Top 30 Grootste Bouwbedrijven Van Nederland

Nederlandse bouwbedrijven worden gezien als één van de beste ter wereld, en de grootste bouwbedrijven van Nederland zijn uitstekende werkgevers. Met onze kenniseconomie, hoogopgeleide architecten, en uitstekende vakmannen zijn Nederlandse bouwbedrijven in staat om imposante en functionele gebouwen en constructies te ontwikkelen.

Het grootste bouwbedrijf van Nederland is de Koninklijke BAM Groep. Met een omzet van maar liefst 7.2 miljard en meer dan 20.000 werknemers is dit de nummer een in deze lijst. Je kunt de BAM Groep kennen van o.a. de bouw van de Amsterdam Arena en de Noord-Zuidlijn in Amsterdam.

De bouwsector is in Nederland maar liefst goed voor zo’n 9% van het bruto binnenlands product en biedt werk aan tienduizenden medewerkers. Wie de grootste bedrijven zijn in de bouwsector, lees je hieronder in de top 30 grootste bouwbedrijven van Nederland.

1. Koninklijke BAM Groep

Een station van de Noord-Zuidlijn.

Met meer dan 20.000 medewerkers en een omzet van 7.2 miljard sluit de Koninklijke BAM Groep deze top 30 af op nummer 1. BAM is de afkorting voor Bataafsche Aanneming Maatschappij van Bouw- en Betonwerken. Je kunt de BAM Groep zelfs terugvinden in Madurodam.

De BAM Groep heeft samen met Ballast Nedam gewerkt aan de Amsterdam Arena, maar ook hebben ze het stadion van FC Groningen gebouwd. Een ander recent groot project van dit bouwbedrijf is de Noord-Zuidlijn in Amsterdam.

2. VolkerWessels

Een nieuwbouwproject van VolkerWessels

De tweede plaats in onze top 30 is voor VolkerWessels, met ruim 16.000 medewerkers en een omzet van 5.7 miljard euro. Net als veel andere bouwbedrijven richt ook VolkerWessels zich op verschillende onderdelen van de bouw. Zo zijn ze actief in de bouw, infrastructuur, telecom en energie.

VolkerWessels is niet één groot bedrijf, maar is onderverdeeld in kleinere maatschappijen die ieder zelfstandig te werk gaan, onder de vlag van VolkerWessels. Het bedrijf is voor het grootste gedeelte nog steeds in handen van de familie Wessels.

3. Koninklijke Boskalis

Schepen aan het werk van Boskalis.

Op drie staat een andere baggermaatschappij, de Koninklijke Boskalis. Het hoofdkantoor van Boskalis is gelegen in Papendrecht. Het bedrijf richt zich op de aanleg en onderhoud van havens, vaarwegen en kusten samen met de 10,700 medewerkers en 900 schepen.

In Nederland is Boskalis onder andere actief bij het Markermeer project. Het Nederlandse bouwbedrijf voert daarnaast veel projecten uit in landen als Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en China.

4. Strukton

Het in 1921 opgerichte Strukton doet het internationaal zeer goed. Ze zijn onder andere verantwoordelijk voor 3 van de 6 nieuwe metrolijnen in Saudi-Arabië. Strukton is ontstaan vanuit de Nederlandse spoorwegen, en dat is te zien aan de werkzaamheden en projecten.

Strukton Rail is het onderdeel van dit bouwbedrijf wat we allemaal wel kennen. Strukton Rail is verantwoordelijk voor de spoorsystemen en rails waar onder andere NS en Arriva gebruik van maken. Ook heeft Strukton een grote werkplaats voor treinen.

5. TBI Holdings

De Maastunnel in Rotterdam

TBI, wat staat voor Techniek-, Bouw- en Infraconcern staat met 6000 medewerkers op de 5 plaats in onze top 30. Het bedrijf TBI Holdings voert zelf geen werk uit, maar faciliteert 18 bedrijfjes die onder het moederbedrijf vallen. Deze kleinere ondernemingen werken samen, waardoor TBI projecten als de Maastunnel in Rotterdam zelfstandig kon bouwen.

