Top 10 Gezondste McDonald’s Producten

McDonald’s is ’s werelds grootste fastfood restaurant en opende voor het eerst de deuren in 1940. Het duurde tot 1961 toen zakenman Ray Kroc de McDonald’s Corporation overnam en er de wereldwijde gigant van maakte die we vandaag de dag kennen.

In 1971 opende McDonald’s zijn eerste Europese filiaal, in het mondaine Zandvoort. Sindsdien zijn er nog 249 filialen bijgekomen, die grotendeels door franchisenemers gerund worden en het assortiment bestaat inmiddels uit ruim 50 producten. Wat de ‘gezondste’ zijn? Dat lees je hieronder in de top 10 gezondste producten die je bij McDonald’s kunt bestellen.

1. Side Salad – 25 Kcal

Beeld: McDonald’s

Het is geen verrassing dat op nummer één in deze lijst een salade staat. Salades zijn immers onovertroffen wanneer het aankomt op gebied van gezondheid. Vezels, vitaminen, mineralen en vrij van vetten, suikers en onnodige kilocalorieën.

De kleurrijke Side Salad van McDonald’s is buiten gezond ook nog eens hartstikke lekker. Gele worteltjes, tomaatjes en een klein beetje rode bietjes gemixt door knapperige ijsberg-, veld-, rode- en lollo biondo sla.

Omdat de salade zelf zo licht is is het ook geen probleem om de balsamico dressing toe te voegen om de Side Salad nog lekkerder te maken. Dan alsnog blijft hij immers maar rond de 100 Kcal balanceren. Eet smakelijk en gezond!

2. Iced Fruit Smoothie Mango & Ananas – 230 Kcal

Beeld: McDonald’s

De laatste jaren zet McDonald’s meer en meer in op een gezonder assortiment. Zo wordt er minder vet gebruikt, wordt er minder suiker aan de producten toegevoegd en worden er bij kindermenu’s geen frisdranken meer gegeven en komt het altijd samen met een zakje snoeptomaatjes of appelpartjes.

Eén van de laatste toevoegingen is het assortiment aan iced smoothies, in dit geval de variant Mango & Ananas. Gemaakt van echt fruit gemixt met een beetje yoghurt en vooral veel crushed ice. Zonder vet en toegevoegde suiker dus hét zomerse drankje dat bij de McDonald’s te vinden is.

3. Kleine Franse frietjes – 231 Kcal

Beeld: McDonald’s

Je houdt er van of je hebt er een hekel aan. Feit blijft dat zeer veel mensen zweren bij de dunne Franse frietjes die door McDonald’s geserveerd worden. Wil je genieten van de goudgele frietjes van McDonalds, denk er dan ook aan het bij een kleine portie te houden. Een kleine portie bevat namelijk slechts 231 Kcal.

Vergeleken met de grote verpakking is dat minder dan de helft. Buiten dat heb je met de grote verpakking al een vierde tot een derde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vet te pakken. En dat tikt aan.

4. Hamburger – 252 Kcal

Beeld: McDonald’s

De klassieke hamburger waar het voor McDonald’s allemaal mee is beginnen is het perfecte voorbeeld dat het formaat telt. Ondanks zijn slechte karakter heeft de hamburger van McDonalds een laag aantal calorieën.

Logisch ook wel, het is niets meer dan een zacht broodje met daarop een burger van 100% rundvlees met ketchup, mosterd, uitjes en een schijfje augurk.

Ook in het jaar 2020 nog altijd het absolute succesnummer en met zoveel burgers te bestellen als dat jij denkt dat er op een broodje passen!

5. Croissant – 260 Kcal

Beeld: McDonald’s

Sinds het ontbijtmenu bij de McDonald’s zijn intrede heeft gedaan is de croissant één van de beter verkopende producten. Niet gek ook, de croissantjes worden vers gebakken en zijn gevuld met een lekkere jam van abrikozen of van aardbeien.

Omdat er in één croissant slechts 26 kilocalorieën zitten kan je ze zelfs beide proberen zonder je direct zorgen te hoeven maken om wat je allemaal binnenkrijgt.

6. 6 Chicken Nuggets – 265 Kcal

Beeld: McDonald’s

Net zoals formaat is ook het aantal van belang. De Chicken Nuggets zijn immers ook met 9 of 20 stuks beschikbaar. Wie op de lijn of zijn gezondheid let kan het best gewoon bij 6 stuks houden.

Genoeg vulling om de lekkere trek te stillen maar omdat het enkel maar krokante stukjes gefrituurde kip zijn ook een laag aantal van 265 Kcal. Lekker met een dipsausje maar pak dan een variant zonder mayonaise. Dan mag je er nog ongeveer 50 kilocalorieën bij optellen.

7. Egg McMuffin – 285 Kcal

Beeld: McDonald’s

Ook op het ontbijtmenu staat de Egg McMuffin. De Egg Mcmuffin is een vers bereid eitje op een getoast muffinbroodje met daarboven op nog een plak cheddarkaas. Een instant klassieker bij de McDonalds en ook verkrijgbaar in varianten met bacon, BLT of met een lap varkensvlees.

Uiteraard hebben deze een veel hoger aantal calorieën dus wie het gezond aanpakt, blijft gewoon trouw aan de Original Egg McMuffin.

8. Volkoren Pannenkoek – 300 Kcal

Beeld: McDonald’s

De volkoren pannenkoeken staan op het ontbijtmenu van de McDonalds, dat tegenwoordig van 07:00 tot 11:00 te verkrijgen is. Op je bord krijg je drie pannenkoeken met zoete schenkstroop of hazelnootpasta van Nutella.

Omdat de pannenkoeken volkoren zijn stilt het nadien ook beter de honger en zitten er buiten dat meer nuttige vitaminen en mineralen in dan bij de ‘lege’ variant. Een smakelijke en bewuste (ontbijt)keuze van 300 Kcal.

9. Chili Chicken – 318 Kcal

Beeld: McDonald’s

Formaat is alles bij de McDonalds wanneer het om gezond eten gaat. Daarom zijn de kleinere burgers altijd een betere keuze dan de grote menuburgers. De Chili Chicken is hier een goed voorbeeld van.

Deze burger werd een vijftal jaren geleden geïntroduceerd en was zo’n succes dat hij altijd op het menu is blijven staan. Een juicy kipburger met wat sla en een zoete chilisaus op een broodje, veel meer dan dat is het niet. Hartstikke lekker maar toch slechts 318 kilocalorieën.

10. Filet-O-Fish – 331 Kcal

Beeld: McDonald’s

Hoe gezond een product is kan je op meerdere manieren bekijken. Iets met een lager aantal kilocalorieën kan bijvoorbeeld toch ongezonder zijn door grote hoeveelheden suiker of zout.

Omdat calorieën rekenen uiteindelijk de makkelijkste methode is om overgewicht te voorkomen, kiezen we voor die methode. In de Filet-O-Fish zitten omgerekend 222 kilocalorieën per 100 gram. Dat is minder dan in gedroogd fruit!

Wat vond je van dit artikel?

Top 10 grootste organen in het menselijk lichaam

Top 10 Gevaarlijkste Dieren in de Zee