De Top 10 Gezondste Soorten Broodbeleg Voor Kinderen

De gezondste soorten broodbeleg voor kinderen voorzien ze niet alleen van goede voedingsstoffen, het legt ook de basis voor een gezond voedingspatroon voor de rest van hun leven. Want hoewel hagelslag en jam hartstikke lekker is, en kinderen hier zeker van mogen genieten, is het net zo belangrijk om wat gezonds op de boterham te doen. 

Want door de boterhammen met gezond en gevarieerd broodbeleg te beleggen, krijgen de kids alles binnen wat ze nodig hebben om te groeien. En hoewel het soms lijkt alsof gezond broodbeleg saai en onaantrekkelijk is, kan je door wat te variëren en er een feestje van te maken, de meeste kinderen zover krijgen om het te proeven. Dit zijn de top 10 gezondste soorten broodbeleg voor kinderen.

1. Pindakaas

Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden. Hoewel pindakaas niet het magerste broodbeleg is voor kinderen, bevat het veel goede vetten en eiwitten. Veel kinderen houden echt van pindakaas, en je mag het ook regelmatig op het brood doen, maar variatie blijft belangrijk.

Het is wel belangrijk om te kiezen voor pindakaas die alleen van pinda’s gemaakt is. Op het potje staat dan 100% pindakaas vaak. Alternatieven bevatten vaak veel meer olie, of zelfs toegevoegde suikers. Daardoor wordt de pindakaas een stuk minder gezond. Gelukkig kun je een gezonde pindakaas altijd gebruiken als broodbeleg!

2. Eieren

Eieren zijn gezond en veelzijdig. Je kunt ze koken, en eventueel een eiersalade van maken. Let er wel op dat de kant-en-klaar pakjes uit de winkel niet zo gezond zijn als een eigengemaakte eiersalade. Ook kun je eieren bakken of roerei maken. Let wel op als je dit doet dat je niet teveel olie of boter gebruikt, zodat het ook echt gezond blijft. 

De eiwitten van een ei bevatten heel veel essentiële aminozuren, en zijn van belang voor opgroeiende kinderen. De meeste kinderen vinden eieren ook nog eens erg lekker, dus schroom niet om regelmatig een eitje op tafel te zetten.

3. Hummus

Hummus is niet alleen onder de volwassenen steeds populairder aan het worden, kinderen vinden de smaak van hummus ook heel lekker. Er zijn verschillende soorten hummus, en niet ieder kind zal ze even lekker vinden. Het loont dus om bijvoorbeeld een proeverij met je kids te organiseren om te kijken welke het meeste in de smaak valt.

Het voordeel van hummus is dat het ontzettend gezond is, en essentiële vetten en voedingsstoffen bevat. Ook kun je hummus combineren met een paar plakjes komkommer, of eventueel wat kipfilet erbij op de boterham leggen. Zo heb je binnen een handomdraai een gezonde lunch voor je kinderen op tafel staan.

4. Groentespread

Groentespreads zoals pompoenspread, courgettespread of doperwtenspread zijn niet het meest aantrekkelijke broodbeleg voor kinderen. Je kunt deze in de winkel kopen, of heel eenvoudig zelf maken. In de winkel liggen veel soorten groentespreads, en sommige zijn speciaal gericht op kinderen met smaken die ze zeker lekker vinden.

Ook bestaan er groentespreads die zijn aangevuld met wat fruit, waardoor ze iets zoeter smaken. Een groentespread bevat bijna geen suiker, en ze krijgen veel vitamines en belangrijke voedingsstoffen hierdoor binnen. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken dat ze te weinig groenten binnen krijgen.

5. Kipfilet

Een plakje kipfilet is ideaal voor kinderen die eiwitten nodig hebben. Bovendien bevat een plakje kipfilet geen suiker, weinig vet en geen koolhydraten. Je kunt een broodje beleggen met wat groente zoals komkommer of paprika, en het afmaken met een paar plakjes kipfilet. 

Kipfilet heeft een neutrale en aangename smaak, waardoor veel kinderen het heerlijk vinden op het brood. Heb je een moeilijke eter in huis? Betrek ze dan bij het maken van de boterhammen, zodat ze deze daarna trots zelf op kunnen eten.

6. Notenpasta

De laatste jaren zijn verschillende notenpasta’s helemaal de trend geworden. En dat is niet onterecht. De gezonde pasta’s lijken op pindakaas, maar worden van ondere andere cashewnoten, amandelen, hazelnoten en pecannoten gemaakt.

De notenpasta’s zitten boordevol met gezonde vetten en eiwitten, die essentieel zijn voor de groei van een kind. Er bestaan varianten die gemaakt worden van een enkele notensoort, maar ook waar gemende noten inzitten. Een goede afwisseling met de traditionele pindakaas.

7. Zuivelspread

Zuivelspread is een gezondere variant van smeerkaas, en is te verkrijgen in verschillende smaakjes. Ze smaken fris, en bevatten vaak stukjes komkommer, paprika of een andere soort groenten. Let erop dat wanneer je in de winkel een zuivelspread haalt, dat je kiest voor de magere zuivelspread zoals Philadelphia. 

Deze zijn een stuk lichter verteerbaar, en bevatten tot wel de helft minder aan calorieën. Vooral kinderen vinden het heerlijk om hun boterham te beleggen met een frisse spread. Maak het eventueel af met een plakje komkommer, wat sla en een tomaatje. 

8. Fruit

Fruit zit boordevol mineralen en vitaminen. Het is een uitstekend broodbeleg, en een gezond alternatief voor veel zoete soorten broodbeleg die vol met suiker zitten. Snijd bijvoorbeeld banaan of aardbei in plakjes, en je zult zien dat het snel in de smaak valt. 

Wissel af met kiwi, avocado, peer en perzik. Laat de kinderen zelf het brood versieren met de verschillende soorten fruit, door de kleuren te combineren halen ze er ook nog eens plezier uit.

9. Magere smeerkaas

Is je kleine dol op kaas of smeerkaas, probeer dan eens de magere variant. De smaak is nagenoeg hetzelfde, smeerkaas is licht verteerbaar, en bevat een stuk minder vet dan de reguliere varianten. Smeerkaas kan wel veel zout bevatten, dus let hier goed op bij de aanschaf en geef de kinderen niet teveel smeerkaas. 

Ook is het belangrijk om voor een smeerkaas te kiezen zonder al te veel kruiden. Hier kunnen kinderen last van krijgen in de maag. Een goede afwisseling met andere soorten beleg is belangrijk.

10. Appelstroop

Appelstroop is op het eerste gezicht niet het meest gezonde broodbeleg voor kinderen, maar toch zijn er veel gek op. Een normale appelstroop kan wel 50% tot 70% suiker bevatten. Maar wil je jouw kinderen toch een gezondere appelstroop voorschotelen, zoek dan naar de stroop zonder suiker. 

Zo kunnen ze toch genieten van een boterham met appelstroop, en eventueel een plakje kaas. Appelstroop bevat veel ijzer, dus als je kind wat sneller moe is, kan dit een gezonde aanvulling zijn op de dagelijkse voeding. 

Wat vond je van dit artikel?

10 Leukste Dingen Om Te Doen In Rotterdam Bij Slecht Weer

Top 10 Warmste Plekken Van Europa In De Winter