TBI investeert veel in zijn medewerkers, door onder andere cultureel erfgoed en studie van kinderen van de medewerkers te ondersteunen met een stichting. Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij dit grote bouwbedrijf.

6. Van Oord

Het Palmeiland in Dubai

Van Oord, met een omzet van 1.5 miljard euro, richt zich op bagger-, waterbouwkundige en offshoreprojecten. Van Oord is daarom ook veel actiever in andere landen en wordt geroemd om zijn deskundigheid. Met ruim 5000 medewerkers en 20 kantoren verspreid over de hele wereld is dit bouwbedrijf een van de grootste baggermaatschappijen ter wereld.

Van Oord heeft het bekende Palmeiland in Dubai gerealiseerd. Daarnaast hebben ze diverse windparken op zee opgezet. Sinds 2015 bestaat Van Oord 150 jaar, en heeft het bedrijf het ‘koninklijk’ predicaat ontvangen.

7. Heijmans

Het ING House in Amsterdam

Het beursgenoteerde Heijmans staat op de zevende plek in onze top 30 grootste bouwbedrijven van Nederland. Het bouwbedrijf uit Rosmalen is opgericht door Jan Heijmans in 1923, en heeft veel bijgedragen aan de wederopbouw van Nederland na de tweede wereldoorlog.

Heijmans heeft onder andere het ING House in Amsterdam gerealiseerd. In 2015 heeft het bedrijf ervoor gekozen om alle buitenlandse projecten af te ronden en zich alleen nog op de Nederlandse markt te richten.

8. Dura Vermeer

Het eerste bekende project van Dura Vermeer was de bouw van de Lijnbaan in Rotterdam. Met 2750 medewerkers is dit bouwbedrijf een grote jongen in Nederland. Dura Vermeer is een combinatie van het bedrijf Dura, wat zich richt op woningen, en Vermeer, gericht op infrastructuur zoals wegen en tramnetwerken.

De laatste jaren is Dura Vermeer veel bezig met het bouwen van nieuwbouwwoningen en het renoveren van kantoorgebouwen en andere panden. Financieel gezien doet dit Nederlandse bouwbedrijf het prima, en ieder jaar is er een groei te zien.

9. Van Wijnen Groep

Van Wijnen richt zich op projectontwikkeling, woningbouw, renovatie en gebiedsontwikkeling. Vanuit het kantoor in Baarn worden alle projecten gerealiseerd. Van Wijnen Groep heeft talloze mooie projecten op naam staan en is ingericht met losse regiokantoren.

Waar Van Wijnen in uitblinkt, zijn experimentele en innovatieve bouwprojecten. Zo wordt de eerste 3D-geprinte betonwoning gebouwd samen met diverse universiteiten, en zijn ze actief in de ontwikkeling van zogenaamde duurzame en circulaire wijken.

10. Ballast Nedam

We beginnen onze top 30 met Ballast Nedam uit Nieuwegein. Met 1900 medewerkers is dit bouwbedrijf vooral actief in Nederland. Ze zijn vooral bekend geworden om de bouw van de afsluitdijk in 1932.

Daarnaast heeft Ballast Nedam projecten uitgevoerd zoals de bouw van de Oosterscheldekering, het Windpark Egmond aan Zee, en de Amsterdam Arena. In 2015 heeft Renaissance Construction een succesvol overnamebod gedaan op dit bouwbedrijf.

11. Ten Brinke Group

Beeld: Ten Brinke Group

In het jaar 1902 startte Theodorus ten Brinke zijn eigen bedrijf op, dat na ruim 115 jaar is uitgegroeid tot een multinational met vestigingen in Nederland, Duitsland, Spanje, Portugal en Griekenland. In totaal staan er ruim 1.000 werknemers op de loonlijst van Ten Brinke en genereert de onderneming een jaaromzet van 950 miljoen euro.

Toonaangevende projecten waar Ten Brinke recentelijk bij betrokken was, zijn de transformatie van de monumentale chocoladefabriek in Alkmaar, het Steigenberger Intercity Hotel in Hoofddorp en de herontwikkeling van Winkelcentrum Meijhorst in Nijmegen.

