Top 10 Grootste Belgische Bedrijven

ST. PAUL, MN/USA - FEBRUARY 16, 2019: Grouping of Budweiser beer and trademark logo. Budweiser is an American-style pale lager produced by Anheuser-Busch.

Dat een klein landje op het zakelijke vlak een grote speler kan zijn, zien we aan meerdere Nederlandse ondernemingen. Maar ook onze zuiderburen doen het in veel gevallen prima op de wereldmarkt.

Het zijn weliswaar lang niet altijd namen die je als consument regelmatig in het dagelijkse leven tegenkomt, maar het zijn daarentegen wel vaak bedrijven die essentieel zijn voor een optimaal functionerende maatschappij.

Kortom, laat je verrassen met deze top 10 van grootste Belgische bedrijven, gesorteerd op hun jaarlijkse omzet.

1. Anheuser-Busch (€ 41,1 miljard)

Jaarlijkse omzet: € 41,1 miljard

Dit bedrijf staat ook bekend onder de naam AB InBev. Het is de grootste bierbrouwer ter wereld. De hoofdvestiging van Anheuser-Busch staat weliswaar in België, maar de Verenigde Staten en Brazilië zijn de twee grootste afzetmarkten van deze onderneming.

In de VS produceert men er ‘s lands populairste biermerk Budweiser. In Nederland kennen we AB InBev met name van de (speciaal)bieren van Hoegaarden, Hertog Jan, Oranjeboom, Leffe, Dommelsch en Jupiler.

Wereldwijd produceert AB InBev jaarlijks zo’n 400 miljoen hectoliter bier en 50 miljoen hectoliter frisdrank. Met dat laatstgenoemde is de onderneming vooral op de Braziliaanse en Argentijnse markt erg actief.

2. Solvay (€ 11,4 miljard)

Jaarlijkse omzet: € 11,4 miljard

Solvay is niet alleen maar in België actief. De onderneming, gespecialiseerd in chemie en plastics, heeft vandaag de dag vestigingen in 56 verschillende landen. In totaal werken er bijna 30.000 mensen voor dit bedrijf.

Dankzij het indrukwekkend brede productaanbod is de kans groot dat je dagelijks ongemerkt met een of meer producten te maken hebt, die deels of volledig hun oorsprong bij Solvay hebben. Solvay-producten worden onder meer in de auto-industrie, bij vliegtuigbouwers, in de gezondheidszorg en bij waterbedrijven toegepast.

Daarnaast houdt de onderneming zich bezig met de ontwikkeling en productie van batterijen en accu’s voor hybride- en elektrische auto’s.

3. Colruyt (€ 9,2 miljard)

Jaarlijkse omzet: € 9,2 miljard

Ga je in België je dagelijkse boodschappen doen, dan is de kans groot dat je je aankopen in een Colruyt-supermarkt doet. Deze Belgische supermarktketen is inmiddels 40 jaar actief en beschikt over 220 winkels.

Daarnaast gaat de Colruyt-groep schuil achter de Okay buurtsupers en is het verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de Belgische SPAR-winkels. Voor natuur- en milieubewuste consumenten heeft men de speciale supermarktformule Bio-Planet ontwikkeld.

Alsof dat nog niet genoeg is, blijkt Colruyt ook de uitbater van Dreambaby en Dreamland te zijn. Deze winkelketens richten zich respectievelijk op de verkoop van babyproducten en speelgoed.

Tenslotte zorgt Colruyt er ook voor dat menig auto in België van A naar B kan rijden, aangezien de onderneming onder de merknaam DATS24 ook eigen tankstations exploiteert.

4. Ravago (€ 7,1 miljard)

Jaarlijkse omzet: € 7,1 miljard

Toen Raf van Gorp begin jaren ‘60 in de gaten kreeg dat de voormalige dynamietfabriek in het Belgische Arendonk leeg stond, leek hem dat een ideale locatie om er zijn bedrijf te starten.

Zijn idee, het recyclen van productieafval van de kunststofproducerende petrochemische industrie, was in die tijd nog revolutionair. De unieke bedrijfsaanpak bleek echter dusdanig succesvol dat Ravago vandaag de dag een gerenommeerde speler in het petrochemische proces is geworden.

De onderneming is op dat vakgebied inmiddels een totaalaanbieder, die dankzij allerlei innovaties constant op zoek gaat naar nieuwe te overschrijden grenzen. Op die manier wordt het recyclingproces nog verder geoptimaliseerd.

Het resultaat van deze krachtige inzet op het vlak van duurzaamheid heeft er inmiddels voor gezorgd dat Ravago wereldwijd actief is.

5. D’Ieteren (€ 6,5 miljard)

Jaarlijkse omzet: € 6,5 miljard

De eerste bedrijfsactiviteiten van de huidige D’Ieteren Groep vonden al in 1805 plaats. Vandaag de dag staat de onderneming in België vooral bekend als grootschalige auto-importeur.

