Groot, groter, grootst. Dat geldt zeker voor de battleships in deze toplijst. Er zijn een aantal landen in de wereld, die wat dat betreft absoluut met hun neus vooraan staan.
Door de jaren heen produceerden ze imposant ogende gevechtsvaartuigen voor hun marinedivisie, die niet alleen qua formaat opvallen, maar ook nog eens over enorm veel capaciteit beschikken om grote aantallen gevechtseenheden en militair materieel te vervoeren. Dit zijn de 10 grootsten, die momenteel op de wereldzeeën rondvaren.
Inhoudsopgave
- 1. Ford-klasse vliegdekschip
- 2. Nimitz-klasse vliegdekschip
- 3. Kuznetsov-klasse vliegdekschip
- 4. Chinees voltooide Kuznetsov-klasse vliegdekschip
- 5. Indiase gemodificeerde Kiev-klasse vliegdekschip
- 6. Vliegdekschip Clemenceau-klasse
- 7. Vliegdekschip Charles De Gaulle-klasse
- 8. Amfibisch aanvalsschip van de America-klasse
- 9. Amfibisch aanvalsschip van de Wasp-klasse
- 10. Kirov-klasse Cruiser
1. Ford-klasse vliegdekschip

Zoals reeds aangegeven vertoont dit Amerikaanse vliegdekschip in de Ford-klasse flink wat overeenkomsten met die uit de Nimitz-klasse. Het belangrijkste onderscheid is dat de nummer één in deze toplijst moderner is. Hierdoor is het niet alleen het grootste vliegdekschip ter wereld, maar ook technologisch het meest geavanceerde.
Daar waar de Nimitz-schepen nog van stoom gebruik maakten, is er in de Ford-klasse bewust voor gekozen om alles door elektrische alternatieven te laten vervangen. Daarnaast is de techniek voor het ‘lanceren’ van vliegtuigen vanaf het dek voorbereid op de modernste mogelijkheden, zodat er ook van het zogenoemde Electromagnetic Aircraft Launch System gebruikgemaakt kan worden.
2. Nimitz-klasse vliegdekschip

De nummer één en twee in deze toplijst vertonen een aantal overeenkomsten, maar zijn op tal van punten ook heel verschillend van elkaar. Een van de overeenkomsten is sowieso de lengte. Die bedraagt voor beide maar liefst 333 meter.
Het vliegdekschip in de Nimitz-klasse bevat daarnaast 23 verdiepingen, terwijl het dek een imposante afmeting van 18.210 m2 heeft. Hiermee kun je gerust stellen dat dit schip van de Amerikaanse marine in wezen gewoon een varende stad is.
Voor de voortstuwing door het water wordt gebruik gemaakt van twee kernreactoren. Het schip, waarvan het eerste exemplaar in 1975 in gebruik werd genomen, biedt plaats aan ruim 5.000 militairen en maximaal 90 vliegtuigen.
3. Kuznetsov-klasse vliegdekschip

Dit vliegdekschip in de Kuznetsov-klasse is het grootste oorlogsschip dat Rusland ooit gebouwd heeft. Het heeft een lengte van 305 meter. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Russen twee van deze schepen zouden gaan bouwen, maar uiteindelijk is de teller toch op één blijven staan.
Het reusachtige vaartuig is in staat om zowel aan aanvallende alsook defensieve missies deel te nemen. De standaard bemanning van dit schip kan oplopen tot 1.690 personen. Daarnaast is er ook ruimte voor 626 vliegeniers, die ingezet kunnen worden voor de in totaal 50 vliegtuigen en helikopters op het dek. De maximale vaarsnelheid van dit reusachtige schip bedraagt 29 knopen.
4. Chinees voltooide Kuznetsov-klasse vliegdekschip

Ook dit schip komt oorspronkelijk uit de Sovjet Unie, aangezien het gebied in het bouwjaar 1985 nog zo heette. Omdat de Unie tijdens de bouw van dit vliegdekschip uiteen viel, bleef het vaartuig ruim 10 jaar lang onafgemaakt bij een scheepswerf in Oekraïne liggen. Uiteindelijk kocht een Chinees bedrijf het, die het na nog eens 10 jaar afbouwen uiteindelijk in 2012 officieel te water kon laten gaan.
Het resultaat van dat lange wachten mocht er echter wezen. Dit vliegdekschip heeft namelijk een lengte van 305 meter en is daarmee een van de grootste oorlogsschip ter wereld. Het kan 40 vliegtuigen en 1.960 passagiers vervoeren.
Voor de voortstuwing met een maximale snelheid van 32 knopen maakt dit vliegdekschip gebruik van meerdere stoomturbines, elektrische turbines en dieselgeneratoren.
5. Indiase gemodificeerde Kiev-klasse vliegdekschip