12. Aan de Stegge Verenigde Bedrijven

Beeld: Aan de Stegge Roosendaal

Aan de Stegge Verenigde Bedrijven wordt meestal gemakshalve aangeduid als ASVB. Het is een overkoepelende organisatie, die bestaat uit 22 innovatieve bouwbedrijven, waarvan 4 Belgische en 1Duitse. Alle bedrijven in het netwerk opereren weliswaar individueel, maar kunnen daarentegen wel een beroep op elkaar doen als er bij bepaalde projecten extra menskracht of specifieke expertise nodig is.

Bij vrijwel alle bedrijven in het netwerk heeft ASVB een meerderheidsbelang. Dit zorgt er mede voor dat de individuele bouwondernemers zich in wezen geen zorgen hoeven te maken over de financiering van nieuw op te starten projecten, omdat ASVB dat risico op zich neemt.

13. Janssen de Jong Groep

Beeld: Janssen de Jong Groep

Elke werkdag zijn er zo’n 1.000 personeelsleden van Janssen de Jong druk doende met het realiseren van allerlei soorten bouwprojecten. De activiteiten van deze bouwgroep zijn onderverdeeld in 3 clusters. In het cluster Projectontwikkeling & Bouw bevinden zich 7 werkmaatschappijen, die zich in heel Nederland bezighouden met de ontwikkeling, nieuwbouw, renovatie, verduurzaming en het onderhoud van woningen en bedrijfspanden.

Het cluster Bedrijfshuisvesting omvat eveneens 7 werkmaatschappijen, die elk onder hun eigen naam opereren en oplossingen voor uiteenlopende bedrijfshuisvestingsvraagstukken bieden. Tenslotte is er de cluster Caribbean, dat zich volledig richt op de Antilliaanse eilanden.

14. Vorm Holding

Beeld: Vorm Holding

Onder de vlag van Vorm Holding bevindt zich Vorm Bouw, dat zowel voor particulieren als investeerders en wooncorporaties woningen van het eerste ontwerp tot en met de oplevering realiseert. Maar daar blijft het niet bij, want Vorm gaat bij haar aanpak een flink stuk verder dan de meeste andere bouwondernemers.

Zo kunnen geïnteresseerde woningkopers via Form Finance onder meer een hypotheek aanvragen en verzekeringen afsluiten. Daarnaast timmert Vorm hard aan de weg met haar 6D Wonen-concept, waarbij vooraf geproduceerde ontwerpen gemakkelijk aan specifieke wensen van een klant kunnen worden aangepast, zonder dat dit een pittige impact op het budget tot gevolg heeft.

15. Van Gelder Groep

Beeld: Van Gelder Groep

In eerste instantie was Van Gelder met name specialist op het gebied van kabel-, leiding- en montagewerken. In de jaren ‘70 kwam daar verandering in, toen men zich ook op grond-, weg- en waterbouw toe ging leggen. Een gouden greep, want het werd een doorslaand succes. Hierdoor verschenen er door de jaren heen in heel Nederland steeds meer vestigingen van Van Gelder.

In eerste instantie vielen alleen Aannemingsmaatschappij Van Gelder en Van Gelder Kabel-, Leiding- en Montagewerken onder de paraplu van de Van Gelder Groep. De afgelopen 2 decennia zijn daar Van Gelder Rail, Van Gelder Telecom en Van Gelder Verkeerstechniek aan toegevoegd, waardoor het bedrijf zichzelf met recht een multidisciplinaire aannemer mag noemen.

16. ASK Romein International

Beeld: ASK Romein International

ASK Romein richt zich met haar bouwactiviteiten puur op de zakelijke- en utiliteitsmarkt. Daarnaast is de onderneming expert op het gebied van staalbouw en het realiseren van bruggen en offshoreprojecten.

Zo was het bedrijf onder meer betrokken bij de realisatie van de Getijdencentrale bij de Oosterscheldekering, Windpark Westermeerwind in het IJsselmeer bij de Noordoostpolder en het Jan Linzelviaduct in Den Haag. En dat was dan nog maar een kleine en erg willekeurige greep uit de vele honderden projecten, die deze bouwonderneming door de jaren heen succesvol opleverde.

Om al dat soort megaklussen te kunnen klaren, beschikt ASK Romein vandaag de dag over meer dan 600 personeelsleden, die een brede waaier aan expertises vertegenwoordigen.

