief en staan erom bekend dat ze mensen aanvallen. Normaliter eten ze voornamelijk gras, maar een stuk vlees gaan deze reuzen niet uit de weg. 

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Populaire Nederlandse Liedjes Ooit

Top 10 Leukste Netflix Series Voor Mannen