Top 10 Grootste Banken Ter Wereld

Een wereld zonder banken is praktisch ondenkbaar. Dagelijks verwerken ze wereldwijd miljarden elektronische financiële transacties voor ons, zodat we niet alles contant af hoeven te rekenen.

Dat bankieren voor particulieren en bedrijven een lucratieve business is weten de bankiers van de hieronder genoemde banken maar al te goed. Velen van hen verdienen er al decennia lang een meer dan goede boterham aan.

Zeker als ze de schaalgrootte van de onderstaande tien stuks hebben. Maak kennis met de bankreuzen van de wereld.

1. Industrial and Commercial Bank of China

De Industrial and Commercial Bank of China, oftewel de ICBC, is niet alleen de grootste bank, maar ook meteen een van de grootste bedrijven ter wereld.

De bank is voor het overgrote deel eigendom van de Chinese staat en is naast de Chinese markt ook actief in Macau, Turkije en Canada.

Zoals je van een bankgigant als deze mag verwachten, kunnen particulieren en ondernemers er voor letterlijk alle gewenste financiële diensten terecht.

2. China Construction Bank Corporation

De naam van deze bank wordt veelal afgekort tot CCB. Verspreid over heel China beschikt deze financiële instelling over maar liefst 13.600 filialen. Het hoofdkantoor van de CCB bevindt zich in Beijing.

De bank verleent allerlei uiteenlopende financiële diensten aan particulieren en bedrijven. Denk daarbij onder meer aan het verstrekken van hypotheken en creditcards en het leveren van beleggingsadviezen.

In 2005 werd de Bank of America met een investering van 3 miljard dollar tijdelijk deels eigenaar van de CCB. Dit aandeel werd in de periode 2011-2013 echter weer verkocht en leverde de Amerikanen een winst van 6,8 miljard dollar op.

3. Agricultural Bank of China

De huidige Agricultural Bank of China ontstond in 1951 middels een fusie tussen twee Chinese banken. Vandaag de dag heeft de bank maar liefst 320 miljoen klanten.

Die enorme grootschaligheid bleek in 2007 ook goed van pas te komen voor criminele medewerkers van een filiaal van de Agricultural Bank of China.

Ze wisten in dat jaar namelijk zo’n 6,7 miljoen dollar te verduisteren. Daarmee maakten ze geschiedenis, want het was op dat moment meteen de grootste ‘bankroof’ die ooit in China was gepleegd.

4. Bank of China

Deze bank werd in het jaar 1905 opgericht onder de naam Daqing Hubu Bank. Na de Chinese burgeroorlog in 1949 werd de bank in meerdere losse delen opgesplitst.

Een van die onderdelen werd uiteindelijk de hedendaagse Bank of China, die overigens nog steeds een staatsbedrijf van de Chinese overheid is. De bank is door de decennia heen vooral groot geworden door kredieten aan Chinese particulieren te verstrekken.

Inmiddels is de bank in 30 verschillende landen actief en biedt het haar klanten alle reguliere financiële diensten aan.

5. Mitsubishi UFJ Financial Group

De lange bedrijfsnaam van deze bank wordt door velen gemakshalve afgekort tot MUFG. Het is de grootste financiële instelling van Japan. Deze toppositie is onder meer te danken aan een fusie in het jaar 2005 tussen de Bank of Tokyo-Mitsubishi en de UFJ Bank.

De MUFG richt zich met haar financiële activiteiten weliswaar voor een groot deel op de Japanse particuliere markt, maar houdt zich daarnaast ook bezig met investeringen en vermogensbeheer.

6. HSBC

De afkorting HSBC staat voor Hongkong and Shanghai Banking Corporation. Met zo’n naam krijg je wellicht de indruk dat het hier om een puur Aziatische bank gaat, maar dat blijkt niet het geval te zijn.

De bank werd namelijk in de periode opgericht dat Groot-Brittannië het nog voor het zeggen had in Hongkong. Het hoofdkantoor staat vandaag de dag echter in Londen. Desondanks is HSBC nog steeds erg actief op de Aziatische markt.

Zo’n 50 procent van de jaarlijkse omzet wordt in dit werelddeel gegenereerd. Een groot deel van de rest van de omzet ontstaat dankzij Europese klanten. Dat is niet zo vreemd, want HSBC is de grootste bank in Europa.

7. JPMorgan Chase & Co.

Deze financiële instelling ontstond in de jaren ‘90, toen een aantal Amerikaanse banken besloot om met elkaar te fuseren.

Dat JPMorgan Chase een prominente rol in de nieuwe naam bleef spelen was niet zo verwonderlijk, want met een oorsprongsgeschiedenis die teruggaat tot het jaar 1799 was het de oudste en meest bekende bank onder de fusiepartners.

Dankzij de fusie werd JPMorgan Chase & Co. op slag de grootste bank van de Verenigde Staten. In feite kun je deze financiële instelling in twee hoofddelen opsplitsen.

Onder de merknaam JPMorgan houdt men zich bezig met vermogensbeheer, terwijl het merk Chase zich richt op dienstverlening aan particulieren.

8. Bank of America

De Bank of America is de op een na grootste bank van de Verenigde Staten. Ondanks deze prominente positie moest deze bank tijdens de financiële crisis van 2008 flink inleveren, toen bleek dat veel van de effecten die ze hadden uitgegeven gedekt bleken te zijn door vrijwel waardeloze rommelhypotheken.

Vandaag de dag verwerft de Bank of America ongeveer een derde van haar inkomen met het leveren van financiële diensten aan particulieren. Daarnaast is het een belangrijke speler op het vlak van vermogensbeheer voor grote ondernemingen en welgestelde klanten.

9. BNP Parisbas

Deze bank ontstond in het jaar 2000 na een fusie tussen de Banque Nationale de Paris (BNP) en Parisbas. Het resultaat van deze fusie was dat BNP Paribas in één klap de op een na grootste bank van Europa en de belangrijkste bank van Frankrijk werd.

Het financiële instituut is op alle zes continenten in de wereld actief, soms onder haar eigen naam, soms onder de originele naam van de bankinstellingen die ze door de jaren heen hebben opgekocht.

Zo opereren ze in België onder de naam Fortis en in de Verenigde Staten onder de naam Bank of the West. Alles bij elkaar opgeteld verleent BNP Parisbas wereldwijd financiële diensten aan zo’n 40 miljoen klanten.

10. Crédit Agricole

Net als de Nederlandse Rabobank, begon het Franse Crédit Agricole als een coöperatieve boerenleenbank. Dit betekende concreet dat de bank eigendom was van de boeren rekeninghouders, die zo op een gereguleerde manier geld aan elkaar uitleenden.

Inmiddels houdt Crédit Agricole – net als de Rabobank – zich bezig met veel meer andere financiële activiteiten, dan alleen maar het geld van agrariërs beheren.

Hierdoor is het inmiddels de grootste coöperatieve bank ter wereld die een notering op de effectenbeurs heeft.

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 Mooiste Treinstations Ter Wereld

Top 10 Beste Tanks Ter Wereld