17. Trebbe Groep

Beeld: Trebbe Groep

Wat in 1911 als een bescheiden onderneming, begon, die gespecialiseerd was in kleine verbouwingen en onderhoudswerkzaamheden, groeide in de daarop volgende decennia uit tot een bouwbedrijf van formaat.

Inmiddels staat bij dit familiebedrijf alweer de vierde generatie aan het roer. Sinds 2018 is de Trebbe Groep opgedeeld in 2 werkmaatschappijen: Trebbe Wonen en Trebbe Bouw.

Laatstgenoemde tak houdt zich puur met utiliteiten en speciale projecten bezig, terwijl Trebbe Wonen zich met de concepten BasisWonen en HoogWonen specifiek op het bouwen van woningen concentreert.

De Trebbe Groep biedt vandaag de dag werk aan ongeveer 485 personen en behaalde in 2019 een omzet van 397 miljoen euro.

18. Van Wanrooij Bouw en Ontwikkeling

Beeld: Van Wanrooij Bouw en Ontwikkeling

Van Wanrooij richt zich voor het uitvoeren van projecten vrijwel uitsluitend op de provincies Brabant, Gelderland en Utrecht. Het familiebedrijf met een hoofdkantoor in Geffen werd in 1969 opgericht en telt vandaag de dag ongeveer 350 medewerkers.

Van Wanrooij houdt zich hoofdzakelijk bezig met het bouwen van woningen en beschikt in dat kader over een eigen timmerfabriek en een ‘Warenhuys’ van waaruit alle benodigdheden voor keukens en badkamers kunnen worden geleverd.

Hierdoor kan betrekkelijk eenvoudig een allround projectaanpak worden gerealiseerd, waarbij de eindafnemer profiteert van korte lijnen, snelle realisatie en beheersbare kosten.

19. M.J. de Nijs en Zonen Holding

Beeld: M.J. de Nijs en Zonen Holding

Deze bouwonderneming uit Warmenhuizen is met name in en om Amsterdam actief. Mede daardoor is het bedrijf door de jaren heen een ware specialist geworden in het werken op plekken waar de bewegingsruimte behoorlijk krap is. Het grootste deel van de jaarlijkse omzet komt voort uit het bouwen van woningen. Daarnaast houdt De Nijs en Zonen zich bezig met utiliteitsbouw, renovatie en restauratie.

De onderneming was in Amsterdam onder meer betrokken bij projecten inzake het Eye Film Instituut, de Pontsteiger en Tramremise De Hallen. Het medewerkersaantal van dit bouwbedrijf schommelt rond de 300 personen en bestaat naast honderden bouwvakkers onder meer ook uit interne projectontwikkelaars.

20. De Vries en Verburg

Beeld: De Vries en Verburg

Het in het Zuid-Hollandse Stolwijk gevestigde bouwbedrijf De Vries en Verburg is zowel in ontwikkelen, bouwen als service en onderhoud gespecialiseerd. Bij al die bedrijfsonderdelen speelt het thema duurzaamheid in alle gevallen een wezenlijke rol, zodat zoveel mogelijk toekomstgerichte oplossingen in de projecten worden toegepast.

Kortom, maatschappelijk verantwoord ondernemen pur sang. Deduurzame aanpak van De Vries en Verburg is onder meer terug te zien in het Shell C30 hoofdkantoor in Den Haag en het Moxy Hotel in Utrecht.

21. KlokHolding

Beeld: KlokHolding

Onder de vlag van KlokHolding zijn 2 bouwbedrijven actief: KlokGroep en Novaform. De basis van de onderneming ligt bij de start van een familiebedrijf, inmiddels zo’n 100 jaar geleden. De schaalgrootte die KlokHolding door de jaren heen heeft weten te bereiken, zorgt ervoor dat men in staat is om allerlei grote (huisvestings)vraagstukken af te handelen, inclusief het daarbij behorende financiële risico.

De KlokGroep binnen de organisatie kan een beroep doen op 6 specialismen, waardoor het volledige traject van initiatief tot en met beheer intern kan worden afgehandeld. Novaform is op haar beurt gespecialiseerd in complexe binnenstedelijke ontwikkelingen, die vanwege krapte aan beschikbare ruimte op die plekken vaak een unieke aanpak vereisen.