Oorspronkelijk was dit vliegdekschip in de Kiev-klasse onderdeel van de Russische marinevloot. In 2004 kocht India een van deze vier door Rusland afgedankte schepen. Of beter gezegd: Rusland gaf het schip gratis aan India, op voorwaarde dat de Russen het – tegen betaling – op mochten knappen.
In 2013 was die klus volledig geklaard en kon de Indiase marine van een gemoderniseerde versie van dit vliegdekschip gebruik gaan maken. De renovatie zorgde er ook meteen voor dat het schip een stukje langer werd. Oorspronkelijk lag de lengte op 273 meter. Na de upgrade wees de meetlat 283 meter aan.
Het hedendaagse vaartuig biedt plaats aan 110 officieren en 1.500 matrozen. Op het dek kunnen maximaal 36 vliegtuigen worden geparkeerd.
Het schip is voorzien van acht turbodrukketels en vier stoomturbines, die bij elkaar 180.000 pk afleveren. Hierdoor kan een maximale snelheid van 30 knopen worden bereikt.
6. Vliegdekschip Clemenceau-klasse

Dit vliegdekschip is een klassieker. Het was na de Tweede Wereldoorlog de eerste in z’n soort, die door de Fransen werd ontworpen. Medio 1963 werd het schip voor de eerste keer in gebruik genomen. In 2000 werd de Braziliaanse marine de nieuwe eigenaar.
Het vaartuig heeft een lengte van 264 meter en biedt op het dek plaats aan 22 straaljagers en 17 helikopters. Naast een bemanning van 1.338 personen, waarvan 64 officiers, is er ook ruimte voor maar liefst 582 vliegeniers. Dankzij de inzet van zes ketels en vier stoomturbines scheert dit vliegdekschip op open zee met een maximale snelheid van 32 knopen door het water.
Omdat dit schip al meer dan 50 jaar oud is, zijn de jaarlijkse onderhoudskosten behoorlijk pittig aan het worden. Reden voor de Braziliaanse marine om langzaam maar zeker afscheid te nemen van deze gigant.
7. Vliegdekschip Charles De Gaulle-klasse

Dit vliegdekschip is het pronkstuk van de Franse marine. Het is ook meteen het grootste oorlogsschip in West-Europa en het eerste Franse vaartuig dat door kernenergie wordt aangedreven.
Van de totale lengte van 261 meter is maar liefst 165 in gebruik als daadwerkelijk vliegdek. Hierdoor biedt het plaats aan maximaal 40 vliegtuigen . Daarnaast is er ook nog ruimte voor 1.950 personen.
Naast de nucleaire voortstuwing maakt deze CDG-klasse ook gebruik van twee stoomturbines en vier dieselelektrische turbines, wat er bij elkaar voor zorgt dat dit schip een maximale snelheid van 32 knopen kan bereiken.
8. Amfibisch aanvalsschip van de America-klasse

Met het oog op de lengte verschilt dit amfibische aanvalsschip van de Amerikaanse marine nauwelijks met die van de Wasp-klasse. Qua kracht is deze variant van de America-klasse echter net een beetje sterker.
Daarnaast is er meer dekruimte beschikbaar, zodat ook grotere vliegtuigen er kunnen landen en opstijgen. En ook de landvoertuigen en tanks die dit schip vervoert zijn doorgaans groter.
Voor wat betreft de bemanning biedt dit monsterschip plaats aan maximaal 65 officieren, 994 bemanningsleden en 1.687 mariniers. Het gevaarte wordt aangedreven door twee gasturbines en twee hulpvoortstuwingsmotoren en heeft een kruissnelheid van 20 knopen.
9. Amfibisch aanvalsschip van de Wasp-klasse

Amfibische aanvalsschepen zijn ontworpen om grondtroepen op een vijandelijk strand af te kunnen leveren. In het geval van de Wasp-klasse kan dat aantal oplopen tot bijna 2.000 Amerikaanse mariniers, want zoveel ruimte is er in dit 257-meter lange schip beschikbaar.
Naast het grote aantal gevechtseenheden is er overigens ook nog plaats voor het transport van tanks, amfibische aanvalsvoertuigen en licht gepantserde voertuigen. Het dek van dit imposante schip biedt daarnaast plaats aan meerdere helikopters, lichte aanvalsvliegtuigen en offensieve wapens.
Alsof dat nog niet genoeg is herbergt de romp ook nog eens een compleet ziekenhuis met 600 bedden en zes goed uitgeruste operatiekamers.
10. Kirov-klasse Cruiser

Deze 252 meter lange Russische kanoneerboot kan op open zee een maximum snelheid van 32 knopen bereiken, terwijl de kruissnelheid op 20 knopen ligt. De 14.000 pk aan kracht die dit schip voortstuwt komt voort uit de combinatie van nucleaire scheepsvoortstuwing en oliegestookte stoomturbines.
Deze cruiser is het gevechtsschip met de grootste oppervlakte ter wereld en biedt ruimte aan 3 helikopters en 710 bemanningsleden. Daarnaast bevindt zich een indrukwekkend wapenarsenaal aan boord, waaronder torpedo’s, anti-scheepsraketten en vaste kanonnen.