Ongeveer 1 op de 5 auto’s die op de Belgische wegen rondrijdt is via D’Ieteren bij lokale autodealers terechtgekomen. Het bedrijf verzorgt de distributie voor Volkswagen, Audi, SEAT, Skoda, Bentley, Bugatti, Porsche en Lamborghini.

Daarnaast is D’Ieteren onder de verzamelnaam Belron wereldwijd in tal van landen eindverantwoordelijk voor de bedrijfsactiviteiten van autoruitherstellers die onder de merknamen Carglass, Safelite en Autoglass werken.

Tenslotte vallen ook de producten van het merk Moleskine onder de D’Ieteren-vlag. Deze laatstgenoemde producten tref je wereldwijd met name in kantoorboekhandels en winkels aan die schrijfwaren in hun assortiment hebben opgenomen.

6. Proximus (€ 5,9 miljard)

Jaarlijkse omzet: € 5,9 miljard

De Proximus Groep is het grootste telecombedrijf van België. Naast het leveren van tv- en telecomdiensten onder haar eigen naam, doet de onderneming dat ook onder de labels Scarlett en Pickx.

Daarnaast gaat Proximus schuil achter IT-bedrijf Telindus, de telefoonwinkels van The Phone House en Belgacom ICS, een onderneming gespecialiseerd in zakelijke internationale telefonie.

In wezen is Proximus de opvolger van het voormalige staatstelecombedrijf Belgacom, vergelijkbaar met wat KPN in Nederland ooit was.

7. UCB (€ 4,2 miljard)

Jaarlijkse omzet: € 4,2 miljard

De letters UCB staan voor de volledige bedrijfsnaam Union Chimique Belge. De onderneming is gespecialiseerd in biofarmaceutische geneesmiddelen.

Die bedrijfsactiviteit beperkt zich overigens niet alleen maar tot verkoop en distributie, want UCB richt zich intern ook op onderzoek en ontwikkeling van nieuwe producten.

Dit zorgde ervoor dat de onderneming de afgelopen jaren onder meer de geneesmiddelen Cimzia, Xyzal, Keppra, Atarax en Nootropil introduceerde. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten ligt de nadruk bij UCB vooral op het vlak van neurologie en auto-immuunziekten.

8. Greenyard (€ 4 miljard)

Jaarlijkse omzet: € 4 miljard

In wezen zou je Greenyard als de Nederlandse tegenhanger van The Greenery kunnen zien. Deze Belgische onderneming is namelijk de grootste nationale distributeur van groente en fruit.

Daarnaast richt het zich ook op de zakelijke verkoop van bloemen en planten. Greenyard levert haar producten onder meer aan tal van grote supermarktketens. Het distributienetwerk van dit Belgische bedrijf strekt zich uit tot ver buiten de Europese grenzen.

Greenyard is in maar liefst 27 landen actief, waar in totaal ruim 9.000 werknemers ervoor zorgen dat de verkochte versproducten zo snel mogelijk op hun eindbestemming arriveren.

9. Bekaert (€ 3,7 miljard)

Jaarlijkse omzet: € 3,7 miljard

Ook Bekaert timmert in internationaal opzicht stevig aan de weg. Dit Belgische bedrijf is gespecialiseerd in de productie van staaldraad. De eindproducten die de fabriek verlaten gaan slechts voor een deel rechtstreeks naar de consument.

Bekaert produceert namelijk ook speciale soorten staaldraad voor onder meer de agrarische sector en de automobielindustrie. Jaarlijks zorgen de 30.000 werknemers van dit bedrijf ervoor, dat zo’n 3 miljoen ton walsdraad de fabriek verlaat.

Aangezien Bekaert een regelrechte specialist op het gebied van staaldraad is, ondergaat een deel van de productie een of meerdere aanvullende behandelingen, waardoor de eigenschappen van het eindproduct nog beter wordt.

10. Aliaxis (€ 3 miljard)

Jaarlijkse omzet: € 3 miljard

De naam Aliaxis komt je waarschijnlijk niet bekend voor. Toch is het een bedrijf waar je ook in Nederland direct of indirect vrijwel dagelijks van profiteert. De Belgische onderneming is namelijk wereldwijd een zeer grote speler op de markt van plastic buizen en pijpleidingen.

De reusachtige kunststof buizen van Aliaxis zorgen er in tal van Nederlandse plaatsen voor dat de lokale afwatering en riolering optimaal functioneert. Aliaxis-producten zijn niet alleen maar diep onder de grond te vinden.

Je komt ze ook in zwembaden tegen in de vorm van tunnelwaterglijbanen. Want ook die zijn in veel gevallen ‘made in Belgium’.

Overzicht van de top 10 grootste Belgische bedrijven

NummerBedrijfJaarlijkse omzet (miljarden)
1Anheuser-Busch41,10
2Solvay11,40
3Colruyt9,20
4Ravago7,10
5D’Ieteren6,50
6Proximus5,90
7UCB4,20
8Greenyard4,00
9Bekaert3,70
10Aliaxis3,00

Wat vond je van dit artikel?

Top 4 Beste Sokaantrekkers