22. Plegt-Vos Bouwgroep

Beeld: Plegt-Vos Bouwgroep

In de ruim 115 jaar dat Plegt-Vos in de bouw actief is, groeide het uit tot een onderneming die in heel Nederland actief is. Naast het hoofdkantoor in Hengelo zijn er ook vestigingen in Utrecht, Assen en Langeveen. De Plegt-Vos Bouwgroep is vooral gespecialiseerd in het ontwikkelen, realiseren en onderhouden van onroerend goed. Een toekomstgerichte aanpak speelt bij al die activiteiten altijd een centrale rol.

In de afgelopen jaren realiseerde Plegt-Vos onder meer aardschokbestendige studentenwoningen aan de Oostersingel in Groningen en werd het monumentale Ooglijdershuis in Utrecht omgevormd tot 55 moderne woningen.

23. Nijhuis Bouw

Beeld: Nijhuis Bouw

Het hoofdkantoor van Nijhuis Bouw bevindt zich in het Overijsselse Rijssen. Daarnaast beschikt de onderneming over vestigingen in Apeldoorn, Assen, Zwolle en Enschede. Het middelgrote bouwbedrijf is zich de afgelopen jaren vooral gaan specialiseren in nieuwbouw en renovaties volgens de Trento-methode.

Dit is een bouwconcept, dat gebaseerd is op vooraf bedachte modulaire bouwoplossingen, die in een dynamische kennisbank al kant-en-klaar staan. Hierdoor kan aan klanten budgetzekerheid worden geboden, omdat alle kostenposten tot in detail bekend zijn voordat het bouw- of renovatieproject daadwerkelijke van start gaat.

24. Gebr. Van de Ven Beheermaatschappij

Beeld: Gebr. Van de Ven Beheermaatschappij

De beheermaatschappij van de gebroeders Van de Ven kent haar oorsprong in het Brabantse Veghel, waar Lambert van de Ven in 1927 samen met zijn broer Graard een bouwbedrijf begon. Inmiddels staat de derde generatie van dit familiebedrijf aan het roer en zijn de activiteiten enorm uitgebreid. Onder de vlag van de beheermaatschappij vallen op hoofdlijnen 3 bouwondernemingen.

Naast Bouwbedrijf van de Ven zijn dat Nieuwenhuizen Daandels en Coppes Bouwbedrijf. Dit trio zorgt ervoor dat klanten op hun wenken bediend kunnen worden met een groot scala aan uiteenlopende bouwexpertises.

25. Friso Bouwgroep

Beeld: Friso Bouwgroep

De Friese Onderneming, kortweg Friso, ontstond vlak na de Tweede Wereldoorlog, toen 3 Friese bouwbedrijven de handen ineen sloegen om hun door de oorlog vernielde provincie weer op te gaan bouwen. Vandaag de dag heeft het bedrijf niet alleen vestigingen in Friesland, maar ook in Groningen, Gelderland en Flevoland. Daardoor isde Friso Bouwgroep een middelgrote bouwonderneming geworden.

Door de jaren heen is het bedrijf zich steeds meer gaan focussen op utiliteitsbouw en nieuw- en verbouwprojecten voor bedrijven. Dit leidde in Groningen onder meer tot de restauratie van de Watertoren West en het herstel en onderhoud van De Korenbeurs. De Friso Bouwgroep heeft ongeveer 500 werknemers op de loonlijst staan.

26. Schagengroep

Beeld: Schagengroep

De Schagen Groep is een middelgroot familiebedrijf, dat op het vlak van bouw en infrastructuur werkzaamheden uitvoert. De onderneming ontstond in 1951, toen Cor Schagen besloot om een eigen wegenbouwbedrijf te beginnen. Nadat zijn zoons het bedrijf in 1985 overnamen, begonnen ze zich op een bredere markt te oriënteren. Dit werd mede mogelijk gemaakt door de acquisitie van Bouwbedrijf Salverda.

Inmiddels is de Schagen Groep uitgegroeid tot een onderneming met ruim 400 medewerkers en kan het terugvallen op 8 verschillende werkmaatschappijen. Het bedrijf was onder meer betrokken bij het funderingsherstel van de monumentale bibliotheek Artis in Amsterdam, de verbouwing van de NOS Radiovlek in Hilversum en het groot onderhoud op het Waddeneiland Schiermonnikoog.

27. Hemubo Almere

Beeld: Hemubo Almere

Dit bouwbedrijf heeft zich met name gespecialiseerd in de realisatie van grote bouwprojecten, zoals galerij- en portiekflats. Daarnaast was het betrokken bij het grootschalig onderhoud aan het Olympisch Stadion in Amsterdam. Hemubo bestaat uit 10 verschillende werkpartijen, elk met hun eigen specialisme.

Denk in dat geval onder meer aan bouwkunde, schilderwerk, asbestsanering en installatietechniek. Vanwege dit brede takenpakket kan de onderneming projecten letterlijk van a tot z zelfstandig uitvoeren. Het bouwbedrijf heeft zelf ongeveer 300 medewerkers in dienst en werkt verder samen met een reeks vaste ketenpartners.

28. Heembouw Holding

Beeld: Heembouw Holding

De Heembouw Holding is een zogenoemde ontwerpende bouwer, wat concreet betekent dat je er met een globaal idee binnen kunt stappen, waarna al je bouwzorgen – van het eerste ontwerp tot en met de uiteindelijke oplevering en het onderhoud – van je overgenomen kunnen worden. De onderneming is gespecialiseerd in het creëren van bouwprojecten waarin mensen graag hun tijd door willen brengen.

In haar aanpak probeert de Heembouw Holding concurrenten te overtroeven door een hoge toegevoegde waarde te bieden en onderscheidend te zijn. Het resultaat van die aanpak: de succesvolle oplevering van talloze woningen, kantoren en bedrijfsruimten in onder meer plangebied Westend in Roelofarendsveen en Let’s Go West in Schiedam.

29. Hurks Groep

Beeld: Hurks Groep

De Hurks Groep bestaat al sinds 1916. De eerste voorzichtige stappen in de bouwwereld werden destijds in Eindhoven gezet. Inmiddels is de onderneming niet meer weg te denken uit de Nederlandse bouw. Het belangrijkste werkgebied van Hurks loopt praktisch parallel aan de A2 tussen Amsterdam en Maastricht.

Langs die belangrijke autoweg realiseerde de bouwonderneming inmiddels talloze bouw- en onderhoudsprojecten, die varieerden van woningen tot bedrijfsgebouwen. Naar eigen zeggen schuilt de kracht van het succes van de Hurk Groep vooral in de open en intensieve manier van samenwerken met grote én kleine opdrachtgevers.

30. Coen Hagedoorn Bouwgroep

Beeld: Coen Hagedoorn Bouwgroep

De Coen Hagedoorn Bouwgroep is een familiebedrijf dat in 1974 werd opgericht. De onderneming staat onder meer positief bekend vanwege de korte interne lijnen, waardoor snel kan worden geschakeld. Dit is mede te danken aan het feit dat de bouwgroep over ruim 20 kleinschalige lokale vestigingen beschikt, die precies weten wat er in de regio speelt.

De vestigingen worden vanuit het hoofdkantoor in het Noord-Hollandse Huizen aangestuurd. De Coen Hagedoorn Bouwgroep is een allround bouwbedrijf, dat het complete traject van ontwerp en engineering tot en met uitvoeren en onderhouden voor haar klanten af kan handelen.

Overzicht van de grootste bouwbedrijven van Nederland

NummerNaamOpgericht inOmzet
1Koninklijke BAM Groep18697.2 miljard
2VolkerWessels18545.7 miljard
3Koninklijke Boskalis19102.3 miljard
4Strukton19081.9 miljard
5TBI Holdings19821.7 miljard
6Van Oord18681.5 miljard
7Heijmans19231.4 miljard
8Dura Vermeer19981.2 miljard
9Van Wijnen Groep1907820 miljoen
10Ballast Nedam1877740 miljoen

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Meest Beroemde Franse Zangers

Top 10 Meest Verhandelde Grondstoffen Op De Beurs